Skocz do zawartości

Browar Escarabajo


vettis

Rekomendowane odpowiedzi

Vettis, tak z ciekawości, warzysz ~3 warki tygodniowo, średnio 40 l każda, Ty to rozdajesz rodzinie i znajomym, czy sam wypijasz? :D

 

Może nie tygodniowo, ale jak już to miesięcznie. Od niedzieli do piątku rzadko wypijam jakiekolwiek piwo, a piątku i soboty by mi brakło ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Nie ważyłem jeszcze lagera z drożdży płynnych a słyszałem uwagi że dla 20-sto kilkulitrowej brzeczki należy wykonać 3 litrowy starter. Ty robisz 4 litrowy dla 60 litrowej brzeczki i wystarczy ?

 

 

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

 

Jest różnica miedzy starterem na mieszadle, z zwykłym. Do 20l warki na mieszadle, wystarczy 1,1l

 

http://www.wiki.piwo.org/Przygotowanie_starter%C3%B3w_dro%C5%BCd%C5%BCowych

 

Owszem 1,1 litra wystarczy na 20L lagera 12 plato, ale pod warunkiem że użyjesz dwóch fiolek i żywotność drożdży przyjmiesz na 100%.

 

 

Napisałem, to co jest na wiki. Sam stosuję nieco większe startery. Robię je z jednego opakowania, tylko w przypadku wyeast-ów stosuję startery dwu stopniowe.

Nie miałem jakoś nigdy problemów ze startem jak i prawidłową fermentacją przy piwach, do których robiłem startery drożdżowe. Więc od początku trzymam się tego co jest napisane na wiki, tyle że z lekką nadwyżką jeśli chodzi o objętość.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

WARKA 264 White IPA 15,0°Blg – 50,0IBU – 40l 

 

Skład:

Słód pilzneński (Sufflet) – 5 kg

Słód pszeniczny jasny (Sufflet) – 2 kg

Słód karmelowy Carared (Weyermann®) – 0,5 kg

 

Pszenica  – 3 kg

Płatki owsiane – 0,4 kg

Płatki orkiszowe – 0,2 kg      

 

Inne:

Kolendra - 30g

Curacao - 40g

Skórka słodkiej pomarańczy - 40g

 

Zacieranie:

37l wody do zacierania

Płatki i pszenica skleikowana w 80-85°C/20min (25l wody)

 

63°C - 50min

72°C - 30min

76°C -

 

Wysładzanie:

30l wody 76°C do uzyskania 55l brzeczki
 

Gotowanie:
70 min

 

Chmielenie/Przyprawy:

70 min – 10g Columbus 2015 14,5% A-A (US)

40 min – 20g Columbus 2015 14,5% A-A (US)

20 min – 30g Mosaic 2016 11,8% A-A (US))

 

10 min – 15g Kolendra

10 min – 20g Curacao

10 min – 40g Skórka słodkiej pomarańczy

 

10 min – 50g Cascade 2015 7,3% A-A (US)

  5 min – 15g Kolendra

  5 min – 20g Curacao

 

  0 min – 50g Mosaic 2016 11,8% A-A (US)

 

Na zimno:

5 dni – 50g Mosaic 2016 11,8% A-A (US)

 

Drożdże:

Fermentum Mobile FM20 Białe walonki - gęstwa II 300ml

 

Drożdże zadane w 15°C, fermentacja w 16-22°C

Edytowane przez vettis
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

WARKA 250 Polish Pale Ale 11,7°Blg – 42,0IBU – 65l przelana na cichą. Zeszło do 3°Blg

30l z dodatkiem 100g Marynka 2015 9,5% A-A (PL)

 

 

or8nm8.jpg

 

 

 

 

Gdzie można kupić taki duży fermentator :)

 

Szukam, ale ciężko coś znaleźć powyżej 33l ...

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

WARKA 250 Polish Pale Ale 11,7°Blg – 42,0IBU – 65l przelana na cichą. Zeszło do 3°Blg

30l z dodatkiem 100g Marynka 2015 9,5% A-A (PL)

 

 

or8nm8.jpg

 

 

 

 

Gdzie można kupić taki duży fermentator :)

 

Szukam, ale ciężko coś znaleźć powyżej 33l ...

 

 

Kupowałem w Twój Browar, w tamtym tygodniu jeszcze jeden, ale coś widzę że znikły z oferty...

Takiego typu też są ciekawe:

http://www.bimberhobby.pl/product.php?id_product=485

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dzięki za info. Już się spotkałem z tymi "beczkami" podczas poszukiwań. Jest to dobra opcja.

Nie ukrywam, że chciałbym coś w budowie typowych wiaderko 33l.

 

Zapytaj w TB, kiedy będą mieć dostępne. Kosz wiadra z kranikiem i deklem 42zł.

Są fajne, sztywne i szczelne. Trzeba sobie tylko zrobić ewentualnie podziałkę.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka z dnia 15.04:

 

WARKA 265 American Witbier 12,0°Blg – 33,0IBU – 40l

 

Skład:

Słód pilzneński (Sufflet) – 3,5 kg

Słód pszeniczny jasny (Sufflet) – 1,2 kg

Słód karmelowy Carahell (Weyermann®) – 0,5 kg

 

Pszenica  – 3,5 kg

Płatki owsiane – 0,5 kg

Płatki orkiszowe – 0,2 kg      

 

Inne:

Kolendra - 35g

Curacao - 20g

Skórki pomarańczy Bergamotki - 40g

Suszone liście limonki KAFFIR - 20g

 

Zacieranie:

30l wody do zacierania

Płatki i pszenica skleikowane w 85°C (22l wody/20min)

 

63°C - 50min

72°C - 30min

76°C -

 

Wysładzanie:

34l wody 76°C do uzyskania 55l brzeczki
 

Gotowanie:
70 min

 

Chmielenie/Przyprawy:

70 min – 10g Chinook 2016 12,8% A-A (US)

40 min – 10g Chinook 2016 12,8% A-A (US)

 

15 min – 15g Kolendra

15 min – 20g Curacao

15 min – 20g Skórki pomarańczy Bergamotki

15 min – 10g Suszone liście limonki KAFFIR

 

10 min – 30g Chinook 2016 12,8% A-A (US)

 

  5 min – 20g Kolendra

  5 min – 20g Skórki pomarańczy Bergamotki

  5 min – 10g Suszone liście limonki KAFFIR

  0 min – 50g Simcoe 2016 13,1% A-A (US)

 

Chmielenie na zimno:

7 dni – 50g Simcoe 2016 13,1% A-A (US)

 

Drożdże:

Fermentum Mobile FM20 Białe walonki - II gęstwa 250ml

 

Drożdże zadane w 16°C, fermentacja w 17-23°C

Edytowane przez vettis
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dawno nie warzyłem Marcowego, a wszyscy pytają o to piwo ;)

Co prawda drożdże czeskie, ale co tam ;)

 

WARKA 266 Marcowe 12,2°Blg – 23,0IBU – 65l

 

Skład:

Słód pilzneński (Sufflet) – 10 kg

Słód monachijski (Sufflet) – 1,5 kg

Słód karmelowy Caramunich I (Weyermann) – 0,6 kg

Słód zakwaszający (Weyermann) – 0,2 kg

 

 

Zacieranie:

45l wody do zacierania

63°C - 50min

72°C - 20min

76°C -

 

Wysładzanie:

50l wody 76°C do uzyskania 82l brzeczki
 

Gotowanie:
70 min

 

Chmielenie:

70 min – 20g Magnum 2015 (GER) 11,5% A-A

40 min – 30g Tradition (PL) 2016 6,0% A-A

20 min – 30g Tradition (PL) 2016 6,0% A-A

10 min – 40g Tradition (PL) 2016 6,0% A-A

Inne:

Mech Irlandzki - 18g

 

Drożdże:

Wyeast 2001 Urquell Lager - gęstwa I 1000ml

 

Drożdże zadane w 12°C, fermentacja w 9,5°C

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Próba Wita na płatkach... choć nie jestem tego zwolennikiem. Zobaczymy ;)

 

WARKA 267 American Witbier 12,5°Blg – 28,0IBU – 42l

 

Skład:

Słód pilzneński (Sufflet) – 3 kg

Słód monachijski (Sufflet) – 1 kg

Słód pszeniczny jasny (Sufflet) – 2,5 kg

 

Płatki pszeniczne  – 2 kg

Płatki owsiane – 0,5 kg         

 

Inne:

Kolendra - 35g

Curacao - 40g

Skórka słodkiej pomarańczy - 20g

Mięta pieprzowa/Nana - 10g/40g

 

Zacieranie:

32l wody do zacierania

Płatki skleikowane w 85°C (20l wody/20min)

 

63°C - 50min

72°C - 30min

76°C -

 

Wysładzanie:

34l wody 76°C do uzyskania 55l brzeczki
 

Gotowanie:
70 min

 

Chmielenie/Przyprawy:

70 min – 10g Citra 2016 14,2% A-A (US)

 

40 min – 10g Citra 2016 14,2% A-A (US)

40 min – 10g Mięta pieprzowa

 

20 min – 10g Citra 2016 14,2% A-A (US)

 

15 min – 15g Kolendra

15 min – 20g Curacao

15 min – 20g Skórka pomarańczy

15 min – 10g Mięta Nana

 

  5 min – 20g Citra 2016 14,2% A-A (US)

  5 min – 20g Kolendra

  5 min – 20g Curacao

  5 min – 15g Mięta Nana

 

  0 min – 15g Mięta Nana

 

Drożdże:

Fermentum Mobile FM20 Białe walonki - II gęstwa 300ml

 

Drożdże zadane w 16°C, fermentacja w 17-22°C

 

el1c81.jpg

Edytowane przez vettis
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jak jest u Ciebie z twardością wody. Pytam, bo ja mam kranówę na poziomie 283 ppm i wszystkie jasne piwa wychodziły mi dosyć goryczkowate ale nie goryczką chmielową lecz taninową, długo utrzymującą się. Od pewnego czasu korzystam z filtra osmotycznego u mojej Mamy i osiągam tam wodę 80 ppm. Przymierzam się do założenia czegoś u siebie i pytanie czy ten filtr u Ciebie ma tylko za zadanie oczyszczać wodę czy także ją zmiękczać.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jak jest u Ciebie z twardością wody. Pytam, bo ja mam kranówę na poziomie 283 ppm i wszystkie jasne piwa wychodziły mi dosyć goryczkowate ale nie goryczką chmielową lecz taninową, długo utrzymującą się. Od pewnego czasu korzystam z filtra osmotycznego u mojej Mamy i osiągam tam wodę 80 ppm. Przymierzam się do założenia czegoś u siebie i pytanie czy ten filtr u Ciebie ma tylko za zadanie oczyszczać wodę czy także ją zmiękczać.

 

Tak, ten ceramiczny oczyszcza wodę, ale nieco ją utwardza. Coś za coś. Woda mieści się w skali dla pilsa jako miękka do 11,2 stopni niemieckich.

Filtr osmotyczny dobra sprawa. Na pewno pomoże, a nie zaszkodzi.

Edytowane przez vettis
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

WARKA 268 American Kölsch 12,0°Blg – 30,0IBU – 42l

 

Skład:

Słód pilzneński (Sufflet) – 6 kg

Słód pszeniczny jasny (Viking Malt) – 2 kg

 

Zacieranie:

28l wody do zacierania

65°C - 70min

76°C -

 

Wysładzanie:

35l wody 76°C do uzyskania 55l brzeczki
 

Gotowanie:
70 min

 

Chmielenie:

70 min – 10g Perle PL 2016 6,5% A-A (PL)

40 min – 10g Perle PL 2016 6,5% A-A (PL)

15 min – 20g Jarrylo 2015 13,8% A-A (US)

  5 min – 30g Perle PL 2016 6,5% A-A (PL)

  0 min – 80g Jarrylo 2015 13,8% A-A (US)

 

Inne:

Mech Irlandzki - 15g

 

Drożdże:

Safale US-05

 

Drożdże zadane w 15,0°C, fermentacja w 16,0°C

Edytowane przez vettis
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.