anteks Opublikowano 11 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2008 Zapytam jeszcze raz Kolegę Anteks dodając fotkę. widziałem tylko poszukam suwmiarkę i pierścień to zmierzę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 11 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2008 średnica pierścienia 75 mm średnica otworu 57 mm grubośc 2 mm aktualnie mam remont mieszkania ale postaram się zamieścić jeszcze zdjęcia zdjęcia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 11 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2008 Dzięki Anteks. Prawdopodobnie będę mieć możliwość kupienia głowicy pasującej do tego kega ale jeśli się nie uda to pomęczę Cię więcej w tym temacie. Koleś oferuje mi tą głowicę za 120 zł. , warto? Zakładam że kega będę używał ze zwykłą pompką czyli normalna re fermentacja w kegu i spożycie w ciągu jednego góra dwóch dni. Czy dobrze kombinuję żeby nie ponosić kosztów butli, reduktora i schładzarki? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 11 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2008 120 myślę że warto , ja szukałem w kilku firmach nie nie udało sie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
thobeta Opublikowano 11 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2008 (edytowane) Dzięki Anteks. Prawdopodobnie będę mieć możliwość kupienia głowicy pasującej do tego kega ale jeśli się nie uda to pomęczę Cię więcej w tym temacie. Koleś oferuje mi tą głowicę za 120 zł. , warto? Zakładam że kega będę używał ze zwykłą pompką czyli normalna re fermentacja w kegu i spożycie w ciągu jednego góra dwóch dni. Czy dobrze kombinuję żeby nie ponosić kosztów butli, reduktora i schładzarki? Ja kilka dni temu dokupiłem dwa kegi od pepsi za 40 zł/szt. Kupiłem z przydrożnego baru. Wstąpiłem przy trasie na kawkę i zagadałem widząc je w koncie. Od słowa do słowa i koleś mi sprzedał. Troszkę nie praktyczne by 20L piwa zużywać w ciągu 1 lub 2 dni - musi być nie zła biba by wypić 40 piwek Nie lepiej Ci sztucznie gazować i nie martwic się o trwałość piwka ? Edytowane 11 Grudnia 2008 przez thobeta Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 11 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2008 Ja jak beczkuje piwa mocniejsze to używam refermentacji, jakoś wewnętrznie czuję, że jest to najlepszy sposób na zakonserwowanie piwa. Później używam co2 tylko do wyszynku. Piwo wytrzymuje około miesiąca, ale czuć już lekki spadek formy pod koniec beczki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darko Opublikowano 11 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2008 To jak to jest - piwo refermentowane w butelce wytrzymuje kilkanaście miesięcy (do kilku lat) a refermentowane w kegu tylko miesiąc? Jakie są Wasze spostrzeżenia? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
thobeta Opublikowano 11 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2008 To jak to jest - piwo refermentowane w butelce wytrzymuje kilkanaście miesięcy (do kilku lat) a refermentowane w kegu tylko miesiąc? Jakie są Wasze spostrzeżenia? Ale jak otworzysz to już nie. A jeśli zaczniesz wypychać je pompką powietrzną to tak jak byś butelkę otworzył Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 12 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2008 To jak to jest - piwo refermentowane w butelce wytrzymuje kilkanaście miesięcy (do kilku lat) a refermentowane w kegu tylko miesiąc? Jakie są Wasze spostrzeżenia? No nie sprecyzowalem. Chodzilo mi o miesiac od momentu podlaczenia lini do kega. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 12 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2008 Miesiąc padosz? Kurde, mi by to pasowało jak by można było otworzyć i z 2 tyg. mieć podłączone, może i nawet nie. Do kiedy konkretnie piwo jest ok? pawel1975 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
thobeta Opublikowano 12 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2008 (edytowane) Miesiąc padosz? Kurde, mi by to pasowało jak by można było otworzyć i z 2 tyg. mieć podłączone, może i nawet nie. Do kiedy konkretnie piwo jest ok? Pieron ja jak gazuje sztucznie to ponad 2miesiące mam. Gdyby do refermentowanego dopuścić czystego medium do wypchnięcia piwa to nie miało by prawa się zepsuć. Ale na litość nic związanego z tlenem lub powietrzem. Bo to jest przyczyną niskiej trwałości. Edytowane 12 Grudnia 2008 przez thobeta Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dominiox Opublikowano 12 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2008 Miesiąc padosz? Kurde, mi by to pasowało jak by można było otworzyć i z 2 tyg. mieć podłączone, może i nawet nie. Do kiedy konkretnie piwo jest ok? "chopie mi cołki miesiąc wytrzymało " z moich obserwacji (chodź to dopiero 4 warka w kegu) wynika, że do miesiąca bez większego spadku jakości piwa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 13 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2008 (edytowane) Wedlug mnie to tez zalezy od piwa. Jesli jest to cieniuszek jakis 8 Blg to popsuje sie szybciej (tam mialem z moim bitterem, ktorego tylko ostatnie 2 kufle byly srednio wypijalne)a mocniejsze trzymaja dluzej, bez spadku jakosci. Edytowane 13 Grudnia 2008 przez Makaron Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 14 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2008 Czyli jednym słowem -kupować kegi i lać w nie pilsy i pić aż się skończy i wcale nie trzeba się spieszyć. I jaka oszczędność czasu podczas rozlewania w flaszki. To mi się podoba. Trzeba by się rozejzeć bardziej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 14 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2008 To jeszcze pytanie do praktyków. Czy nie będzie problemu robiąc warkę 25l. , 10l. rozlać do butelek a 15l. do 19l. kega? Czy nie pogorszy to jakości piwa? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dominiox Opublikowano 14 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2008 To jeszcze pytanie do praktyków. Czy nie będzie problemu robiąc warkę 25l. , 10l. rozlać do butelek a 15l. do 19l. kega? Czy nie pogorszy to jakości piwa? Ja odpowiem w ten sposób - nie zalewać pełnego kega zostawić kilka centymetrów "oddechu" - informacja zasłyszana od praktyka Ja osobiście teraz też będę robił kocioł warzelniczy z kega 30L lub 50L - z uwagi na to że chce około 17L do kega a resztkę do butelek ( tj około 10L) a mój gar na chwile obecną ma zaledwie 25L Oszczędność czasu niebywała, ale dzięki takiej akcji część do kega / reszta do butelek - odpowiem sobie na pytanie co lepsze i czy warto czekać na "refermentację" w butelce ( pełnia smaku /nagazowanie ) a wracając do Twojego wątku - osobiście ostatnie moje Pale Ale dawałem do kega i było tego około 15L i się bardzo ładnie nagazowało i sklarowało - więc ja osobiście nie widzę przeciw wskazań, ale wydaje mi się że poniżej 15L to jest minimum w kegu Dodam, że moje doświadczenia to zaledwie 6 warek w kegu - więc ciągle z pokorą uczę się i "nadstawiam ucho w dyskusji" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 15 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2008 Faktycznie dobrze zostawic troche miejsca w kegu. Ja bym tak sugerowal zostawic 1,5 litra. Ulatwia to wyszynk pierwszych kufi. Ostatnio dodalem za duzo i topornie mi szlo nagazowanie i wypychanie piwa z keg`a. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 17 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2008 No to mam prezent. Sponsor się sprawdził i kupił za 100zł. głowicę do kega używaną. Muszę jeszcze dorobić pierścień jaki dorabiał kolega Anteks. Mam pytanie jak się sprawuje głowica z pierścieniem tzn. czy nie ma problemu przy zakładaniu głowicy na fitting? Czy centralnie wchodzi i czy jest możliwość uszkodzenia uszczelki w fittingu przez nie centrycznie zamykanie głowicy? Poza tym proszę o jeszcze jakieś wskazówki (o ile takie możesz dać) przy używaniu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 18 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2008 Na filmikach widać że smaruje wazeliną kosmetyczną uszczelki a czym moczy resztę? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 18 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2008 (edytowane) Pieron, jezeli mowisz o filmach Chrisa Knight z YouTube to on uzywa "food grade lubricant" (smar kulinarny?) do smarowania uszczelek, nie wazeline kosmetyczna. Ja osobiscie smaru kulinarnego wcale nie uzywam (IMO nie jest konieczny). mam pytanie : jakiego środka ( ten w proszku na pierwszym filmie ) używał ten gościu do mycia ?i czym dezynfekował ( taka butelka z dozownikiem ) na drugim filmie ? do mycia kega on uzyl OxiClean, a do sterylizacji Star-San. mi osobiście pomogła seria 4 filmików na YouTube krok po kroku od czyszczenia przez konserwacje nabijanie i wyszynk Kegów 19-stekhttp://pl.youtube.com/watch?v=hC7MDb0IuLs http://pl.youtube.com/watch?v=Eu68wZcTztc&feature=related http://pl.youtube.com/watch?v=Zfze6fBYEe4&feature=related http://pl.youtube.com/watch?v=9dIwFVIGXgI&feature=related rozwiewa dużo wątpliwości polecam Jestem w szoku ile osadu było po rozebraniu złączki - pokazane w części drugiej. Przyznam się że nigdy nie czyściłem złączek. Filmy są rewelacyjne. Instruktaż pierwsza klasa. Ten osad w zlaczkach to jest chmiel, bo wczesniej mial w kegu IPA. Edytowane 18 Grudnia 2008 przez scooby_brew Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 18 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2008 A co to smar kulinarny (chyba nie tuste lub masło). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 18 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2008 Na pewno to cos syntetycznego, cos co kompletnie nie jest atrakcyjne dla bakterii, plesni itd. A jednoczesnie nie jest szkodliwe dla orgnizmu. Dlatego wazelina kosmetyczna tez spelnia te warunki do tego robi ta sama robote. Ani w Polsce ani w UK z takim smarem do uzytku spozywczego sie nie spotkalem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darko Opublikowano 18 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2008 Na runku są specjalne smary do maszyn spożywczych: http://smary.pl/texaco_smary_spozywcze.php http://www.orlenoil.pl/oferta/srodki_smarowe_spozywcze,40,286.html Ja bym użył wazeliny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
thobeta Opublikowano 19 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2008 (edytowane) Jeśli ktoś ma w mieście jakaś firmę produkcyjną branży spożywczej to taki smar można bez problemu otrzymać - oczywiście za przysłowiową butelkę piwa. Ja sobie zorganizowałem od producenta makaronu. Należy porozmawiać z osobami odpowiedzialnymi za utrzymanie ruchu. Edytowane 19 Grudnia 2008 przez thobeta Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 19 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2008 Ten osad w zlaczkach to jest chmiel' date=' bo wczesniej mial w kegu IPA.[/quote']Scooby mógłbyś to rozszerzyć...inaczej się chmieli ? Jaka jest przyczyna Chmielenie na zimno. Szczególnie w wyspiarskich ale. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się