vettis Opublikowano 1 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2014 3 bar na reduktorze, piwo schłodzone do 2-4°C, zadaje 3 bar do napełnienia, odpinam, trzepię kegiem 30sek-60 sek. Znowu podpinam dobijam i znowu odpinam i mieszam i tak 3 razy. Jak trzeba dogazować to ustawiam po prostu większe ciśnienie przy rozlewie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 1 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2014 I już jest nagazowane? Po tych trzech trząchaniach dobijaniach? Ile wtedy ustawiasz do wyszynku na reduktorze? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 1 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2014 Zależnie ile piwo siedzi w kegu i jak się zmiesza Co2 z piwem, ale tak 2-3Bar przy pilsach, przy Ale 1-2Bar Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 2 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2014 2 kegów 3x3Bar Dopiero zaczynam z kegami. To co powyżej oznacza? 3 bary na reduktorze i jak długo tak zostawiasz, 3 strzały, co jaki czas? Jakie to daje nasycenie i w jakiej to trzymasz temperaturze? Tak wogóle to ciapłeś mi 1000 posta w moim wątku, lecisz piwo A co do leżakowania piwa po takim nagazowaniu, to zostawiam w 10-12°C kega, po miesiącu jest już dobrze wymieszane. Ale jak się uprzesz, to możesz lać po 24-48h, ale może się lekko pienić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 2 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2014 Tak wogóle to ciapłeś mi 1000 posta w moim wątku, lecisz piwo Jak będziesz przejeżdżał przez Bydgoszcz to stawiam, browara Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 4 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2014 Powoli przygotowuję Lambica do rozlewu. Dzisiaj wywaliłem owoce z lambica z czarną porzeczką z warki: WARKA 152 Lambic 12,5°Blg–8IBU–45l warzona 1.02.2013r http://www.piwo.org/...840#entry188200 http://www.piwo.org/...840#entry190040 Pod koniec roku rozleję ją do baczków 0,33l W aromacie bardzo intensywny aromat czarnej porzeczki, w smaku mocno kwaskowate, derka jest mniej intensywna z mieszanki Wyeast 3763 Roeselare Ale Blend w porównaniu do Wyeast 3278 Belgian Lambic Blend i jest mniej wytrawne, ale wytrawność to też może ze względu na rodzaj użytych owoców. Nie próbowałem jeszcze na tej mieszance wersji z truskawkami. Gdy dopuszczałem im powietrza aromat był fajny. Ale czarna porzeczka jest jak najbardziej ok, przed nią jeszcze długie leżakowanie w butelkach Kolor bardzo ładny, intensywny. Dzisiaj rozlałem kolejną część warki 152, tym razem z truskawkami i tutaj Wyeast 3763 Roeselare Ale Blend spisały się lepiej niż z czarną porzeczką. Zeszło z 12,5°Blg do 0,58°Blg Wyszło 20x0,5l i 2x0,75l Zabutelkowane z dodatkiem cukru 2,8g/1l Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 8 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2014 WARKA 190 Flanders Red Ale/ Red Ale 12,5°Blg – 19IBU – 30l Słody: Słód monachijski (Strzegom) – 3,5 kg Słód pilzneński (Czechy) – 1 kg Słód karmelowy ciemny Strzegom – 0,25 kg Słód karmelowy jasny Carahell® Weyermann – 0,11 kg Słód karmelowy ciemny Caraaroma Weyermann® – 0,31 kg Słód zakwaszający Weyermann® - 0,2 kg Kasza kukurydziana – 1 kg (doprowadzona do wrzenia w 5l wody, 5 min/100°C) Zacieranie: W sumie 20l wody do zacierania 54°C – 10 min 63°C – 40 min 72°C – 30 min 76°C – Wysładzanie: 23l wody 76°C, do uzyskania 38l brzeczki Gotowanie: 80 min Chmielenie: 80 min – 10g East Kent Golding (Szyszka) 6,5 % A-A 30 min – 20g East Kent Golding (Szyszka) 6,5 % A-A 20 min – 25g Fuggles (szyszka) 5,3% A-A Inne: Mech Irlandzki – 5g Drożdże: Safale US-05 Wyeast 3763 Roeselare Ale Blend Wyszło 30l, coś się dziwnie gotowało, brzeczka mocno wrzała, a słabo odparowało. Do fermentacji pójdzie 28l, potem część trafi do kega po cichej, a reszta do balona z robaczkami. Wyszedł ładny czerwony kolor. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 9 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2014 WARKA 188 Pils Bohemski 11,5°Blg przelany do lagerowania, zeszło do 3°Blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomasz B Opublikowano 9 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2014 A mój pils pieknie pracuje ,no wiadomo od kogo miałem gęstwe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 14 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2014 WARKA 187 Pils III 12,2°Blg rozlana do 3 kegów 3x3bar WARKA 189 Pils Bohemski II 12,6°Blg przelana do lagerowania, zeszło do 6,4Brix, co daje 3,1°Blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 22 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2014 (edytowane) Wczorajsza warka, zadana drożdżami dzisiaj: WARKA 191 German Pils 11,5°Blg – 40,8 IBU – 28l Słody: Słód pilzneński (Czechy) – 5,4 kg Słód karmelowy Carapils Weyermann® – 0,15 kg Słód karmelowy jasny Carahell® Weyermann – 0,15 kg Słód zakwaszający Weyermann® - 0,1 kg Zacieranie: 18l wody do zacierania 54°C – 10 min 63°C – 40 min 72°C – 30 min 76°C – 5 min Wysładzanie: 25l wody 76°C, do uzyskania 37l brzeczki Gotowanie: 80 min Chmielenie: 80 min – 10g Magnum 14,5% A-A 40 min – 20g Hallertauer Tradition 5,5% A-A 15 min – 20g Premiant 2013 7,1% A-A 10 min – 30g Hallertauer Tradition 5,5% A-A 0 min – 80g Perle 5,0% A-A (szyszka) Drożdże: Wyeast 2124 Bohemian Lager – starter 1,5l Edytowane 22 Lutego 2014 przez vettis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomasz B Opublikowano 23 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2014 Hej ja moze dzis zrobie German Pils czy warto zacierac na dekokt? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 3 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2014 WARKA 188 Pils Bohemski 11,5°Blg rozlana do 20x0,5l 5g/1l i 2 kegów 3x3Bar Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 8 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2014 WARKA 190 Flanders Red Ale/ Red Ale 12,5° poszła do balona z dodtakiem Wyeast 3763 Roeselare Ale Blend. reszta poszła do lagerowania jako Red Ale. Zeszło do 3°Blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 13 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2014 WARKA 191 German Pils 11,5°Blg przelana do lagerowania. Zeszło do 3,2°Blg. Parę dni postoi w wyższej temperaturze, bo strasznie daje zielonym jabłkiem. Może coś pomoże. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 15 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2014 Wczorajsza warka, zadana drożdżami dzisiaj: WARKA 192 Schwarzbier 12,2°Blg – 29,3IBU – 28l Skład: Słody: Słód pilzneński (Czechy) – 3 kg Słód monachijski – 2,5 kg Słód karmelowy 600 Strzegom – 0,3 kg Słód Caraamber Weyermann® – 0,1 kg Słód żytni czekoladowy Weyermann® – 0,1 kg Słód czekoladowy pszeniczny Weyermann® – 0,2 kg Słód Carafa® typ I Weyermann® – 0,15 kg Zacieranie: 18l wody do zacierania - 55°C - 10 min - 63°C - 30 min - 72°C - 30 min - 76°C - Wysładzanie: 26l wody 76°C, do uzyskania 38l brzeczki Gotowanie: 80 min Chmielenie: 80 min – 10g Magnum 14,5% A-A 40 min – 20g Hallertauer Tradition 5,5% A-A 10 min – 25g Hallertauer Tradition 5,5% A-A Drożdże: Wyeast 2124 Bohemian Lager – gęstwa I Słody palone dodano podczas podnoszenia temp. do 76°C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 15 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2014 WARKA 189 Pils Bohemski II 12,6°Blg rozlana do 20x0,5l 6g/1l i 2xKeg 3x3Bar Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 23 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2014 (edytowane) WARKA 193 American Amber Ale 13,1°Blg – 36,5IBU – 27l Skład: Słód pale ale Weyermann® – 3 kg Słód monachijski Strzegom – 2,5 kg Słód pszeniczny jasny Strzegom (Polska) – 0,2 kg Słód karmelowy ciemny Caraaroma Weyermann® – 0,3 kg Słód karmelowy Caraamber Weyermann® – 0,3 kg Słód karmelowy ciemny Special B (Belgia) – 0,15 kg Zacieranie: 20l wody do zacierania 55°C – 10 min 64°C – 30 min 72°C – 30 min 76°C – Wysładzanie: 23l wody 76°C, do uzyskania 36l brzeczki Gotowanie: 70 min Chmielenie: 70 min – 10g Citra 2012 (USA) 12,1% A-A 40 min – 10g Centennial 2012 (USA) 10,0 % A-A 20 min – 10g Simcoe 2012 (USA) 11,9 % A-A 10 min – 20g Mosaic TM 2012 (USA) 11,4 % A-A 0 min – 40g Ahtanum ™ 2012 (USA) 4,6 % A-A Inne: 15 min – 10g Mech Irlandzki Drożdże: Wyeast 1450 Denny's Favorite 50 - starter 1,5l Edytowane 23 Marca 2014 przez vettis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 6 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2014 WARKA 194 Black IPA 16°Blg – 69,0IBU – 25l Skład: Słód pale ale Weyermann® – 3 kg Słód pilzneński (Czechy) – 3,2 kg Słód karmelowy 600 Strzegom – 0,2 kg Słód karmelowy Caramunich® typ I Weyermann® – 0,1 kg Słód Carawheat® Weyermann® – 0,3 kg Słód barwiący Strzegom (Polska) – 0,25 kg Słód czekoladowy pszeniczny Weyermann® – 0,2 kg Płatki jęczmienne – 0,2 kg Płatki żytnie – 0,4 kg Zacieranie: 22l wody do zacierania 66°C – 80 min 76°C – Wysładzanie: 20l wody 76°C, do uzyskania 34l brzeczki Gotowanie: 80 min Chmielenie: 80 min – 10g Zeus / Columbus 2012 (USA) 16,6 % A-A 30 min – 20g Citra 2012 (USA) 12,1% A-A 20 min – 20g Centennial 2012 (USA) 10,0 % A-A 10 min – 50g Simcoe 2012 (USA) 11,9 % A-A 0 min – 50g Mosaic TM 2012 (USA) 11,4 % A-A Inne: 15 min – 5g Mech Irlandzki Drożdże: Wyeast 1450 Denny's Favorite 50 - gęstwa I Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 7 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2014 WARKA 192 Schwarzbier 12,2°Blg przelana do lagerowania 5.04, zeszło do 3,4°Blg WARKA 193 American Amber Ale 13,1°Blg przelana na cichą 5.04, z dodatkiem 10g Simcoe 2012 (USA) 11,9 % A-A i 15g Mosaic TM 2012 (USA) 11,4 % A-A 7.04. Zeszło do 3,3°Blg WARKA 191 German Pils 11,5°Blg rozlana do 2 kegów 3x3Bar 7.04 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 13 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2014 WARKA 193 American Amber Ale 13,1°Blg rozlana, zeszło do 3,6°Blg Zabutelkowana do 20x0,5l 7g/1l i 1 kega 2x3Bar Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 18 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2014 WARKA 194 Black IPA 16°Blg przelana na cichą z dodatkiem: 50g Centennial 2012 (USA) 10,0 % A-A 40g Citra 2012 (USA) 12,1% A-A 30g Mosaic TM 2012 (USA) 11,4 % A-A Zeszło do 5°Blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 22 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2014 WARKA 192 Schwarzbier 12,2°Blg rozlana do 20x0,5l 6g/1l i 1 kega 3x3Bar Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 26 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2014 (edytowane) WARKA 195 American Pale Ale 12°Blg – 37,4IBU – 46l Skład: Słód pilzneński (Czechy) – 8 kg Słód pszeniczny jasny Strzegom (Polska) – 0,5 kg Słód karmelowy 50 czerwony (Strzegom) – 0,4 kg Słód karmelowy jasny Carahell® Weyermann – 0,4 kg Słód Caraamber ® 60-80 EBC Weyermann ® – 0,4 kg Zacieranie: 33l wody do zacierania 55°C – 10 min 63°C – 40 min 72°C – 20 min 76°C – Wysładzanie: 30l wody 76°C, do uzyskania 54l brzeczki Gotowanie: 60 min Chmielenie: 60 min – 20g Zeus / Columbus 2012 (USA) 16,6 % A-A 30 min – 20g Centennial 2012 (USA) 10,0 % A-A 10 min – 40g Ahtanum ™ 2012 (USA) 4,6 % A-A 5 min – 10g Centennial 2012 (USA) 10,0 % A-A 5 min – 15g Simcoe 2012 (USA) 11,9 % A-A 0 min – 85g Mosaic TM 2012 (USA) 11,4 % A-A (dodane przy 75°C podczas chłodzenia) Inne: 15 min – 10g Mech Irlandzki Drożdże: Wyeast 1450 Denny's Favorite 50 Edytowane 26 Kwietnia 2014 przez vettis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 26 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2014 WARKA 194 Black IPA 16°Blg rozlana do 25x0,5l 6g/1l i jednego kega 2x3Bar Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się