Jump to content

Słabe piwo, choć dobre w smaku

Recommended Posts

Hej!

Zrobiłem sobie a'la Grodziskie ze śrutowanych surowców z BA.

Starałem się trzymać wszystkie przerwy i odpowiednie temperatury. Warunki fermentacji też.

Piwo jest dobre w smaku, nie skisło - ale mocy nie ma żadnej choć wyliczenia wg. skali Ballinga przed i po fermentacji

wskazywały na ok 4%. Po fermentacji zalane w keg 19l.

Piwo lane z kega pieni się jak diabli, gęsta piana. W smaku dobre, gorzkie, ale nie kwaśne.

Nie zostawia przykrego posmaku. Delikatny posmak wędzonego.

I moje pytanie: co spieprzyłem, że to piwo nie ma mocy? Po wypiciu trzech kufli nawet mnie nie zaświergoliło...

Dzieki!

-Marcin

Hej!

Zrobiłem sobie a'la Grodziskie ze śrutowanych surowców z BA.

Starałem się trzymać wszystkie przerwy i odpowiednie temperatury. Warunki fermentacji też.

Piwo jest dobre w smaku, nie skisło - ale mocy nie ma żadnej choć wyliczenia wg. skali Ballinga przed i po fermentacji

wskazywały na ok 4%. Po fermentacji zalane w keg 19l.

Piwo lane z kega pieni się jak diabli, gęsta piana. W smaku dobre, gorzkie, ale nie kwaśne.

Nie zostawia przykrego posmaku. Delikatny posmak wędzonego.

I moje pytanie: co spieprzyłem, że to piwo nie ma mocy? Po wypiciu trzech kufli nawet mnie nie zaświergoliło...

Dzieki!

-Marcin

Czytać, kolego, czytać i jeszcze raz czytać. :rolleyes: Grodziskie właśnie ma takie być. Oryginalnie Grodzisz miał poniżej 3% alkoholu. Nie wiem skąd Ci się wzięło te 4%. Czy z przeliczeń czy z pomiaru? Jaki był ekstrakt brzeczki nastawnej?

Czego wymagasz od grodzisza, żeby Cię na ziemię położyły 3 kufle. No chyba, że najpierw każdym z nich walniesz sie w głowę i to solidnie.

Przecież to piwo nie jest mocne. Poczytaj trochę o tym co chcesz osiągnąć. Jak chcesz aby Ci zaświergoliło w głowie to uwarz portera lub tripla.

KOPYR mnie wyprzedził, ale wnioski podobne.

Edited by wena

I wszystko jasne. Piwo jest pyszne, ten lekki posmak wędzonego słodu mi pasuje.

Spodziewałem się bardzo lekkiego piwa (patrząc po 8 Blg), ale myślałem, że może jednak źle wyszło.

4% mogło wyjść z błędu pomiaru - zależy jak się spojrzy na zatopiony w brzeczce miernik.

To mój pierwszy grodzisz, a poprzednie piwo mi skwaśniało - stąd też i niepokój czy czegoś i tym razem nie schrzaniłem.

Dzięki!

Chodzi mi o pomiar °Blg brzeczki przed i po odfermentowaniu i obliczenie teoretycznej zawartości alkoholu ze wzoru.

No to z 8blg jest ekstremalnie trudno uzyskać 4% alkoholu.