bart07 Opublikowano 19 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2009 (edytowane) Moja "zamrażarka" zbudowana była z jakiegoś kompletnego systemu chłodzenia (agregat, parownik, skraplacz) w taki sposób, że parownik po rozcięciu w miejscu bez rurek (technologiczne połączenie) został rozprostowany i zamontowany na jednej ze ścian (lepiej na suficie). Agregat i skraplacz na zewnątrz w ramach wolnego miejsca i długości rurek. Myślę, że każdy serwisant lodówek powinien mieć rurki i wiedzieć jak łączyć. Jedyne uwagi to wentylacja parownika (ta część na zewnątrz, może wentylator?) i poziome ustawienie kompresora. Idealne byłoby umieszczenie parownika na górnej powierzchni - czyli przewrócenie skrzyni i zrobienie dojścia z boku. Można by było wjeżdżać na kółkach. I miałbyś przestrzeń odkładczą. Bart Edytowane 19 Listopada 2009 przez bart07 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 19 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2009 Moja "zamrażarka" zbudowana była z jakiegoś kompletnego systemu chłodzenia (agregat, parownik, skraplacz) w taki sposób, że parownik po rozcięciu w miejscu bez rurek (technologiczne połączenie) został rozprostowany i zamontowany na jednej ze ścian (lepiej na suficie). Agregat i skraplacz na zewnątrz w ramach wolnego miejsca i długości rurek. Myślę, że każdy serwisant lodówek powinien mieć rurki i wiedzieć jak łączyć. Jedyne uwagi to wentylacja parownika (ta część na zewnątrz, może wentylator?) i poziome ustawienie kompresora. Idealne byłoby umieszczenie parownika na górnej powierzchni - czyli przewrócenie skrzyni i zrobienie dojścia z boku. Można by było wjeżdżać na kółkach. I miałbyś przestrzeń odkładczą. Bart acha u mnie trochę podobnie bedzie mam schładzarkę do piwa i wykorzystam zamknięty obieg który posiada doprowadzę tylko węzyki do skrzyni spiralnie owinę nimi keg i to powinno wystarczyć i tak zresztą w nagłych przypadkach np. wiosennych upałów bo ogólnie latem kiedy gorąco piwa nie robię tylko spijam:beer: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maryush Opublikowano 20 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2009 Znalazłem na jednym złomowisku rurę miedzianą miękką, nie używaną, w zwoju jest około 6kg. Chyba 8mm - tak mi się wydaje na oko, bo nie miałem suwmiarki. Cena: 20zł/kg - czyli 120zł za ten zwój. Czy to dobra cena? Ile takiej rurki użyć na chłodnicę do KEGa 50l? A może lepiej sprawdziłaby się 12mm albo 15mm? Nie miałem do tej pory styczności z tego typu wyrobami z miedzi, dlatego pytam.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 20 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2009 Cześć. Nowa rurka w B-B fi 8mm kosztuje ok. 10 zł za 1mb. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maryush Opublikowano 20 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2009 Najgorsze jest to, że nie wiem ile mb ma ten zwój - miałem za mało czasu żeby to sprawdzać.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admiro Opublikowano 20 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2009 Znalazłem na jednym złomowisku rurę miedzianą miękką, nie używaną, w zwoju jest około 6kg. Chyba 8mm - tak mi się wydaje na oko, bo nie miałem suwmiarki. Cena: 20zł/kg - czyli 120zł za ten zwój. Czy to dobra cena? Ile takiej rurki użyć na chłodnicę do KEGa 50l? A może lepiej sprawdziłaby się 12mm albo 15mm? Nie miałem do tej pory styczności z tego typu wyrobami z miedzi, dlatego pytam.. Za podobną cenę być może kupisz od kol. Wesołego gotową nierdzewną chłodnicę, o ile ma jeszcze zapasy - popytaj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maryush Opublikowano 20 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2009 Mam już chłodnicę od Wesołego - ale taką dopasowaną do gara 38l, a teraz potrzebuję do KEGa, który jest węższy i wyższy.. Chociaż może zapytam o nową... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wesoly Opublikowano 20 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2009 Coś tam się by znalazło Dla osób budujących domowy browar polecam stronkę: http://www.brewzilla.nl/?brewhalla Osobiście w wolnej chili bede przerabiał swoja instlację na wzór tej: http://www.taunusbräu.de/index.html Dla mnie to idealne rozwiązanie. Zajmuje mało miejsca, można automatyzować, zero dźwigania i do tego można robić dekokt... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maryush Opublikowano 21 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2009 Czy można wykorzystać pompę z pralki automatycznej do podawania wody do wysładzania (60-78°C ) ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
flood Opublikowano 21 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2009 Witam, mam pytanie do użytkowników kegów 50l. Ile można praktycznie 1. zatrzeć słodu - szacuję że 5-5,5kg plus 15l to objętość około 18l - czyli podwójna dałaby się zmieścić 2. nachmielić - z powyższego zasypu chmielenie zaczynam około 30l, i potrafi z gara 40l uciekać. Czyli teoretycznie w kegu 50l nie mam szans się zmieścić. Jakie są wasze doświadczenia, ile może być brzeczki przedniej spokojnie w takim kegu, ile otrzymujecie finalnie nastawnej. W garze mam duże odparowanie - niemal 20%, w kegu chyba byłoby niższe. pzdr flood Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 21 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2009 w 50l spokojnie możesz chmielić 45l Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maryush Opublikowano 21 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2009 w 50l spokojnie możesz chmielić 45l 45l na początku chmielenia? A ja sądziłem, że więcej brzeczki się zmieści.. tak 47-48l Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 21 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2009 leję jakieś 45-47l , a w trakcie gotowania bywa że jeszcze dolewam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 21 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2009 ostatnio robiłem portera weszło 15kg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 23 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2009 (edytowane) mam pytanie - na co wkręcacie zawór spustowy w kotle ? i nie myśle o odpowiedzi typu - na gwint Edytowane 23 Listopada 2009 przez anteks Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 23 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2009 Cześć Na teflon Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 23 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2009 (edytowane) Cześć Na teflon dzięki a kranik zwykły czy gazowy ? Edytowane 23 Listopada 2009 przez anteks Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darko Opublikowano 23 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2009 Zwykły. U mnie brzeczka jest zazwyczaj w stanie ciekłym . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziadek63 Opublikowano 23 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2009 Zwykły. U mnie brzeczka jest zazwyczaj w stanie ciekłym . No i ścieram piwo z monitora... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ignac99 Opublikowano 23 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2009 (edytowane) Cześć Na teflon Masz już swój KEG przygotowany? Robiłeśjuż próbę? Edytowane 23 Listopada 2009 przez Ignac99 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 23 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2009 Cześć Keg jeszcze nie jest przygotowany. Zanim chwycę w rękę szlifierkę muszę dobrze przemyśleć co z nim zrobić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 23 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2009 Cześć Keg jeszcze nie jest przygotowany. Zanim chwycę w rękę szlifierkę muszę dobrze przemyśleć co z nim zrobić. Och, cieżka robota przed Tobą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 23 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2009 Cześć Och, cieżka robota przed Tobą Właściwie mam dylemat najważniejszy: zatrudnić kega w browarze czy w gorzelni. Tu i tu by się przydał. Niestety tu i tu jest trochę roboty by był użyteczny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wesoly Opublikowano 23 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2009 Cześć Och, cieżka robota przed Tobą Właściwie mam dylemat najważniejszy: zatrudnić kega w browarze czy w gorzelni. Tu i tu by się przydał. Niestety tu i tu jest trochę roboty by był użyteczny. Przecież spokojnie możesz użytkować KEGa do dwóch celów. Osobiście planuje tak zaadoptować zbiornik na mleko z płaszczem... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 23 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2009 Osobiście planuje tak zaadoptować zbiornik na mleko z płaszczem... Bo Ty jesteś debeściak wśród piwowarów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się