Seba667 Posted January 22, 2015 Share Posted January 22, 2015 Jak w temacie prosba o stworzenie receptury APA, na 12l-15Lmax ze względu na mały garnek i oczywiscie prosba o temperatury posiadam takie słody jak: Pale Ale Monachijski Wiedeński Carahel- Bruntal Karmelowy czerwony Chmiele: centennial cascade chinook magnum junga marynka lubelski Drożdze US-05 lub S-23 Link to comment Share on other sites More sharing options...
szejk Posted January 22, 2015 Share Posted January 22, 2015 A ile czego jest? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Seba667 Posted January 22, 2015 Author Share Posted January 22, 2015 pierwsze 4 słody po 5kg nastepne 2 słody po 2kg chmieli po 100g w tym ze chce zrobic warke najlepiej na ok 12-13l (max15L) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Seba667 Posted January 22, 2015 Author Share Posted January 22, 2015 pomyłka pierwsz 3 słody po 5kg Link to comment Share on other sites More sharing options...
bart3q Posted January 22, 2015 Share Posted January 22, 2015 (edited) Ja bym zrobił tak: 100% słód pale, zacierany przez 90 min w 68-66 stopniach opcjonalnie mashout chmielenie: na goryczkę chinook albo iunga, co wolisz, na 40 ibu, opcjonalnie magnum na 15 min po 5g cascade chinook centennial na 0 min po 10g cascade chinook centennial na zimno po 15g cascade chinook centennial Edited January 22, 2015 by bart3q Link to comment Share on other sites More sharing options...
scooby_brew Posted January 22, 2015 Share Posted January 22, 2015 Może coś takiego: warka 12L 2.25 kg Pale 125 g monachijskiego 125 g karmelowego 10 g cascade 60 min (celuj w ~ IBU 35) 10 g cascade 10 min 10 g cascade 0 min US-05 Zacieraj 66°C / 60 min Link to comment Share on other sites More sharing options...
Seba667 Posted January 22, 2015 Author Share Posted January 22, 2015 no ciekawe pomysły!!! teraz sam sie zastanawiam kora wybrac!! Ale mam pytanko dlaczgo polecacie jedno temperaturowe zacieranie Link to comment Share on other sites More sharing options...
Deathhammer Posted January 22, 2015 Share Posted January 22, 2015 Bo w takim piwie wiele temperaturą nie zawojujesz. Możesz zrobić na koniec mashout czyli podgrzanie do 76C żeby zdezaktywować enzymy i żeby filtracja przebiegała lepiej, choć i tak nie powinna sprawiać trudności. Link to comment Share on other sites More sharing options...
bart3q Posted January 22, 2015 Share Posted January 22, 2015 Bo jest z nim mniej zabawy a efekty sa praktycznie takie same. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Seba667 Posted January 22, 2015 Author Share Posted January 22, 2015 ok no to spróbuję chyba obu warek, chyba ze jeszcze będą jakieś propozycje Link to comment Share on other sites More sharing options...
Piracki Posted February 28, 2015 Share Posted February 28, 2015 Podepnę się pod temat gdyż mam zamiar uwarzyć swoje pierwsze zacierane piwko, pora skończyć z puchami. W planie mam uwarzenie czegoś w stylu APA. Target: jasne, słabo goryczkowe piwo, dobrze nachmielone. Ilość ok 20-22 litry nastawu. Oto lista składników w nawiasach dostępna ilość: Słód Pale Ale Strzegom - 2kg (5kg) Słód Goldpils Vienna Briess - 0.2kg (0.5kg) Słód Karmelowy 20 EBC Briess - 0.2kg (0.5kg) - nie za jasny? Płatki jęczmienne 0.4kg Chmielenie na delikatną goryczkę, celuję w ok 30IBU, Azacca 50g, Amarillo 50g. Azacca 20g - 30' Azacca, Amarillo po 10g - 15' Azacca, Amarillo po 10g - 5' Azacca, Amarillo po 10g - 0' Na cichą to co zostało czyli 20g Amarillo. To wszystko chcę zrobić na drożdżach Danstar BRY97 American West Coast Ale yeast. Warzenie:66°C zadanie składników64°C - 25 minut72°C - 25 minut80°C - wygrzewWysładzanie 2 x 5l wody o tem 78°C - wystarczy aby dobrze wysłodzić? Temperatura fermentacji 20 st. albo 16-17 w zależności jak doradzicie, że będzie lepiej. Proszę o opinię czy dobrze sobie zaplanowałem wszystko aby nie było niespodzianek. Link to comment Share on other sites More sharing options...
MichalW Posted February 28, 2015 Share Posted February 28, 2015 (edited) Jak chcesz jasne piwo to zamień Pale Ale na pilzneński. Płatki w jakim celu dajesz? Wody do wysładzania na 20 L wychodzi około 15L. Lepiej fermentować w 16-17 stopniach. Osobiście zamieniłbym słód Goldpils na słód pszeniczny, ale to moje preferencje. EDIT: Jeżeli aromat chmielowy ma być wyrazisty to dorzuciłbym 50g i podzielił na whirpool i na zimno. Edited February 28, 2015 by MichalW Link to comment Share on other sites More sharing options...
Piracki Posted March 1, 2015 Share Posted March 1, 2015 Płatki chce dać w celu uzyskania lepszej pienistości piwa. Zapomniałem jeszcze dopisać 4g gipsu i 4g mchu. Aż tak jasnego piwa nie chcę. Dokupię jeszcze z 200g chmielu, zostanie na następną warkę. Jedna zrobię jak napisałem a drugą pokombinuję cos innego dodać. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maciej Gad Posted March 1, 2015 Share Posted March 1, 2015 @Piracki Mam małe wątpliwości odnośnie ilości słodu jakie chcesz użyć. Od razu zaznaczę, że nie jestem specjalistą i póki co uwarzyłem jedno piwo z pełnym zacieraniem. Wydaje mi się, że 2,4 kg słodu na 22 litry brzeczki spowoduje bardzo mała liczbę Blg początkowego. Zauważ, że wcześniej scooby_brew podawał ilości dla warki 12 l. Na szybko przeliczyłem podane przez Ciebie ilości w BeerSmith i wyszło mi, że początkowo będziesz miał ok. 5,5 blg, a wartości typowe dla APA to 11 - 14,6 blg. Tak wyglądają wyliczenia z BeerSmith'a dla podanych przez Ciebie ilości słodu: Używając opcji programu na zwiększenie liczby blg wygenerowałem następujące dane: Czyli zmiana jest następująca: Słód Pale Ale Strzegom - 4,87 kg Słód Goldpils Vienna Briess - 0,49 kg Słód Karmelowy 20 EBC Briess - 0,49 kgPytanie tylko co chcesz osiągnąć, bo być może zależy Ci na piwie z małą ilością alkoholu (chociaż nie widzę tego w Twoich postach). Plik do BeerSmitha udostępniłem pod adresem: https://www.dropbox.com/s/75ioanobltzrt84/Ar-2-1-11_23-52_26470.bsmx?dl=0 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Piracki Posted March 1, 2015 Share Posted March 1, 2015 (edited) Racja, ilość słodów x2. Dzięki za spostrzegawczość. I tak zamówione mam jak pisałem 5kg pale ale i po 0.5kg pozostałych, więc wystarczy, domówiłem jeszcze pszeniczny i amber. Teraz szukam garnka 25l w przystępnej cenie. Pozdrawiam. Po weryfikacji: 33,7 IBU, 14,5Blg. Na zimno pójdzie jeszcze 40g chmielu Zythos. Edited March 1, 2015 by Piracki Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sławek Posted March 1, 2015 Share Posted March 1, 2015 szukaj garnka 35l, 25 to za mało, uwarzysz w tym koło 15-17l brzeczki Link to comment Share on other sites More sharing options...
bart3q Posted March 1, 2015 Share Posted March 1, 2015 ? ja w garze 25l warzę nawet pod 30l piwa, 20-22 to na spokojnie i bez kombinacji (dolewania wody po chmieleniu) Marciu11 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest pitupitu Posted March 1, 2015 Share Posted March 1, 2015 Ni chu chu, w garnku 25l nie da się ugotować 30l wody. To byłby cud!!! Link to comment Share on other sites More sharing options...
bart3q Posted March 1, 2015 Share Posted March 1, 2015 Ale piwa się da;) Wystarczy zrobić troszkę większy balling i dolać później do fermentora trochę sterylnej wody. A w garnku 25l można zrobić i 25l piwa, wystarczy to co odparowuje uzupełniać wrzątkiem (żeby nie przerywać gotowania) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sławek Posted March 2, 2015 Share Posted March 2, 2015 Da się, ale jak ma kupować specjalnie garnek to lepiej wydać parę złotych więcej. Link to comment Share on other sites More sharing options...
bart3q Posted March 2, 2015 Share Posted March 2, 2015 Racja. Chodziło tylko o to stwierdzenie: 25 to za mało, uwarzysz w tym koło 15-17l brzeczki Które jest wg mnie trochę przesadzone;) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Patryk.B Posted March 2, 2015 Share Posted March 2, 2015 pierwsze 4 słody po 5kg nastepne 2 słody po 2kg chmieli po 100g w tym ze chce zrobic warke najlepiej na ok 12-13l (max15L) 24kg słodu na 12-15l warkę, i 800g chmielu Do tego 12-15l bo masz mały garnek. do samego zacierania potrzebujesz co najmniej 40-45l garnka. Chyba że zamiast po 5kg miało być łącznie 5 kg i 2 kg. Do tego łącznie 100g chmielu a nie po 100g? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Piracki Posted March 2, 2015 Share Posted March 2, 2015 Chyba nie zrozumiałeś, on pisał ile ma dostępne a nie ile ma zamiar dać na 1 raz. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Patryk.B Posted March 2, 2015 Share Posted March 2, 2015 Chyba nie zrozumiałeś, on pisał ile ma dostępne a nie ile ma zamiar dać na 1 raz. A to przepraszam. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Piracki Posted March 3, 2015 Share Posted March 3, 2015 Towar zakupiony, kupiłem chmiele amarillo 50g, mosaic 50g i cascade 50g. Mam nadzieję, że wystarczy na 22l piwa. Jak nie to doradźcie proszę to kupie coś dodatkowo na zimno. Moja pierwsza APA, nie znam tych chmieli i nie chcę czegoś zwalić. Plan jest taki, goryczka ~30IBU, wieksza chmielowość. 150g: 30' 10g mosaic 20' 10g amarillo 10' 10g mosaic 10g cascade 5' 15g mosaic, 10g amarillo 0' 20g cascade, 20g amarillo na zimno 10g amarillo, 20g cascade 15g mosaic Będzie to dobre? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now