Koziołek Opublikowano 29 Grudnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2019 (edytowane) Warka nr 46. Cascade 1% 5o BLG; 29.12.2019: IBU - 22. ALK - 1 %. SUROWCE: Zasyp: - słód Pilzneński Viking Malt - 1 kg (50%); - słód Karmelowy Jasny (30 EBC) - 1 kg (50%). Chmiele: - Cascade (alfa - 7,1%), granulat 50 g. Drożdże: - Danstar Nottingham.PRZYGOTOWANIE: Zacieranie (7 litrów wody ok 60 minut): - słody wsypane przy temp wody 75oC, temp spadła do 70oC, trzymane 60 min (podgrzane do 70oC po 30 min gdy temp spadła do ok 68oC); - wygrzew do 80oC, trzymane przez 5 min. Filtracja: - wysładzanie 15 litrów wody; - brzeczka odebrana, 16 litrów. Gotowanie ok 60 min: - chmiel Cascade, 5 g, na początek gotowania (na 60 min); - chmiel Cascade, 15 g, po 50 min gotowania (na 10 min); - chmiel Cascade, 10 g, po 55 min gotowania (na 5 min); - chmiel Cascade, 20 g, po 59 min gotowania (na 1 min). Chłodzenie ok 30 min. Zadanie drożdży, 30 min wcześniej uwodnione. Brzeczka po gotowaniu 8oBLG, 14 litrów, dolane 4,5 litra wody źródlanej Saguaro. Brzeczka końcowa 18,5 litra, 5oBLG. Fermentacja: - 11 dni w temp ok 20oC, zostało 17,5 litra, 3oBLG. Butelkowanie: - + 154g cukru plus litr wody. - 33 butelki 0,33l plus 15 butelek 0,5l. Leżakowanie: - 2 tygodnie i gotowe do picia Zdrowie Edytowane 23 Lutego 2020 przez Koziołek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Koziołek Opublikowano 23 Lutego 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2020 (edytowane) Warka nr 47. West Coast IPA 14o BLG; 22.02.2020: IBU - 57. ALK - 6%. Zestaw surowców z TB. SUROWCE: Zasyp (4,8 kg): - słód Pale Ale - 2,0 kg; - słód Pilzneński - 2,8 kg. Chmiele: - Chinook (alfa - 11,2%), granulat 10g; - Mosaic (alfa - 12%), granulat 70 g (40 g do gotowania,30 g na cichą); - Citra (alfa - 13,5%), granulat 90 g (60 g do gotowania, 30 g na cichą). Drożdże:- Danstar Nottingham.PRZYGOTOWANIE: Zacieranie (15 litrów wody): - słody wsypane przy temp wody 70oC, temp spadła do 67oC, trzymane 120 min (po 45 min temp spadła do ok 60oC, podgrzane do 67oC); - wygrzew do 78oC, trzymane przez 30 min. Filtracja: - wysładzanie 20 litrów wody; - zakończenie przy 27 litrach (więcej nie da rady gotować ze względu na za mały garnek). Gotowanie 60 min: - chmiel Chinook, 10 g, po 5 min gotowania (na 55 min); - chmiel Mosaic, 40 g, po 50 min gotowania (na 10 min); - chmiel Citra, 60 g, po 55 min gotowania (na 5 min). Chłodzenie ok 30 min. Zadanie drożdży (ok 30 min wcześniej uwodnione). Brzeczka końcowa 14oBLG, 22 litry. Fermentacja: - burzliwa 17 dni, t = 20oC; - +30g Citra + 30g Mosaic; - cicha 5 dni, t=20oC, do 3oBLG; ok19 litrów. Butelkowanie: - 120 g cukru + 1 litr wody; - 38 butelek 0,5 l + 4 butelki 0,33 l. Leżakowanie: - 6 dni w t=20oC, później do piwnicy t=12oC. Zdrowie Edytowane 23 Marca 2020 przez Koziołek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Koziołek Opublikowano 23 Marca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2020 (edytowane) Warka nr 48. Dry Stout 12o BLG; 22.03.2020: IBU - 35 ALK - 4%. Zestaw surowców z TB. SUROWCE: Zasyp (4,5 kg): - słód Pale Ale - 3,5 kg; - słód Chocolate - 0,2 kg; - Palone ziarno jęczmienia - 0,3 kg; - płatki jęczmienne - 0,5 kg. Chmiele: - Target (alfa - 9%), granulat 35g. Drożdże:- Safale S-04.PRZYGOTOWANIE: Zacieranie (15 litrów wody): - słody wsypane przy temp wody 72oC, temp spadła do 67oC, trzymane 70 min (po 45 min temp spadła do ok 64oC, podgrzane do 67oC); - plus słody ciemn, trzymane 10 min; - wygrzew do 78oC, trzymane przez 10 min. Filtracja: - wysładzanie 15 litrów wody; - zakończenie przy 27 litrach. Gotowanie 60 min: - chmiel Target, 35 g, od początku gotowania (na 60 min). Chłodzenie ok 30 min. Zadanie drożdży (ok 30 min wcześniej uwodnione). Brzeczka końcowa 12oBLG, 22,5 litra. Fermentacja: - burzliwa 14 dni, t = 20/21oC; - cicha 7 dni; - 21,5 litra, 5oBLG. Butelkowanie: - 77g cukru + 1 litr wody; - 43 but 0,5 litra + 2 but 0,33 litra. Leżakowanie: - 7 dni w , t = 21/22oC; - następnie w piwnicy t = 12/14oC. Zdrowie Edytowane 29 Kwietnia 2020 przez Koziołek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Koziołek Opublikowano 29 Kwietnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2020 (edytowane) Warka nr 49. American Light Ale 5o BLG; 13.04.2020: IBU - 36 ALK - 1,5%. Zestaw surowców z TB. SUROWCE: Zasyp (2,1 kg): - słód Pale Ale - 1,3 kg; - słód Golden Ale - 0,6 kg; - słód Dekstrynowy Honig - 0,2 kg. Chmiele: - Cascade (alfa - 9%) 40 g; - Centennial (alfa - 9,5%) 40 g; - Mosaic (alfa - 12%) 30 g, Drożdże:- Safale US-05.PRZYGOTOWANIE: Zacieranie (6 litrów wody): - słody wsypane przy temp wody 73oC, temp spadła do 70oC, trzymane 60 min; - wygrzew do 78oC, trzymane przez 5 min. Filtracja: - wysładzanie 25 litrów wody; - zakończenie przy 27 litrach. Gotowanie 60 min: - Cascade, 40 g, po 45 min od początku gotowania (na 20 min); - Centennial 40 g plus Mosaic 30 g po 59 min od początku gotowania (na 1 min). Chłodzenie ok 30 min. Zadanie drożdży (ok 30 min wcześniej uwodnione). Brzeczka końcowa 5oBLG, 22,5 litra (razem z 1,5 l wody źródlanej). Fermentacja: - burzliwa 13 dni, t = 21/23oC; - 22 litrów, 5oBLG. Butelkowanie: - 132g cukru + 1 litr wody; - 32 but 0,3 litra + 25 but 0,5 litra. Leżakowanie: - 5 dni w , t = 21/23oC; - następnie w piwnicy t = 12/14oC. Edytowane 29 Kwietnia 2020 przez Koziołek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Koziołek Opublikowano 30 Czerwca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2020 Warka nr 50. Amerykańska Pszenica 12o BLG; 14.06.2020: IBU - 29 ALK - 4,7% Zestaw surowców z TB plus. SUROWCE: Zasyp (4,3 kg): - słód Pszeniczny 2,5 kg (58%); - słód Pilzneński 1,5 kg (35%); - Pszenica prażona 0,3 kg (7%). Chmiele: - Centennial (alfa - 8,5%), granulat 40g; - Chinook (alfa - 11,2%), granulat 7g; - Citra (alfa 13,5%), granulat 25g. Drożdże: - Danstar Nottingham.PRZYGOTOWANIE: Zacieranie (15 litrów wody): - słody wsypane przy temp wody 72oC, temp spadła do 69oC, trzymane 60 min; - wygrzew do 78oC, trzymane 10 min. Filtracja: - wysładzanie 18 litrów wody; - brzeczka odebrana - 27 litrów. Gotowanie ok 60 min: - chmiel Chinook, 7 g, na początek gotowania (na 60 min); - chmiel Centennial, 20 g, po 50 min gotowania (na 10 min); - chmiel Centennial, 20 g, po 55 min gotowania (na 5 min); - chmiel Citra, 25 g, po 55 min gotowania (na 5 min). Chłodzenie ok 25 min; Zadanie drożdży (ok 30 min wcześniej uwodnione); Brzeczka końcowa 12oBLG, 23 litra. Fermentacja: - 15 dni, temp ok 15-18oC do 3oBLG; 21,3 litra; Butelkowanie: - 82 g cukru rozpuszczone w 1 litrze przegotowanej wody; - w sumie 43 butelki 0,5l + 1 butelka 0,3l. Leżakowanie: - 24-26oC - 2 dni; - piwnica o temp ok 15-18oC, (plan 4 tygodnie). Zdrowie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Koziołek Opublikowano 18 Grudnia 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2022 (edytowane) Warka nr 51. West Coast IPA 13o BLG; 03.12.2022: IBU - 55 ALK - 6,5 % Zestaw surowców z TB plus. SUROWCE: Zasyp (4,8 kg): - słód Pale Ale 2 kg; - słód Pilzneński 2,8 kg. Chmiele: - Mosaic (alfa - 12,3 %), granulat 40g + 30g na zimno; - Chinook (alfa - 10,6 %), granulat 10g; - Citra (alfa - 12,6 %), granulat 60g + 30 g na zimno. Drożdże: - Fermentis US-05.PRZYGOTOWANIE: Zacieranie (15 litrów wody): - słody wsypane przy temp wody 68oC, temp spadła do 64oC, podgrzane do 66oC trzymane 90 min; - wygrzew... brak. Filtracja: - wysładzanie 17 litrów wody; - brzeczka odebrana - 27 litrów. Gotowanie ok 60 min: - chmiel Chinook, 10 g, na po 5 min gotowania (na 55 min); - chmiel Mosaic, 40 g, po 50 min gotowania (na 10 min); - chmiel Citra, 60 g, po 55 min gotowania (na 5 min). Chłodzenie ok 25 min; Zadanie drożdży (ok 30 min wcześniej uwodnione); Brzeczka końcowa 13,5oBLG, 22 litry. Fermentacja: - 8 dni burzliwa, temp ok 21-24oC; 21 litrów; - 7 dni cicha, temp ok 21-24oC; 20 litrów, 1,5oBLG; Butelkowanie: - 82 g cukru rozpuszczone w 1 litrze przegotowanej wody; - w sumie 42 butelki 0,5l. Leżakowanie: - 6 dni w t ok 21-24oC, potem piwnica 8-10oC Niestety, zbyt duża temperatura fermentacji burzliwej wpłynęła na smak i dużo estrów oraz wyższych alkoholi powyłaziło. Następnym razem przenoszę fermentacje do innego pomieszczenia (19,5-20,5 oC). Anyway, zdrowie Edytowane 19 Marca 2023 przez Koziołek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paulox81 Opublikowano 22 Grudnia 2022 Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2022 W dniu 30.06.2020 o 22:23, Koziołek napisał: Warka nr 50. Amerykańska Pszenica 12o BLG; 14.06.2020: Jak wyszła ta warka, coś byś ewentualnie zmienił względem oryginalnej receptury? Pytam bo dokładnie taka receptura idzie na moją kolejną warkę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Koziołek Opublikowano 19 Marca 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2023 W dniu 22.12.2022 o 12:04, paulox81 napisał: Jak wyszła ta warka, coś byś ewentualnie zmienił względem oryginalnej receptury? Pytam bo dokładnie taka receptura idzie na moją kolejną warkę Pewnie już odgrzewanie starego kotleta, ale dopiero zobaczyłem Twoje pytanie. Nic bym nie zmieniał, wyszło mega pijalne i zeszło baardzo szybko paulox81 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Koziołek Opublikowano 19 Marca 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2023 (edytowane) Warka nr 52 Oatmeal Stout 12,5o BLG; 11.12.2022: IBU - 27 ALK - 4,5 % SUROWCE: Zasyp (5,0 kg): - słód Pale Ale 3 kg; - słód Monachijski I 1 kg; - czekoladowy 0,6 kg; - palony 0,3 kg; - płatki owsiane błyskawiczne 0,4 kg. Chmiele: - Marynka (alfa - 8 %), granulat 30g. Drożdże: - Fermentis S-04.PRZYGOTOWANIE: Zacieranie (20 litrów wody): - słody wsypane przy temp wody 69oC, temp spadła do 64oC, podgrzane do 68oC trzymane 90 min; - wygrzew 78oC 10 min. Filtracja: - brzeczka odebrana - 28 litrów. Gotowanie ok 90 min: - chmiel Marynka, 30 g, w 1 min gotowania (na 90 min). Chłodzenie ok 25 min; Zadanie drożdży (ok 30 min wcześniej uwodnione); Brzeczka końcowa 12,5oBLG, 24 litry. Fermentacja: - 21 dni, temp ok 21-24oC; 22 litry, 4oBLG. Butelkowanie: - 98 g cukru rozpuszczone w 1 litrze przegotowanej wody; - w sumie 46 butelkek 0,5l. Leżakowanie: - 5 dni w t ok 21-24oC, potem piwnica 8-10oC Niestety, piana prawie jak na coli, znika bardzo szybko. Anyway, zdrowie Edytowane 19 Marca 2023 przez Koziołek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Koziołek Opublikowano 19 Marca 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2023 (edytowane) Warka nr 53 American Stout 13o BLG; 12.03.2023: Zestaw od piwopiweczko IBU - 82 ALK - 5.5 % SUROWCE: Zasyp (5,3 kg): - słód Pale Ale 3 kg; - słód Monachijski 1,4 kg; - Cararoma 0,1 kg; - czekoladowy 0,6 kg; - palony 0,3 kg. Chmiele w granulacie: - Columbus (alfa - 15 %), 30g - Strata (alfa - 12,5 %),30g; - Ekuanot (alfa - 16 %), 30g; - Cascade (alfa - 7 %), 50g na zimno. Drożdże: - Fermentis S-04. PRZYGOTOWANIE: Zacieranie (15 litrów wody): - słody jasne wsypane przy temp 72oC, temp spadła do 67oC, trzymane 90 min; - słody palone wsypane przy 72oC, trzyman 15 min; - wygrzew 78oC 5 min. Filtracja: - brzeczka odebrana - 28 litrów. Gotowanie ok 90 min: - Columbus, 30 g, w 1 min gotowania (na 60 min); - Strata 15 g w 30 min (na 30min); - Ekuanot 15g w 45 min (na 15min); - Ekuanot 15g w 55 min (na 5 min); - Strata 15 g w 59 min (na 1 min). Chłodzenie ok 25 min; Zadanie drożdży (ok 30 min wcześniej uwodnione); Brzeczka końcowa 13oBLG, 24 litry. Fermentacja: - 14 dni, temp ok 19,5-20,4oC; 23 litry, 4oBLG; - (+50g Cascade)15 dni temp ok 19,5-20,4oC; 22 litry, 2oBLG. Butelkowanie: - 4g cukru na 1 litr wody, (w sumie 92g), 46 butelek 0,5l. Leżakowanie: - 6 dni w domu 19,5-20,4oC, potem piwnica ok 10oC. Zdrowie Edytowane 16 Kwietnia 2023 przez Koziołek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Koziołek Opublikowano 14 Października 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Października 2023 (edytowane) Warka nr 54 American Light Ale 6o BLG; 14.10.2023: Zestaw od Twój Browar plus płatki owsiane IBU - 17 ALK - % SUROWCE: Zasyp (2,6 kg): - słód Pale Ale 1,3 kg; - słód Golden Ale 0,6 kg; - Dekstrynowy 0,2 kg; - płatki owsiane błyskawiczne 0,5 kg. Chmiele w granulacie: - Centennial (alfa - 10,9 %), 40 g; - Cascade (alfa - 6,5 %), 40 g; - Mosaic (alfa - 11,8 %), 20 g. Drożdże: - Fermentis US-05. PRZYGOTOWANIE: Zacieranie (7 litrów wody): - słody plus płatki wsypane przy temp 73oC, temp spadła do 70oC, trzymane 60 min; - wygrzew 78oC 5 min. Filtracja: - brzeczka odebrana - 27 litrów. Gotowanie ok 60 min: - Cascade, 40 g, w 45 min gotowania (na 15 min); - reszta chmieli w trakcie chłodzenia (80oC), trzymane 20 min. Chłodzenie ok 25 min; Zadanie drożdży (ok 30 min wcześniej uwodnione); Brzeczka końcowa 6oBLG, 22 litry. Fermentacja: - ... Butelkowanie: - ... Leżakowanie: - ... Zdrowie Edytowane 14 Października 2023 przez Koziołek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się