pedrix Opublikowano 22 Sierpnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2015 Warka #11 została przelana na cichą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pedrix Opublikowano 29 Sierpnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2015 Warka #9 przelana do butelek z BLG 5. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pedrix Opublikowano 3 Września 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Września 2015 (edytowane) 3 dni temu: Warka #12 Białe Białostockie no 2 - 2 kg słodu Pilzneńskiego optima - 2 kg słód pszeniczny optima - 0,1 kg słód biscuit - Chmiel Lubelski 20 g w 60' - Drożdże Fermentum Mobile Gwoździe i Banany Słody zacierane w 13 litrach: 44C - 30' - sam słód przeniczny 63C - 30' 72C - 20' 76C- filtracja oplotem Wysładzanie do 24 litrów. Gotowanie 60 minut. Finalnie 19 litrów. Blg: 13 Drożdże zadane w temp. 20 C. Fermentacja w piwnicy w temperaturze 18 C. Edytowane 6 Września 2015 przez pedrix Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pedrix Opublikowano 5 Września 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Września 2015 (edytowane) Walka #11 została przelana do butelek z dodatkiem cukru z BLG 4. Edytowane 5 Września 2015 przez pedrix Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
profik Opublikowano 5 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Września 2015 Oftop: Jak bym swoją kuchni widział Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pedrix Opublikowano 6 Września 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Września 2015 (edytowane) Warka #13 Black IPA - 5,8 kg Pale Ale - 0,2 kg karmelowy ciemny - 0,5 kg monachijski ciemny - 0,3 kg Carafa II - 0,1 kg pszeniczny - 0,2 kg pszenica prażona Chmielenie: - Columbus/Tomahawk 35 g w 90' - Zeus 20 g w 50 ' - Cascade 20 g w 85' - Centennial 20 g w 89' Drożdże: - Starter z US05 Słody zacierane w 21 litrach: 65 C - 80' - do tym czasie dorzucona pszenica prażona 72 C - 10 78C- filtracja pieluchą tetrową. Niestety po czasie zauważyłem że wężyk z oplotu ścisnął się przy wylocie uniemożliwiając filtrację. Improwizorka. Pielucha tetrowa i jakos trzeba było sobie radzić. Samo wysładzanie trwało może z 20 minut i daleko mu było do ideału Edit: Na prośbę żony. Filtracją za pomocą pieluchy nie udałaby się bez jej pomocy ) Wysładzanie do 22 litrów. Gotowanie 90 minut. Finalnie 18 litrów. Blg: 17 Drożdże zadane w temp. 20 C. Fermentacja w piwnicy w temperaturze 18 C. Edytowane 6 Września 2015 przez pedrix Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pedrix Opublikowano 6 Października 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Października 2015 Warka #12 przelana do butelek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pedrix Opublikowano 19 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2016 (edytowane) Warka #14 American WheatZasyp:- słod pilzneński 1,9 kg- słód pszeniczne 1,9 kgSłód wyspany do 13 litrów wody o temperaturze 72C.Przerwy:65C - 70'76C - FiltracjaFiltracja:Filtrator z tworzywa cpvc własnej roboty Chmielenie:60' - fuggles 30g 4,5AA0'- centential 30g 8AADrożdże:Wyeast 1010 American Wheat - starterFinalnie 19l brzeczki 11blg 29.01.2016 r. Piwo rozlane do butelek z dodatkiem glukozy - 5Blg. Edytowane 29 Stycznia 2016 przez pedrix Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pedrix Opublikowano 20 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2016 Browar powiększył się o kolejny fermentor, pas brewbelt, mieszadlo z rdzeniem i kolba. W planach zakup gara 70 l i taboretu gazowego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pedrix Opublikowano 25 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2016 (edytowane) 23.01.2016 r. Warka #15 Dunkelweizen Zasyp: - słód pszeniczny 2,5 kg - słód monachijski 1,5 kg - słód karmelowy jasny 0,5 kg - słód karmelowy ciemny 0,25 kg Chmielenie: - Lubelski 25 g - 60' Drożdże: - Wyeast 3068 - starter 1l Słody zacierane w 15 litrach: 45C - 15' 62C - dekokcja ----------------------------- Dekokcja 1/3 zacieru 72C - 15' 100C - 15' ----------------------------- - dodanie dekoktu - ustabilizowanie temperatury na poziomie 72C - 15' - 78C- filtracja Do gotowania 25 litrów 10,5 blg. Finalnie 21 litrów 12,5 blg. Fermentacja w temperaturze 18C. 18.02.2016 r. Piwo zabutelkowane - 4Blg Edytowane 21 Lutego 2016 przez pedrix Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pedrix Opublikowano 21 Lutego 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2016 (edytowane) 09.02.2016 r. Warka #16 a'la Kolsch Zasyp: - słód pilzneński 3,6 kg - słód pszeniczny 0,8 kg Chmielenie: - Lubelski 20g - 60' - 20 g podczas chłodzenia przy 80' Drożdże: - Wyeast 1010 - gęstwa pod warce 14 Słody zacierane w 14 litrach: 52C - 10' 63C - 45' 72C - 10' 76C - filtracja. Finalnie 20 litrów 12 blg. Fermentacja w temperaturze 14C przez 3 dni, następnie 18C. Piwo odfermentowało do 3 blg i zostało rozlane z dodatkiem glukozy. Edytowane 6 Marca 2016 przez pedrix Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pedrix Opublikowano 13 Sierpnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2016 Warka #17 Zasyp: - słód pilzneński 2,0 kg - słód wędzony 0,5 kg - słód pszeniczny 2,5 kg kg Chmielenie: - Lubelski 15g - 60' Drożdże: - Wyeast 3068 - gęstwa Słody zacierane w 15 litrach: 45C - 10' 52C - 10' 62C - 30' 72C - 10' 76C - filtracja. Finalnie 18 litrów 13 blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się