kpt Opublikowano 19 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2015 (edytowane) #7 IIPA Słody: -weyermann pale ale 5kg -pilzneński 1kg -crystal 150 EBC 0,5kg -żytni 1kg Wszystko na raz. -gips piwowarski 2,5g 63C - 40min 72C - 30min 76C - 10min Chmielenie - marynka 40g 60min - chinook 25g 30min - centennial 20g 15min - simcoe 10g 0min - centennial 10g 0min -simcoe 30g 80C Zimna: - chinook 25g - simcoe 10g - centennial 20g Drożdże Fermentum Mobile FM13 Irlandzkie Ciemnościi. Początkowo planowałem zacierać w 16L, ale że strasznie trudno się to mieszało, dolałem wody do 20L. W 70' próba jodowa pozytywna. 80' pozytywna. 100' pozytywna. 120' w końcu negatywna. Straszne boje z wysładzaniem, dwa razy podgrzewałem, szło jak krew z nosa. Dopiero po odebraniu połowy młóta się udało. Czy w piwach z dużym zasypem to norma? Ostatecznie otrzymałem przed gotowaniem 23L brzeczki 16 BLG. Drożdże (litrowy starter łącznie z przefermentowaną brzeczką) zadane w 25oC ok. 1:00, dłużej nie chciało mi się czekać, aż wystygnie na balkonie. Zakup chłodnicy wychodzi powoli na pierwszy plan... Po chmieleniu i wystudzeniu było 21,5L brzeczki, dolałem 1,5L wody mineralnej. Ostatecznie 23L, 16BLG - litr mniej od zamiarów.F Temperatura otoczenia przy fermentacji ok. 17-18oC, na tym fermentorze nie mam termometru, więc nie wiem jaka w środku. O 10:00 było już czuć, że drożdże pracują, o 19:00 hulały na całego. Edytowane 19 Stycznia 2015 przez kpt Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mamdobreklapki Opublikowano 21 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2015 Wg mnie to co uwarzyłeś to RyeIPA a nie IIPA. Fltracja szła licho przez słód Żytni. PS. Czy FM13 nie są raczej dedykowane do Stoutów ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kpt Opublikowano 21 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2015 (edytowane) Szczep polecany do piw w stylach : Dry Stout, Irish Red Ale, Foreign Extra Stout, Sweet/milk Stout, Oatmeal Stout, Robust Porter, Imperial IPA To, jeśli chodzi o przydatność do IPA. No ale co do nazewnictwa, to może faktycznie jest to Rye IPA. Wracając do najważniejszej do mnie kwestii, to czy 13,5% żyta w zasypie może AŻ TAK utrudnić filtrację? Już pszenica mi lepiej szła. Edytowane 21 Stycznia 2015 przez kpt Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szalas85 Opublikowano 22 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2015 (edytowane) Szczep polecany do piw w stylach : Dry Stout, Irish Red Ale, Foreign Extra Stout, Sweet/milk Stout, Oatmeal Stout, Robust Porter, Imperial IPA To, jeśli chodzi o przydatność do IPA. No ale co do nazewnictwa, to może faktycznie jest to Rye IPA. Wracając do najważniejszej do mnie kwestii, to czy 13,5% żyta w zasypie może AŻ TAK utrudnić filtrację? Już pszenica mi lepiej szła. Żyto się ciężej filtruje niż pszenicę, więc jak najbardziej może "tak" utrudnić filtrację Edytowane 22 Stycznia 2015 przez Szalas85 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się