Baton Opublikowano 22 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2015 Wymyśliłem sobie piwo z kiwi. Planuje dodać kiwi na cichą. Jakieś sugestie co do ilości? Jak robicie z innymi owocami? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lusterko87 Opublikowano 22 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2015 A może lepiej jakiegoś Lambika zrobić? Wydaje mi się że kiwi na cichej oprócz dzikich drożdży nie wniesie nic Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 22 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2015 A mi się wydaje że masz rację, wydaje Ci się. Inaczej nie powstawałyby piwa takie jak to: http://www.piwo.org/topic/9912-tropical-thunder-czyli-pelna-egzotyka/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuczmen Opublikowano 22 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2015 A czy te czarne pesteczki z kiwi nie wniosą dużej goryczy? Prynajmniej w koktajlach banan-kiwi robionych w blenderze taki gorzki smak wychodzi. PS. Co wyjdzie w piwie to nie wiem, bo dopiero zaczynam przygodę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baton Opublikowano 22 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2015 Dzięki, receptura http://www.piwo.org/topic/9912-tropical-thunder-czyli-pelna-egzotyka/ może być przydatna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 22 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2015 Blender może rozwalać pesteczki, ogólnie robić papkę która może się słabo klarować (wina za zblenderowanych owoców często gorzej się klarują). Ja bym po prostu pociął na kawałeczki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 22 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2015 Kiwi czasem nie jest kwaśne? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek Opublikowano 22 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2015 Kiwi czasem nie jest kwaśne? Jak jest odpowiednio dojrzałe to to jest wręcz bardzo słodkie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guma77 Opublikowano 22 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2015 Kiwi zawiera jakieś enzymy, dodaje się je do dań z wołowiny aby szybciej "zmiękła", uważaj żeby nie wyszedł "kiwi lambic". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 22 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2015 A co mają enzymy do produkcji lambików? Przecież to związki chemiczne a nie organizmy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek Opublikowano 23 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2015 Kiwi zawiera jakieś enzymy, dodaje się je do dań z wołowiny aby szybciej "zmiękła", uważaj żeby nie wyszedł "kiwi lambic". Są to enzymy z grupy peptydaz, które rozkładają białka. Z tego właśnie powodu kiwi nie nadaje się do robienia galaretek o czym ostatnio przekonałem się osobiście. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czaro27 Opublikowano 23 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 23 Września 2015 I jak te piwko z kiwi w końcu wyszło? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baton Opublikowano 26 Września 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Września 2015 Ostatecznie poszła taka receptura. Tropical Wheat - warka 11 Słody Pszeniczny 3 kgPale Ale 1,5 kgPilzneński 1 kgCarahell 0,4 kg Chmiele Iunga (11,0% AA) - 15g - 60 minutCitra – 10g – 10 minutNelson Sauvin – 10g – 10 minutCitra – 10g – 5 minutNelson Sauvin – 10g – 5 minutCitra – 10g – 0 minutNelson Sauvin – 10g – 0 minutIunga (11,0% AA) - 10g - 0 minutChmielenie na zimno do połowy warki:Nelson – 20g- pół warkiCitra – 20g – pół warki Owoce do połowy warki na cichą (12 dni)Kiwi – 0,5 kgMango – 0,7 kgAnanas – 0,34 kg (1 puszka) Drożdże Danstar Munich Zacieranie 56° - 20 minut66° - 45 minut78° - wygrzew Wyszło 22l, 14 blg, IBU: 32. Jak widać podzieliłem warkę i do połowy poszły owoce, a do połowy chmiel na zimno. Z obu wersji byłem zadowolony, piwo zbierało pozytywne opinie i szybko się rozeszło. Co ciekawe owoce w takiej ilość bardzo zmieniły piwo bazowe. Fajnie było czuć mango, piwo rześkie i lekko kwaśne od owoców. Jedna z recenzji z piwnego depozytu: http://www.piwo.org/topic/10688-piwny-depozyt-lodz/page-33?do=findComment&comment=361427 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czaro27 Opublikowano 27 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Września 2015 jakoś "dezynfekowałeś" owoce, czy na żywca wrzuciłeś?planuje dodać jedno kiwi na cichą i zastanawiam sie jak to zrobić. w plasterki i do fermentatora na cichą na 4-5 dni czy moze jakoś je wygotować lekko? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baton Opublikowano 27 Września 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Września 2015 Z owoców zrobiłem puree - obrałem, pokroiłem na małe kawałki i zblendowałem. Dodałem do tego 1l wody i pasteryzowałem przez 20 minut (77-80 stopni C). Po schłodzeniu wlane do fermentora. Myślę, że 1 kiwi to za mało. Ciekawe w jaki sposób dodawali SzałPiw bo ich Kociamber miał super aromat i smak kiwi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lesiux Opublikowano 27 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Września 2015 też bym chętnie sklonował kociambera, bo fajne piwko i nieźle czuć kiwi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jonas Opublikowano 30 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 30 Września 2015 Trzeba później jakoś odfiltrować to kiwi? czy raczej po paru dniach wszystko opada na dno i po prostu zlewasz znad osadu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baton Opublikowano 30 Września 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Września 2015 Opadać opada, ale przy takiej ilości owoców tego "osadu" jest dużo i jakieś cząstki owoców pływają. Także jakieś sitko/gaza/pończocha przy zlewaniu wskazane. Z tego co pamiętam zlewanie poszło w miarę sprawnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się