Kamil Świercz Opublikowano 31 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2015 Witam! Mam w planie uwarzyć zwykłe Pale Ale. Jeszcze niemyślałem dokładnie o chmielach i drożdzach ale mam pytanie odnośnie zasypu. Czytałem kilka receptur i wszystkie poza głownym słodem Pale mają w zasypie jakieś carahelle caramunichy itp. Czy nie da się zrobić tego piwo po prostu z samym słodem głownym bez kombinacji? Czy wyjdzie to jakieś kompletnie puste piwo? I jak z barwa przy zasypie tylko pale ale? Jak uwarzyłem wędzone Ale tylko na wayermanie wędzonym, no to muszę przyznać, że barwa jest nie za ładna:) Pozdrawiam:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pitupitu Opublikowano 31 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2015 (edytowane) Witam! Mam w planie uwarzyć zwykłe Pale Ale. Jeszcze niemyślałem dokładnie o chmielach i drożdzach ale mam pytanie odnośnie zasypu. Czytałem kilka receptur i wszystkie poza głownym słodem Pale mają w zasypie jakieś carahelle caramunichy itp. Czy nie da się zrobić tego piwo po prostu z samym słodem głownym bez kombinacji? Czy wyjdzie to jakieś kompletnie puste piwo? I jak z barwa przy zasypie tylko pale ale? Jak uwarzyłem wędzone Ale tylko na wayermanie wędzonym, no to muszę przyznać, że barwa jest nie za ładna:) Pozdrawiam:) http://www.piwo.org/...glish-pale-ale/ Proste? Proste Powodzenia. Edytowane 31 Stycznia 2015 przez fidoangel Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WujekStaszek Opublikowano 31 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2015 Możesz użyć samego pale ale, chyba nawet lepiej zacząć od jednego słodu a później z czasem dokładać inne. Barwa jest trochę ciemniejsza od pilzneńskiego, ale to nadal dosyć jasny kolor. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil Świercz Opublikowano 31 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2015 słód black z opisu ESB to coś jak palony jęczmień? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pitupitu Opublikowano 31 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2015 (edytowane) słód black z opisu ESB to coś jak palony jęczmień? http://www.wiki.piwo...cznych_surowców Wcale nie korzystasz z wyszukiwarki? Może warto Aj,aj, auć... Edytowane 31 Stycznia 2015 przez fidoangel Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy1856 Opublikowano 31 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2015 kożystasz z wyszukiwarki? Oj warto korzystać z wyszukiwarki, oj warto. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil Świercz Opublikowano 31 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2015 jakoś tak z rozpędu zapytałem:)a Wiki używam np. czytałem dziś na temat płatków ryżowych:)) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xotern Opublikowano 31 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2015 Z tego wyszło mi ok. 18l - 13blg. Słody: Pale ale 3,2kg Monachijski 0,6kg Caramel light 0,2kg Zacierałem na słodko. Chmiele dodawałem 2, jeden na goryczkę (11,5%) od początku drugi (7,2%) na ostatnie 10 minut. Jeżeli ma to być "klasyczne" pale ale to żadnych ja amerykańców bym nie użył coś prędzej ziołowego, korzennego (łagodnego) lub po prostu neutralnego. Moje przemyślenia są takie: - skopałem sprawę z drożdżami a raczej z ich filtracją (używałem chyba US-05 i były dość płynne przy przelewaniu na cichą) ich smak i zbyt dużo osadu został do samego końca. - bardzo pasuje przy tym piwie niskie nasycenie. - warto postawić na słodowość tego piwa i nie przesadzać z chmielami. - następnym razem na pewno próbowałbym klarować to piwo w jakiś sposób. Gdyby nie te drożdże wspominałbym je bardzo dobrze, powtórka na pewno będzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się