vettis Opublikowano 16 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2014 Piękne dzięki za odpowiedź, trzeba sobie coś takiego chyba sprawić. Spoko, ja właśnie zamówiłem sobie dzisiaj hop-stoppera dla szyszek, również u kolegi lewatywa8 Profesjonalne wykonanie i szybka realizacja Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PawelH Opublikowano 16 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2014 Jak to się wszystko zmienia, przeglądając zdjęcia znalazłem zdjęcie jak zaczynałem warzyć u siebie na dole 2009 --> 2014 Jeszcze lepsze wrażenia są jak czyta się Twój wątek od początku do końca... Widać poszczególne etapy wtajemniczania się Wytrwałości życzę i kolejnych sukcesów w konkursach! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 22 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2014 Wczorajsza warka: WARKA 215 American Pale Ale 12,7°Blg – 43,8IBU – 50l Skład: Słód pilzneński (Sufflet) – 9 kg Słód monachijski (Sufflet) – 1 kg Słód pszeniczny ciemny (Belgia) – 0,5 kg Słód karmelowy jasny Carabelge Weyermann® – 0,2 kg Zacieranie: 36l wody do zacierania 67°C - 70min 76°C - Wysładzanie: 34l wody 76°C, do uzyskania 60l brzeczki Gotowanie: 70 min Chmielenie: 70 min – 15g Tomahawk 2013 (USA) 17,4 % A-A 30 min – 15g Tomahawk 2013 (USA) 17,4 % A-A 10 min – 30g Citra 2013 (USA) 13,1% A-A 0 min – 60g Simcoe (USA) 12,9% A-A 0 min – 50g Centennial 2013(USA) 10,2 % A-A Drożdże: Fermentis S-04 - starter 2l Drożdże zadane w 17°C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 26 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2014 WARKA 214 German Pils 12,5°Blg przelana do lagerowania. Zeszło do 3°Blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 29 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2014 WARKA 213 Pils 11,7°Blg rozlana do 3 kegów pepsi 4x3Bar Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bender Opublikowano 1 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2014 (edytowane) Jedno opakowanie Wyeastów wystarczyło na 45litrów?? Chcę dwie warki po 20 litrów zrobić i dopytuję bardziej doświadczonych . Sorki, że zrobiłem bałagan, ale pytamie dotyczyło WARKA 152 Lambic 12,5°Blg–8IBU–45l. Jeszcze nie do końca ogarniam opcje wpisów na forum. Edytowane 1 Grudnia 2014 przez bender Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 1 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2014 (edytowane) Jedno opakowanie Wyeastów wystarczyło na 45litrów?? Chcę dwie warki po 20 litrów zrobić i dopytuję bardziej doświadczonych . Sorki, że zrobiłem bałagan, ale pytamie dotyczyło WARKA 152 Lambic 12,5°Blg–8IBU–45l. Jeszcze nie do końca ogarniam opcje wpisów na forum. Tak, spokojnie, to nie są przecież zwykłe drożdże, to mieszanka drożdży piwnych, do sherry i bakterii, którym ilość raczej nie przeszkadza. Można spokojnie wlać do 50l i zalecają bez robienia startera. Burzliwa na jakiś neutralnych, potem lejesz mieszankę i balon do 18-22°C i zapominasz, robaczki sobie poradzą. Osobiście polecam Wyeast 3278 Belgian Lambic Blend, dają dużo lepszy profil smakowy w piwie. Taką warkę, można również spokojnie zaszczepić z osadów z 0,5l butelki domowego lambica, choć profil smakowy piwa będzie na pewno inny niż prosto z paczki Wyeast Edytowane 1 Grudnia 2014 przez vettis Bender 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bender Opublikowano 1 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2014 Teraz wiem już prawie wszystko . Pozostaje tylko zabrać się do warzenia i tym samym rozpocząć eksperment pt "kwaśniak". Trochę piwo posiadzi na cichej do czasu zbioru świeżych wiśni, jednak w tym przypadku powinno wyjść piwu tylko na lepsze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 2 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2014 Teraz wiem już prawie wszystko . Pozostaje tylko zabrać się do warzenia i tym samym rozpocząć eksperment pt "kwaśniak". Trochę piwo posiadzi na cichej do czasu zbioru świeżych wiśni, jednak w tym przypadku powinno wyjść piwu tylko na lepsze. Polecam też opcję z truskawkami, jak już będziesz miał bazę lambikową, to możesz ją potem rozlać do mniejszych balonów i dodać różnych owoców. Czarna porzeczka też dobrze sobie radzi. Ale najbardziej podchodzi z truskawkami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 5 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2014 (edytowane) WARKA 216 German Pilsner 11,9°Blg – 44IBU – 50l Skład: Słód pilzneński (Sufflet) – 8kg Słód monachijski (Sufflet) – 1kg Słód Carapils Weyermann® – 0,5 kg Słód Caramunich I Weyermann® – 0,25 kg Zacieranie: 34l wody do zacierania (Kwas fosforowy 20ml) 53°C - 10min 64°C - 40min 72°C - 20min 76°C - Wysładzanie: 35l wody 76°C z dodatkiem 5ml kwasu fosforowego, do uzyskania 60l brzeczki Gotowanie: 70 min Chmielenie: 70 min – 10g Herkules 2014 (szyszka) 30 min – 25g Herkules 2014 (szyszka) 10 min – 50g Mandarina Bavaria 2014 (szyszka) 0 min – 150g Mandarina Bavaria 2014 (szyszka) Inne: 15 min – BIERSOL 20ml Drożdże: W-34/70 - 2szt. Drożdże zadane w 13°C, fermentacja w 10°C Edytowane 6 Grudnia 2014 przez vettis DoktorPio 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
twawrzyniak Opublikowano 6 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2014 Cześć Łukasz Od tego sezonu zacząłeś używać do pilsów kwasu fosforowego. Wcześniej dawałeś słód zakwaszający ( mała warka 0,1kg). Zakładam , że masz cały czas taką samą wodę. Widzisz różnicę w smaku? Czy tam gdzie warzysz masz miękką wodę ? Jeżeli znasz profil swojej wody możesz wrzucić kilka danych ? Pytam ponieważ zmieniłem miejsce zamieszkania i nim się połapałem , że mam bardzo twardą wodę kilkoma warkami podlałem ogródek. Teraz mam filtr RO i staram się stworzyć kilka profili wody do warzenia różnych piw. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 6 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2014 Cześć Łukasz Od tego sezonu zacząłeś używać do pilsów kwasu fosforowego. Wcześniej dawałeś słód zakwaszający ( mała warka 0,1kg). Zakładam , że masz cały czas taką samą wodę. Widzisz różnicę w smaku? Czy tam gdzie warzysz masz miękką wodę ? Jeżeli znasz profil swojej wody możesz wrzucić kilka danych ? Pytam ponieważ zmieniłem miejsce zamieszkania i nim się połapałem , że mam bardzo twardą wodę kilkoma warkami podlałem ogródek. Teraz mam filtr RO i staram się stworzyć kilka profili wody do warzenia różnych piw. Narazie jestem w fazie testów. Ogólnie wodę też nie mam jakoś bardzo miękką, ale pilsy wychodzą fajne z dodatkiem kwasu lepsze. Ładniej goryczka się układa w piwie. Kwas jest wydajniejszy w stosunku do słodu. Teraz dopiero piję pierwsze piwo z dodatkiem kwasu i jest ok. Zobaczymy jakie będą następne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 7 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2014 WARKA 215 American Pale Ale 12,7°Blg przelana na cichą, zeszło do 3,4°Blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 12 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2014 WARKA 214 German Pils 12,5°Blg rozlana do 2 petainerów + 2l na sufit... qrwa zapomniałem zamknąć zawór podczas gazowania Przynajmniej podłogę wymyję teraz dobrze... 3x3Bar. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomasz B Opublikowano 13 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2014 Haha ja po myciu kega tez zapomniałem zamknąć zawór i podpinając do petainera z piwem poszło na podłogę bo był wężyk założony ale wylało sie nie wiele może pół piwa, tak to jest z tymi zaworami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 14 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2014 WARKA 215 American Pale Ale 12,7°Blg - do jednego wiadra dorzuciłem luzem - 50g Wakatu (NZ) 7,4% A-A (22l), do drugiego 40g Simcoe 2013 (USA) 12,9 % A-A (25l) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 22 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2014 WARKA 215 American Pale Ale 12,7°Blg rozlana do 2 petainerów 3x3Bar. Jak to było do przewidzenia Simcoe zdecydowanie wygrywa z Wakatu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 28 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2014 WARKA 216 German Pilsner 11,9°Blg przelana do lagerowania. Zeszło do 3,3°Blg. W smaku mocno pomarańczowe. Dodając Mandarina Bavaria warto sypnąć więcej na goryczkę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 30 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2014 (edytowane) WARKA 217 English Pale Ale 11,7°Blg – 38IBU – 50l Skład: Słody: Słód pilzneński (Czechy) – 4 kg Słód monachijski (Czechy) – 5 kg Słód pszeniczny ciemny (Belgia) – 0,4 kg Słód CaraHell® Weyermann® – 0,5 kg Zacieranie: 36l wody do zacierania 67°C - 80min 76°C - Wysładzanie: 34l wody 76°C, do uzyskania 60l brzeczki Gotowanie: 70 min Chmielenie: 70 min – 20g Tomahawk 2013 (USA) 17,4 % A-A 30 min – 30g Challenger 2012 (UK) 8,1 % A-A 10 min – 70g Challenger 2012 (UK) 8,1 % A-A Inne: 15 min – BIERSOL 20ml Drożdże: Fermentis S-04 - 0,5l gęstwa I Drożdże zadane w 17°C Edytowane 30 Grudnia 2014 przez vettis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 31 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2014 Fermentis S-04 - 0,5l gęstwa I A po co aż tyle ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 31 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2014 Fermentis S-04 - 0,5l gęstwa I A po co aż tyle ? Gęstwa miała 3 tygodnie, zadałem drożdże o 15 do 50l brzeczki, dopiero teraz zaczynają być widoczne oznaki fermentacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 31 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2014 Taką starą gestwę używasz Łukaszu ... wstyd Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 4 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2015 (edytowane) Pierwsza warka w 2015 roku. WARKA 218 Pilsner - Single Hop Herkules 12,0°Blg – 44IBU – 50l Skład: Słód pilzneński (Sufflet) – 8kg Słód monachijski (Sufflet) – 1,2 kg Słód Carmel Pils (Bestmalz) – 0,5 kg Słód Caramunich I Weyermann® – 0,3 kg Zacieranie: 35l wody do zacierania (Kwas fosforowy 20ml) 53°C - 10min 63°C - 30min 72°C - 30min 76°C - Wysładzanie: 34l wody 76°C z dodatkiem 5ml kwasu fosforowego, do uzyskania 60l brzeczki Gotowanie: 70 min Chmielenie: 70 min – 10g Herkules 2014 (szyszka) 30 min – 20g Herkules 2014 (szyszka) 10 min – 40g Herkules 2014 (szyszka) 0 min – 150g Herkules 2014 (szyszka) Inne: 20 min – BIERSOL 20ml Drożdże: W-34/70 - gęstwa 0,6l Drożdże zadane w 12°C, fermentacja w 11°C Edytowane 5 Stycznia 2015 przez vettis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 13 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2015 WARKA 217 English Pale Ale 11,7°Blg – 38IBU – 50l przelana na cichą 12.01. Zeszło do 3,5°Blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 16 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2015 WARKA 216 German Pilsner 11,9°Blg rozlana do 1 kega pepsi i 1 petainera. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się