Jump to content

Po prostu Pale Ale


Recommended Posts

Witam!

Mam w planie uwarzyć zwykłe Pale Ale. Jeszcze niemyślałem dokładnie o chmielach i drożdzach ale mam pytanie odnośnie zasypu.

Czytałem kilka receptur i wszystkie poza głownym słodem Pale mają w zasypie jakieś carahelle caramunichy itp.

Czy nie da się zrobić tego piwo po prostu z samym słodem głownym bez kombinacji? Czy wyjdzie to jakieś kompletnie puste piwo?

 

I jak z barwa przy zasypie tylko pale ale? Jak uwarzyłem wędzone Ale tylko na wayermanie wędzonym, no to muszę przyznać, że barwa jest nie za ładna:)

 

Pozdrawiam:)

Link to comment
Share on other sites

Guest pitupitu

Witam!

Mam w planie uwarzyć zwykłe Pale Ale. Jeszcze niemyślałem dokładnie o chmielach i drożdzach ale mam pytanie odnośnie zasypu.

Czytałem kilka receptur i wszystkie poza głownym słodem Pale mają w zasypie jakieś carahelle caramunichy itp.

Czy nie da się zrobić tego piwo po prostu z samym słodem głownym bez kombinacji? Czy wyjdzie to jakieś kompletnie puste piwo?

 

I jak z barwa przy zasypie tylko pale ale? Jak uwarzyłem wędzone Ale tylko na wayermanie wędzonym, no to muszę przyznać, że barwa jest nie za ładna:)

 

Pozdrawiam:)

http://www.piwo.org/...glish-pale-ale/

Proste? Proste ;) Powodzenia.

Edited by fidoangel
Link to comment
Share on other sites

Z tego wyszło mi ok. 18l - 13blg.

 

Słody:

Pale ale 3,2kg

Monachijski 0,6kg

Caramel light 0,2kg

 

Zacierałem na słodko. Chmiele dodawałem 2, jeden na goryczkę (11,5%) od początku drugi (7,2%) na ostatnie 10 minut. Jeżeli ma to być "klasyczne" pale ale to żadnych ja amerykańców bym nie użył :) coś prędzej ziołowego, korzennego (łagodnego) lub po prostu neutralnego.

Moje przemyślenia są takie:

- skopałem sprawę z drożdżami a raczej z ich filtracją (używałem chyba US-05 i były dość płynne przy przelewaniu na cichą) ich smak i zbyt dużo osadu został do samego końca.

- bardzo pasuje przy tym piwie niskie nasycenie.

- warto postawić na słodowość tego piwa i nie przesadzać z chmielami.

- następnym razem na pewno próbowałbym klarować to piwo w jakiś sposób.

 

Gdyby nie te drożdże wspominałbym je bardzo dobrze, powtórka na pewno będzie.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.