Skocz do zawartości

Browar Escarabajo


vettis

Rekomendowane odpowiedzi

Vettis we wcześniejszych tematach miałeś emalie z kranem. Dało to radę czy korodowało ??

 

Dało radę i do tej pory wytrzymuje. Ponad 170 Warek i nic się złego nie dzieje, służy od jakiegoś czasu jako zacierna.

Edytowane przez vettis
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A jak z wierceniem i odpryskiwaniem emalii?

 

Jak masz dobre ostre wiertła to dużo nie odpryskuje (ja wierciłem 3 rozmiarami, potem wyrównałem pod wymiar delikatnie pilnikiem). Resztę przykrywa silikon pod metalową podkładką od zewnętrznej strony. Od wewnętrznej dajesz miedzianą i skręcasz nyplem, do którego możesz przykręcić filtrator lub hopstopera.

Edytowane przez vettis
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

WARKA 229 American Lager 12,3°Blg – 32,8IBU – 50l

 

Skład:

Słód pilzneński (Sufflet) – 9kg

Słód zakwaszający Weyermann® – 0,2 kg

 

Płatki ryżowe – 0,5 kg

 

Zacieranie:

34l wody do zacierania

 

53°C -  wsypane słody (10min do temp.67°C)

67°C - 80min

76°C -

 

Wysładzanie:

35l wody 76°C do uzyskania 60l brzeczki
 

Gotowanie:
80 min

 

Chmielenie:

70 min – 20g Magnum 2013 13% A-A

30 min – 10g Tomahawk 2013 (USA) 17,4 % A-A

20 min – 25g Citra 2013 (USA) 13,1% A-A

10 min – 20g Simcoe 2013 (USA) 12,9 % A-A

 

Chmielenie na zimno:

10 dni – 100g Simcoe 2014 (USA) 11,4 % A-A

 

 

Inne:

20 min – 10g Mech Irlandzki

 

Drożdże:

S-23 - starter 2l

 

Drożdże zadane w 15°C, fermentacja w 13°C

 

Edit: Wyszło 12,3°Blg - 50l

Edytowane przez vettis
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

WARKA 229 American Lager 12,3°Blg – 32,8IBU – 50l 26.08 przelana do lagerowania z dodatkiem 100g Simcoe 2014 (USA) 11,4 % A-A

Po 12 dniach rozlana do 2 petainerów 3x2Bar

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

WARKA 230 American Lager II 12,9°Blg – 43,6IBU – 50l

 

Skład:

Słód pilzneński (Sufflet) – 7,6 kg

Słód monachijski (Sufflet) – 2,4 kg

Słód karmelowy czerwony (Strzegom) – 0,5 kg

Słód karmelowy monach. Caramunich® typ I (Weyermann) – 0,15 kg

Słód zakwaszający (Bestmalz) – 0,2 kg

 

Zacieranie:

36l wody do zacierania

 

66°C - 70min

76°C -

 

Wysładzanie:

34l wody 76°C do uzyskania 60l brzeczki
 

Gotowanie:
70 min

 

Chmielenie:

70 min – 30g Galaxy 2014 15% A-A

30 min – 10g Columbus (Tomahawk) 2014 12,5% A-A

20 min – 25g Columbus (Tomahawk) 2014 12,5% A-A

  0 min – 30g Galaxy 2014 15% A-A

 

Chmielenie na zimno:

10 dni – 100g Galaxy 2014 15% A-A

 

Inne:

20 min – 10g Mech Irlandzki

 

Drożdże:

S-23 - gęstwa 0,5l

 

Drożdże zadane w 15°C, fermentacja w 13°C

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

WARKA 231 American Amber Ale 13,2°Blg – 36,4IBU – 50l

 

Skład:

Słód pilzneński (Sufflet) – 5 kg

Słód monachijski (Sufflet) – 5 kg

Słód Caraamber (Weyermann) – 0,5 kg

Słód Caraaroma (Weyermann) – 0,2 kg

Słód barwiący (Strzegom) 0,15 kg

 

Zacieranie:

36l wody do zacierania

 

68°C - 70min

76°C -

 

Wysładzanie:

34l wody 76°C do uzyskania 60l brzeczki
 

Gotowanie:
70 min

 

Chmielenie:

70 min – 25g Magnum 2013 13% A-A

30 min – 20g Columbus (Tomahawk) 2014 12,5% A-A

10 min – 20g Citra 2014 (USA) 13,5% A-A

  0 min – 30g Citra 2014 (USA) 13,5% A-A

 

Chmielenie na zimno:

10 dni – 50g Equinox TM 2014 (USA) 13,9% A-A

10 dni – 40g Galaxy 2014 15% A-A

Inne:

20 min – 10g Mech Irlandzki

 

Drożdże:

S-04 - starter 2,2l

 

Drożdże zadane w 20°C, fermentacja w 18°C

 

2v0z5tg.jpg

ohr8z5.jpg

2nuog9c.jpg

2ngx646.jpg

Edytowane przez vettis
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zaopatrzyłem się w drugi wymiennik, aby podnieść efektywność chłodzenia i ograniczyć jeszcze bardziej zużycie wody.

Trochę analizowałem najlepsze podłączenie dwóch wymienników i wykonałem różne próby montażu (zachodnie fora, oraz pomoc znajomych. Dzięki!)

Najlepiej do tej pory spisało się podłączenie jak poniżej.

Schłodziłem do 20°C ze 100°C w ~7 min 18l wody, potrzebowałem do tego 28l wody o temp. 14°C, czyli stosunek 1:1,5

To są wstępne próby i będę jeszcze próbował regulować przepływem (przypuszczam również że bez użycia pompy efektywność wzrośnie, takie podłączenie pozwala mi na przepływ grawitacyjny)

 

20tm36g.jpg

 

33jgwuq.jpg

Edytowane przez vettis
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

WARKA 231 American Amber Ale 13,2°Blg – 36,4IBU – 50l przelana na cichą z dodatkiem:

10 dni – 50g Equinox TM 2014 (USA) 13,9% A-A

10 dni – 40g Galaxy 2014 15% A-A

 

Zeszło do 3,7°Blg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jakie masz doświadczenia z osadem przy chłodzeniu wymiennikiem ? Z tego co zauważyłem mimo że hop stoper zatrzymuje osady, takowy osiada w fermentorze, dobrze to widać po kilkunastu-minutach jak brzeczka się ułoży, oddzielasz to jeszcze raz czy już zadajesz drożdże ? A może nie masz tego osadu już w fermentorze ?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jakie masz doświadczenia z osadem przy chłodzeniu wymiennikiem ? Z tego co zauważyłem mimo że hop stoper zatrzymuje osady, takowy osiada w fermentorze, dobrze to widać po kilkunastu-minutach jak brzeczka się ułoży, oddzielasz to jeszcze raz czy już zadajesz drożdże ? A może nie masz tego osadu już w fermentorze ?

 

 

To są tzw. osady zimne, powstają w wymienniku podczas chłodzenia. Najlepiej je widać chłodząc przez wymiennik, ze względu na szokowy spadek temperatury brzeczki.

Nie pozbywam się ich, choć nie które browary w Czechach poświęcają kilkadziesiąt litrów brzeczki wypuszczając w kanał przed zadaniem drożdży.

 

Tutaj możesz poczytać o osadach:

http://pspd.org.pl/uploads/piwowar/2011/2011-jesien-16-17.pdf

Edytowane przez vettis
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

WARKA 232 Session IPA 12,3°Blg – 49,5 IBU – 50l

 

Skład:

Słód pilzneński (Sufflet) – 7 kg

Słód monachijski (Sufflet) – 2,5 kg

Słód pszeniczny jasny (Weyermann) – 1 kg

Słód karmelowy monach. Caramunich® typ I (Weyermann) – 0,3 kg

 

Zacieranie:

36l wody do zacierania

 

67°C - 70min

76°C -

 

Wysładzanie:

34l wody 76°C do uzyskania 60l brzeczki
 

Gotowanie:
70 min

 

Chmielenie:

70 min – 25g Magnum 2013 13% A-A

40 min – 20g Columbus (Tomahawk) 2014 12,5% A-A

20 min – 15g Columbus (Tomahawk) 2014 12,5% A-A

10 min – 30g Simcoe 2014 11,4% A-A

  0 min – 70g Simcoe 2014 11,4% A-A ( dodane w temp. 70°C)

 

Chmielenie na zimno:

10 dni – 100g Simcoe 2014 11,4% A-A

Inne:

20 min – 10g Mech Irlandzki

 

Drożdże:

S-04 - gęstwa I - 0,4l

 

Drożdże zadane w 20°C, fermentacja w 18°C

 

Do schłodzenia najpierw do 70°C, potem do 20°C 50l brzeczki potrzebowałem 90l wody (temp. 12°C)

Jutro chłodzenie na "żywca" :D 100°C->20°C, będzie chyba Stout.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

WARKA 233 Oatmeal Stout 12,9°Blg – 32,0 IBU – 50l

 

Skład:

Słód pilzneński (Sufflet) – 5,2 kg

Słód monachijski (Sufflet) – 2,4 kg

Słód karmelowy ciemny Special B (Belgia) – 0,5 kg

 

Słód Carafa® typ I (Weyermann) – 0,57 kg

Słód barwiący Strzegom (Polska) – 0,45 kg

Kawa mielona (Ford) – 0,05 kg

 

Płatki Owsiane – 2 kg

Płatki Żytnie – 0,2 kg

 

Zacieranie:

36l wody do zacierania

 

68°C - 90min ( w 80 min dodane namoczone słody palone)

76°C -

 

Wysładzanie:

20l wody 76°C do uzyskania 36l brzeczki
 

Gotowanie:
70 min

 

Chmielenie:

70 min – 20g Marynka 2014 10,5% A-A

40 min – 30g Marynka 2014 10,5% A-A

10 min – 70g Lubelski 2013 3,8% A-A

 

Drożdże:

S-04 - gęstwa I - 0,4l

 

Drożdże zadane w 20°C, fermentacja w 18°C

 

Do schłodzenia 50l brzeczki ze 100°C do 20°C potrzebowałem 68l wody (12°C). ale myślę, że spokojnie mogę zejść do 60l, zaczynam to chwytać :D

 

fx9ojq.jpg

 

5klf6e.jpg

 

2uotjma.jpg

Edytowane przez vettis
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

WARKA 232 Session IPA 12,3°Blg – 49,5 IBU – 50l przelana na cichą z dodatkiem:

100g Simcoe 2014 (USA) 11,4% A-A

 50g Equinox 2014 (USA) 13,9% A-A

 

Zeszło do 3,5°Blg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

WARKA 233 Oatmeal Stout 12,9°Blg – 32,0 IBU – 50l przelana na cichą. Zeszło do 4,2°Blg

 

Piwo wyszło trochę za mało palone jak dla mnie i odcień brązowawy, więc dodałem 1,5l wywaru ze słodów palonych:

Słód barwiący Strzegom (Polska) - 0,15 kg

Palone ziarna jęczmienia 1100-1200 EBC Weyermann® - 0,1kg

Edytowane przez vettis
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Sezon jesienno-zimowy czas zacząć :)

Na początek powtórka American Wheat na FM42.

 

Widzę, że te same drożdże Wyeast na warsztacie u mnie będą :) Plany na przyszły tydzień to dwa piwa na Munich.. Trzeba potężny starter zrobić!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jak u Ciebie jest z aromatem chmielowym i z chmieleniem na smak przy wymienniku ? Opóźniasz czas wrzucania chmielu ze względu na takie chłodzenie ? Zmiejszasz dawki chmielu na goryczkę ? W niektórych piwach widziałem zwracasz z wymiennika zimną brzeczką do kotła aby obniżyć temperature ale w niektórych tego nie stosujesz, widzisz tu i tu różnice ?

 

Już widzę u siebie po pierwszych mocniej chmielonych piwach, że to co wyliczyłem z BS2 ma się troche inaczej do rzeczywisctości przy chłodzeniu na wymienniku, jest więcej goryczki i smaku, a nawet jak wrzucam chmiel z opóźnieniem (już podczas chłodzenia) to ten aromat jest o wiele słabszy. 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.