Skocz do zawartości

Za dużo surowca?


Apoc

Rekomendowane odpowiedzi

Wydaje mi się, że skopałem sprawę z surowcem do refermentacji. Chciałem zabutelkować moje blond ale (początkowo 16 BLG). Po tygodniu burzliwej zeszło do 5 BLG, więc przelałem na cichą z myślą, że jeszcze trochę zejdzie. Dzisiaj do fermentora dałem syrop glukozowy i zacząłem lać piwo, w międzyczasie zmierzyłem BLG i okazało się, że piwo w ogóle nie zeszło - nadal jest 5 BLG. Niestety, piwo już przelane i zastanawiam się co teraz robić. Lać wody?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Tak, otworzyć piwko, spróbować, i przy okazji będzie widać czy jest dobrze nagazowane, niedogazowane czy przegazowane. Jak niedogazowane to trzymać dłużej w temp pokojowej, jak normalnie nagazowane to do zimnego i sprawdzić za jakiś czas czy się nie przegazwouje, jak przegazowane to do upuszczania gazu lub szybkiego spicia.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  W dniu 18.01.2015 o 16:34, Apoc napisał(a):

Dzisiaj do fermentora dałem syrop glukozowy i zacząłem lać piwo, w międzyczasie zmierzyłem BLG i okazało się, że piwo w ogóle nie zeszło - nadal jest 5 BLG

Jeśli dobrze rozumiem pierw dałeś cukier a potem mierzyłeś blg jeśli tak to blg powinno Ci pójść w górę jeśli nadal jest 5 blg tzn. że spadło a Ty dodając cukru podbiłeś blg do 5 ,150 g surowca w 20l piwa podniosło Ci blg o jakieś 0,7

Edytowane przez morfitru75
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

To 5 BLG bylo przed dodaniem cukru. Czyli po cukrze (dalem 130g) bedzie przegazowane? Poki co upuszczam gazu w butelkach, fontanny przenosze na strych (ok. 12 stopni Celsjusza).

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  W dniu 22.01.2015 o 17:49, Apoc napisał(a):

To 5 BLG bylo przed dodaniem cukru. Czyli po cukrze (dalem 130g) bedzie przegazowane? Poki co upuszczam gazu w butelkach, fontanny przenosze na strych (ok. 12 stopni Celsjusza).

Jaką temperaturę miało piwo podczas butelkowania ? Ile go było ? Ja korzystam z kalkulatora w celu ustalenia ilości surowca. 130 g to nie jest jakoś rażąco dużo na 20 l piwa .

Edytowane przez morfitru75
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Pewnie nie dofermentowało. Tydzień fermentacji to trochę krótko. Nie liczę tego tygodnia cichej w 10°C bo taka temperatura pewnie uśpiła drożdże. Teraz się budzą i dojadają. Nie pisałeś jakie to drożdże i jak zachowuje się teraz piwo? Wychodzi z butelki?

Edytowane przez Gąska
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.