kopyr Opublikowano 16 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2009 generalnie urządzenia z 1 grupy mają zbiornik z wodą o temp 45-50°C w której choduje się wszystko co może (z legionellą na czele) - z tych urządzeń wody bym nie brał bez przegotowania. Są kotły jednofunkcyjne z funkcją dezynfekcji termicznej, to po takiej operacji przez kilka dni powinno być OK Ale przecież i tak brzeczkę potem gotujemy 60-90'. Co zaś do legionelli, to czytałem, że większym problemem jest jej wdychanie do płuc, np. podczas brania prysznicu. Ale to też z zastrzeżeniem, że dotyczy osób z bardzo obniżoną odpornością. Dla nas problemem mogłoby być zakażenie wody jakimiś niekorzystnymi dla piwa metalami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darko Opublikowano 16 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2009 Jeśli ciepła woda pochodzi z podgrzania w budynku zimnej wody, to nie ma się czego obawiać. Zawartość substancji szkodliwych jest taka sama jak w wodzie zimnej (chyba, że ktoś ma rury z ołowiu ), a ta powinna być OK. Drobnoustroje zostaną wybite podczas gotowania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 16 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2009 Ja jeszcze o tej wodzie z ciepłowni Jest taka zasada u akwarystów /czym też się pałam/ że wody ciepłej z ciepłowni się do akwarium nie wlewa, tu bardziej chodzi o to Nigdy_ nie używaj ciepłej wody. Ciepła woda ma wyższy poziom miedzi, ołowiu oraz prawdopodobnie także innych, toksycznych dla krewetek metali ciężkich. Z powodu pewnych środków chemicznych dodawanych do gorącej wody, miedziane rury łatwiej ulegają korozji i wydzielają miedź bezpośrednio do wody. Chemikalia są również dodawane do bojlerów, które za sprawą wysokiej temperatury wody, wydzielają do wody metale ciężkie. Podczas gdy ryby będą zachowywać się normalnie (przynajmniej na krótką metę), to krewetki zaczną szybko reagować na niekorzystne dla nich warunki. ilości tych związków pewnie są śladowe ale przy ciągłym stosowaniu na penwo istotne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 16 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2009 To się temat zrobił. Szczerze to jet dojść ciekawy temat, który powinien być wydzielony-przynajmniej tak mi się zdaje. Wracając do tematu browaru domowego i jego projektowania. Cieszę się, że taki temat się pojawił. Jako, że sam przebudowuję swój jest wiele spraw do omówienia i co więcej może mało jest odpowiedzi. Z czego zrobić najlepiej taki browar- całość z KO jest bardzo ciężko nie mówiąc że kosztowne. Nie mówiąc już o same projektowanie i różne siły uczestniczące w tym ( w moim przypadku dobry spawacz widzi problem w wywierceniu otworu w kegu, po zamontowaniu zaworów wszędzie cieknie -a miało być mobilne, nie piszę już że nie mam pomysłu na wysładzanie i inne podstawowe sprawy. Dodam, że zakupiłem grzałki, które też nie pasują i muszę zakupić inne ( z gwintem). Jak tak dalej pójdzie to na N. Rok będzie pierwsza warka. Dodam tylko, że miałem na myśli że będzie to mobilne, ale wszystko jest przeciwko mnie. Czasem już się poddaję, ale po paru dniach wracam i drążę dalej, ale ciężko mi to idzie ze względu że to całkiem ciemna strona. Myślę, że warto było ostać przy warkach 25l. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darko Opublikowano 16 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2009 Spawacz nie potrafi wywiercić otworu w kegu? :rolleyes: Zmień spawacza. Jak ja robiłem dla siebie, to gość potrafił zrobić otwór na spawie w miejscu, gdzie dennica pokrywa się z bokiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart07 Opublikowano 17 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2009 (edytowane) Jeszcze jedna uwaga odnośnie wody z kranu. W niektórych miastach jest konserwowana chemicznie (a właściwie w niektórych nie jest) Mieszkając w Gdańsku (konserwowana) zupa po ugotowaniu mogła stać w cieple nawet tydzień i nie kisła, teraz w Koszalinie (nie konserwowana) psuje się nawet po nocy. Która lepsza do piwa, nie wiem. Może jedna lepsza a druga więcej wybacza ? Moje doświadczenia też z akwarystyki Bart Edytowane 17 Października 2009 przez bart07 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hasintus Opublikowano 18 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2009 W niektórych miastach jest konserwowana chemicznie (a właściwie w niektórych nie jest) Mieszkając w Gdańsku (konserwowana) zupa po ugotowaniu mogła stać w cieple nawet tydzień i nie kisła, teraz w Koszalinie (nie konserwowana) psuje się nawet po nocy. A to się porobiło :rolleyes: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 18 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2009 Jeszcze jedna uwaga odnośnie wody z kranu. W niektórych miastach jest konserwowana chemicznie (a właściwie w niektórych nie jest) Mieszkając w Gdańsku (konserwowana) zupa po ugotowaniu mogła stać w cieple nawet tydzień i nie kisła, teraz w Koszalinie (nie konserwowana) psuje się nawet po nocy. Która lepsza do piwa, nie wiem. Może jedna lepsza a druga więcej wybacza ? Bart i to psucie to myślisz że od wody ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart07 Opublikowano 19 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2009 i to psucie to myślisz że od wody ? raczej niepsucie ... Czy konserwanty zabijają nasze drożdże? Czy piwo jest odporniejsze? Podzieliłem się, po przeprowadzce, swoimi spostrzeżeniami z człowiekiem z WiK'u i stąd wiem... Wodę mam z jeziora tylko czyszczoną mechanicznie. Biologicznie oczywiście dopuszczona do spożycia. Na razie w 100% gotuję 10 min. (do piwa, drugiego ) Płynie do mnie rurami 3 dni. Bart Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 19 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2009 i to psucie to myślisz że od wody ? raczej niepsucie ... Czy konserwanty zabijają nasze drożdże? Czy piwo jest odporniejsze? Podzieliłem się' date=' po przeprowadzce, swoimi spostrzeżeniami z człowiekiem z WiK'u i stąd wiem... Wodę mam z jeziora tylko czyszczoną mechanicznie. Biologicznie oczywiście dopuszczona do spożycia. Na razie w 100% gotuję 10 min. (do piwa, drugiego ) Płynie do mnie rurami 3 dni. Bart[/quote'] daleko mieszkasz od tego jeziora Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart07 Opublikowano 19 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2009 daleko mieszkasz od tego jeziora http://www.zumi.pl/trasa.html?loc1=woj.+Zachodniopomorskie,+Rosnowo&loc2=koszalin&byCar=on&cId1=0ca9a500d516007f74006be400d615026ced000c43416df9&sId1=&cId2=&sId2=&long=16.2674048&lat=54.1314944&type=1&scale=9&svActive=false Do tego rezerwa przepustowości, filtry itp, Myślę, że w większości przypadków jest podobnie. A może mam niedokładne wiadomości. W Gdańsku zaczęto rozbudowywać sieć wodociągową o studnie głębinowe na terenie miasta. Bart Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maryush Opublikowano 27 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2009 Myślę, że to dobry temat na moje pytanie: Planuję zastosować fermentor z grzałką do grzania wody do wysładzania. Czy jedna grzałka 2kW wystacz do podgrzania ok. 20-25l wody do temp 75-80°C ? Ile czasu może trwać grzanie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 27 Października 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Października 2009 Powinno wystarczyć, a podgrzewać się będzie szybciej niż w kociołku z Lidla Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maryush Opublikowano 27 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2009 Niestety nie wiem jak szybko podgrzewa się w kociołku z Lidla.. No ale mam nadzieję, że 2kW wystarczy do podgrzania w jakimś sensownym czasie.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 28 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2009 Myślę, że to dobry temat na moje pytanie: Planuję zastosować fermentor z grzałką do grzania wody do wysładzania. Czy jedna grzałka 2kW wystacz do podgrzania ok. 20-25l wody do temp 75-80°C ? Ile czasu może trwać grzanie? .. i nie przejmuj się tak bardzo tą temperaturą, jak będzie 50°C to też się wysłodzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 28 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2009 .. i nie przejmuj się tak bardzo tą temperaturą, jak będzie 50°C to też się wysłodzi. jeśli 50°C wystarczy do wysładzania to po co grzać do 75°C ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 28 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2009 .. i nie przejmuj się tak bardzo tą temperaturą' date=' jak będzie 50°C to też się wysłodzi.[/quote']jeśli 50°C wystarczy do wysładzania to po co grzać do 75°C ? lepsza wydajność, łatwiejsza filtracja i mniej grzania brzeczki do chmielenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 28 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2009 .. i nie przejmuj się tak bardzo tą temperaturą' date=' jak będzie 50°C to też się wysłodzi.[/quote']jeśli 50°C wystarczy do wysładzania to po co grzać do 75°C ? lepsza wydajność' date=' łatwiejsza filtracja i mniej grzania brzeczki do chmielenia[/quote'] czyli przejmowac się temp i grzać do 75 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 28 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2009 (edytowane) Jak zabrać się za ten temat? Na co dokładnie byście zwrócili uwagę przy doborze odpowiedniego sprzętu, raczej mam na myśli objętości, moc elementów grzewczych do objętości gotowanej brzeczki. A może ktoś wstawi kilka zdjęć z rozwiązaniami technicznymi, opisami itd? Tez sie nad tym zastanawiam. Chociasz system ktory mam teraz jest wygodny i skuteczny, zastanawiam sie jaki system bym sobie zbudowal, gdybym mial niegraniczona ilosc czasu i pieniedzy. Mysle, ze w tym wypadku zbudowal bym sobie HERMS. Dlaczego HERMS? Bo chcialbym jakis system dwu-poziomowy, czyli potrzebowal bym pomki aby przenosic wode i warke z jednego kotla do drugiego . Zwlaszcza do tego na wyzszym poziomie. W tym wypadku, jezeli juz uzywasz pomki, to najlepij odrazu zbudowac sobie HERMS. Dlaczergo HERMS? Lepsza kontrola temp zacierania, wyzsza wydajnosc itp. EDYT: Co to jest HERMS: Heat Exchanged Recirculating Mash System, czyli system w ktorym podczas zacierania pompujesz warke do osobnego garka z ogrzewana woda. Warka podgrzewa sie tam przeplywajac w metalowej rurce, i powraca z powrotem do kadzi zaciernej. Edytowane 28 Października 2009 przez scooby_brew Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maryush Opublikowano 6 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2009 (edytowane) Natomiast w UK bardzo rozpowszechnionym systemem jest sposób naśladowania browarów, czyli HTL (Pojemnik z gorącą wodą, często fermentor z grzałkami od tanich czajników) następnie 30 litrowa lodówka turystyczna (chociaż kilku znajomych ma termosy cateringowe ze stali nierdzewnej o pojemności coś około 45 litrów. Z niemalże perfekcyjną izolacją spadek temperatury to 1-2°C w ciągu 90 minut, swoją drogą kupione w niemczech za kilkadzesiąt euro) i kocioł warzelny. Takie rozwiązanie umożliwia zamknięcie cyklu w ciągu 4 godzin wraz ze sprzątaniem. Docelowo tak ma wyglądać browar u mnie. Czyli mniej więcej tak : http://www.xb-70.com/beer/3_tier/ Kegi już mam (dwa po 50l - jeden na kadź zacierno-filtracyjną, drugi do warzenia). Kupiłem po 60zł/szt Kolejny dylemat który mam: montaż kranów w Kegach. Spaw, czy rozłącznie (jak w plastikowych fermentorach)? Wolałbym rozłącznie, bo łatwiej będzie myć, no i taniej. W dodatku nie mam pojęcia kto mógłby mi to pospawać TIGiem.. Edytowane 6 Listopada 2009 przez Maryush Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 6 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2009 Kegi już mam (dwa po 50l - jeden na kadź zacierno-filtracyjną, drugi do warzenia). Kupiłem po 60zł/szt Kolejny dylemat który mam: montaż kranów w Kegach. Spaw, czy rozłącznie (jak w plastikowych fermentorach)? Wolałbym rozłącznie, bo łatwiej będzie myć, no i taniej. W dodatku nie mam pojęcia kto mógłby mi to pospawać TIGiem.. Ja mam wspawane, tylko znajdź jakiegoś spawacza co to zrobi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 6 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2009 Kegi już mam (dwa po 50l - jeden na kadź zacierno-filtracyjną, drugi do warzenia). Kupiłem po 60zł/szt Kolejny dylemat który mam: montaż kranów w Kegach. Spaw, czy rozłącznie (jak w plastikowych fermentorach)? Wolałbym rozłącznie, bo łatwiej będzie myć, no i taniej. W dodatku nie mam pojęcia kto mógłby mi to pospawać TIGiem.. Też jestem za wspawaniem brak uszczelek, gwintów i innych zakamarków wystarczy szybka dezynfekcja i nie trzeba się męczyć z demontażem zaworków, czy kraników Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 6 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2009 (edytowane) a gdyby wspawać tulejkę by wrazie "niemca" go wymnienić ? Edytowane 6 Listopada 2009 przez anteks Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 6 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2009 Jak jest zawór wkręcany to tak, tylko po co? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 6 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2009 Jak jest zawór wkręcany to tak, tylko po co? żeby wymnienić gdyby co Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się