vettis Opublikowano 14 Lipca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2015 (edytowane) Vettis we wcześniejszych tematach miałeś emalie z kranem. Dało to radę czy korodowało ?? Dało radę i do tej pory wytrzymuje. Ponad 170 Warek i nic się złego nie dzieje, służy od jakiegoś czasu jako zacierna. Edytowane 14 Lipca 2015 przez vettis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rabbek Opublikowano 14 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2015 A jak z wierceniem i odpryskiwaniem emalii? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 14 Lipca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2015 (edytowane) A jak z wierceniem i odpryskiwaniem emalii? Jak masz dobre ostre wiertła to dużo nie odpryskuje (ja wierciłem 3 rozmiarami, potem wyrównałem pod wymiar delikatnie pilnikiem). Resztę przykrywa silikon pod metalową podkładką od zewnętrznej strony. Od wewnętrznej dajesz miedzianą i skręcasz nyplem, do którego możesz przykręcić filtrator lub hopstopera. Edytowane 14 Lipca 2015 przez vettis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 1 Sierpnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2015 (edytowane) WARKA 229 American Lager 12,3°Blg – 32,8IBU – 50l Skład: Słód pilzneński (Sufflet) – 9kg Słód zakwaszający Weyermann® – 0,2 kg Płatki ryżowe – 0,5 kg Zacieranie: 34l wody do zacierania 53°C - wsypane słody (10min do temp.67°C) 67°C - 80min 76°C - Wysładzanie: 35l wody 76°C do uzyskania 60l brzeczki Gotowanie:80 min Chmielenie: 70 min – 20g Magnum 2013 13% A-A 30 min – 10g Tomahawk 2013 (USA) 17,4 % A-A 20 min – 25g Citra 2013 (USA) 13,1% A-A 10 min – 20g Simcoe 2013 (USA) 12,9 % A-A Chmielenie na zimno: 10 dni – 100g Simcoe 2014 (USA) 11,4 % A-A Inne: 20 min – 10g Mech Irlandzki Drożdże: S-23 - starter 2l Drożdże zadane w 15°C, fermentacja w 13°C Edit: Wyszło 12,3°Blg - 50l Edytowane 2 Sierpnia 2015 przez vettis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 6 Września 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Września 2015 WARKA 229 American Lager 12,3°Blg – 32,8IBU – 50l 26.08 przelana do lagerowania z dodatkiem 100g Simcoe 2014 (USA) 11,4 % A-A Po 12 dniach rozlana do 2 petainerów 3x2Bar Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 11 Września 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Września 2015 WARKA 230 American Lager II 12,9°Blg – 43,6IBU – 50l Skład: Słód pilzneński (Sufflet) – 7,6 kg Słód monachijski (Sufflet) – 2,4 kg Słód karmelowy czerwony (Strzegom) – 0,5 kg Słód karmelowy monach. Caramunich® typ I (Weyermann) – 0,15 kg Słód zakwaszający (Bestmalz) – 0,2 kg Zacieranie: 36l wody do zacierania 66°C - 70min 76°C - Wysładzanie: 34l wody 76°C do uzyskania 60l brzeczki Gotowanie:70 min Chmielenie: 70 min – 30g Galaxy 2014 15% A-A 30 min – 10g Columbus (Tomahawk) 2014 12,5% A-A 20 min – 25g Columbus (Tomahawk) 2014 12,5% A-A 0 min – 30g Galaxy 2014 15% A-A Chmielenie na zimno: 10 dni – 100g Galaxy 2014 15% A-A Inne: 20 min – 10g Mech Irlandzki Drożdże: S-23 - gęstwa 0,5l Drożdże zadane w 15°C, fermentacja w 13°C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 20 Września 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Września 2015 WARKA 230 American Lager II 12,9°Blg – 43,6IBU – 50l Zeszło do 3,3°Blg dodałem 100g Galaxy 2014 15%A-A, za 10 dni przeleję do lagerowania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 26 Września 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Września 2015 (edytowane) WARKA 231 American Amber Ale 13,2°Blg – 36,4IBU – 50l Skład: Słód pilzneński (Sufflet) – 5 kg Słód monachijski (Sufflet) – 5 kg Słód Caraamber (Weyermann) – 0,5 kg Słód Caraaroma (Weyermann) – 0,2 kg Słód barwiący (Strzegom) 0,15 kg Zacieranie: 36l wody do zacierania 68°C - 70min 76°C - Wysładzanie: 34l wody 76°C do uzyskania 60l brzeczki Gotowanie:70 min Chmielenie: 70 min – 25g Magnum 2013 13% A-A 30 min – 20g Columbus (Tomahawk) 2014 12,5% A-A 10 min – 20g Citra 2014 (USA) 13,5% A-A 0 min – 30g Citra 2014 (USA) 13,5% A-A Chmielenie na zimno: 10 dni – 50g Equinox TM 2014 (USA) 13,9% A-A 10 dni – 40g Galaxy 2014 15% A-A Inne: 20 min – 10g Mech Irlandzki Drożdże: S-04 - starter 2,2l Drożdże zadane w 20°C, fermentacja w 18°C Edytowane 7 Października 2015 przez vettis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 4 Października 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Października 2015 WARKA 230 American Lager II 12,9°Blg – 43,6IBU – 50l przelana do lagerowania 02.10. Zeszło do 3°Blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 4 Października 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Października 2015 (edytowane) Zaopatrzyłem się w drugi wymiennik, aby podnieść efektywność chłodzenia i ograniczyć jeszcze bardziej zużycie wody. Trochę analizowałem najlepsze podłączenie dwóch wymienników i wykonałem różne próby montażu (zachodnie fora, oraz pomoc znajomych. Dzięki!) Najlepiej do tej pory spisało się podłączenie jak poniżej. Schłodziłem do 20°C ze 100°C w ~7 min 18l wody, potrzebowałem do tego 28l wody o temp. 14°C, czyli stosunek 1:1,5 To są wstępne próby i będę jeszcze próbował regulować przepływem (przypuszczam również że bez użycia pompy efektywność wzrośnie, takie podłączenie pozwala mi na przepływ grawitacyjny) Edytowane 4 Października 2015 przez vettis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 7 Października 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Października 2015 WARKA 231 American Amber Ale 13,2°Blg – 36,4IBU – 50l przelana na cichą z dodatkiem: 10 dni – 50g Equinox TM 2014 (USA) 13,9% A-A 10 dni – 40g Galaxy 2014 15% A-A Zeszło do 3,7°Blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 8 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 8 Października 2015 Jakie masz doświadczenia z osadem przy chłodzeniu wymiennikiem ? Z tego co zauważyłem mimo że hop stoper zatrzymuje osady, takowy osiada w fermentorze, dobrze to widać po kilkunastu-minutach jak brzeczka się ułoży, oddzielasz to jeszcze raz czy już zadajesz drożdże ? A może nie masz tego osadu już w fermentorze ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 8 Października 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Października 2015 (edytowane) Jakie masz doświadczenia z osadem przy chłodzeniu wymiennikiem ? Z tego co zauważyłem mimo że hop stoper zatrzymuje osady, takowy osiada w fermentorze, dobrze to widać po kilkunastu-minutach jak brzeczka się ułoży, oddzielasz to jeszcze raz czy już zadajesz drożdże ? A może nie masz tego osadu już w fermentorze ? To są tzw. osady zimne, powstają w wymienniku podczas chłodzenia. Najlepiej je widać chłodząc przez wymiennik, ze względu na szokowy spadek temperatury brzeczki. Nie pozbywam się ich, choć nie które browary w Czechach poświęcają kilkadziesiąt litrów brzeczki wypuszczając w kanał przed zadaniem drożdży. Tutaj możesz poczytać o osadach: http://pspd.org.pl/uploads/piwowar/2011/2011-jesien-16-17.pdf Edytowane 8 Października 2015 przez vettis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 12 Października 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Października 2015 WARKA 230 American Lager II 12,9°Blg – 43,6IBU – 50l rozlana do 44x0,5l i 1 petainera 3x2,5Bar Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 15 Października 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Października 2015 WARKA 232 Session IPA 12,3°Blg – 49,5 IBU – 50l Skład: Słód pilzneński (Sufflet) – 7 kg Słód monachijski (Sufflet) – 2,5 kg Słód pszeniczny jasny (Weyermann) – 1 kg Słód karmelowy monach. Caramunich® typ I (Weyermann) – 0,3 kg Zacieranie: 36l wody do zacierania 67°C - 70min 76°C - Wysładzanie: 34l wody 76°C do uzyskania 60l brzeczki Gotowanie:70 min Chmielenie: 70 min – 25g Magnum 2013 13% A-A 40 min – 20g Columbus (Tomahawk) 2014 12,5% A-A 20 min – 15g Columbus (Tomahawk) 2014 12,5% A-A 10 min – 30g Simcoe 2014 11,4% A-A 0 min – 70g Simcoe 2014 11,4% A-A ( dodane w temp. 70°C) Chmielenie na zimno: 10 dni – 100g Simcoe 2014 11,4% A-A Inne: 20 min – 10g Mech Irlandzki Drożdże: S-04 - gęstwa I - 0,4l Drożdże zadane w 20°C, fermentacja w 18°C Do schłodzenia najpierw do 70°C, potem do 20°C 50l brzeczki potrzebowałem 90l wody (temp. 12°C) Jutro chłodzenie na "żywca" 100°C->20°C, będzie chyba Stout. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 16 Października 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Października 2015 (edytowane) WARKA 233 Oatmeal Stout 12,9°Blg – 32,0 IBU – 50l Skład: Słód pilzneński (Sufflet) – 5,2 kg Słód monachijski (Sufflet) – 2,4 kg Słód karmelowy ciemny Special B (Belgia) – 0,5 kg Słód Carafa® typ I (Weyermann) – 0,57 kg Słód barwiący Strzegom (Polska) – 0,45 kg Kawa mielona (Ford) – 0,05 kg Płatki Owsiane – 2 kg Płatki Żytnie – 0,2 kg Zacieranie: 36l wody do zacierania 68°C - 90min ( w 80 min dodane namoczone słody palone) 76°C - Wysładzanie: 20l wody 76°C do uzyskania 36l brzeczki Gotowanie:70 min Chmielenie: 70 min – 20g Marynka 2014 10,5% A-A 40 min – 30g Marynka 2014 10,5% A-A 10 min – 70g Lubelski 2013 3,8% A-A Drożdże: S-04 - gęstwa I - 0,4l Drożdże zadane w 20°C, fermentacja w 18°C Do schłodzenia 50l brzeczki ze 100°C do 20°C potrzebowałem 68l wody (12°C). ale myślę, że spokojnie mogę zejść do 60l, zaczynam to chwytać Edytowane 21 Października 2015 przez vettis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 20 Października 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Października 2015 WARKA 231 American Amber Ale 13,2°Blg – 36,4IBU – 50l rozlana do 40x0,5l 6g/1l i 1 petainera 3x2,5Bar Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rabbek Opublikowano 20 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Października 2015 ale napitalasz tych warek Przerób masz niezły Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 21 Października 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Października 2015 ale napitalasz tych warek Przerób masz niezły Nadrabiam zaległości, dużo osób się dopytuje o piwo. W piwnicy parę kegów, a butelek mało co Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
19Mateusz87 Opublikowano 21 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 21 Października 2015 Łukasz dużo warzy ale w konkursach też ma wyniki. Doświadczenie robi swoje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 23 Października 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Października 2015 WARKA 232 Session IPA 12,3°Blg – 49,5 IBU – 50l przelana na cichą z dodatkiem: 100g Simcoe 2014 (USA) 11,4% A-A 50g Equinox 2014 (USA) 13,9% A-A Zeszło do 3,5°Blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 25 Października 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Października 2015 (edytowane) WARKA 233 Oatmeal Stout 12,9°Blg – 32,0 IBU – 50l przelana na cichą. Zeszło do 4,2°Blg Piwo wyszło trochę za mało palone jak dla mnie i odcień brązowawy, więc dodałem 1,5l wywaru ze słodów palonych: Słód barwiący Strzegom (Polska) - 0,15 kg Palone ziarna jęczmienia 1100-1200 EBC Weyermann® - 0,1kg Edytowane 25 Października 2015 przez vettis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 25 Października 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Października 2015 (edytowane) Sezon jesienno-zimowy czas zacząć Na początek powtórka American Wheat na FM42. Edytowane 25 Października 2015 przez vettis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Swiaderny Opublikowano 25 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2015 Sezon jesienno-zimowy czas zacząć Na początek powtórka American Wheat na FM42. Widzę, że te same drożdże Wyeast na warsztacie u mnie będą Plany na przyszły tydzień to dwa piwa na Munich.. Trzeba potężny starter zrobić! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 30 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 30 Października 2015 Jak u Ciebie jest z aromatem chmielowym i z chmieleniem na smak przy wymienniku ? Opóźniasz czas wrzucania chmielu ze względu na takie chłodzenie ? Zmiejszasz dawki chmielu na goryczkę ? W niektórych piwach widziałem zwracasz z wymiennika zimną brzeczką do kotła aby obniżyć temperature ale w niektórych tego nie stosujesz, widzisz tu i tu różnice ? Już widzę u siebie po pierwszych mocniej chmielonych piwach, że to co wyliczyłem z BS2 ma się troche inaczej do rzeczywisctości przy chłodzeniu na wymienniku, jest więcej goryczki i smaku, a nawet jak wrzucam chmiel z opóźnieniem (już podczas chłodzenia) to ten aromat jest o wiele słabszy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się