Kamil Świercz Posted January 31, 2015 Share Posted January 31, 2015 Witam! Mam w planie uwarzyć zwykłe Pale Ale. Jeszcze niemyślałem dokładnie o chmielach i drożdzach ale mam pytanie odnośnie zasypu. Czytałem kilka receptur i wszystkie poza głownym słodem Pale mają w zasypie jakieś carahelle caramunichy itp. Czy nie da się zrobić tego piwo po prostu z samym słodem głownym bez kombinacji? Czy wyjdzie to jakieś kompletnie puste piwo? I jak z barwa przy zasypie tylko pale ale? Jak uwarzyłem wędzone Ale tylko na wayermanie wędzonym, no to muszę przyznać, że barwa jest nie za ładna:) Pozdrawiam:) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest pitupitu Posted January 31, 2015 Share Posted January 31, 2015 (edited) Witam! Mam w planie uwarzyć zwykłe Pale Ale. Jeszcze niemyślałem dokładnie o chmielach i drożdzach ale mam pytanie odnośnie zasypu. Czytałem kilka receptur i wszystkie poza głownym słodem Pale mają w zasypie jakieś carahelle caramunichy itp. Czy nie da się zrobić tego piwo po prostu z samym słodem głownym bez kombinacji? Czy wyjdzie to jakieś kompletnie puste piwo? I jak z barwa przy zasypie tylko pale ale? Jak uwarzyłem wędzone Ale tylko na wayermanie wędzonym, no to muszę przyznać, że barwa jest nie za ładna:) Pozdrawiam:) http://www.piwo.org/...glish-pale-ale/ Proste? Proste Powodzenia. Edited January 31, 2015 by fidoangel Link to comment Share on other sites More sharing options...
WujekStaszek Posted January 31, 2015 Share Posted January 31, 2015 Możesz użyć samego pale ale, chyba nawet lepiej zacząć od jednego słodu a później z czasem dokładać inne. Barwa jest trochę ciemniejsza od pilzneńskiego, ale to nadal dosyć jasny kolor. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kamil Świercz Posted January 31, 2015 Author Share Posted January 31, 2015 słód black z opisu ESB to coś jak palony jęczmień? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest pitupitu Posted January 31, 2015 Share Posted January 31, 2015 (edited) słód black z opisu ESB to coś jak palony jęczmień? http://www.wiki.piwo...cznych_surowców Wcale nie korzystasz z wyszukiwarki? Może warto Aj,aj, auć... Edited January 31, 2015 by fidoangel Link to comment Share on other sites More sharing options...
andy1856 Posted January 31, 2015 Share Posted January 31, 2015 kożystasz z wyszukiwarki? Oj warto korzystać z wyszukiwarki, oj warto. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kamil Świercz Posted January 31, 2015 Author Share Posted January 31, 2015 jakoś tak z rozpędu zapytałem:)a Wiki używam np. czytałem dziś na temat płatków ryżowych:)) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Xotern Posted January 31, 2015 Share Posted January 31, 2015 Z tego wyszło mi ok. 18l - 13blg. Słody: Pale ale 3,2kg Monachijski 0,6kg Caramel light 0,2kg Zacierałem na słodko. Chmiele dodawałem 2, jeden na goryczkę (11,5%) od początku drugi (7,2%) na ostatnie 10 minut. Jeżeli ma to być "klasyczne" pale ale to żadnych ja amerykańców bym nie użył coś prędzej ziołowego, korzennego (łagodnego) lub po prostu neutralnego. Moje przemyślenia są takie: - skopałem sprawę z drożdżami a raczej z ich filtracją (używałem chyba US-05 i były dość płynne przy przelewaniu na cichą) ich smak i zbyt dużo osadu został do samego końca. - bardzo pasuje przy tym piwie niskie nasycenie. - warto postawić na słodowość tego piwa i nie przesadzać z chmielami. - następnym razem na pewno próbowałbym klarować to piwo w jakiś sposób. Gdyby nie te drożdże wspominałbym je bardzo dobrze, powtórka na pewno będzie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now