adamsky Opublikowano 3 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2015 Będzie dobrze. Gdyby już koniecznie coś zmieniać, to Mosaic (lub Cascade) z 10' przeniósłbym na 0' albo na zimno. Ale to już na serio detale. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ethax Opublikowano 7 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2015 Moje uszanowanie, podłączę się pod ten wątek gdyż mam podobne pytanie. Zamierzam jutro ze znajomym, od którego dostałem w prezencie surowce, uwarzyć APA i prosiłbym o konsultację chmielenia. Zasyp nie jest problemem, bo w ruch idą ekstrakty (raczej jedna z ostatnich warek na nich, będę chciał się w końcu zmierzyć z zacieraniem). Posiadam następujące chmiele w granulacie: Cascade - 100g Mosaic - 50g Chinook - 30g Chinooka planowałem użyć na goryczkę, zastanawiałem się nad chmieleniem w oparciu o >>Drunken Jedi IPA Scooby'ego<<, a więc po 15g Mosaica i Cascade na 40', 10' i flameout + resztę na zimno. Chciałbym uzyskać jak najbardziej aromatyczne piwo, mogę prosić o jakieś porady? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wilkor Opublikowano 7 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2015 Najbardziej aromatyczne = dla ipa to będzie jakieś 150g łącznie na wyłącznie palnika + steep gdy osiagniesz 70stopni + na zimno. Imho najmocniejsz amerykańce to citra, mosaic, amarillo, simcoe. Dodatki innych też fajnie zwiększają kompleksować aromatu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacu Opublikowano 16 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2015 Pozwole się podpiąć pod temat. Planuje zrobić następijącą APA'e: - 12BLG, 40IBU, ok 20 litrow (goryczka srednia, ma byc mocno wyczuwalny aromat chmielowy oraz ma być duża pijalność) Surowce: - 3.8kg pale ale - 0.2kg karmelowy 150 - 13g - Magnum w FWH - 13g - Equinox 30min - 37g - Equinox 5min - 50g - Equinox - na cicha - drozdze US-05 Zacieranie: - 66oC - 60-70min - 77oC - 10min Zostało mi 250g slodu Biscuit (chce wykorzystac aby sie nie zmarnował bo juz od kilku miesiecy jest zesrutowany). Zastanawiam się czy go dodac. Wg. BJCP w opisie 10A American Pale Ale jest: "oraz opcjonalnie może przedstawiać specjalny charakter słodowy (chlebowy, prażony, ciasteczkowy)" Czy ma sens dodawanie słodu Biscuit do APA'y? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 17 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2015 Jakby miał się zmarnować, to pewnie że ma, takiej ilości to za bardzo nie będzie czuć (o ile w ogóle). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mat Opublikowano 17 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2015 (edytowane) Dodaj, co ci szkodzi? Pewnie i tak go nie poczujesz. Equinox z 5 min przesuń na 0' lub na Whirpool. 10 min. wygrzew nie jest potrzebny, spokojnie 5 min a nawet mniej wystarczy. Może dodaj tak z 500 g słodu pszenicznego, poprawi pienistość piwa. Edytowane 17 Marca 2015 przez mat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacu Opublikowano 17 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2015 Dzięki za wskazówki. Chmielenie jak najbardziej przesune. 500g pszenicznego spowoduje ze bede musial zmniejszyc ilosc pale ale. Chce zrobic max 12BLG. Pomyśle jeszcze nad proporcja Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Antrymir Opublikowano 30 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 30 Października 2016 Może coś takiego: warka 12L 2.25 kg Pale 125 g monachijskiego 125 g karmelowego 10 g cascade 60 min (celuj w ~ IBU 35) 10 g cascade 10 min 10 g cascade 0 min US-05 Zacieraj 66°C / 60 min A jakiego mniej więcej ekstraktu sie tu spodziewać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buber Opublikowano 31 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2016 Kalkulator np. na brewersfriends Ci to obliczy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się