Jump to content

Wymiana termostatu w lodówce

b.dawid

Recommended Posts

Jest na sali ktoś kumaty w lodówkowych sprawach? Kupiłem używaną witrynę chłodniczą marki husqvarna z padniętym termostatem, a przynajmniej tak mi się wydaje. Lodóweczka posłuży także do spraw piwnych :)

Po podłączeniu nie było żadnej reakcji oprócz światła za szybą, więc w swym prostym pojmowaniu działania takich urządzeń, zabrałem się do badania z miernikiem :D najpierw sprawdziłem czy do sprężarki dochodzi zasilanie, okazało się że niet.

Rozbabrałem panel frontowy z pokrętłem co to niby temperaturę reguluje. tak sobie ubzdurałem że to pokrętło to właśnie termostat, do tego ustrojstwa dochodził jeden kabelek na którym było napięcie i wychodził drugi kabelek(do sprężarki) na którym napięcia brak, niezależnie w jakiej pozycji by to pokrętło było, dodatkowo z tego ustrojstwa wychodził drut(czujnik? kapilara?) który szedł gdzieś do środka witrynki. Po takim rekonesansie właśnie doszedłem że to jest termostat. Wypiąłem więc obydwa kabelki i spiąłem je razem, okazało się że sprężarka rusza i pracuje.

Czy można w tej sytuacji wywalić ten termostat i wstawić w jego miejsce stc-1000?(mam jeden luźny)