Jump to content

Słabe piwo, choć dobre w smaku


Recommended Posts

Hej!

 

Zrobiłem sobie a'la Grodziskie ze śrutowanych surowców z BA.

 

Starałem się trzymać wszystkie przerwy i odpowiednie temperatury. Warunki fermentacji też.

 

Piwo jest dobre w smaku, nie skisło - ale mocy nie ma żadnej choć wyliczenia wg. skali Ballinga przed i po fermentacji

wskazywały na ok 4%. Po fermentacji zalane w keg 19l.

 

Piwo lane z kega pieni się jak diabli, gęsta piana. W smaku dobre, gorzkie, ale nie kwaśne.

Nie zostawia przykrego posmaku. Delikatny posmak wędzonego.

 

I moje pytanie: co spieprzyłem, że to piwo nie ma mocy? Po wypiciu trzech kufli nawet mnie nie zaświergoliło...

 

Dzieki!

-Marcin

Link to comment
Share on other sites

Hej!

 

Zrobiłem sobie a'la Grodziskie ze śrutowanych surowców z BA.

 

Starałem się trzymać wszystkie przerwy i odpowiednie temperatury. Warunki fermentacji też.

 

Piwo jest dobre w smaku, nie skisło - ale mocy nie ma żadnej choć wyliczenia wg. skali Ballinga przed i po fermentacji

wskazywały na ok 4%. Po fermentacji zalane w keg 19l.

 

Piwo lane z kega pieni się jak diabli, gęsta piana. W smaku dobre, gorzkie, ale nie kwaśne.

Nie zostawia przykrego posmaku. Delikatny posmak wędzonego.

 

I moje pytanie: co spieprzyłem, że to piwo nie ma mocy? Po wypiciu trzech kufli nawet mnie nie zaświergoliło...

 

Dzieki!

-Marcin

Czytać, kolego, czytać i jeszcze raz czytać. :rolleyes: Grodziskie właśnie ma takie być. Oryginalnie Grodzisz miał poniżej 3% alkoholu. Nie wiem skąd Ci się wzięło te 4%. Czy z przeliczeń czy z pomiaru? Jaki był ekstrakt brzeczki nastawnej?

Link to comment
Share on other sites

Czego wymagasz od grodzisza, żeby Cię na ziemię położyły 3 kufle. No chyba, że najpierw każdym z nich walniesz sie w głowę i to solidnie.

Przecież to piwo nie jest mocne. Poczytaj trochę o tym co chcesz osiągnąć. Jak chcesz aby Ci zaświergoliło w głowie to uwarz portera lub tripla.

KOPYR mnie wyprzedził, ale wnioski podobne.

Edited by wena
Link to comment
Share on other sites

I wszystko jasne. Piwo jest pyszne, ten lekki posmak wędzonego słodu mi pasuje.

 

Spodziewałem się bardzo lekkiego piwa (patrząc po 8 Blg), ale myślałem, że może jednak źle wyszło.

4% mogło wyjść z błędu pomiaru - zależy jak się spojrzy na zatopiony w brzeczce miernik.

 

To mój pierwszy grodzisz, a poprzednie piwo mi skwaśniało - stąd też i niepokój czy czegoś i tym razem nie schrzaniłem.

 

Dzięki!

Link to comment
Share on other sites

Chodzi mi o pomiar °Blg brzeczki przed i po odfermentowaniu i obliczenie teoretycznej zawartości alkoholu ze wzoru.

No to z 8blg jest ekstremalnie trudno uzyskać 4% alkoholu.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.