Gość Opublikowano 25 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2017 Jakiego producenta filtrów do wody używasz? Witam. Zainteresowały mnie Twoje przerobione garnki emaliowane. Czy są jakieś trudności z przerabianiem takich garnków (odpryski). Wszyscy mnie straszą taką przeróbką ale widze że u Ciebie z powodzeniem działają. PS. Rewelacyjny browar. Marze o takim jak Twój, ale mam jeszcze czas, dopiero zaczynam (18 warek za mną). Pozdrawiam Odpowiedź: http://www.piwo.org/topic/1650-browar-escarabajo/?p=431143 Dzięki. Nie dojechałem jeszce tak daleko z czytaniem. Jestem na początku Twojej zabawy w warzenie. Ale jest ciekawie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 25 Lipca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2017 Jakiego producenta filtrów do wody używasz? Witam. Zainteresowały mnie Twoje przerobione garnki emaliowane. Czy są jakieś trudności z przerabianiem takich garnków (odpryski). Wszyscy mnie straszą taką przeróbką ale widze że u Ciebie z powodzeniem działają. PS. Rewelacyjny browar. Marze o takim jak Twój, ale mam jeszcze czas, dopiero zaczynam (18 warek za mną). Pozdrawiam Odpowiedź: http://www.piwo.org/topic/1650-browar-escarabajo/?p=431143 Dzięki. Nie dojechałem jeszce tak daleko z czytaniem. Jestem na początku Twojej zabawy w warzenie. Ale jest ciekawie Od początku prowadzę zapiski, dużo się zmieniło, coś co kiedyś chwaliłem dzisiaj nie stosuje. W miarę czasu człowiek nabiera praktyki, próbuje, stosuje i zmienia Sam jak patrzę na pierwszy post to się mi śmiać chce Miłej lektury. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 29 Lipca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2017 Wczorajsza warka: WARKA 276 Rye IPA 15,0°Blg – 60,0IBU – 40l Skład: Słód pilzneński (Sufflet) – 5 kg Słód żytni Jasny (Weyermann) – 3 kg Słód monachijski (Weyermann) – 1 kg Słód pszeniczny jasny (Niemcy) – 1 kg Słód Caramunich® typ I (Weyermann) – 0,3 kg Zacieranie: 35l wody do zacierania 66°C - 70min 76°C - Wysładzanie: 30l wody 76°C do uzyskania 55l brzeczki (96°C) Gotowanie:70 min Chmielenie/przyprawy: 40 min – 25g Tomahawk 2016 15,8% A-A (US) 20 min – 50g Citra 2016 14,2% A-A (US) 10 min – 50g Citra 2016 14,2% A-A (US) 0 min – 50g Simcoe 2016 13,1% A-A (US) Chmielenie na zimno: 100g Simcoe 2016 13,1% A-A (US) Inne: 20 min – 15g Mech Irlandzki Drożdże: Safale S-04 Drożdże zadane w 15°C, fermentacja w 17°C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 2 Sierpnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2017 WARKA 275 Session IPA 12,0°Blg – 32,0IBU przelana na cichą z dodatkiem 100g Mosaic 2016 11,8% A-A (US). Zeszło do 3°Blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 8 Sierpnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2017 (edytowane) Warka z dnia 6.08 WARKA 277 American Saison 13,0°Blg – 35IBU – 40l Skład: Słód pilzneński (Sufflet) – 6 kg Słód pszeniczny jasny (Litovel) – 1 kg Słód karmelowy Caraaroma (Weyermann) – 0,2 kg Płatki jęczmienne – 0,8 kg Płatki orkiszowe – 0,2 kg Cukier – 0,2 kg Zacieranie: 35l wody do zacierania 63°C - 50min 72°C - 20min 76°C - Wysładzanie: 30l wody 76°C do uzyskania 55l brzeczki (96°C) Gotowanie:70 min Chmielenie/przyprawy: 70 min – 10g Chinook 2016 12,8% A-A (US) 40 min – 20g Chinook 2016 12,8% A-A (US) 15 min – 20g Curacao 5 min – 20g Chinook 2016 12,8% A-A (US) 5 min – 20g Skórka słodkiej pomarańczy 5 min – 20g Trawa Cytrynowa 0 min – 50g Sorachi Ace US 2015 9,4% A-A Chmielenie na zimno: 50g Sorachi Ace US 2015 9,4% A-A 50g Mosaic 2016 11,8% A-A (US) Inne: 20 min – 10g Mech Irlandzki Drożdże: FM20 Białe Walonki Drożdże zadane w 18°C, fermentacja w 22-24°C Edytowane 20 Sierpnia 2017 przez vettis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 8 Sierpnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2017 WARKA 276 Rye IPA 15,0°Blg – 60,0IBU przelana na cichą z dodatkiem 100g Simcoe 2016 13,1% A-A (US) Zeszło do 3,8°Blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 14 Sierpnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2017 WARKA 275 Session IPA 12,0°Blg – 32,0IBU rozlana do 2 kegów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 18 Sierpnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2017 (edytowane) Wczorajsza warka: WARKA 278 Sweet Stout 14,0°Blg – 33IBU – 42l Skład: Słód pilzneński (Sufflet) – 2,5 kg Słód monachijski (Weyermann) – 4 kg słód żytni czekoladowy (Weyermann) – 1 kg Słód karmelowy ciemny Special B – 0,5 kg Palone ziarna jęczmienia Weyermann® – 0,15 kg Laktoza – 0,7 kg Zacieranie: 28l wody do zacierania 68°C - 80min 76°C - Wysładzanie: 35l wody 76°C do uzyskania 55l brzeczki (96°C) Gotowanie:70 min Chmielenie/przyprawy: 40 min – 20g Pacific Gem 2016 13,2% A-A (NZ) 20 min – 20g Pacific Gem 2016 13,2% A-A (NZ) 10 min – 20g Pacific Gem 2016 13,2% A-A (NZ) 0 min – 40g Pacific Gem 2016 13,2% A-A (NZ) Chmielenie na zimno: 50g Citra 2016 14,2% A-A (US) 50g Centennial 2016 9,7% A-A (US) Drożdże: Safale S-04 Drożdże zadane w 18°C, fermentacja w 16°C Wczorajszą warką przekroczyłem liczbę 100 hl uwarzonego piwa w domu od 2009 roku Edytowane 27 Sierpnia 2017 przez vettis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 20 Sierpnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2017 WARKA 277 American Saison 13,0°Blg – 35IBU przelana na cichą z dodatkiem: 50g Sorachi Ace US 2015 9,4% A-A 50g Mosaic 2016 11,8% A-A (US) Zeszło do 4°Blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 21 Sierpnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2017 WARKA 276 Rye IPA 15,0°Blg – 60,0IBU rozlana do 40x0,5l 7g/1l i jednego kega. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 27 Sierpnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2017 WARKA 278 Sweet Stout 14,0°Blg – 33IBU przelana na cichą z dodatkiem: 50g Citra 2016 14,2% A-A (US) 50g Centennial 2016 9,7% A-A (US) Zeszło do 5°Blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hobbysta Opublikowano 27 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2017 Witam, od ktorej Warki zacząłeś sam sklecać receptury ? Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 28 Sierpnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2017 Witam, od ktorej Warki zacząłeś sam sklecać receptury ? Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Po zapiskach wygląda, że od 5-6 warki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 30 Sierpnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2017 (edytowane) WARKA 279 American Wheat 12,5°Blg – 25,0IBU – 60l Skład: Słód pszeniczny jasny (Viking Malt) – 4 kg Słód pilzneński (Sufflet) – 6 kg Słód monachijski (Weyermann) – 1,25 kg Płatki ryżowe (flaked rice) – 1,25 kg Zacieranie: 42l wody do zacierania 65°C - 80min 76°C - Wysładzanie: 50l wody 76°C do uzyskania 80l brzeczki (96°C) Gotowanie: 70 min Chmielenie/przyprawy: 70 min – 15g Tomahawk 2016 15,8% A-A (US) 20 min – 15g Citra 2016 14,2% A-A (US) 10 min – 40g Simcoe 2016 13,1% A-A (US) 5 min – 40g Trawa Cytrynowa 0 min – 40g Centennial 2016 9,7% A-A (US) Chmielenie na zimno: 60g Simcoe 2016 13,1% A-A (US) 10g Centennial 2016 9,7% A-A (US) 50g Citra 2016 14,2% A-A (US) Drożdże: Safale US-05 Drożdże zadane w 18°C, fermentacja w 16°C Edytowane 11 Września 2017 przez vettis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 3 Września 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Września 2017 WARKA 277 American Saison 13,0°Blg – 35IBU rozlana do 40x0,5l 7g/1l i 1 kega. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 10 Września 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Września 2017 (edytowane) Warka 08.09.2017 WARKA 280 Single Hop Idaho12,2°Blg – 36,0IBU – 40l Skład: Słód pilzneński (Sufflet) – 6,4 kg Słód monachijski (Weyermann) – 1,6 kg Słód karmelowy Caramunich® typ I (Weyermann) – 0,2 kg Zacieranie: 28l wody do zacierania 67°C - 70min 76°C - Wysładzanie: 35l wody 76°Cdo uzyskania 55l brzeczki Gotowanie: 70 min Chmielenie: 40 min – 20g Idaho 7 2016 12,3% A-A (US) 20 min – 40g Idaho 7 2016 12,3% A-A (US) 10 min – 40g Idaho 7 2016 12,3% A-A (US) Chmielenie na zimno: 100g Idaho 7 2016 12,3% A-A (US) Inne: Mech Irlandzki - 15g Drożdże: Safale US-05 Drożdże zadane w 18,0°C, fermentacja w 16,0°C Edytowane 10 Września 2017 przez vettis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 10 Września 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Września 2017 WARKA 278 Sweet Stout 14,0°Blg – 33IBU rozlana do 40x0,5l 6g/1l i jednego kega. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 11 Września 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Września 2017 (edytowane) WARKA 279 American Wheat 12,5°Blg – 25,0IBU – 60l przelana na cichą z dodatkiem: 60g Simcoe 2016 13,1% A-A (US) 10g Centennial 2016 9,7% A-A (US) 50g Citra 2016 14,2% A-A (US) Zeszło do 3,6°Blg Edytowane 11 Września 2017 przez vettis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 22 Września 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Września 2017 WARKA 280 Single Hop Idaho12,2°Blg – 36,0IBU przelana na cichą z dodatkiem: 100g Idaho 7 2016 12,3% A-A (US) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 24 Września 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Września 2017 WARKA 279 American Wheat 12,5°Blg – 25,0IBU – 60l rozlana do 2 kegów. knurek 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 1 Października 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Października 2017 Warka z dnia 29.10 WARKA 281 American Wheat 12,8°Blg – 27,0IBU – 60l Skład: Słód pszeniczny jasny (Weyermann) – 4 kg Słód pilzneński (Sufflet) – 6 kg Słód monachijski (Weyermann) – 1,5 kg Słód zakwaszający (Weyermann) – 0,2 kg Płatki ryżowe (flaked rice) – 1 kg Zacieranie: 45l wody do zacierania 65°C - 80min 76°C - Wysładzanie: 50l wody 76°C do uzyskania 80l brzeczki (96°C)Gotowanie: 70 min Chmielenie/przyprawy: 70 min – 15g Tomahawk 2016 15,8% A-A (US) 30 min – 25g Citra 2016 14,2% A-A (US) 10 min – 25g Citra 2016 14,2% A-A (US) 5 min – 60g Trawa cytrynowa Chmielenie na zimno: 150g Galaxy 2016 13,5% A-A (AUS) Drożdże: Safale US-05 Drożdże zadane w 18°C, fermentacja w 16°C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hobbysta Opublikowano 1 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 1 Października 2017 W czym ważysz tak wielkie Warki ? Masz jakies zdjęcia kotła i reszty osprzetowania?Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sooyonara Opublikowano 1 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 1 Października 2017 Jak prześledzisz historię mistrza to będziesz wiedział Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 3 Października 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Października 2017 WARKA 280 Single Hop Idaho12,2°Blg – 36,0IBU rozlana do 1 kega i 20x0,5l 7g/1l. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 10 Października 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Października 2017 (edytowane) Warka z dnia 6.10 WARKA 282 Foreign Extra Stout 15,5°Blg – 55IBU – 40l Skład: Słód pilzneński (Sufflet) – 3,5 kg Słód monachijski (Weyermann) – 4,5 kg słód żytni czekoladowy (Weyermann) – 1 kg Słód karmelowy ciemny Special B – 0,5 kg Słód karmelowy Caraaroma (Weyermann) – 0,2 kg Palone ziarna jęczmienia Weyermann® – 0,2 kg Laktoza – 0,4 kg Zacieranie: 28l wody do zacierania 67°C - 80min 76°C - Wysładzanie: 35l wody 76°C do uzyskania 52l brzeczki (96°C) Gotowanie: 80 min Chmielenie/przyprawy: 60 min – 30g Tomahawk 2016 15,8% A-A (US) 30 min – 25g Citra 2016 14,2% A-A (US) 10 min – 25g Citra 2016 14,2% A-A (US) Dodatki na zimno: 28 dni - 50g Płatki dębowe TOFFEE Drożdże: Wyeast 1098 British Ale - starter 2l Drożdże zadane w 18,5°C, fermentacja w 18,5°C Edytowane 16 Października 2017 przez vettis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się