Apoc Opublikowano 18 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2015 Wydaje mi się, że skopałem sprawę z surowcem do refermentacji. Chciałem zabutelkować moje blond ale (początkowo 16 BLG). Po tygodniu burzliwej zeszło do 5 BLG, więc przelałem na cichą z myślą, że jeszcze trochę zejdzie. Dzisiaj do fermentora dałem syrop glukozowy i zacząłem lać piwo, w międzyczasie zmierzyłem BLG i okazało się, że piwo w ogóle nie zeszło - nadal jest 5 BLG. Niestety, piwo już przelane i zastanawiam się co teraz robić. Lać wody? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 18 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2015 A co Ci da dolanie wody?, ja bym butelkowal i sprawdzal pozniej nagazowanie, jakby sie zaczelo przegazowywac do odgazowywac albo do szybkiej utylizacji Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Apoc Opublikowano 18 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2015 Czyli po kilku dniach od zabutelkowania upuszczać gazu i patrzeć czy wylatuje piana? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 18 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2015 Tak, otworzyć piwko, spróbować, i przy okazji będzie widać czy jest dobrze nagazowane, niedogazowane czy przegazowane. Jak niedogazowane to trzymać dłużej w temp pokojowej, jak normalnie nagazowane to do zimnego i sprawdzić za jakiś czas czy się nie przegazwouje, jak przegazowane to do upuszczania gazu lub szybkiego spicia. Apoc 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szakal75 Opublikowano 19 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2015 (edytowane) Dzisiaj do fermentora dałem syrop glukozowy i zacząłem lać piwo, w międzyczasie zmierzyłem BLG i okazało się, że piwo w ogóle nie zeszło - nadal jest 5 BLG Jeśli dobrze rozumiem pierw dałeś cukier a potem mierzyłeś blg jeśli tak to blg powinno Ci pójść w górę jeśli nadal jest 5 blg tzn. że spadło a Ty dodając cukru podbiłeś blg do 5 ,150 g surowca w 20l piwa podniosło Ci blg o jakieś 0,7 Edytowane 19 Stycznia 2015 przez morfitru75 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Apoc Opublikowano 22 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2015 To 5 BLG bylo przed dodaniem cukru. Czyli po cukrze (dalem 130g) bedzie przegazowane? Poki co upuszczam gazu w butelkach, fontanny przenosze na strych (ok. 12 stopni Celsjusza). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szakal75 Opublikowano 22 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2015 (edytowane) To 5 BLG bylo przed dodaniem cukru. Czyli po cukrze (dalem 130g) bedzie przegazowane? Poki co upuszczam gazu w butelkach, fontanny przenosze na strych (ok. 12 stopni Celsjusza). Jaką temperaturę miało piwo podczas butelkowania ? Ile go było ? Ja korzystam z kalkulatora w celu ustalenia ilości surowca. 130 g to nie jest jakoś rażąco dużo na 20 l piwa . Edytowane 22 Stycznia 2015 przez morfitru75 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Apoc Opublikowano 23 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2015 Tydzień burzliwej w 20 stopniach, potem tydzień cichej w ok. 10, ale na niej nic nie zeszlo więc do obliczen dalem 20 stopni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gąska Opublikowano 24 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2015 (edytowane) Pewnie nie dofermentowało. Tydzień fermentacji to trochę krótko. Nie liczę tego tygodnia cichej w 10°C bo taka temperatura pewnie uśpiła drożdże. Teraz się budzą i dojadają. Nie pisałeś jakie to drożdże i jak zachowuje się teraz piwo? Wychodzi z butelki? Edytowane 24 Stycznia 2015 przez Gąska Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się