Jump to content

Pedrix warzy


Recommended Posts

Przygodę z piwowartwem zacząłem stosunkowo niedawno, ponieważ 2 miesiące temu. Nie ukrywam, że bardzo mnie wciągnęło i chciałbym się rozwijać i z każdej warki wynosić nową wiedzę. Jeśli coś robić to robić to dobrze, a żeby dobrze warzyć muszą być notatki ! :)

Spis warek:
#1 Hefeweizen 
#2 Hefeweizen
#3 Pils 
#4 Belgijskie Ale
#5 Porter Bałtycki
#6 Hefeweizen (przy temperaturze fermentacji 17- 18 C)

#7 Nieimperialny Stout

#8 Owsianka

#9 Smoked Stout

#10 Białe Białostockie
#11 AIPA
#12 Białe Białostockie no 2

Edited by pedrix
Link to comment
Share on other sites

#4
Belgijskie Ale 

- Słód pilzneński 5,0 kg;
- Słód monachijski 0,7 kg;
- Słód karmelowy jasny 0,3 kg;
- kolendra 10 g;
- cukier kandyzowany 0,5 kg;
- Chmiel Marynka, granulat, 30 g;
- Chmiel Lubelski, granulat, 35 g;
- Drożdże Brewferm Top 6g x 2 opakowania

Zacieranie infuzyjne:
- 62-63 stopni C – 40 minut;
- 72-73 stopni C – 20minut;
- podgrzanie do 78 stopni i filtracja.


Gotowanie ( 60 minut ) i chmielenie:
- na początku gotowania Marynka;
- 10 minut przed końcem gotowania Lubelski, cukier kandyzowany i zmiażdżoną kolendrę.

Wyszło w sumie 20 litrów o gęstości 18 Blg.

 

Piwo po 8 dniach fermentacji burzliwej zostało dzisiaj zlane na cichą. Niestety spiesząc się Blg zmierzyłem dopiero po zlaniu do drugiego fermentora, wynik - 6 Blg. Trochę dużo, ale mam nadzieję, że dofermentuje przez 2 tygodnie. Mierząc blg skosztowałem trochę specjału i muszę przyznać, że było niemiłosiernie gorzkie. Nie wiem czy to wina tego, że piwo nie dofermentowało na burzliwej i latały jeszcze drożdże, czy może chmielu.

Edit: 2 Luty: piwo wczoraj rozlane do butelek z Blg końcowym 6. W nocy nastąpiła pewna "awaria", ponieważ mój syn odkręcił kaloryfer przy którym stały skrzynki z butelkami, skutkiem czego, rano były dobrze zgrzane. Nie wiem czy w tej sytuacji znieść je do piwnicy, gdzie temperatura utrzymuje się na poziomie 10 stopni, czy poczekać jeszcze parę dni. Podejrzewam, że w butelkach nastąpiła turbo refermentacja :D

Edited by pedrix
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

#5

Porter Bałtycki

 

Zasyp:

słód pilzneński - 2,1 kg

słód monachijski - 3,8 kg

słód karmelowy jasny - 0,25 kg

słód karmelowy ciemny - 0,15 kg

słód barwiący - 0,10 kg

chmiel marynka szyszki - 50 g

chmiel lubelski szyszki - 25 g

 

Zacieranie w 19 litrach wody:

66 C - 60'

72 C - 25'

76 C - filtracja

 

Gotowanie 120 minut - marynka na 120' przed końcem, lubelski 10' przed końcem. Zadane dwie paczki drożdży Saflager S-23.

 

Łącznie uzyskałem 15 litrów brzeczki o gęstości 25 Blg, czyli o 3 Blg więcej niż planowałem. Już podczas zacierania unosił się wspaniały aromat kawy. Człowiek uczy się na błędach i następnym razem nie zastosuję do takiego zasypu wężyka z oplotu - filtracja zajęła mi prawie 4 godziny. Po zadaniu drożdży w temperaturze 20C, nie zdążyłem znieść fermentora do piwnicy a w rurce już bulgotało. To chyba jakieś drożdże wyścigowe są :D Obecnie piwo fermentuje w temperaturze 10,5 C.

Edited by pedrix
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

#6 Hefeweizen

Surowce:
Słód pilzneński - 2 kg
Słód pszeniczny - 2,4 kg
Chmiel Lubelski szyszka - 30 g (dodane na początku gotowania)
Drożdże Mauribrew Weiss 34/70 - jedno opakowanie


Zacieranie:
44 C - 20 minut
62 C - 50 minut
72 C - 20 minut
76 C - filtracja

Wysładzane 15 litrami wody - 24 litry brzeczki o gęstości 10 Blg.
Gotowanie: 60 minut - finalnie 18 litrów brzeczki o gęstości 12 Blg. W 55 minucie gotowanie dowiedziałem się, jak powinien wyglądać dobry przełom :D

Fermentacja przeprowadzana w tempretaurze 17-18 C, lag trwał 24 godziny. Na chwilę obecną ferment trajkocze jak opętany :D Dwa ostatnie weizeny fermentowały w temperaturze 20-21C. Ciekawi mnie efekt obniżonej temperatury przy tej warce.

Edited by pedrix
Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Niby dlaczego rezygnujesz z oplotu? Musisz coś robić nie tak... miałeś raptem 6,5kg słodu... 

Ja filtruję na oplocie Risa etc do którego wrzucam 12,5kg słodu w tym 10% płatków owsianych idzie lekko i w 1,5h koniec filtrowania :)

aaa mam oplot ponad 1m...

Edited by profik
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Warka #5 2 dni temu została zabutelkowana. Z 25 Blg zeszło tylko do 11, co mnie zdziwiło, ponieważ liczyłem, że zejdzie co najmniej do 9 Blg. Nie wiem co może być przyczyną, drożdże zadane w odpowiedniej ilości, temperatura odpowiednia, napowietrzenie prawidłowe (przelewanie z wysokości i machanie fermentorem :cool: ). Nastawiałem się, że piwo będzie leżakować, a tu marne 7,2% ....

Edited by pedrix
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Warka #7 Nieimperialny Stout

 

- 5 kg słodu Pilzneńskiego

- 0.5 kg Caraaroma 300 - 400 EBC

- 0,1 kg jęczmienia palonego 1100 EBC

- 0,2 kg Carafa I 800 - 1000 EBC

- Płatki owsiane 0,4 kg

- Chmiele Minstrel 4,2% aa - 35 g w 10'  i East Kent Goldings 5 % aa - 45 g w 50'    

- Drożdże US05

 

Słody zacierane w 16 litrach:

62C - 45'

72C - 30'

76C - filtracja filtrem z oplotu

 

Wysładzanie do 24 litrów.

Gotowanie: 65 minut 

Blg: 17

Finalnie: 19 litrów

Drożdże zadane w temperaturze 25C

 

Piwo fermentuje już 3 dzień. Czytając opinie o tych drożdżach, podobna po fermentacji burzliwej nie opada piana. Na chwilę obecną fermentor trajkocze co 5 sekund, a piana zaledwie na dwa palce  :roll:

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Wczoraj warka #8 Owsianka 

- 4 kg Słód Pale Ale 

- 0.3 kg Słód Biscuit
- 0.3 kg Słód Czekoladowy

0.2 kg Słód Crystal II
- 0.8 kg Płatki owsiane
- 0.2 kg Palone ziarno jęczmienia

- Chmiel Challenger 35g w 10'

- gęstwa z warki #7

 

Zacieranie:

- 62C - 50'

- 72C - 30'

- 78C - filtracja

 

Wysładzanie do 29 litrów.

Gotowanie 65 minut.

Finalnie: 22 litry.

Blg: 15.

Drożdże zadane w termperaturze 30C.

Edited by pedrix
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
  • 4 weeks later...
  • 2 months later...

Po przerwie i zaopatrzeniu się w śrutownik i metrowy oplot. Przedwczoraj:


Warka #9 Smoked Stout


 


- 2,5 kg słodu Pilzneńskiego


- 2,5 kg słód wędzony Weyermann


- 0,1 kg jęczmienia palonego 1100 EBC


- 0,2 kg Carafa I 800 - 1000 EBC


- Płatki owsiane 0,4 kg


- 0,3 kg śliwki suszone w 55' gotowania


- Chmiele Challenger - 35 g w 10'  i Lubelski 25 g - 50 g w 50'  


- Drożdże US05


 


Słody zacierane w 16 litrach:


62C - 40'


72C - 30'


76C - filtracja filtrem z oplotu


 


Wysładzanie do 24 litrów.


Gotowanie: 60 minut 


Blg: 17


Finalnie: 20 litrów


Drożdże zadane w temperaturze 25C


Link to comment
Share on other sites

Warka #10 Białe Białostockie

 

- 2,5 kg słodu Pilzneńskiego optima

- 2 kg słód pszeniczny optima

- Chmiel Lubelski 15 g w 75'

 

- Drożdże Fermentum Mobile Gwoździe i Banany - gęstwa dzięki uprzejmości kolegi.

 

Słody zacierane w 15 litrach:

44C - 15'

63C - 45'

72C - 20'

76C- filtracja oplotem

 

Wysładzanie do 23 litrów.

Gotowanie 75 minut.

Finalnie 15 litrów.

Blg: 15 (!!)

Drożdże zadane w temp. 25 C.

Edited by pedrix
Link to comment
Share on other sites

Po zakupie śrutownika, refraktometru i chłodnicy wkraczam na zupełnie inny poziom warzenia. A na pierwszy rzut:

 

Warka #11 AIPA

 

-Słód pilzneński 4,2 kg

-Słód wiedeński 1 kg

-Słód monachijski typ II 0,6 kg

-Słód Caramunich typ I 0,2 kg

-Chmiel Zeus, granulat 20 g - 60'

-Chmiel Green Bullet, granulat 50 g - 40'

-Mech Irlandzki 10g - 45'

Chmiel Mosaic, granulat 20 g 55'

Chmiel Centennial, granulat 30 g - 59'

-Drożdże Fermentum Mobile  - Wichrowe Wzgórza

 

Słody zacierane w 20 litrach:

52C - 10 minut

65C - 70 minut

76C - 5 minut - filtracja oplotem

 

Wysładzanie do 14 Blg.

Gotowanie 60 minut.

Blg:16

Drożdże zadane w temp. 25C

Temperatura fermentacji 18C.

Edited by pedrix
Link to comment
Share on other sites

Niestety trzeba placic za lekkomyślność. Drozdze do warki #11 zakupilem po promocyjnej cenie z racji tego, ze byly przeterminowane. Mimo instrukcji aby przed zadaniem zrobić starter, zadalem je bezpośrednio z fiolki. Efekt jest taki ze jestem w trakcie uwadniania US05 ;)

Link to comment
Share on other sites

Niestety trzeba placic za lekkomyślność. Drozdze do warki #11 zakupilem po promocyjnej cenie z racji tego, ze byly przeterminowane. Mimo instrukcji aby przed zadaniem zrobić starter, zadalem je bezpośrednio z fiolki. Efekt jest taki ze jestem w trakcie uwadniania US05 ;)

Ile czasu minęło od zadania drożdży? Może nie ma co panikować? (jeszcze :))

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.