admiro Opublikowano 13 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2009 Czytam ile się da i na 100% nie doczytałem - jaka powinna być ścieżka temperatur zadania drożdży dolnej fermentacji i początku samej fermentacji, proszę o potwierdzenie lub korektę: 1) Drożdże suche hydratyzuję w 23°C+-3°C / Starter z suchych lub płynnych utrzymuję w 23°C+-3°C do oznak fermentacji 2) Zadaję mleczko/starter do brzeczki o temperaturze 16-18°C 3) Doprowadzam brzeczkę do temperatury docelowej (przykładowo 12°C) powoli, w ciągu kilku godzin po pokazaniu się pierwszych oznak fermentacji - pianki O ile suche wytrzymają błędy to płynnych jest w starterze mniej i bardziej mogą się zestresować, z drugiej strony w dolnej fermentacji chciałbym jak najkrócej przetrzymywać brzeczkę w temperaturze powyżej optymalnej dla fermentacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 14 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 14 Października 2009 (edytowane) Ja osobiście zadaję drożdże w 8°C, samą gęstwę ze startera. Druga szeroko używana procedura to zadanie drożdży w temperaturze pokojowej (możliwie nisko - 16-18*), poczekanie na pierwszą piankę i łagodne schłodzenie do 10*. Co do temperatury drożdży - gęstwa i suche mogą być i w temperaturze pokojowej, ale jeżeli dodajesz pracujący starter, powinien być w zbliżonej temperaturze, powiedzmy do max. 5* róznicy między starterem a brzeczką. Edytowane 14 Października 2009 przez coder Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 14 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 14 Października 2009 Chłodzę brzeczkę wężownicą do temp. ok. 18°C , bo tak pozwala mi zimą temp. wody w kranie (można bardziej, ale szkoda wody), a następnie zadaję starter z gęstwy, lub z drożdży o tej samej temp. i znoszę do piwnicy 8-12°C . Nie czekam na pierwsze objawy fermentacji. Lepiej wcześniej schłodzić bo i tak przy burzliwej temp. brzeczki wzrośnie ponad temp. otoczenia, a jeśli nie będzie odpowiednio niska to wiadomo estry itp. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admiro Opublikowano 14 Października 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Października 2009 Właśnie chodzi mi o to "łagodne schłodzenie", fermentuję w lodówce w której temperaturę mogę ustawić dowolnie i precyzyjnie, i nie wiem wstawienie brzeczki 18°C do lodówki o temp. 10-12°C spowoduje schłodzenie "łagodne" czy raczej programować lodówkę np 18-16-14-12 w jakimś tam odstępach czasu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darko Opublikowano 14 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 14 Października 2009 Zazwyczaj lodówki mają na tyle małą moc, że schłodzenie piwa z 18°C do 12°C potrwa kilka czy kilkanaście godzin. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się