Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Warka nr 46. Cascade 1% 5o BLG; 29.12.2019:

 

IBU - 22.

ALK - 1 %.

 

SUROWCE:
Zasyp:
- słód Pilzneński Viking Malt - 1 kg (50%);

- słód Karmelowy Jasny (30 EBC) - 1 kg (50%).

 

Chmiele:
- Cascade (alfa - 7,1%), granulat 50 g.

Drożdże:
- Danstar Nottingham.

PRZYGOTOWANIE:

Zacieranie (7 litrów wody ok 60 minut):
- słody wsypane przy temp wody 75oC, temp spadła do 70oC, trzymane 60 min (podgrzane do 70oC po 30 min gdy temp spadła do ok 68oC);

- wygrzew do 80oC, trzymane przez 5 min.

Filtracja:
- wysładzanie 15 litrów wody;
- brzeczka odebrana, 16 litrów.

Gotowanie ok 60 min:
- chmiel Cascade, 5 g, na początek gotowania (na 60 min);
- chmiel Cascade, 15 g, po 50 min gotowania (na 10 min);

- chmiel Cascade, 10 g, po 55 min gotowania (na 5 min);
- chmiel Cascade, 20 g, po 59 min gotowania (na 1 min).

 

Chłodzenie ok 30 min.
Zadanie drożdży, 30 min wcześniej uwodnione.
Brzeczka po gotowaniu 8oBLG, 14 litrów, dolane 4,5 litra wody źródlanej Saguaro.

Brzeczka końcowa 18,5 litra, 5oBLG.


Fermentacja:
- 11 dni w temp ok 20oC, zostało 17,5 litra, 3oBLG.

 

Butelkowanie:
- + 154g cukru plus litr wody.

- 33 butelki 0,33l plus 15 butelek 0,5l.

 

Leżakowanie:
- 2 tygodnie i gotowe do picia

Zdrowie :beer:

Edytowane przez Koziołek
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Warka nr 47. West Coast IPA 14o BLG; 22.02.2020:

 

IBU - 57.

ALK - 6%.

 

Zestaw surowców z TB.

 

SUROWCE:
Zasyp (4,8 kg):
- słód Pale Ale - 2,0 kg;
- słód Pilzneński - 2,8 kg.

 

Chmiele:

- Chinook (alfa - 11,2%), granulat 10g;

- Mosaic (alfa - 12%), granulat 70 g (40 g do gotowania,30 g na cichą);
- Citra (alfa - 13,5%), granulat 90 g (60 g do gotowania, 30 g na cichą).

 

Drożdże:
- Danstar Nottingham.

PRZYGOTOWANIE:
Zacieranie (15 litrów wody):
- słody wsypane przy temp wody 70oC, temp spadła do 67oC, trzymane 120 min (po 45 min temp spadła do ok 60oC, podgrzane do 67oC);

- wygrzew do 78oC, trzymane przez 30 min.

Filtracja:
- wysładzanie 20 litrów wody;
- zakończenie przy 27 litrach (więcej nie da rady gotować ze względu na za mały garnek).

Gotowanie 60 min:
- chmiel Chinook, 10 g, po 5 min gotowania (na 55 min);

- chmiel Mosaic, 40 g, po 50 min gotowania (na 10 min);

- chmiel Citra, 60 g, po 55 min gotowania (na 5 min).

 

Chłodzenie ok 30 min.
Zadanie drożdży (ok 30 min wcześniej uwodnione).
Brzeczka końcowa 14oBLG, 22 litry.

Fermentacja:

- burzliwa 17 dni, t = 20oC;

- +30g Citra + 30g Mosaic;

- cicha 5 dni, t=20oC, do 3oBLG; ok19 litrów.

 

Butelkowanie:

- 120 g cukru + 1 litr wody;

- 38 butelek 0,5 l + 4 butelki 0,33 l.

 

Leżakowanie:
- 6 dni w t=20oC, później do piwnicy t=12oC.

 

Zdrowie :beer:

Edytowane przez Koziołek
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Warka nr 48. Dry Stout 12o BLG; 22.03.2020:

 

IBU - 35

ALK - 4%.

 

Zestaw surowców z TB.

 

SUROWCE:
Zasyp (4,5 kg):
- słód Pale Ale - 3,5 kg;
- słód Chocolate - 0,2 kg;

- Palone ziarno jęczmienia - 0,3 kg;

- płatki jęczmienne - 0,5 kg.

 

Chmiele:

- Target (alfa - 9%), granulat 35g.

 

Drożdże:
- Safale S-04.

PRZYGOTOWANIE:
Zacieranie (15 litrów wody):
- słody wsypane przy temp wody 72oC, temp spadła do 67oC, trzymane 70 min (po 45 min temp spadła do ok 64oC, podgrzane do 67oC);

- plus słody ciemn, trzymane 10 min;

- wygrzew do 78oC, trzymane przez 10 min.

Filtracja:
- wysładzanie 15 litrów wody;
- zakończenie przy 27 litrach.

Gotowanie 60 min:
- chmiel Target, 35 g, od początku gotowania (na 60 min).

 

Chłodzenie ok 30 min.
Zadanie drożdży (ok 30 min wcześniej uwodnione).
Brzeczka końcowa 12oBLG, 22,5 litra.

Fermentacja:

- burzliwa 14 dni, t = 20/21oC;

- cicha 7 dni;

- 21,5 litra, 5oBLG.

 

Butelkowanie:

- 77g cukru + 1 litr wody;

- 43 but 0,5 litra + 2 but 0,33 litra.

 

Leżakowanie:
- 7 dni w , t = 21/22oC;

- następnie w piwnicy t = 12/14oC.

 

Zdrowie :beer:

Edytowane przez Koziołek
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka nr 49. American Light Ale 5o BLG; 13.04.2020:

 

IBU - 36

ALK - 1,5%.

 

Zestaw surowców z TB.

 

SUROWCE:
Zasyp (2,1 kg):
- słód Pale Ale - 1,3 kg;
- słód Golden Ale - 0,6 kg;

- słód Dekstrynowy Honig - 0,2 kg.

 

Chmiele:

- Cascade (alfa - 9%) 40 g;

- Centennial (alfa - 9,5%) 40 g;

- Mosaic (alfa - 12%) 30 g,

 

Drożdże:
- Safale US-05.

PRZYGOTOWANIE:
Zacieranie (6 litrów wody):
- słody wsypane przy temp wody 73oC, temp spadła do 70oC, trzymane 60 min;

- wygrzew do 78oC, trzymane przez 5 min.

Filtracja:
- wysładzanie 25 litrów wody;
- zakończenie przy 27 litrach.

Gotowanie 60 min:
- Cascade, 40 g, po 45 min od początku gotowania (na 20 min);

- Centennial 40 g plus Mosaic 30 g po 59 min od początku gotowania (na 1 min). 

 

Chłodzenie ok 30 min.
Zadanie drożdży (ok 30 min wcześniej uwodnione).
Brzeczka końcowa 5oBLG, 22,5 litra (razem z 1,5 l wody źródlanej).


Fermentacja:

- burzliwa 13 dni, t = 21/23oC;

- 22 litrów, 5oBLG.

 

Butelkowanie:

- 132g cukru + 1 litr wody;

- 32 but 0,3 litra + 25 but 0,5 litra.

 

Leżakowanie:
- 5 dni w , t = 21/23oC;

- następnie w piwnicy t = 12/14oC.

Edytowane przez Koziołek
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

Warka nr 50. Amerykańska Pszenica 12o BLG; 14.06.2020:

 

IBU - 29

ALK - 4,7%

 

Zestaw surowców z TB plus.

 

SUROWCE:

Zasyp (4,3 kg):

- słód Pszeniczny 2,5 kg (58%);
- słód Pilzneński 1,5 kg (35%);

- Pszenica prażona 0,3 kg (7%).

 

Chmiele:

- Centennial (alfa - 8,5%), granulat 40g;

- Chinook (alfa - 11,2%), granulat 7g;
- Citra (alfa 13,5%), granulat 25g.

Drożdże:
- Danstar Nottingham.

PRZYGOTOWANIE:
Zacieranie (15 litrów wody):
- słody wsypane przy temp wody 72oC, temp spadła do 69oC, trzymane 60 min;
- wygrzew do 78oC, trzymane 10 min.

Filtracja:
- wysładzanie 18 litrów wody;
- brzeczka odebrana - 27 litrów.

Gotowanie ok 60 min:
- chmiel Chinook, 7 g, na początek gotowania (na 60 min);

- chmiel Centennial, 20 g, po 50 min gotowania (na 10 min);
- chmiel Centennial, 20 g, po 55 min gotowania (na 5 min);

- chmiel Citra, 25 g, po 55 min gotowania (na 5 min).

Chłodzenie ok 25 min;

Zadanie drożdży (ok 30 min wcześniej uwodnione);
Brzeczka końcowa 12oBLG, 23 litra.

Fermentacja:

- 15 dni, temp ok 15-18oC do 3oBLG; 21,3 litra;

 

Butelkowanie:
- 82 g cukru rozpuszczone w 1 litrze przegotowanej wody;
- w sumie 43 butelki 0,5l + 1 butelka 0,3l.

 

Leżakowanie:

- 24-26oC - 2 dni;
- piwnica o temp ok 15-18oC, (plan 4 tygodnie).

 

Zdrowie :beer:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka nr 51. West Coast IPA 13o BLG; 03.12.2022:

 

IBU - 55

ALK - 6,5 %

 

Zestaw surowców z TB plus.

 

SUROWCE:

Zasyp (4,8 kg):

- słód Pale Ale 2 kg;
- słód Pilzneński 2,8 kg.

 

Chmiele:

- Mosaic (alfa - 12,3 %), granulat 40g + 30g na zimno;

- Chinook (alfa - 10,6 %), granulat 10g;
- Citra (alfa - 12,6 %), granulat 60g + 30 g na zimno.

Drożdże:
- Fermentis US-05.

PRZYGOTOWANIE:
Zacieranie (15 litrów wody):
- słody wsypane przy temp wody 68oC, temp spadła do 64oC, podgrzane do 66oC trzymane 90 min;
- wygrzew... brak.

Filtracja:
- wysładzanie 17 litrów wody;
- brzeczka odebrana - 27 litrów.

Gotowanie ok 60 min:
- chmiel Chinook, 10 g, na po 5 min gotowania (na 55 min);

- chmiel Mosaic, 40 g, po 50 min gotowania (na 10 min);

- chmiel Citra, 60 g, po 55 min gotowania (na 5 min).

Chłodzenie ok 25 min;

Zadanie drożdży (ok 30 min wcześniej uwodnione);
Brzeczka końcowa 13,5oBLG, 22 litry.

Fermentacja:

- 8 dni burzliwa, temp ok 21-24oC; 21 litrów;

- 7 dni cicha, temp ok 21-24oC; 20 litrów, 1,5oBLG;

 

 

Butelkowanie:
- 82 g cukru rozpuszczone w 1 litrze przegotowanej wody;
- w sumie 42 butelki 0,5l.

 

Leżakowanie:

- 6 dni w t ok 21-24oC, potem piwnica 8-10oC

 

Niestety, zbyt duża temperatura fermentacji burzliwej wpłynęła na smak i dużo estrów oraz wyższych alkoholi powyłaziło. Następnym razem przenoszę fermentacje do innego pomieszczenia (19,5-20,5 oC).

 

Anyway, zdrowie :beer:

Edytowane przez Koziołek
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...
W dniu 22.12.2022 o 12:04, paulox81 napisał:

Jak wyszła ta warka, coś byś ewentualnie zmienił względem oryginalnej receptury? Pytam bo dokładnie taka receptura idzie na moją kolejną warkę :)

Pewnie już odgrzewanie starego kotleta, ale dopiero zobaczyłem Twoje pytanie. Nic bym nie zmieniał, wyszło mega pijalne i zeszło baardzo szybko :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka nr 52 Oatmeal Stout 12,5o BLG; 11.12.2022:

 

IBU - 27

ALK - 4,5 %

 

SUROWCE:

Zasyp (5,0 kg):

- słód Pale Ale 3 kg;
- słód Monachijski I 1 kg;

- czekoladowy 0,6 kg;

- palony 0,3 kg;

- płatki owsiane błyskawiczne 0,4 kg.

 

Chmiele:

- Marynka (alfa - 8 %), granulat 30g.

Drożdże:
- Fermentis S-04.

PRZYGOTOWANIE:
Zacieranie (20 litrów wody):
- słody wsypane przy temp wody 69oC, temp spadła do 64oC, podgrzane do 68oC trzymane 90 min;
- wygrzew 78oC 10 min.

Filtracja:
- brzeczka odebrana - 28 litrów.

Gotowanie ok 90 min:
- chmiel Marynka, 30 g, w 1 min gotowania (na 90 min).

Chłodzenie ok 25 min;

Zadanie drożdży (ok 30 min wcześniej uwodnione);
Brzeczka końcowa 12,5oBLG, 24 litry.

Fermentacja:

- 21 dni, temp ok 21-24oC; 22 litry, 4oBLG.

 

Butelkowanie:
- 98 g cukru rozpuszczone w 1 litrze przegotowanej wody;
- w sumie 46 butelkek 0,5l.

 

Leżakowanie:

- 5 dni w t ok 21-24oC, potem piwnica 8-10oC

 

Niestety, piana prawie jak na coli, znika bardzo szybko.

 

Anyway, zdrowie :beer:

Edytowane przez Koziołek
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka nr 53 American Stout 13o BLG; 12.03.2023:

 

Zestaw od piwopiweczko

 

IBU - 82

ALK - 5.5 %

 

SUROWCE:

Zasyp (5,3 kg):

- słód Pale Ale 3 kg;
- słód Monachijski 1,4 kg;

- Cararoma 0,1 kg;

- czekoladowy 0,6 kg;

- palony 0,3 kg.

 

Chmiele w granulacie:

- Columbus (alfa - 15 %), 30g

- Strata (alfa - 12,5 %),30g;

- Ekuanot (alfa - 16 %), 30g;

- Cascade (alfa - 7 %), 50g na zimno.

Drożdże:
- Fermentis S-04.

PRZYGOTOWANIE:
Zacieranie (15 litrów wody):
- słody jasne wsypane przy temp 72oC, temp spadła do 67oC, trzymane 90 min;

- słody palone wsypane przy 72oC, trzyman 15 min;
- wygrzew 78oC 5 min.

Filtracja:
- brzeczka odebrana - 28 litrów.

Gotowanie ok 90 min:
- Columbus, 30 g, w 1 min gotowania (na 60 min);

- Strata 15 g w 30 min (na 30min);

- Ekuanot 15g w 45 min (na 15min);

- Ekuanot 15g w 55 min (na 5 min);

- Strata 15 g w 59 min (na 1 min).

Chłodzenie ok 25 min;

Zadanie drożdży (ok 30 min wcześniej uwodnione);
Brzeczka końcowa 13oBLG, 24 litry.

Fermentacja:

- 14 dni, temp ok 19,5-20,4oC; 23 litry, 4oBLG;

-  (+50g Cascade)15 dni temp ok 19,5-20,4oC; 22 litry, 2oBLG.

 

Butelkowanie:
- 4g cukru na 1 litr wody, (w sumie 92g), 46 butelek 0,5l.

 

Leżakowanie:

- 6 dni w domu 19,5-20,4oC, potem piwnica ok 10oC.

 

Zdrowie :beer:

Edytowane przez Koziołek
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 6 miesięcy temu...

Warka nr 54 American Light Ale 6o BLG; 14.10.2023:

 

Zestaw od Twój Browar plus płatki owsiane

 

IBU - 17

ALK -  %

 

SUROWCE:

Zasyp (2,6 kg):

- słód Pale Ale 1,3 kg;
- słód Golden Ale 0,6 kg;

- Dekstrynowy 0,2 kg;

- płatki owsiane błyskawiczne 0,5 kg.

 

Chmiele w granulacie:

- Centennial (alfa - 10,9 %), 40 g;

- Cascade (alfa - 6,5 %), 40 g;

- Mosaic (alfa - 11,8 %), 20 g.

Drożdże:
- Fermentis US-05.

PRZYGOTOWANIE:
Zacieranie (7 litrów wody):
- słody plus płatki wsypane przy temp 73oC, temp spadła do 70oC, trzymane 60 min;
- wygrzew 78oC 5 min.

Filtracja:
- brzeczka odebrana - 27 litrów.

Gotowanie ok 60 min:
- Cascade, 40 g, w 45 min gotowania (na 15 min);

- reszta chmieli w trakcie chłodzenia (80oC), trzymane 20 min.


Chłodzenie ok 25 min;

Zadanie drożdży (ok 30 min wcześniej uwodnione);
Brzeczka końcowa 6oBLG, 22 litry.

Fermentacja:

- ...

 

Butelkowanie:
- ...

 

Leżakowanie:

- ...

 

Zdrowie :beer:

Edytowane przez Koziołek
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.