Skocz do zawartości

Czym czyści i dezynfekuje się większe browary obecnie i czym robiono to dawniej?


tolo

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Po 2 infekcjach tlenowcem na 6 wszystkich warek i wielu radach, żeby oprócz używanego już StarSanu skorzystać z sody kaustycznej zacząłem się zastanawiać jak czyści się obecnie browary rzemieślnicze, restauracyjne, koncernowe i jak się robiło to 1000, 500, czy choćby 100 lat temu? To są w sumie 2 osobne tematy.

 

Jak to obecnie wygląda? Nie wyobrażam sobie, żeby było to mechaniczne mycie szczotką i sodą kaustyczną, wygotowywanie itd. PBW jest okropnie drogi, poza tym też wymagałby mechanicznego czyszczenia, a nie tylko obmywania.

Czy po zlaniu piwa z leżaka czyści się go przed zalaniem następnego piwa, czy po prostu zalewa młode piwo i utrzymuje się ciągłość?

 

W temacie jak robiły to klasztory, czy inne browary, które od setek lat warzą, czego używali do dezynfekcji?

 

Zdrówka

Tomek

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zależy od browaru, jednak jak wcześniej napisał Jaras ogólnie, zasada, kwas jako środki czyszczące, oraz kwas nadoctowy łączony z nadtlenkiem wodoru(gotowe mixy) zazwyczaj czyściki idą w 2% stężeniu a środki dezynfekujące zależy od specyfikacji producenta, Jednak tam wszystko idzie CIPem lub w obiegu wymuszonym prze pompę, więc nie ma ryzyka że są jakieś rysy itd a w domu wiadomo czasem szczotą się zarysuje. Ogólnie jeżeli to kolejny raz na tym samym sprzęcie zalałbym pod wieko sodą poczekał z 3 dni a później piro i spirytusem lub denaturatem. Teraz wygląda to tak że po ty jak piwo wyszło już z tanku, trzeba go przygotować do mycia czyli spuszczenie CO2, spłukanie wodą osadu(żeby nie brudzić sody która niestety bardzo szybko się syfi) następnie soda, płukanie wodą, kwas, płukanie i środek dezynfekujący, a na sam koniec psikanie części wymiennych alkoholem, to tak w skrócie.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

procedura CIP wygląda tak:

 

- zgrubne płukanie

- mycie zasadowe - 2-4% ług sodowy, są dwie wersje: czysty ług w wysokiej temperaturze, lub ług z chlorkiem w niższej (~50°C)

- płukanie

- mycie kwaśnie - kwas azotowy 0.5-1%

- dezynfekcja - kwas nadoctowy - zwykle można użyć w środowisku kwaśnym, dolewając do ww. kwasu azotowego

- płukanie

 

Co do infekcji - jeżeli masz sprzęt plastikowy, to najprościej i najtaniej po prostu kupić nowy.

StarSan nie wystarczy - lepiej mieć sprzęt dobrze umyty, a nie dezynfekowany, niż źle umyty, a dezynfekowany

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.