Hans Klops Opublikowano 29 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2015 Ma ktoś ochotę na wspólny projekt "prasowy"? Koncepcja zakłada prasę typu ramowego o pojemności roboczej minimum 20-25L w układzie rama + siłownik hydrauliczny (alternatywnie: śruba ściskająca) + kolektor soku. Do uzgodnienia, czy prasa ma być wyposażona w samodzielny stojak, czy ma współpracować z niezależnym stołem. Kto ten chętny... kto się zgłasza...? Dla relaksu - koncepcja alternatywna (serio ... (...ale tak serio, serio )) No, to jak, panowie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
panta_rei Opublikowano 29 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2015 Siłownik? Może lewarek lepiej ;-) Ja już mam ale służę pomysłem: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wolf83 Opublikowano 29 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2015 panta_rei fajna prasa. Myślałem o takiej, ale jeszcze mi sokowirówka dycha I jakoś daje rade aby mi przepuścić 40kg jabłek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
panta_rei Opublikowano 29 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2015 Sokowirówka to całkiem inna robota, z prasy masz czysty sok, żadnej piany, żadnego mułu, żadnych drobinek owoców. Zrobiłem też taki prymitywny młynek do jabłek, 40l soku w jakieś pół godziny robiłem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ras13 Opublikowano 29 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2015 Prasą jabłek nie odciśniesz. Wpierw sokowirówka a potem wycisk wytłoków na prasie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
panta_rei Opublikowano 29 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2015 Oczadziałeś? Po jaką cholerę sokowirówki używać do zmielenia jabłek? Jak już to utrzeć na tarce warzywnej. Ja, jak wyżej wspomniałem mam młynek, i to w zupełności wystarczy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ras13 Opublikowano 29 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2015 Jak masz 50kg do utarcia ręcznie to powodzenia. Ja mam dobrą sokowirówkę i zrobie to szybciej. bart3q 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 29 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2015 Prasą jabłek nie odciśniesz. Wpierw sokowirówka a potem wycisk wytłoków na prasie. Potwierdzam, robimy sok co jakiś czas i stara machina daje radę. Sok jest super. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
panta_rei Opublikowano 29 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2015 Jak masz 50kg do utarcia ręcznie to powodzenia. Ja mam dobrą sokowirówkę i zrobie to szybciej. A kto Ci każe to robić ręcznie, nie widziałeś robotów kuchennych z tarką do warzyw? Że o maszynce zelmera nie wspomnę. Horhe Wawrzyniec 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mrzon Opublikowano 29 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2015 panta masz jakieś zdjęcia tego młynka jak możesz podaj więcej info powiedzmy z 20kg w jakim czasie mlynek rozdrobni. Pzdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 29 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2015 Chyba chodzi o przystawkę do elektrycznej maszynki do mielenia mięsa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
panta_rei Opublikowano 29 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2015 To jest prymitywny młynek, wydajność to jakieś 30kg/5 min. Niezbyt drobno mieli, ale wystarczy, wytłoczyny mam praktycznie suche, zbite jak cegła. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mrzon Opublikowano 29 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2015 super dzięki za zdjęcia możesz na pw podać jakieś wymiary? mam jabłek z starych odmian dość dużo cydr jest przedni z nich ale troszku przyśpieszyć proces otrzymania soku mnie interesuje zresztą przepędzić to zawsze można Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mrzon Opublikowano 29 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2015 takie mnie coś interesuje jak w tym linku tylko nie wiem jaki jest mechanizm rozdrabniający w środku może ktoś wie to będę dźwięczny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
panta_rei Opublikowano 29 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2015 (edytowane) Myślę, że jest w niej coś w rodzaju bijaków, jak w śrutowniku Bąk, przy dużych obrotach będzie robić drobną sieczkę. Widziałem gdzieś, że ludzie wykorzystywali do tego ogrodową rozdrabniaczkę do gałęzi ;-) Też efekt był niezły. Wałek w moim młynku ma około 15cm długości, problem z nim jest taki, że jabłka trzeba wrzucać po 2-3 szt i dociskać do wałka, temat do poprawienia. P.S. Ciekawa konstrukcja: Edytowane 29 Stycznia 2015 przez panta_rei Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kilis Opublikowano 29 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2015 takie mnie coś interesuje jak w tym linku tylko nie wiem jaki jest mechanizm rozdrabniający w środku Jest tarcza z nacięciami. Na tym filmie masz w 40s Hydroprasa balonowa też jest jedną z najlepszych konstrukcji. Wyciskasz do ścianek. Przez co nie zbija się pulpa. Inne prasy nie umywają się do niej. Jakość soku też jest dużo lepsza. Testowane na winogronach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mrzon Opublikowano 29 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2015 Dzieki za linka tego akurat nie widziałem, w budowa dość prosta musimy pomyśleć o tym na wiosnę. THX Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mrzon Opublikowano 29 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2015 hydroprasa to już inna bajka w moim przypadku zostaje mechaniczna czytaj ręczna natomiast młynek z silnikiem takim jak na filmikach bedzie trzeba zrobić dzięki Panowie za linki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hans Klops Opublikowano 30 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2015 @panta_rei, cieszę się, że przedstawiasz swój młynek. Do tej pory nie znalazłem przykładu młynka DIY który stosuje frez - a dokładnie takie rozwiązanie chodzi mi po głowie... Jak to pracuje - porównując do chyba najbardziej rozpowszechnionego typu wałka, gdzie elementem tnącym są stożkowe łby śrub nierdzewnych? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
panta_rei Opublikowano 30 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2015 Szybko pracuje ;-) Czasem większe kawałki też wpadają, ale jakoś mi to nie przeszkadza, i tak wyciska się dobrze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hans Klops Opublikowano 31 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2015 Możesz przybliżyć, jak dokładnie wykonany jest wałek/frez? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
panta_rei Opublikowano 31 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2015 Kawałek rury, wymiaru nie pamiętam, fi 60-70mm, dwie zaślepki i wałek przez środek, do tego dospawane są takie "płaskowniki" 5x8mm- taki miałem odpad po wycinaniu kratek ściekowych z nierdzewki ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mimazy Opublikowano 31 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2015 Moim zdaniem lepiej sprawdzał by się młyn z dwoma zębatymi walcami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hans Klops Opublikowano 31 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2015 Te płaskowniki są dospawane "po promieniach", czyli prostopadle do powierzchni walca i pracują jak bijaki - czy też pod kątem i pracują jak noże w heblarce? Czy po doświadczeniach eksploatacyjnych jesteś zadowolony z tego wałka, czy coś byś jednak zmienił? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
panta_rei Opublikowano 31 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2015 Mają minimalny kąt jak w heblarce, wynika to z tego, że po wycinaniu wodą miały lekką zbieżność powierzchni ciętych. Z wałka, jak najbardziej jestem zadowolony, zasyp muszę dopracować, ale wałek zostanie taki jak jest. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi