Yanek Opublikowano 22 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2013 No bardzo jestem ciekaw o co Ci chodzi z tymi piłkami W sobotę (w strefie) będziesz się musiał z tego wytłumaczyć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 25 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2013 Wczorajsza warka: WARKA 165 Czeski Pils 11°Blg – 29,1IBU – 28l Skład: Słody: Słód pilzneński (Czechy) – 4,2 kg Słód monachijski (Czechy) – 0,8 kg Słód karmelowy Carapils® Weyermann – 0,2 kg Słód karmelowy monach. Caramunich® typ I Weyermann – 0,1 kg Słód zakwaszający Weyermann® - 0,05 kg Inne: Mech Irlandzki 7g – 15 min Zacieranie: 55°C - 10min 64°C - 30min 72°C - 40min 76°C - Wysładzanie: Wodą 76°C, do uzyskania 38l brzeczki Gotowanie: 80 min Chmielenie: 80 min - 10g Magnum 12,3% A-A 70 min - 10g Premiant 7,5% A-A 30 min - 10g Hallertauer Tradition 5,4% A-A 10 min - 10g Hallertauer Tradition 5,4% A-A 0 min - 30g Saaz 3,5% A-A Drożdże: Wyeast 2278 Czech pils – starter 2l Temperatura fermentacji 11,5°C Drożdżaki rozmnożone na kręciołku Fajna sprawa ze starterem na mieszadle. Dzięki Shooter! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 25 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2013 WARKA 162 Witbier 12,5°Blg rozlana do 20x0,5l 7g/1l i 1 kega 4x3Bar Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 30 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2013 (edytowane) Wczorajsza warka, zadana dzisiaj gęstwą. Myślę, że 3 warki Wita wystarczą na to lato WARKA 166 Witbier III 12°Blg – 15IBU – 40l Skład: Słody: słód pilzneński Optima – 4,2 kg słód karmelowy jasny Carahell® Weyermann – 0,2 kg słód zakwaszający Weyermann® – 0,15 kg Inne: pszenica – 3 kg płatki owsiane – 0,5 kg płatki jęczmienne – 0,4 kg płatki orkiszowe – 0,4 kg płatki żytnie – 0,2 kg kolendra - 40g skórka z pomarańczy – 100g (4szt.) skorka z cytryny – 20g (2szt.) Zacieranie: Pszenica i płatki skleikowane w 20l wody – doprowadzone do wrzenia. Zacier główny: - 54°C – 30 min - 65°C – 50 min - 72°C – 30 min - 76°C Wysładzanie: wodą 76°C do uzyskania 48l brzeczki Gotowanie: 60 min Chmielenie: 60 min – 20g Aramis 8,9% A-A (szyszka) 10 min – 15g Aramis 8,9% A-A (szyszka) 5 min – 100g skórka z pomarańczy (4szt.) 5 min – 20g skorka z cytryny (2szt.) 5 min – 40g kolendra Drożdże: Brewferm Blanche – gęstwa II Edit: WARKA 164 Witbier II 12°Blg 27.05 przelana na cichą. Zeszło do 2°Blg Edytowane 30 Maja 2013 przez vettis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomasz B Opublikowano 30 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2013 No to trochę Wita masz mysle ze mój też bedzie dobry Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 30 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2013 No to trochę Wita masz mysle ze mój też bedzie dobry No myślę! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 2 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2013 WARKA 163 Bitter 12°Blg rozlana do 20x0,5l 5g/1l i jednego kega 2x3Bar Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 11 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2013 WARKA 165 Czeski Pils 11°Blg przelana do lagerowania 7.06, zeszło do 2°Blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 12 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2013 Wczorajsza warka: WARKA 167 Pils 12°Blg – 38,5 IBU – 42l Skład: Słody: Słód pilzneński (Czechy) – 6,5 kg Słód monachijski (Czechy) – 1,3 kg Słód karmelowy Carapils® Weyermann – 0,3 kg Słód karmelowy monach. Caramunich® typ I Weyermann – 0,1 kg Słód zakwaszający Weyermann® - 0,1 kg Inne: Mech Irlandzki 10g – 15 min Zacieranie: 55°C - 10min 64°C - 30min 72°C - 40min 76°C - Wysładzanie: Wodą 76°C, do uzyskania 52l brzeczki Gotowanie: 70 min Chmielenie: 70 min - 20g Magnum 12,3% A-A 50 min - 30g Hallertauer Tradition 5,4% A-A 20 min - 30g Hallertauer Tradition 5,4% A-A 10 min - 30g Hallertauer Tradition 5,4% A-A 0 min - 40g Saaz 3,5% A-A Drożdże: Wyeast 2278 Czech pils – gęstwa Drożdże zadane dzisiaj. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piro Opublikowano 17 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2013 Gratulację pierwszego miejsca na birofiliach w koźlaku powodzenia w kolejnych konkursach a twoje przepisy są dla mnie inspiracją i myślę że dla wielu pozdrawiam Piro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 17 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2013 Gratulację pierwszego miejsca na birofiliach w koźlaku powodzenia w kolejnych konkursach a twoje przepisy są dla mnie inspiracją i myślę że dla wielu pozdrawiam Piro Miło słyszeć takie słowa. Cieszę się, że to co tutaj piszę komuś pomaga. Dziękuję i również pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 17 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2013 Miło słyszeć takie słowa. Cieszę się, że to co tutaj piszę komuś pomaga. To był także mój pierwszy w całości przeczytany wątek w zapiskach piwowarów i z którego wybrałem inspirację swojej pierwszej warki . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 25 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2013 WARKA 165 Czeski Pils 11°Blg rozlana 21.06 do 20x0,5l 6g/1l i 1 kega 4x3bar Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 25 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2013 Ja też pogratuluję (choć późno). Kilka moich warek było inspirowanych Twoimi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 26 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2013 Wczoraj rozlałem WARKA 166 Witbier III 12°Blg do 2 kegów 5x3bar W piwnicy mam teraz ponad 15°C, więc CO2 gorzej się rozpuszcza w piwie, dlatego nabijam więcej do kegów przy rozlewie i mieszam jak jeszcze piwo jest mocno schłodzone. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 30 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2013 (edytowane) Wczorajsza warka: WARKA 168 Pils II 11,5°Blg – 38,8 IBU – 42l Skład: Słody: Słód pilzneński (Czechy) – 6,2 kg Słód monachijski (Czechy) – 1,2 kg Słód karmelowy Carapils® Weyermann – 0,3 kg Słód karmelowy monach. Caramunich® typ I Weyermann – 0,1 kg Słód zakwaszający Weyermann® - 0,1 kg Inne: Mech Irlandzki 10g – 15 min Zacieranie: 55°C - 10min 64°C - 30min 72°C - 40min 76°C - Wysładzanie: Wodą 76°C, do uzyskania 52l brzeczki Gotowanie: 70 min Chmielenie: 70 min - 25g Magnum 12,3% A-A 40 min - 20g Hallertauer Tradition 5,4% A-A 20 min - 30g Hallertauer Tradition 5,4% A-A 10 min - 30g Hallertauer Tradition 5,4% A-A 0 min - 40g Hallertauer Tradition 5,4% A-A Drożdże: Wyeast 2278 Czech pils – gęstwa Drożdże zadałem dzisiaj rano. WARKA 167 Pils 12°Blg – 38,5 IBU – 42l - 28.06 - przelana do lagerowania. Zeszło do 2°Blg Edytowane 30 Czerwca 2013 przez vettis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 1 Lipca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2013 Dzisiaj wrzuciłem 4kg truskawek do 10l balona i zalałem młodym Lambicem z warki WARKA 152 Lambic 12,5°Blg–8IBU–45l Pod koniec roku pójdzie do butelek, mam nadzieję, że wyjdzie taki jak poprzedni Fruit Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 1 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2013 ile lambica z tego będziesz miał? 6l? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 3 Lipca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2013 (edytowane) ile lambica z tego będziesz miał? 6l? Nie ważne ile, ale ważne jakie. To nie jest piwo do spijania litrami. W tamtym roku zrobiłem w balonie który miał 5l i do tej pory parę bączków 0,33l jeszcze mam i będę miał jeszcze je długo. Za to z reszty powstanie około 25l Krieka i 5l jak dobrze pójdzie drugiego Fruita z czarną porzeczką. Ps: Przecież nic nie stoi na przeszkodzie, żebyś sam spróbował zrobic takie piwo i wtedy możesz władowac sobie nawet 30kg truskawek do dębowej beczki i zrobic 100l. Edytowane 3 Lipca 2013 przez vettis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomasz B Opublikowano 3 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2013 Nie liczy się ilość tylko JAKOŚĆ tak trzymać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 8 Lipca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2013 WARKA 167 Pils 12°Blg rozlana do 2 kegów 4x3Bar, piwo w kegach poszło dalej lagerować do lodówki. Za 2-3 dni dobiję jeszcze 2x3Bar Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 13 Lipca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2013 Wczorajsza warka: WARKA 169 Dry Stout 11,5°Blg – 38,5 IBU – 27l Skład: Słody: Słód pilzneński (Optima) – 3,8 kg Słód karmelowy Cara 50 EBC CastleMaltingBelgia – 0,3 kg Słód Carafa® typ I Weyermann® - 0,1 kg Palone ziarna jęczmienia Weyermann®/Strzegom – 0,5 kg Płatki Jęczmienne – 1 kg Inne: Mech Irlandzki 5g – 15 min Gips piwowarski – 5g Zacieranie: 67°C – 90min 76°C – Wysładzanie: Wodą 76°C, do uzyskania 37l brzeczki Gotowanie: 80 min Chmielenie: 80 min – 30g East Kent Goldings (szyszka) 6,5% A-A 40 min – 30g East Kent Goldings (szyszka) 6,5% A-A Drożdże: Wyeast 1728 Scottish Ale – starter 1,5l Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 16 Lipca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2013 WARKA 168 Pils II 11,5°Blg – 38,8 IBU przelana do lagerowania 15.07. Zeszło do 2,5°Blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 16 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2013 ile lambica z tego będziesz miał? 6l? Nie ważne ile, ale ważne jakie. To nie jest piwo do spijania litrami. W tamtym roku zrobiłem w balonie który miał 5l i do tej pory parę bączków 0,33l jeszcze mam i będę miał jeszcze je długo. Za to z reszty powstanie około 25l Krieka i 5l jak dobrze pójdzie drugiego Fruita z czarną porzeczką. Ps: Przecież nic nie stoi na przeszkodzie, żebyś sam spróbował zrobic takie piwo i wtedy możesz władowac sobie nawet 30kg truskawek do dębowej beczki i zrobic 100l. robię lambica - chodziło mi tylko o objętość balona - jeżeli dodałbym do 10l balona 4kg truskawek (albo wiśni) i zalał zawartością innego 10l w którym jest lambic to raczej by mi się nie zmieściło.... ale ostation dostałem od ojca 15l więc dam radę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 21 Lipca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2013 Wczorajsza warka warzona z udziałem jkocurek & Szwed WARKA 170 Pils 11,5°Blg – 38,9IBU – 42l Skład: Słody: Słód pilzneński (Czechy) – 6,2 kg Słód monachijski (Czechy) – 1,2 kg Słód karmelowy Carapils® Weyermann – 0,3 kg Słód karmelowy monach. Caramunich® typ I Weyermann – 0,1 kg Słód zakwaszający Weyermann® - 0,1 kg Inne: Mech Irlandzki 10g – 15 min Zacieranie: 55°C - 10min 64°C - 30min 72°C - 40min 76°C - Wysładzanie: Wodą 76°C, do uzyskania 53l brzeczki Gotowanie: 70 min Chmielenie: 80 min - 20g Magnum 14,5% A-A 50 min - 20g Hallertauer Tradition 5,4% A-A 20 min - 30g Hallertauer Tradition 5,4% A-A 10 min - 50g Saaz 3,8% A-A 0 min - 50g Saaz 3,8% A-A Drożdże: Wyeast 2278 Czech pils – gęstwa 0,7l Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się