DGB Posted January 14, 2015 Share Posted January 14, 2015 Witam wszystkich forumowiczów, Wczoraj z kumplem warzyliśmy piwo z wykorzystaniem nowej chłodnicy. Tak wyszło, że brzeczkę chłodziliśmy dopiero o 4 rano, a że chłodnica była nowa, tj dopiero co zrobiona z fury miedzianej. O tej porze nikt z nas już nie pomyślał by zobaczyć jak ta miedź wygląda, umyliśmy ją tylko płynem do naczyń, porządnie wypłukaliśmy i poszła w brzeczkę. Po chłodzeniu i wyjęciu, miedź jest zdecydowanie jaśniejsza, obawiam się, że być może rura była zaśniedziała lub coś. Piwo normalnie wystartowało, ale czy chłodnica nie oddała czegoś "niedobrego" do piwa? Z góry dzięki za odpowiedź. Link to comment Share on other sites More sharing options...
anteks Posted January 14, 2015 Share Posted January 14, 2015 Mi filtrator jaśnieje Link to comment Share on other sites More sharing options...
SzwagierMinazuki Posted January 14, 2015 Share Posted January 14, 2015 Osobiście zdarzyło mi się przy pracy z miedzią że od temperatury czasami jaśnieje np. po spawaniu. Jeśli umyliście przed włożeniem do brzeczki nic nie powinno się stać z piwem. Link to comment Share on other sites More sharing options...
pavulonek Posted January 15, 2015 Share Posted January 15, 2015 Oczywiście, że jaśnieje. Brzeczka jest kwaśna i wytrawia miedź. Czyli wszelkie osady i produkty korozji lądują w piwie Ale podobno to nie są takie ilości, które miałyby szkodliwy wpływ na zdrowie. Witam wszystkich forumowiczów Że też się doczepię... poprawna forma to FOROWICZÓW. Szukamy przecież informacji na FORACH internetowych, a nie na "forumach". Pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
camilos Posted January 15, 2015 Share Posted January 15, 2015 na kilku forach ale na jednym forum, czyli to od L.P., bo raczej wita użytkowników tego jednego, nie wielu ;-) ale mogę się mylić. Link to comment Share on other sites More sharing options...
P_aul Posted January 15, 2015 Share Posted January 15, 2015 http://sjp.pl/forumowicz Tekst z Poradni językowej PWN:"Szanowni Państwo, które formy są poprawne: forumowicz czy forowicz? Czy jestem użytkownikiem for czy forów? Jest Pan użytkownikiem forów internetowych (a nie for), jest Pan przy tym forumowiczem albo forowiczem. Formę forumowicz można bez trudu znaleźć na forach. Brzmi podobnie jak klubowicz, plażowicz, wczasowicz, wycieczkowicz – i podobne wywołuje skojarzenia. Forumowicz bywa na forach – tak jak klubowicz w klubach, a plażowicz na plaży. Nie z obowiązku, lecz dla przyjemności. Jest w użyciu też forma forowicz, dużo rzadsza i nielubiana przez forumowiczów (forowiczów?), popierana zaś przez niektórych moich kolegów językoznawców, odwołujących się do analogii for-um → for-owicz jak lice-um → lice-alista. W obu wypadkach, jak widać, przyrostek -um jest nieobecny w wyrazie pochodnym. Z argumentacją opartą na analogii nie sposób się nie zgodzić, zwłaszcza że przykładów podobnych do licealisty jest mnóstwo, bo dołączają do nich pochodne przymiotniki, np. plen-um → plen-arny. Skoro jednak forowicze uważają się za forumowiczów, to nie widzę powodu, żeby im tego zabraniać. W słowniku można by przytoczyć obie formy, ze wskazaniem na forumowicza jako wariant wprawdzie częstszy, ale środowiskowy. — Mirosław Bańko, PWN" Link to comment Share on other sites More sharing options...
DGB Posted January 15, 2015 Author Share Posted January 15, 2015 Dziękuję za odpowiedzi, zatem zobaczymy czy w piwie nie będzie nic wyczuwalne, a miejmy nadzieję, że dunkelwaizenek wyjdzie wyborny Link to comment Share on other sites More sharing options...
Quentin Posted January 15, 2015 Share Posted January 15, 2015 Swoją drogą macie zdrowie chłodzić o 4.00 ... Życzę udanej warki Link to comment Share on other sites More sharing options...
pavulonek Posted January 15, 2015 Share Posted January 15, 2015 Na pewno nic nie jest wyczuwalne w piwie przy instalacji z miedzią. Link to comment Share on other sites More sharing options...
DGB Posted January 16, 2015 Author Share Posted January 16, 2015 Swoją drogą macie zdrowie chłodzić o 4.00 ... Życzę udanej warki Tak to bywa jak za późno się zaczyna Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nomad Posted January 23, 2015 Share Posted January 23, 2015 Swoją drogą macie zdrowie chłodzić o 4.00 ... Życzę udanej warki Tak to bywa jak za późno się zaczyna Znam ten ból:-) nie zawsze wychodzi się z czasem jak się planuje. Swoją drogą chłodnice robiłeś sam czy zakupiles gotowa? Chcę spróbować zrobic swoją z miedzianych rurek przeznaczonych do ukladow hamulcowych ø7 lub ø9 mm. Link to comment Share on other sites More sharing options...
DGB Posted January 24, 2015 Author Share Posted January 24, 2015 Znam ten ból:-) nie zawsze wychodzi się z czasem jak się planuje. Swoją drogą chłodnice robiłeś sam czy zakupiles gotowa? Chcę spróbować zrobic swoją z miedzianych rurek przeznaczonych do ukladow hamulcowych ø7 lub ø9 mm. Sami robiliśmy, użyliśmy 5.6m miękkiej miedzianej rurki ø15, w środek poszła sól i ręcznie wyginaliśmy Roboty może z 30 minut, całość wyszła około 100zł, jedynym problemem bło potem wypłukanie tej soli, trzeba było dobrze zacisnąć wąż na kranie by ciśnienie zrobiło swoje Może piękna nie jest, ale służy Link to comment Share on other sites More sharing options...
Andre356 Posted January 24, 2015 Share Posted January 24, 2015 ja proponuję kupić rurę w kręgu, nie trzeba się wtedy męczyć z wyginaniem tak bardzo. Na końcówki dobrze sprawdzają się nyple typu Conex. Zaciska się je bez lutowania na rurce. Podłączam do niej wąż od prysznica i drugim wężem od prysznica (najtańszy z marketu) zbieram wodę w wannie. Miałem wcześniej chłodnicę na 8mm rurce, teraz mam na 12mm. Czas chłodzenia (i zużycia wody) skrócił się o ok. 40% Link to comment Share on other sites More sharing options...
DGB Posted January 24, 2015 Author Share Posted January 24, 2015 Wygląda cudownie, tak samo i pewnie działa. Moja się chowa ale brzeczkę studzi w 15-20minut do temp zadania drożdży, więc jestem całkiem zadowolony. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now