Skocz do zawartości

Browar Escarabajo


vettis

Rekomendowane odpowiedzi

Wczorajsza warka:

 

WARKA 165 Czeski Pils 11°Blg – 29,1IBU – 28l

 

Skład:

 

Słody:

Słód pilzneński (Czechy) – 4,2 kg

Słód monachijski (Czechy) – 0,8 kg

Słód karmelowy Carapils® Weyermann – 0,2 kg

Słód karmelowy monach. Caramunich® typ I Weyermann – 0,1 kg

Słód zakwaszający Weyermann® - 0,05 kg

 

Inne:

Mech Irlandzki 7g – 15 min

 

Zacieranie:

55°C - 10min

64°C - 30min

72°C - 40min

76°C -

 

Wysładzanie:

Wodą 76°C, do uzyskania 38l brzeczki

 

Gotowanie:

80 min

 

Chmielenie:

80 min - 10g Magnum 12,3% A-A

70 min - 10g Premiant 7,5% A-A

30 min - 10g Hallertauer Tradition 5,4% A-A

10 min - 10g Hallertauer Tradition 5,4% A-A

0 min - 30g Saaz 3,5% A-A

 

Drożdże:

Wyeast 2278 Czech pils – starter 2l

 

Temperatura fermentacji 11,5°C

 

Drożdżaki rozmnożone na kręciołku :) Fajna sprawa ze starterem na mieszadle. Dzięki Shooter!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wczorajsza warka, zadana dzisiaj gęstwą. Myślę, że 3 warki Wita wystarczą na to lato :)

 

WARKA 166 Witbier III 12°Blg – 15IBU – 40l

 

Skład:

 

Słody:

słód pilzneński Optima – 4,2 kg

słód karmelowy jasny Carahell® Weyermann – 0,2 kg

słód zakwaszający Weyermann® – 0,15 kg

 

Inne:

pszenica – 3 kg

płatki owsiane – 0,5 kg

płatki jęczmienne – 0,4 kg

płatki orkiszowe – 0,4 kg

płatki żytnie – 0,2 kg

 

kolendra - 40g

skórka z pomarańczy – 100g (4szt.)

skorka z cytryny – 20g (2szt.)

 

Zacieranie:

Pszenica i płatki skleikowane w 20l wody – doprowadzone do wrzenia.

 

Zacier główny:

- 54°C – 30 min

- 65°C – 50 min

- 72°C – 30 min

- 76°C

 

Wysładzanie:

wodą 76°C do uzyskania 48l brzeczki

 

Gotowanie:

60 min

 

Chmielenie:

60 min – 20g Aramis 8,9% A-A (szyszka)

10 min – 15g Aramis 8,9% A-A (szyszka)

 

5 min – 100g skórka z pomarańczy (4szt.)

5 min – 20g skorka z cytryny (2szt.)

5 min – 40g kolendra

 

Drożdże:

Brewferm Blanche – gęstwa II

 

Edit: WARKA 164 Witbier II 12°Blg 27.05 przelana na cichą. Zeszło do 2°Blg

Edytowane przez vettis
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Wczorajsza warka:

 

WARKA 167 Pils 12°Blg – 38,5 IBU – 42l

 

Skład:

 

Słody:

Słód pilzneński (Czechy) – 6,5 kg

Słód monachijski (Czechy) – 1,3 kg

Słód karmelowy Carapils® Weyermann – 0,3 kg

Słód karmelowy monach. Caramunich® typ I Weyermann – 0,1 kg

Słód zakwaszający Weyermann® - 0,1 kg

 

Inne:

Mech Irlandzki 10g – 15 min

 

Zacieranie:

55°C - 10min

64°C - 30min

72°C - 40min

76°C -

 

Wysładzanie:

Wodą 76°C, do uzyskania 52l brzeczki

 

Gotowanie:

70 min

 

Chmielenie:

70 min - 20g Magnum 12,3% A-A

50 min - 30g Hallertauer Tradition 5,4% A-A

20 min - 30g Hallertauer Tradition 5,4% A-A

10 min - 30g Hallertauer Tradition 5,4% A-A

0 min - 40g Saaz 3,5% A-A

 

Drożdże:

Wyeast 2278 Czech pils – gęstwa

 

Drożdże zadane dzisiaj.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Gratulację pierwszego miejsca na birofiliach :) w koźlaku

powodzenia w kolejnych konkursach a twoje przepisy są dla mnie inspiracją i myślę że dla wielu :)

 

pozdrawiam Piro

 

Miło słyszeć takie słowa. Cieszę się, że to co tutaj piszę komuś pomaga.

Dziękuję i również pozdrawiam ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wczoraj rozlałem WARKA 166 Witbier III 12°Blg do 2 kegów 5x3bar

W piwnicy mam teraz ponad 15°C, więc CO2 gorzej się rozpuszcza w piwie, dlatego nabijam więcej do kegów przy rozlewie i mieszam jak jeszcze piwo jest mocno schłodzone.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wczorajsza warka:

 

WARKA 168 Pils II 11,5°Blg – 38,8 IBU – 42l

 

Skład:

 

Słody:

Słód pilzneński (Czechy) – 6,2 kg

Słód monachijski (Czechy) – 1,2 kg

Słód karmelowy Carapils® Weyermann – 0,3 kg

Słód karmelowy monach. Caramunich® typ I Weyermann – 0,1 kg

Słód zakwaszający Weyermann® - 0,1 kg

 

Inne:

Mech Irlandzki 10g – 15 min

 

Zacieranie:

55°C - 10min

64°C - 30min

72°C - 40min

76°C -

 

Wysładzanie:

Wodą 76°C, do uzyskania 52l brzeczki

 

Gotowanie:

70 min

 

Chmielenie:

70 min - 25g Magnum 12,3% A-A

40 min - 20g Hallertauer Tradition 5,4% A-A

20 min - 30g Hallertauer Tradition 5,4% A-A

10 min - 30g Hallertauer Tradition 5,4% A-A

0 min - 40g Hallertauer Tradition 5,4% A-A

 

Drożdże:

Wyeast 2278 Czech pils – gęstwa

 

Drożdże zadałem dzisiaj rano.

 

WARKA 167 Pils 12°Blg – 38,5 IBU – 42l - 28.06 - przelana do lagerowania. Zeszło do 2°Blg

Edytowane przez vettis
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dzisiaj wrzuciłem 4kg truskawek do 10l balona i zalałem młodym Lambicem z warki WARKA 152 Lambic 12,5°Blg–8IBU–45l

Pod koniec roku pójdzie do butelek, mam nadzieję, że wyjdzie taki jak poprzedni Fruit

35jxcaa.jpg

 

mv68hk.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

ile lambica z tego będziesz miał? 6l?

 

Nie ważne ile, ale ważne jakie. To nie jest piwo do spijania litrami.

W tamtym roku zrobiłem w balonie który miał 5l i do tej pory parę bączków 0,33l jeszcze mam i będę miał jeszcze je długo.

Za to z reszty powstanie około 25l Krieka i 5l jak dobrze pójdzie drugiego Fruita z czarną porzeczką.

 

Ps: Przecież nic nie stoi na przeszkodzie, żebyś sam spróbował zrobic takie piwo i wtedy możesz władowac sobie nawet 30kg truskawek do dębowej beczki i zrobic 100l.

Edytowane przez vettis
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wczorajsza warka:

 

WARKA 169 Dry Stout 11,5°Blg – 38,5 IBU – 27l

 

Skład:

 

Słody:

Słód pilzneński (Optima) – 3,8 kg

Słód karmelowy Cara 50 EBC CastleMaltingBelgia – 0,3 kg

Słód Carafa® typ I Weyermann® - 0,1 kg

 

Palone ziarna jęczmienia Weyermann®/Strzegom – 0,5 kg

Płatki Jęczmienne – 1 kg

 

Inne:

Mech Irlandzki 5g – 15 min

Gips piwowarski – 5g

 

Zacieranie:

67°C – 90min

76°C –

 

Wysładzanie:

Wodą 76°C, do uzyskania 37l brzeczki

 

Gotowanie:

80 min

 

Chmielenie:

80 min – 30g East Kent Goldings (szyszka) 6,5% A-A

40 min – 30g East Kent Goldings (szyszka) 6,5% A-A

 

Drożdże:

Wyeast 1728 Scottish Ale – starter 1,5l

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

ile lambica z tego będziesz miał? 6l?

 

Nie ważne ile, ale ważne jakie. To nie jest piwo do spijania litrami.

W tamtym roku zrobiłem w balonie który miał 5l i do tej pory parę bączków 0,33l jeszcze mam i będę miał jeszcze je długo.

Za to z reszty powstanie około 25l Krieka i 5l jak dobrze pójdzie drugiego Fruita z czarną porzeczką.

 

Ps: Przecież nic nie stoi na przeszkodzie, żebyś sam spróbował zrobic takie piwo i wtedy możesz władowac sobie nawet 30kg truskawek do dębowej beczki i zrobic 100l.

robię lambica - chodziło mi tylko o objętość balona - jeżeli dodałbym do 10l balona 4kg truskawek (albo wiśni) i zalał zawartością innego 10l w którym jest lambic to raczej by mi się nie zmieściło....

ale ostation dostałem od ojca 15l więc dam radę :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wczorajsza warka warzona z udziałem jkocurek & Szwed

 

WARKA 170 Pils 11,5°Blg – 38,9IBU – 42l

 

Skład:

 

Słody:

Słód pilzneński (Czechy) – 6,2 kg

Słód monachijski (Czechy) – 1,2 kg

Słód karmelowy Carapils® Weyermann – 0,3 kg

Słód karmelowy monach. Caramunich® typ I Weyermann – 0,1 kg

Słód zakwaszający Weyermann® - 0,1 kg

 

Inne:

Mech Irlandzki 10g – 15 min

 

Zacieranie:

55°C - 10min

64°C - 30min

72°C - 40min

76°C -

 

Wysładzanie:

Wodą 76°C, do uzyskania 53l brzeczki

 

Gotowanie:

70 min

 

Chmielenie:

80 min - 20g Magnum 14,5% A-A

50 min - 20g Hallertauer Tradition 5,4% A-A

20 min - 30g Hallertauer Tradition 5,4% A-A

10 min - 50g Saaz 3,8% A-A

0 min - 50g Saaz 3,8% A-A

 

Drożdże:

Wyeast 2278 Czech pils – gęstwa 0,7l

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.