Jump to content

Piwo z kiwi


Baton

Recommended Posts

Blender może rozwalać pesteczki, ogólnie robić papkę która może się słabo klarować (wina za zblenderowanych owoców często gorzej się klarują). Ja bym po prostu pociął na kawałeczki.

Link to comment
Share on other sites

Kiwi zawiera jakieś enzymy, dodaje się je do dań z wołowiny aby szybciej "zmiękła", uważaj żeby nie wyszedł "kiwi lambic".

 

Są to enzymy z grupy peptydaz, które rozkładają białka. Z tego właśnie powodu kiwi nie nadaje się do robienia galaretek o czym ostatnio przekonałem się osobiście.

Link to comment
Share on other sites

  • 8 months later...

Ostatecznie poszła taka receptura.

 

Tropical Wheat - warka 11

 

Słody

Pszeniczny 3 kg
Pale Ale 1,5 kg
Pilzneński  1 kg
Carahell 0,4 kg

 

Chmiele

Iunga (11,0% AA) - 15g - 60 minut
Citra – 10g – 10 minut
Nelson Sauvin – 10g – 10 minut
Citra – 10g – 5 minut
Nelson Sauvin – 10g – 5 minut
Citra – 10g – 0 minut
Nelson Sauvin – 10g – 0 minut
Iunga (11,0% AA) - 10g - 0 minut

Chmielenie na zimno do połowy warki:
Nelson – 20g- pół warki
Citra – 20g – pół warki

 

Owoce do połowy warki na cichą (12 dni)
Kiwi – 0,5 kg
Mango – 0,7 kg
Ananas – 0,34 kg (1 puszka)

 

Drożdże

Danstar Munich

 

Zacieranie

56° -  20 minut
66° - 45 minut
78° - wygrzew

 

Wyszło 22l, 14 blg, IBU: 32.

 

Jak widać podzieliłem warkę i do połowy poszły owoce, a do połowy chmiel na zimno. Z obu wersji byłem zadowolony, piwo zbierało pozytywne opinie i szybko się rozeszło. Co ciekawe owoce w takiej ilość bardzo zmieniły piwo bazowe. Fajnie było czuć mango, piwo rześkie i lekko kwaśne od owoców.

 

Jedna z recenzji z piwnego depozytu: http://www.piwo.org/topic/10688-piwny-depozyt-lodz/page-33?do=findComment&comment=361427

Link to comment
Share on other sites

jakoś "dezynfekowałeś" owoce, czy na żywca wrzuciłeś?
planuje dodać jedno kiwi na cichą i zastanawiam sie jak to zrobić.

w plasterki i do fermentatora na cichą na 4-5 dni czy moze jakoś je wygotować lekko?

Link to comment
Share on other sites

Z owoców zrobiłem puree - obrałem, pokroiłem na małe kawałki i zblendowałem. Dodałem do tego 1l wody i pasteryzowałem przez 20 minut (77-80 stopni C). Po schłodzeniu wlane do fermentora. Myślę, że 1 kiwi to za mało. Ciekawe w jaki sposób dodawali SzałPiw bo ich Kociamber miał super aromat i smak kiwi.

Link to comment
Share on other sites

Opadać opada, ale przy takiej ilości owoców tego "osadu" jest dużo i jakieś cząstki owoców pływają. Także jakieś sitko/gaza/pończocha przy zlewaniu wskazane. Z tego co pamiętam zlewanie poszło w miarę sprawnie. 

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.