Skocz do zawartości

Pedrix warzy


pedrix

Rekomendowane odpowiedzi

3 dni temu:


Warka #12 Białe Białostockie no 2


 


- 2 kg słodu Pilzneńskiego optima


- 2 kg słód pszeniczny optima


- 0,1 kg słód biscuit


- Chmiel Lubelski 20 g w 60'


 


- Drożdże Fermentum Mobile Gwoździe i Banany 


 


Słody zacierane w 13 litrach:


44C - 30' - sam słód przeniczny


63C - 30'


72C - 20'


76C- filtracja oplotem


 


Wysładzanie do 24 litrów.


Gotowanie 60 minut.


Finalnie 19 litrów.


Blg: 13


Drożdże zadane w temp. 20 C. Fermentacja w piwnicy w temperaturze 18 C.


 


post-10917-0-75163300-1441561804_thumb.jpg


 


Edytowane przez pedrix
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #13 Black IPA

 

- 5,8 kg Pale Ale

- 0,2 kg karmelowy ciemny

- 0,5 kg monachijski ciemny

- 0,3 kg Carafa II

- 0,1 kg pszeniczny

- 0,2 kg pszenica prażona

 

Chmielenie:

- Columbus/Tomahawk 35 g w 90'

- Zeus 20 g w 50 '

- Cascade 20 g w 85'

- Centennial 20 g w 89'

 

Drożdże:

- Starter z US05 

 

Słody zacierane w 21 litrach:

65 C - 80' - do tym czasie dorzucona pszenica prażona

72 C - 10

78C- filtracja pieluchą tetrową.

 

Niestety po czasie zauważyłem że wężyk z oplotu ścisnął się przy wylocie uniemożliwiając filtrację. Improwizorka. Pielucha tetrowa i jakos trzeba było sobie radzić. Samo wysładzanie trwało może z 20 minut i daleko mu było do ideału ;)

Edit: Na prośbę żony. Filtracją za pomocą pieluchy nie udałaby się bez jej pomocy ;))

 

Wysładzanie do 22 litrów.

Gotowanie 90 minut.

Finalnie 18 litrów.

Blg: 17

Drożdże zadane w temp. 20 C. Fermentacja w piwnicy w temperaturze 18 C.

 

post-10917-0-94405300-1441561627_thumb.jpgpost-10917-0-88169500-1441561639_thumb.jpgpost-10917-0-35090500-1441561665_thumb.jpgpost-10917-0-06550500-1441561675_thumb.jpgpost-10917-0-97352600-1441561688_thumb.jpgpost-10917-0-71304000-1441561697_thumb.jpgpost-10917-0-17971200-1441561711_thumb.jpg 

Edytowane przez pedrix
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 5 tygodni później...
  • 3 miesiące temu...

Warka #14 American Wheat

Zasyp:
- słod pilzneński 1,9 kg
- słód pszeniczne 1,9 kg
Słód wyspany do 13 litrów wody o temperaturze 72C.

Przerwy:
65C - 70'
76C - Filtracja

Filtracja:
Filtrator z tworzywa cpvc własnej roboty :)

Chmielenie:
60' - fuggles 30g 4,5AA
0'- centential 30g 8AA

Drożdże:
Wyeast 1010 American Wheat - starter

Finalnie 19l brzeczki 11blg

 

29.01.2016 r.

Piwo rozlane do butelek z dodatkiem glukozy - 5Blg.

Edytowane przez pedrix
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

23.01.2016 r.  Warka #15 Dunkelweizen

 

Zasyp:

- słód pszeniczny 2,5 kg

- słód monachijski 1,5 kg

- słód karmelowy jasny 0,5 kg

- słód karmelowy ciemny 0,25 kg

 

Chmielenie:

- Lubelski 25 g - 60'

 

Drożdże:

- Wyeast 3068 - starter 1l

 

Słody zacierane w 15 litrach:

45C - 15'

62C - dekokcja

-----------------------------

Dekokcja 1/3 zacieru

72C - 15'

100C - 15'

-----------------------------

- dodanie dekoktu - ustabilizowanie temperatury na poziomie 72C - 15'

- 78C- filtracja 

 

Do gotowania 25 litrów 10,5 blg.

Finalnie 21 litrów  12,5 blg.

Fermentacja w temperaturze 18C.

 

18.02.2016 r.

Piwo zabutelkowane - 4Blg

Edytowane przez pedrix
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

09.02.2016 r.  Warka #16 a'la Kolsch


 


Zasyp:


- słód pilzneński 3,6 kg


- słód pszeniczny 0,8 kg


 


Chmielenie:


- Lubelski 20g - 60'


- 20 g podczas chłodzenia przy 80'


 


Drożdże:


- Wyeast 1010 - gęstwa pod warce 14


 


Słody zacierane w 14 litrach:


52C - 10'


63C - 45'


72C - 10'


76C - filtracja.


 


Finalnie 20 litrów  12 blg.


Fermentacja w temperaturze 14C przez 3 dni, następnie 18C.


 


Piwo odfermentowało do 3 blg i zostało rozlane z dodatkiem glukozy.


Edytowane przez pedrix
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 5 miesięcy temu...

 Warka #17 


 


Zasyp:


- słód pilzneński 2,0 kg


- słód wędzony 0,5 kg


- słód pszeniczny 2,5 kg kg


 


Chmielenie:


- Lubelski 15g - 60'


 


Drożdże:


- Wyeast 3068 - gęstwa 


 


Słody zacierane w 15 litrach:


45C - 10'


52C - 10'


62C - 30'


72C - 10'


76C - filtracja.


 


Finalnie 18 litrów  13 blg.


Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.