Rubik Opublikowano 29 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2015 Witam wszystkich! Zbieram się żeby uwarzyć "zimową" AIPĘ na Simcoe i Amarillo, chciałbym aby była treściwa, pełna o wyraźnej goryczce i dobrym aromacie. Wstępnie zaplanowałem 2 receptury: I: 5 kg pale ale 1 kg monachijski 0,5 kg pszenicy 0,2 kg karmelowy II: 3,5 kg pilzneński 2,5 kg monachijski 0,3 kg pszeniczny 0,3 kg karmelowy Wszystkie słody od strzegomia. Chmielenie identiko . Czy będzie znacząca różnica pomiędzy piwem na tych zaspach? Jest sens się bawić, czy lepiej po prostu sam pale ale (ewentualnie z pszenicą) i zatrzeć na słodko? Z góry dziękuje za pomoc! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Opublikowano 29 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2015 (edytowane) Monachijski doda ciała piwu, różnica pewnie będzie. Jak chcesz zobaczyć różnicę to najwyraźniejsza będzie między II a samym pale. Czego chcesz się dowiedzieć? Chcesz uwarzyć te dwa piwa? Edytowane 29 Stycznia 2015 przez Sławek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
biervorkoster Opublikowano 29 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2015 Zrób jedno i drugie i napisz czym się różniły. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamsky Opublikowano 29 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2015 Na lato zazwyczaj robię sobie AIPA z dużym, około 50% udziałem monacha, niższym blg na poziomie 14-15 i mocną goryczką. Zachowuje pełnię a przy tym nie jest zbyt mocne, więc można sobie sączyć przy upale. Teoretycznie tak się nie robi - przyjmuje się, że AIPA robi się głównie na pilzneńskim i pale ale - ale jak zależy ci na wyższej pełni, to spokojnie możesz wybrać opcję II. Rubik 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 29 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2015 (edytowane) I: 1 kg monachijski II: 2,5 kg monachijski 1 kg monachijski - odejmij 0,5kg 2,5 kg monachijski - nie dawaj wcale Ich brak uzupełnij Pale ale. W ten sposób uzyskasz dwa różne, a jednocześnie obydwa odpowiednie, piwa AIPA. A tak naprawdę, to mało ważne, i tak w tym piwie chodzi głównie o gorycz i zapach. Edytowane 29 Stycznia 2015 przez Jacenty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 29 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2015 (edytowane) I: 5 kg pale ale 1 kg monachijski 0,5 kg pszenicy 0,2 kg karmelowy II: 3,5 kg pilzneński 2,5 kg monachijski 0,3 kg pszeniczny 0,3 kg karmelowy Ani monachijski ani pszeniczny po prostu nie pasuje do IPA, chociasz często je widzę w polskich wersjach "AIPA". Najczęstrze IPA to slod podstawowy i mala ilosc jasnego karamelowego. Im mocniejsze i bardziej chmielowe IPA tym mniej słodowy zasyp. Np: używając słody ze strzegomia: 2.5 kg Pils 2.5 kg Pale Ale 150 g karmelowy 30 EBC Mieszanka Pils+Pale Ale będzie bardziej przypominać tutejeszy 2-Row. Edytowane 29 Stycznia 2015 przez scooby_brew Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rubik Opublikowano 29 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2015 Dzieki wszystkim za podpowiedzi! Nie chodzi mi o piwo konkursowe jeśli chodzi o trzymanie stylu , dlatego uwarzę opcję numer 2 ze zmniejszoną ilością słodu monachijskiego (okazało się że zostało mi 2,16 kg a nie 2,5). Jeśli na wiosnę zrobie 5,5 kg Pale ale i 0,5 kg monachijskiego to opiszę różnicę. Jeszcze raz dzięki! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamsky Opublikowano 29 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2015 Na wiosnę poleć sobie już stylowym AIPA. Czyli pilzneński + ewentualnie 100-200g jasnego karmelu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rubik Opublikowano 29 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2015 Ok, to krótkie pytanie do Scoobiego i Adamskiego - zastanawiam się czy w gotowym piwie bedzie wyczuwalna różnica pomiędzy 5 kg pilzneńskiego, a 2,5 pale ale i 2,5 kg pilznenskiego? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamsky Opublikowano 29 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2015 Nie podejmuję się odpowiedzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 29 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2015 (edytowane) Ok, to krótkie pytanie do Scoobiego i Adamskiego - zastanawiam się czy w gotowym piwie bedzie wyczuwalna różnica pomiędzy 5 kg pilzneńskiego, a 2,5 pale ale i 2,5 kg pilznenskiego? Nie wiem czy będzie duża różnica ale już z koloru widzę że polski słód "Pale Ale" jest ciemniejszy od słodu 2-Row Pale. Tutejszy "Two Row Pale" (2-row) znaczy "dwu-rzędowy jasny" a polski "Pale Ale" chyba jest robiony żeby bardziej przypominać angielskie słody podstawowe a nie amerykański 2-row, z którego tutaj warzy się dzisiejsze IPAs. Daltego myślę, że mieszanka Pils + Pale Ale, albo nawet sam Pils będzie bardziej zbliżone do amerykańskiego słodu Two Row Pale. Edytowane 29 Stycznia 2015 przez scooby_brew Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamsky Opublikowano 29 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2015 Ja napiszę tak: Widziałem gdzieś w sieci porównanie różnych odmian słodu pale ale Fawcett Maltsters (Maris Otter, Halcyon, Golden Promise, itp.). W bezpośrednim porównaniu na identycznych piwach ludzie doszukali się różnic. Tym bardziej będzie zapewne różnica między pale ale i pilzneńskim. Ale to nie jest tak, że spróbuję piwa i w ciemno powiem czy było warzone na pale czy na pilzneńskim i nie wiem czy w ogóle takich zawodników znajdziesz. Tak jak scooby pisze, pale ale jest na ogół odrobinkę ciemniejszy, zakładam że piwo będzie też minimalnie pełniejsze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rubik Opublikowano 29 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2015 Wielkie dzieki za wyczerpujące odpowiedzi! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 29 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2015 Pale ale ze strzegomia ponoc ma mega ciasteczkowy smak, wiec mieszanka z nim moze zrobic różnicę Najlepiej spróbować jednego i drugiego słodu tak na ząb, zobaczysz czy w smaku jest różnica. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 30 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2015 To są plotki z tymi ciasteczkami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
camilos Opublikowano 30 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2015 ja używam jak do tej pory tylko strzegomia i głównie pale ale i nie znalazłem jeszcze żadnych ciastek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 30 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2015 Chodziło mi gównie o to żeby podkreślić, że IPA ma być wytrawne. APA jest trochę bardziej słodowe, IPA mniej słodowe bardziej wytrawne, IIPA i IIIPA są bardzo wytrawne w zasypie. Im więcej ABV i chmieli tym bardziej wytrawny zasyp. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Samuel_Vimes Opublikowano 5 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2015 (edytowane) Witam. Podepnę się pod temat, żeby nie tworzyć niepotrzebnych wątków. Jaką drugą warkę postanowiłem uwarzyć właśnie AIPA. Z uwagi na zerowe doświadczenie zdecydowałem się na zestaw gotowych surowców i po porównaniu cen padło na propozycję ze sklepu Piwoszarnia a konkretnie http://piwoszarnia.p...-25l-p-437.html Ostatecznie zakupy zrobiłem w innym sklepie ale trzymałem się receptury z ww. linku w wyniku czego w domu mam teraz: - słód Pale Ale Strzegom - 5kg - słód Pszeniczny Strzegom - 0.5kg - słód Karmelowy 300 Strzegom - 0.5kg - chmiel Columbus (USA) - 50g - chmiel Warrior (USA) - 50g - chmiel Chinnok (USA) - 50g tego w moim sklepie nie było więc kupiłem 100g Citry. Jednak po przeczytaniu wskazówek warzenia dostępnych tu: http://www.marcin-we... 16.pdf��naszły mnie wątpliwości. Po pierwsze: Sugerują wrzucić na 60 min. cały Columbus i Warrior. Po wpisaniu tego schematu do Brewtarget wychodzą jakieś kosmiczne wartości IBU rzędu 130. Po drugie: Zastanawia mnie w przepisie karmelowy 300. Rozumiem że ma nadać kolor i trochę słodyczy ale żadna inna receptura nie posiada tak ciemnego słodu. Koniec końców moje dwa pytania: Czy z tego zasypu wyjdzie coś podobnego do AIPA? Jeżeli tak to jaki sugerujecie schemat chmielenia, uwzględniając posiadane przeze mnie chmiele? Edytowane 5 Lutego 2015 przez Samuel_Vimes Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jonas Opublikowano 5 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2015 Wydaje mi się że w przepisie jest literówka i powinien być słód karmelowy 30 ze Strzegomia. Na oryginalnym przepisie według PPPP piwo wyjdzie Ci zdecydowanie za ciemne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
profik Opublikowano 5 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2015 Wyjdzie bo robisz dla siebie. Troche ciemny ten karmel. Jak wrzucisz wszystko bedzie mocno karmelowe, jak lubisz to OK.... Ja na warke wrzucam 0,4kg karmelu ale 30-40 EBC. Ja bym ograniczyl ten karmel do 200 max 300g, no chyba ze masz jasniejszy wtedy 0,5kg jest ok. Ile alfa kwasow masz w chmielach? Najlatwiej okreslic ile chcesz ibu w piwie pozniej dac na goryczk na 60min tyl chmielu by uzyskac okolo polowy finalbej goryczki. Masz citre on m duzo alfa kwasow wiec dojdzie ci troche ibu chmielac na smak i aromat... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Samuel_Vimes Opublikowano 5 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2015 Wydaje mi się że w przepisie jest literówka i powinien być słód karmelowy 30 ze Strzegomia Obawiam się że możesz mieć rację, ale z racji tego że zamawiałem w innym sklepie sugerując się tylko recepturą, w rękach mam właśnie karmelowy 300. W takim razie skorzystam z rady Profika i sypnę 200g. Ile alfa kwasow masz w chmielach? chmiel Columbus (USA) 14,6 chmiel Warrior (USA) 14,5 chmiel Citra 13,5 Celując w ok.70 IBU po wszelkich wyliczeniach wychodzi że...kupiłem za dużo chmielu W takim razie wszystko co mi zostanie wrzucę na cichą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
profik Opublikowano 5 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2015 To co chcesz sypnac na cicha podziel na pol i jedna czesc daj do gara przy chlodzeniu 70-80°C, a druga czesc zostaw na cicha. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Samuel_Vimes Opublikowano 5 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2015 To co chcesz sypnac na cicha podziel na pol i jedna czesc daj do gara przy chlodzeniu 70-80°C, a druga czesc zostaw na cicha. Dzięki Tak właśnie zrobię. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się