Skocz do zawartości

Piwo z kiwi


Baton

Rekomendowane odpowiedzi

Kiwi zawiera jakieś enzymy, dodaje się je do dań z wołowiny aby szybciej "zmiękła", uważaj żeby nie wyszedł "kiwi lambic".

 

Są to enzymy z grupy peptydaz, które rozkładają białka. Z tego właśnie powodu kiwi nie nadaje się do robienia galaretek o czym ostatnio przekonałem się osobiście.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 8 miesięcy temu...

Ostatecznie poszła taka receptura.

 

Tropical Wheat - warka 11

 

Słody

Pszeniczny 3 kg
Pale Ale 1,5 kg
Pilzneński  1 kg
Carahell 0,4 kg

 

Chmiele

Iunga (11,0% AA) - 15g - 60 minut
Citra – 10g – 10 minut
Nelson Sauvin – 10g – 10 minut
Citra – 10g – 5 minut
Nelson Sauvin – 10g – 5 minut
Citra – 10g – 0 minut
Nelson Sauvin – 10g – 0 minut
Iunga (11,0% AA) - 10g - 0 minut

Chmielenie na zimno do połowy warki:
Nelson – 20g- pół warki
Citra – 20g – pół warki

 

Owoce do połowy warki na cichą (12 dni)
Kiwi – 0,5 kg
Mango – 0,7 kg
Ananas – 0,34 kg (1 puszka)

 

Drożdże

Danstar Munich

 

Zacieranie

56° -  20 minut
66° - 45 minut
78° - wygrzew

 

Wyszło 22l, 14 blg, IBU: 32.

 

Jak widać podzieliłem warkę i do połowy poszły owoce, a do połowy chmiel na zimno. Z obu wersji byłem zadowolony, piwo zbierało pozytywne opinie i szybko się rozeszło. Co ciekawe owoce w takiej ilość bardzo zmieniły piwo bazowe. Fajnie było czuć mango, piwo rześkie i lekko kwaśne od owoców.

 

Jedna z recenzji z piwnego depozytu: http://www.piwo.org/topic/10688-piwny-depozyt-lodz/page-33?do=findComment&comment=361427

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

jakoś "dezynfekowałeś" owoce, czy na żywca wrzuciłeś?
planuje dodać jedno kiwi na cichą i zastanawiam sie jak to zrobić.

w plasterki i do fermentatora na cichą na 4-5 dni czy moze jakoś je wygotować lekko?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Z owoców zrobiłem puree - obrałem, pokroiłem na małe kawałki i zblendowałem. Dodałem do tego 1l wody i pasteryzowałem przez 20 minut (77-80 stopni C). Po schłodzeniu wlane do fermentora. Myślę, że 1 kiwi to za mało. Ciekawe w jaki sposób dodawali SzałPiw bo ich Kociamber miał super aromat i smak kiwi.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Opadać opada, ale przy takiej ilości owoców tego "osadu" jest dużo i jakieś cząstki owoców pływają. Także jakieś sitko/gaza/pończocha przy zlewaniu wskazane. Z tego co pamiętam zlewanie poszło w miarę sprawnie. 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.