Skocz do zawartości

Browar Escarabajo


vettis

Rekomendowane odpowiedzi

3 bar na reduktorze, piwo schłodzone do 2-4°C, zadaje 3 bar do napełnienia, odpinam, trzepię kegiem 30sek-60 sek. Znowu podpinam dobijam i znowu odpinam i mieszam i tak 3 razy. Jak trzeba dogazować to ustawiam po prostu większe ciśnienie przy rozlewie.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

2 kegów 3x3Bar

Dopiero zaczynam z kegami. To co powyżej oznacza? 3 bary na reduktorze i jak długo tak zostawiasz, 3 strzały, co jaki czas? Jakie to daje nasycenie i w jakiej to trzymasz temperaturze?

 

 

Tak wogóle to ciapłeś mi 1000 posta w moim wątku, lecisz piwo ;)

 

A co do leżakowania piwa po takim nagazowaniu, to zostawiam w 10-12°C kega, po miesiącu jest już dobrze wymieszane. Ale jak się uprzesz, to możesz lać po 24-48h, ale może się lekko pienić.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Powoli przygotowuję Lambica do rozlewu.

Dzisiaj wywaliłem owoce z lambica z czarną porzeczką z warki:

WARKA 152 Lambic 12,5°Blg–8IBU–45l warzona 1.02.2013r

http://www.piwo.org/...840#entry188200

http://www.piwo.org/...840#entry190040

 

Pod koniec roku rozleję ją do baczków 0,33l

W aromacie bardzo intensywny aromat czarnej porzeczki, w smaku mocno kwaskowate, derka jest mniej intensywna z mieszanki Wyeast 3763 Roeselare Ale Blend w porównaniu do Wyeast 3278 Belgian Lambic Blend i jest mniej wytrawne, ale wytrawność to też może ze względu na rodzaj użytych owoców. Nie próbowałem jeszcze na tej mieszance wersji z truskawkami. Gdy dopuszczałem im powietrza aromat był fajny.

Ale czarna porzeczka jest jak najbardziej ok, przed nią jeszcze długie leżakowanie w butelkach ;) Kolor bardzo ładny, intensywny.

 

24pihkz.jpg

xc3cc3.jpg

zjhqw0.jpg

 

 

Dzisiaj rozlałem kolejną część warki 152, tym razem z truskawkami i tutaj Wyeast 3763 Roeselare Ale Blend spisały się lepiej niż z czarną porzeczką. Zeszło z 12,5°Blg do 0,58°Blg ;) Wyszło 20x0,5l i 2x0,75l Zabutelkowane z dodatkiem cukru 2,8g/1l

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

WARKA 190 Flanders Red Ale/ Red Ale 12,5°Blg – 19IBU – 30l

 

Słody:

Słód monachijski (Strzegom) – 3,5 kg

Słód pilzneński (Czechy) – 1 kg

Słód karmelowy ciemny Strzegom – 0,25 kg

Słód karmelowy jasny Carahell® Weyermann – 0,11 kg

Słód karmelowy ciemny Caraaroma Weyermann® – 0,31 kg

Słód zakwaszający Weyermann® - 0,2 kg

 

Kasza kukurydziana – 1 kg

(doprowadzona do wrzenia w 5l wody, 5 min/100°C)

 

Zacieranie:

W sumie 20l wody do zacierania

54°C – 10 min

63°C – 40 min

72°C – 30 min

76°C –

 

Wysładzanie:

23l wody 76°C, do uzyskania 38l brzeczki

 

Gotowanie:

80 min

 

Chmielenie:

80 min – 10g East Kent Golding (Szyszka) 6,5 % A-A

30 min – 20g East Kent Golding (Szyszka) 6,5 % A-A

20 min – 25g Fuggles (szyszka) 5,3% A-A

 

Inne:

Mech Irlandzki – 5g

 

Drożdże:

Safale US-05

Wyeast 3763 Roeselare Ale Blend

 

Wyszło 30l, coś się dziwnie gotowało, brzeczka mocno wrzała, a słabo odparowało. Do fermentacji pójdzie 28l, potem część trafi do kega po cichej, a reszta do balona z robaczkami.

Wyszedł ładny czerwony kolor.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wczorajsza warka, zadana drożdżami dzisiaj:

 

WARKA 191 German Pils 11,5°Blg – 40,8 IBU – 28l

 

Słody:

Słód pilzneński (Czechy) – 5,4 kg

Słód karmelowy Carapils Weyermann® – 0,15 kg

Słód karmelowy jasny Carahell® Weyermann – 0,15 kg

Słód zakwaszający Weyermann® - 0,1 kg

 

Zacieranie:

18l wody do zacierania

54°C – 10 min

63°C – 40 min

72°C – 30 min

76°C – 5 min

 

Wysładzanie:

25l wody 76°C, do uzyskania 37l brzeczki

 

Gotowanie:

80 min

 

Chmielenie:

80 min – 10g Magnum 14,5% A-A

40 min – 20g Hallertauer Tradition 5,5% A-A

15 min – 20g Premiant 2013 7,1% A-A

10 min – 30g Hallertauer Tradition 5,5% A-A

0 min – 80g Perle 5,0% A-A (szyszka)

 

Drożdże:

Wyeast 2124 Bohemian Lager – starter 1,5l

Edytowane przez vettis
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Wczorajsza warka, zadana drożdżami dzisiaj:

 

WARKA 192 Schwarzbier 12,2°Blg – 29,3IBU – 28l

 

Skład:

 

Słody:

Słód pilzneński (Czechy) – 3 kg

Słód monachijski – 2,5 kg

Słód karmelowy 600 Strzegom – 0,3 kg

Słód Caraamber Weyermann® – 0,1 kg

 

Słód żytni czekoladowy Weyermann® – 0,1 kg

Słód czekoladowy pszeniczny Weyermann® – 0,2 kg

Słód Carafa® typ I Weyermann® – 0,15 kg

 

Zacieranie:

18l wody do zacierania

- 55°C - 10 min

- 63°C - 30 min

- 72°C - 30 min

- 76°C -

 

Wysładzanie:

26l wody 76°C, do uzyskania 38l brzeczki

 

Gotowanie:

80 min

 

Chmielenie:

80 min – 10g Magnum 14,5% A-A

40 min – 20g Hallertauer Tradition 5,5% A-A

10 min – 25g Hallertauer Tradition 5,5% A-A

 

Drożdże:

Wyeast 2124 Bohemian Lager – gęstwa I

 

Słody palone dodano podczas podnoszenia temp. do 76°C

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

WARKA 193 American Amber Ale 13,1°Blg – 36,5IBU – 27l

 

Skład:

Słód pale ale Weyermann® – 3 kg

Słód monachijski Strzegom – 2,5 kg

Słód pszeniczny jasny Strzegom (Polska) – 0,2 kg

 

Słód karmelowy ciemny Caraaroma Weyermann® – 0,3 kg

Słód karmelowy Caraamber Weyermann® – 0,3 kg

Słód karmelowy ciemny Special B (Belgia) – 0,15 kg

 

Zacieranie:

20l wody do zacierania

 

55°C – 10 min

64°C – 30 min

72°C – 30 min

76°C –

 

Wysładzanie:

23l wody 76°C, do uzyskania 36l brzeczki

 

Gotowanie:

70 min

 

Chmielenie:

70 min – 10g Citra 2012 (USA) 12,1% A-A

40 min – 10g Centennial 2012 (USA) 10,0 % A-A

20 min – 10g Simcoe 2012 (USA) 11,9 % A-A

10 min – 20g Mosaic TM 2012 (USA) 11,4 % A-A

0 min – 40g Ahtanum ™ 2012 (USA) 4,6 % A-A

 

Inne:

15 min – 10g Mech Irlandzki

 

Drożdże:

Wyeast 1450 Denny's Favorite 50 - starter 1,5l

Edytowane przez vettis
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

WARKA 194 Black IPA 16°Blg – 69,0IBU – 25l

 

Skład:

Słód pale ale Weyermann® – 3 kg

Słód pilzneński (Czechy) – 3,2 kg

Słód karmelowy 600 Strzegom – 0,2 kg

Słód karmelowy Caramunich® typ I Weyermann® – 0,1 kg

Słód Carawheat® Weyermann® – 0,3 kg

 

Słód barwiący Strzegom (Polska) – 0,25 kg

Słód czekoladowy pszeniczny Weyermann® – 0,2 kg

 

Płatki jęczmienne – 0,2 kg

Płatki żytnie – 0,4 kg

 

Zacieranie:

22l wody do zacierania

66°C – 80 min

76°C –

 

Wysładzanie:

20l wody 76°C, do uzyskania 34l brzeczki

 

Gotowanie:

80 min

 

Chmielenie:

80 min – 10g Zeus / Columbus 2012 (USA) 16,6 % A-A

30 min – 20g Citra 2012 (USA) 12,1% A-A

20 min – 20g Centennial 2012 (USA) 10,0 % A-A

10 min – 50g Simcoe 2012 (USA) 11,9 % A-A

0 min – 50g Mosaic TM 2012 (USA) 11,4 % A-A

 

Inne:

15 min – 5g Mech Irlandzki

 

Drożdże:

Wyeast 1450 Denny's Favorite 50 - gęstwa I

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

WARKA 192 Schwarzbier 12,2°Blg przelana do lagerowania 5.04, zeszło do 3,4°Blg

WARKA 193 American Amber Ale 13,1°Blg przelana na cichą 5.04, z dodatkiem 10g Simcoe 2012 (USA) 11,9 % A-A i 15g Mosaic TM 2012 (USA) 11,4 % A-A 7.04. Zeszło do 3,3°Blg

WARKA 191 German Pils 11,5°Blg rozlana do 2 kegów 3x3Bar 7.04

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

WARKA 194 Black IPA 16°Blg przelana na cichą z dodatkiem:

50g Centennial 2012 (USA) 10,0 % A-A

40g Citra 2012 (USA) 12,1% A-A

30g Mosaic TM 2012 (USA) 11,4 % A-A

Zeszło do 5°Blg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

WARKA 195 American Pale Ale 12°Blg – 37,4IBU – 46l

 

Skład:

Słód pilzneński (Czechy) – 8 kg

Słód pszeniczny jasny Strzegom (Polska) – 0,5 kg

Słód karmelowy 50 czerwony (Strzegom) – 0,4 kg

Słód karmelowy jasny Carahell® Weyermann – 0,4 kg

Słód Caraamber ® 60-80 EBC Weyermann ® – 0,4 kg

 

Zacieranie:

33l wody do zacierania

 

55°C – 10 min

63°C – 40 min

72°C – 20 min

76°C –

 

Wysładzanie:

30l wody 76°C, do uzyskania 54l brzeczki

 

Gotowanie:

60 min

 

Chmielenie:

60 min – 20g Zeus / Columbus 2012 (USA) 16,6 % A-A

30 min – 20g Centennial 2012 (USA) 10,0 % A-A

10 min – 40g Ahtanum ™ 2012 (USA) 4,6 % A-A

5 min – 10g Centennial 2012 (USA) 10,0 % A-A

5 min – 15g Simcoe 2012 (USA) 11,9 % A-A

0 min – 85g Mosaic TM 2012 (USA) 11,4 % A-A (dodane przy 75°C podczas chłodzenia)

 

Inne:

15 min – 10g Mech Irlandzki

 

Drożdże:

Wyeast 1450 Denny's Favorite 50

Edytowane przez vettis
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.