vettis Opublikowano 6 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 6 Października 2009 (edytowane) Witam, W tym poście będę opisywał moje zmagania z warzeniem piwa Mówią, że początki bywają ciężkie, ale się to czasem opłaca i w tym przypadku jeśli chodzi o piwo, to się to bardzo opłaciło. Prawie rok temu powiedział mi kumpel, że gdzieś czytał że można ?robić? piwo i że są na allegro takie zestawy. Popatrzyłem no spoko. Tylko co i jak? Jak smakuje piwo z puszki? Hmm?. Poczytałem trochę, po odwiedzeniu paru stron wywnioskowałem, że nie jest złe ? Potem na jakiś czas dałem sobie spokój, nie mogłem się zdecydować wydać 240 zł na dzień dobry nie wiedząc czy skorzystam z tego zestawu 1 raz czy więcej. No, ale po namyśle zdecydowałem się zamówiłem i teraz tego absolutnie nie żałuje Na pierwszy strzał poszedł WES, w końcu był częścią zestawu. 1 WARKA Piwo jasne WES - nachmielony ekstrakt słodowy "Piwo Domowe Jasne" - puszka 1,7 kg, - ekstrakt słodowy jasny - puszka 1,2 kg, - Drożdże górnej fermentacji Safbrew T-58 10g Ekstrakt: 11 Blg 05.06.2009 Brzeczka nastawna Nachmielony ekstrakt słodowy "Piwo Domowe Jasne" - puszka 1,7 kg + ekstrakt słodowy WES jasny 1.2kg 3 litrów wody + ekstrakt zagotować. Na wolnym ogniu gotować przez 40 min. Całość wychłodzić w zimnej wodzie. Uzupełnić do 23 litrów przegotowaną wodą. 11 blg - początkowe Starter: 200ml wody zagotować z 10 g ekstraktu słodowego jasnego suchego WES Drożdże Fermentis S-04 wsypać pozostawić na 20 min. 05.06.09 21:00 zadanie drożdży temp. 24 stopnie 06.06.09 8:00 piana fermentacja burzliwa rozpoczęta. 07.06.09 13:00 piana opadła 10.06.09 przelanie na cichą fermentację 2,5 blg 18.06.09 rozlewanie do butelek leżakowanie w ciemny miejscu temp 22 ? 21 stopni 27.06.09 przeniesienie do ciemnej piwnicy temp. 16 stopni Edytowane 31 Października 2010 przez vettis carlozsatana 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 6 Października 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Października 2009 Czas na drugą Warkę i tutaj właśnie znalazłem www.piwo.org i www.homebrewing.pl , skąd zamówiłem taki oto zestaw: 2 WARKA Piwo jasne Ale 12° Blg- zestaw surowców Ekstrakt: 12 Blg Zawartość alkoholu: około 5% ABV Goryczka: 25-30 IBU - 35g granulatu (lub 40g szyszek) chmielu goryczkowego Marynka - 40g granulatu (lub 45g szyszek) chmieli aromatycznego Lubelskiego - Ekstrakt słodowy WES jasny 3.4kg (dwie puszki 1.7kg) - Drożdże górnej fermentacji Fermentis S-04 19.06.2009 Brzeczka nastawna Ekstrakt słodowy WES jasny 3.4kg 5 litrów wody + ekstrakt zagotować. Na wolnym ogniu gotować 35g granulatu chmielu goryczkowego Marynka przez 60 minut. 40g granulatu chmielu aromatycznego Lubelskiego gotować przez 10 minut. Całość wychłodzić w zimnej wodzie. Uzupełnić do 20,5 ? 21 litrów wody. Starter: 200ml wody zagotować z 10 g ekstraktu słodowego jasnego suchego WES Drożdże Fermentis S-04 wsypać pozostawić na 20 min. Temperatura brzeczki 23 stopnie. 20.06.09 0:40 Zadanie drożdży Blg początkowe 13 blg 27.06.09 10:00 Przelewanie na cichą Blg 3,5 ? 3 04.07.09 17:00 Rozlew do butelek Wyszło trochę gorzkawe i ciemne, bo przesadziłem z chmieleniem. Ale końcowy efekt był dobry wypiło się wszystko ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 6 Października 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Października 2009 Nadszedł czas na 3 Warkę 3 WARKA Piwo bursztynowe Ale 14° Blg- zestaw surowców 40g granulatu (lub 45g szyszek) chmielu aromatycznego Perle 30g granulatu (lub 35g szyszek) chmieli aromatycznego Lubelskiego Ekstrakt słodowy WES jasny 1.7kg Ekstrakt słodowy WES jasny 1,2 kg Ekstrakt słodowy WES bursztynowy 1.7kg Drożdże górnej fermentacji Fermentis US-05 8:00 05.07.09r zapodanie startera 21 stopni Początkowe Blg 14 20:00 05.07.09 początek burzliwej 09.07.09 koniec burzliwej 11:00 10.07.09 Blg 4 13.07.09 Blg 2,5 przelnie na cichą 19.07.09 ? zlane do butelek Ładny kolorek, dobre w smaku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 6 Października 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Października 2009 Siedziały puszki w półce nie mogły się zmarnować? W między czasie, pomiędzy Warkami kupiłem 10 metrów rurki miedzianej i zrobiłem sobie chłodnice, co usprawniło pracę i skróciło czas procesu. 4 WARKA Piwo jasne WES - nachmielony ekstrakt słodowy "Piwo Domowe Jasne" - puszka 1,7 kg, - ekstrakt słodowy jasny - puszka 1,7 kg, - 0,3 kg cukru Drożdże - Drożdże górnej fermentacji Safale S-04 Brzeczka nastawna ? 21 litrów Ekstrakt: 15 Blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 6 Października 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Października 2009 (edytowane) Przyszedł czas na kolejny nasz krok Warzenie z procesem zacierania? Zamówiłem sobie 2 wiadra zrobiłem sobie filtrator. Do tego garnek 30 l Na pierwszy ogień poszło: 5 WARKA India Pale Ale - 26 litrów 14 Blg Składniki: 5 kg słodu pilzneńskiego, 0,85 kg słodu karmelowego jasnego, 25 g.chmielu goryczkowego 9% alfa-kwasów (Marynka) na 60 minut, 10 g chmielu goryczkowego 9% alfa (Marynka) na 30 minut, 50 g chmielu aromatycznego 4% alfa (Lubelski) na 5 minut. Drożdże Safale US-05 11,5 g Warzenie: Wsypać słody do wody o temp. 35 C (20 l) Mieszając podgrzać do 62-64 C i utrzymać 30 minut. Następnie podgrzać do 70 C na następne 30 minut. Później doprowadzić do 78 C. na 10 minut. Przefiltrować. Wysładzanie do 27 litrów nastawu. (80 C) Filtrat zagotować i dodawać kolejno chmiele 9% alfa (Marynka 25g), po pół godziny 9% alfa (Marynka 15g), po 55 minutach 4% alfa (Lubelski 50 g). 06.08.09 ? Fermentacja burzliwa 14 Blg 16.08.09 ? Fermentacja cicha 3 Blg 23.08.09 ? Zlane do butelek Przepis z www.piwo.org jak i wiele innych Piwo było pierwsza klasa, zacieranie i filtracja poszła sprawnie, pamiętam dziwiłem się wtedy, że tak wszystko prosto idzie? Myślałem, że będzie gorzej. Edytowane 31 Października 2010 przez vettis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 6 Października 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Października 2009 6 WARKA Weizenbier / Hefeweizen 13? BLG 28 litrów piwa Słód pilzneński (Litovel) 2,5 kg Słód pszeniczny (Litowel) 3 kg Słód karmelowy Jasny Litovel (Czechy) ? 0,2 kg Chmiel Lubelski, szyszki/granulat, 35 g Drożdże: Safbrew WB - 06 Zacieranie: 42 C - 30 min - tylko pszenny po połączeniu z jęczmiennym: 64 C - 30 min 72 C - 30 min chmiele: (80 min) lubelski ................................. 35 g 22.08.09 19:30 ? Zadanie drożdży 23.08.09 09:00 ? Gęsta biała piana 29.08.09 ? Zlane na cichą 2 Blg 05.09.09 ? Zlane do butelek Wyszło wyśmienite, wszystkim smakowało i to bardzo. Powtórka murowana ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 6 Października 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Października 2009 7 WARKA Ala Koelsch 12 Blg (28 l) Słody: Pilzeński 5 kg (Litovel) Pszeniczny 0,7 kg (Litovel) Drożdże: US-05/ Gęstwa drożdżowa US-05 100 ml Chmiel: Lubelski 65 g Zacieranie: 44 st. przerwa ferulikowa - 15 min 52 st. przerwa białkowa - 15 min 64 st. przerwa maltozowa - 30 min 72 st. przerwa cukrująca - 40 min do 78 i filtracja Chmielenie: '60 40 g '15 20 g Gotowanie: 60 min Wyszły 28 litrów brzeczki, 13 Blg 19:30 30.08.2009 r. - zapodanie gęstwy drożdżowej US -05 03:00 31.08.2009r. - początek fermentacji 17:00 06.09.2009r. ? przelane na cichą 2Blg 15:00 12.09.2009r ? zabutelkowane Za dużo gęstwy drożdżowej i brzeczki w fermentatorze, efektem tego były drożdże wypływające przez rurkę, ale sytuacja została opanowana ? Piwo było czuć gęstwą drożdżową, nie przyjemny zapach, zapodałem chyba trochę umarlaków i temu tak zajeżdżało. Po 2 tyg. Od za butelkowania zapach zniknął. Piwo oczywiście wyszło superowe Piwo nawarzone w kuchni, ale już rozlane w nowym wyremontowanym pomieszczeniu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 6 Października 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Października 2009 Pierwsze warzenie ?na swoim? Browar Escarabaj rozpoczął warzenie w swojej nowej siedzibie. 8 WARKA WRZEŚNIOWE ALE - 26 litrów 14 Blg Składniki: 3,5kg słodu pilzneńskiego, 2,3 kg słodu pszenicznego jasnego Litovel (Czechy) 0,3 kg słodu karmelowego jasnego, 15 g.chmielu goryczkowego 9% alfa-kwasów (Magnum) na 60 minut, 15 g chmielu goryczkowego 9% alfa (Magnum) na 30 minut, Drożdże Safale US-05 11,5 g Warzenie: 45C -20minut 65C - 40minut 72C - 30minut Później doprowadzić do 78 C. na 10 minut. Przefiltrować. Wysładzanie do 27 litrów nastawu. (80 C) Filtrat zagotować i dodawać kolejno chmiel 11% alfa (Magnum 15g), po pół godziny 11% alfa (Magnum 15g). Brzeczka końcowa 24 litry dolane 2 litry nieprzygotowanej źródlanej wody. Końcowe 14 Blg Temperatura fermentacji 17-18 C 12.09.2009 01:00 ? zapodanie drożdży US-05 12.09.2009 13:00 ? początek burzliwej fermentacji(14 Blg) 23.09.2009 ? przelane na cichą (zeszło do 3 Blg) 06.10.2009 ? zabutelkowane Piwo ciekawe w smaku, dość gorzkie. Zobaczymy za jakiś czas. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 6 Października 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Października 2009 9 WARKA Weizenbier / Hefeweizen II 13? BLG 28 litrów piwa Słód pilzneński Weyermann? (Niemcy) 2,5 kg Słód pszeniczny Weyermann? (Niemcy) 3 kg Słód karmelowy Jasny Karapils Litovel (Czechy) ? 0,2 kg Chmiel Lubelski, szyszki/granulat, 40 - 50 g Drożdże: Safbrew WB - 06 Zacieranie: 42 C - 30 min - tylko pszenny po połączeniu z jęczmiennym: 64 C - 30 min 72 C - 40 min chmielenie: (80 min) lubelski ................................. 40 - 50 g 04.10.09 00:30 ? Zadanie drożdży 04.10.09 09:00 ? Gęsta biała piana Obecnie fermentuje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 14 Października 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Października 2009 9 WARKA Weizenbier / Hefeweizen II 13? BLG przelana na cichą (12.10.09) Zeszło do 2,5 Blg. Sobota- Niedziela myślę butelkować, pszeniczne nie musi długo siedzieć na cichej... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 14 Października 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Października 2009 Przy okazji uwarzona kolejna pszeniczka : 10 WARKA Hefeweizen 12,5? BLG Słód pilzneński Weyermann? (Niemcy) 2,6 kg Słód pszeniczny Weyermann? (Niemcy) 3,5 kg Słód karmelowy Jasny Karapils Litovel (Czechy) ? 0,4 kg Chmiel Lubelski, szyszki - 45 g Gęstwa drożdżowa WB-06 100ml Zacieranie: 42 C - 30 min - tylko pszenny po połączeniu z jęczmiennym: 64 C - 30 min 72 C - 30 min do 78 C i filtracja chmielenie: (80 min) lubelski ................................. 40 - 50 g Pierwsza nasza pszenica straszenie nam i naszym bliskim smakowała, dlatego staramy się nie odbiegać zbytnio od przepisu na pierwszego Hefeweizena, tylko delikatnie coś zmieniać Warka zadana gęstwą drożdżową WB-06 z poprzedniej warki (100ml) Ładny, szybki start Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 14 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 14 Października 2009 Ilu litrowe robisz warki i jaką masz wydajność? Z 6,5 kg słodu powinna być solidna warka! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 14 Października 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Października 2009 Ilu litrowe robisz warki i jaką masz wydajność? Z 6,5 kg słodu powinna być solidna warka! Brzeczka nastawna około 31 - 32 l Efektem końcowym jest około 28 l, tylko przyznam, że przy ostatniej warce miałem problemy z filtracja i wysładzanie mi cienko wyszło. Pozatykało mi się wszystko Za bardzo chyba zamieszałem przy wysładzaniu na raty. I mam pytanko właśnie co do tego. Jak kto filtruje i wysładza. Sprzęt, woda, sposoby, itd. W sumie to najbardziej u mnie kuleje i nie lubię tego za bardzo robić, bo wiem że efektywność jest nie za dobra. Ja filtruję przez kadź filtracyjną (2 wiadra, z podbiciem) Ześrutowane standardowo. Czytałem na wikipedi o sposobach, ale może ktoś opisałby jak u siebie to wygląda. Z góry dziękuje za odpowiedzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacki Opublikowano 14 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 14 Października 2009 Spróbuj zrobić filtrator z oplotu. Na forum są opisy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 18 Października 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Października 2009 Dzisiaj się bierzemy za butelkowanie jednego pszeniczniaka, a drugi pójdzie na cichą. Temp w pomieszczeniu osiągnęła 14 °C przez tą ostatnią pogodę, jeszcze trochę i będzie dobra do lagerów... heh Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 18 Października 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Października 2009 (edytowane) Jednak nie przelewałem na cichą, drugi pszeniczniak zszedł tylko do 5 blg a drożdże unosiły się ciągle w piwie nie opadły na dno. Przeniosłem do pokoju, tam mają już cieplej i mam nadzieję, że dofermentuje. Nie spodziewałem się takiego ochłodzenia, a dawno tam nie zaglądałem. Zobaczymy co będzie. Edytowane 31 Października 2010 przez vettis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 22 Października 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Października 2009 Dzisiaj 10 Warkę, pszeniczniaka przelałem na cichą zeszło do 3 °Blg. Teraz posiedzi sobie parę dni w 14 °C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 24 Października 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Października 2009 Witam. Dzisiaj po otworzeniu fermentatora zastałem taki widok jak na zdjęciach. Jak myślicie, to piana czy może zakażenie dotknęło mojego pszeniczniaka ? Poprzednio też miałem trochę piany ale nie w takiej postaci i temu sie zastanawiam czy to początek oznak zakażenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bnp Opublikowano 24 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2009 na 95 % to resztki piany Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 24 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2009 Prawdopodobnie to resztki piany Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 24 Października 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Października 2009 Dzięki za pocieszenie Faktycznie może to okrągłe skupiska piany. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 25 Października 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Października 2009 Dzisiaj zabutelkowałem 10 Warkę, która była podejrzana o zakażenie. Zobaczymy co będzie. Wyszło 50 butelek A ja właśnie popijam Wrześniowe Ale. Zdrowie dla wszystkich. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 6 Listopada 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2009 (edytowane) Jutro mam zamiar uwarzyć kolejnego Koelsch-a, zobaczymy co z tego wyjdzie Koelsch Słody: Pilzeński - 5 kg (Litovel) Pszeniczny - 0,8 kg (własna produkcja) Słód karmelowy Carared ? 0,4 kg (Weyermann) Drożdże: S-33 Chmiel: Lubelski 65 g Marynka 20 g Zacieranie: 52 st. - 20 min 64 st. - 30 min 72 st. - 45 min do 78 i filtracja Chmielenie: od początku gotowania - Lubelski 40 g + 20 g Marynka po 55 min - Lubelski 25 g Gotowanie: 70 min Przy okazji przetestuję nowy filtrator z węża prysznicowego, chciałbym poprawić wydajność przy filtracji i wysładzaniu. Jeszcze prawdopodobnie filtrację przeprowadzę w fermentatorze, ale myślę o czymś szerszym, co będzie miało większą powierzchnię i ułatwi mi jeszcze bardziej wysładzanie. Większa powierzchnia + cieńsza warstwa młótna przy wysładzaniu = lepsza wydajność !? Chyba, że się mylę, to niech ktoś mnie poprawi... Jako kadź filtracyjną mam zamiar użyć coś takiego jak na zdj. PS: Na zdjęciu przy okazji początki kiełkowania mojej pszenicy Edytowane 6 Listopada 2009 przez vettis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 6 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2009 Jeśli chodzi o filtrację to nie jest tak, że cieńsza warstwa filtracyjna = lepsza filtracja. Musi być odpowiednio grube złoże filtracyjne, to przede wszystkim odpowiednio ułożona łuska jest odpowiedzialna za filtrację. Osobiście więc nie polecam stosowania zbyt szerokich naczyń. Z tego co rozumiem to chyba do tej pory stosowałeś wiadro z BA do filtracji. Wystarczy w nim dowiercić drugie tyle otworów i bez problemów przefiltrujesz nawet zacier z 40% udziałem płatków zbożowych Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 6 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2009 w jaki sposób chcesz zraszać tak dużą powierzchnię przy wysładzaniu ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się