dentharg Opublikowano 12 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 12 Października 2009 Hej! Zrobiłem sobie a'la Grodziskie ze śrutowanych surowców z BA. Starałem się trzymać wszystkie przerwy i odpowiednie temperatury. Warunki fermentacji też. Piwo jest dobre w smaku, nie skisło - ale mocy nie ma żadnej choć wyliczenia wg. skali Ballinga przed i po fermentacji wskazywały na ok 4%. Po fermentacji zalane w keg 19l. Piwo lane z kega pieni się jak diabli, gęsta piana. W smaku dobre, gorzkie, ale nie kwaśne. Nie zostawia przykrego posmaku. Delikatny posmak wędzonego. I moje pytanie: co spieprzyłem, że to piwo nie ma mocy? Po wypiciu trzech kufli nawet mnie nie zaświergoliło... Dzieki! -Marcin Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 12 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 12 Października 2009 Hej! Zrobiłem sobie a'la Grodziskie ze śrutowanych surowców z BA. Starałem się trzymać wszystkie przerwy i odpowiednie temperatury. Warunki fermentacji też. Piwo jest dobre w smaku, nie skisło - ale mocy nie ma żadnej choć wyliczenia wg. skali Ballinga przed i po fermentacji wskazywały na ok 4%. Po fermentacji zalane w keg 19l. Piwo lane z kega pieni się jak diabli, gęsta piana. W smaku dobre, gorzkie, ale nie kwaśne. Nie zostawia przykrego posmaku. Delikatny posmak wędzonego. I moje pytanie: co spieprzyłem, że to piwo nie ma mocy? Po wypiciu trzech kufli nawet mnie nie zaświergoliło... Dzieki! -Marcin Czytać, kolego, czytać i jeszcze raz czytać. :rolleyes: Grodziskie właśnie ma takie być. Oryginalnie Grodzisz miał poniżej 3% alkoholu. Nie wiem skąd Ci się wzięło te 4%. Czy z przeliczeń czy z pomiaru? Jaki był ekstrakt brzeczki nastawnej? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 12 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 12 Października 2009 (edytowane) Czego wymagasz od grodzisza, żeby Cię na ziemię położyły 3 kufle. No chyba, że najpierw każdym z nich walniesz sie w głowę i to solidnie. Przecież to piwo nie jest mocne. Poczytaj trochę o tym co chcesz osiągnąć. Jak chcesz aby Ci zaświergoliło w głowie to uwarz portera lub tripla. KOPYR mnie wyprzedził, ale wnioski podobne. Edytowane 12 Października 2009 przez wena Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 12 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 12 Października 2009 Grodzisz powinien położyć na ziemię już po pierwszych kilku łykach. Ale z przyjemności picia tego piwa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dentharg Opublikowano 13 Października 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Października 2009 I wszystko jasne. Piwo jest pyszne, ten lekki posmak wędzonego słodu mi pasuje. Spodziewałem się bardzo lekkiego piwa (patrząc po 8 Blg), ale myślałem, że może jednak źle wyszło. 4% mogło wyjść z błędu pomiaru - zależy jak się spojrzy na zatopiony w brzeczce miernik. To mój pierwszy grodzisz, a poprzednie piwo mi skwaśniało - stąd też i niepokój czy czegoś i tym razem nie schrzaniłem. Dzięki! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 13 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2009 Alkoholu w piwie nie da się zmierzyć trzeba go obliczyć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dentharg Opublikowano 13 Października 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Października 2009 Chodzi mi o pomiar °Blg brzeczki przed i po odfermentowaniu i obliczenie teoretycznej zawartości alkoholu ze wzoru. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 13 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2009 Chodzi mi o pomiar °Blg brzeczki przed i po odfermentowaniu i obliczenie teoretycznej zawartości alkoholu ze wzoru. No to z 8blg jest ekstremalnie trudno uzyskać 4% alkoholu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dentharg Opublikowano 13 Października 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Października 2009 Co najważniejsze: piwo smakuje i świetnie gasi pragnienie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 13 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2009 4% mogło wyjść z błędu pomiaru - zależy jak się spojrzy na zatopiony w brzeczce miernik. jak by nie patrzeć to trudno uzyskać taki wynik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się