dentharg Posted October 12, 2009 Share Posted October 12, 2009 Hej! Zrobiłem sobie a'la Grodziskie ze śrutowanych surowców z BA. Starałem się trzymać wszystkie przerwy i odpowiednie temperatury. Warunki fermentacji też. Piwo jest dobre w smaku, nie skisło - ale mocy nie ma żadnej choć wyliczenia wg. skali Ballinga przed i po fermentacji wskazywały na ok 4%. Po fermentacji zalane w keg 19l. Piwo lane z kega pieni się jak diabli, gęsta piana. W smaku dobre, gorzkie, ale nie kwaśne. Nie zostawia przykrego posmaku. Delikatny posmak wędzonego. I moje pytanie: co spieprzyłem, że to piwo nie ma mocy? Po wypiciu trzech kufli nawet mnie nie zaświergoliło... Dzieki! -Marcin Link to comment Share on other sites More sharing options...
kopyr Posted October 12, 2009 Share Posted October 12, 2009 Hej! Zrobiłem sobie a'la Grodziskie ze śrutowanych surowców z BA. Starałem się trzymać wszystkie przerwy i odpowiednie temperatury. Warunki fermentacji też. Piwo jest dobre w smaku, nie skisło - ale mocy nie ma żadnej choć wyliczenia wg. skali Ballinga przed i po fermentacji wskazywały na ok 4%. Po fermentacji zalane w keg 19l. Piwo lane z kega pieni się jak diabli, gęsta piana. W smaku dobre, gorzkie, ale nie kwaśne. Nie zostawia przykrego posmaku. Delikatny posmak wędzonego. I moje pytanie: co spieprzyłem, że to piwo nie ma mocy? Po wypiciu trzech kufli nawet mnie nie zaświergoliło... Dzieki! -Marcin Czytać, kolego, czytać i jeszcze raz czytać. :rolleyes: Grodziskie właśnie ma takie być. Oryginalnie Grodzisz miał poniżej 3% alkoholu. Nie wiem skąd Ci się wzięło te 4%. Czy z przeliczeń czy z pomiaru? Jaki był ekstrakt brzeczki nastawnej? Link to comment Share on other sites More sharing options...
wena Posted October 12, 2009 Share Posted October 12, 2009 (edited) Czego wymagasz od grodzisza, żeby Cię na ziemię położyły 3 kufle. No chyba, że najpierw każdym z nich walniesz sie w głowę i to solidnie. Przecież to piwo nie jest mocne. Poczytaj trochę o tym co chcesz osiągnąć. Jak chcesz aby Ci zaświergoliło w głowie to uwarz portera lub tripla. KOPYR mnie wyprzedził, ale wnioski podobne. Edited October 12, 2009 by wena Link to comment Share on other sites More sharing options...
Makaron Posted October 12, 2009 Share Posted October 12, 2009 Grodzisz powinien położyć na ziemię już po pierwszych kilku łykach. Ale z przyjemności picia tego piwa Link to comment Share on other sites More sharing options...
dentharg Posted October 13, 2009 Author Share Posted October 13, 2009 I wszystko jasne. Piwo jest pyszne, ten lekki posmak wędzonego słodu mi pasuje. Spodziewałem się bardzo lekkiego piwa (patrząc po 8 Blg), ale myślałem, że może jednak źle wyszło. 4% mogło wyjść z błędu pomiaru - zależy jak się spojrzy na zatopiony w brzeczce miernik. To mój pierwszy grodzisz, a poprzednie piwo mi skwaśniało - stąd też i niepokój czy czegoś i tym razem nie schrzaniłem. Dzięki! Link to comment Share on other sites More sharing options...
jacer Posted October 13, 2009 Share Posted October 13, 2009 Alkoholu w piwie nie da się zmierzyć trzeba go obliczyć. Link to comment Share on other sites More sharing options...
dentharg Posted October 13, 2009 Author Share Posted October 13, 2009 Chodzi mi o pomiar °Blg brzeczki przed i po odfermentowaniu i obliczenie teoretycznej zawartości alkoholu ze wzoru. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kopyr Posted October 13, 2009 Share Posted October 13, 2009 Chodzi mi o pomiar °Blg brzeczki przed i po odfermentowaniu i obliczenie teoretycznej zawartości alkoholu ze wzoru. No to z 8blg jest ekstremalnie trudno uzyskać 4% alkoholu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
dentharg Posted October 13, 2009 Author Share Posted October 13, 2009 Co najważniejsze: piwo smakuje i świetnie gasi pragnienie Link to comment Share on other sites More sharing options...
anteks Posted October 13, 2009 Share Posted October 13, 2009 4% mogło wyjść z błędu pomiaru - zależy jak się spojrzy na zatopiony w brzeczce miernik. jak by nie patrzeć to trudno uzyskać taki wynik Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now