admiro Opublikowano 6 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2011 Hmm.. to trochę źle.. Bo w moim projekcie browaru fałszywe dno kłóci się z systemem opróżniania kadzi z młóta Ja wczoraj testowałem cyrkulację w HERMSie przez filtr z rurek ponacinanych, w sumie 60 cm (kwadrat 4x15), zacier spokojnie cyrkulował, ale większa powierzchnia filtracyjna na pewno byłaby dużo lepsza. Mąka miała tendencję do oblepiania rurek. Ja też docelowo zastosuję fałszywe dno. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbynekkk Opublikowano 6 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2011 Nie widzę problemy, fałszywe dno trzeba tak wykonać by się składało w pół. Podciągasz do góry środek i spłukujesz młóto. Ja gdybym nie karmił nim drobiu tak bym właśnie robił. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seniorroberto Opublikowano 6 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2011 Hmm.. to trochę źle.. Bo w moim projekcie browaru fałszywe dno kłóci się z systemem opróżniania kadzi z młóta To tylko opinie... i tak musisz zdecydować po swojemu... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maryush Opublikowano 6 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2011 (edytowane) Hmm.. to trochę źle.. Bo w moim projekcie browaru fałszywe dno kłóci się z systemem opróżniania kadzi z młóta To tylko opinie... i tak musisz zdecydować po swojemu... Ja to wiem' date=' od dawna stosuję się do zasady [i']wysłuchaj każdego, zrób po swojemu[/i] Toteż postanowiłem na początku dać oplot, nie blokując sobie możliwości modyfikacji.. Edytowane 6 Lutego 2011 przez Maryush Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxhot Opublikowano 17 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2011 Do wymiennika ciepła HLT zamontuje 2000 wat grzałkę, pytanie +- Ile czasu potrwa podgrzewanie między kolejnymi przerwami czy taka moc wystarczy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
henry Opublikowano 17 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2011 Wg wyliczeń teoretycznych podgrzanie 40l wody (wymiennik plus zacier) przy grzałce 2kW z 52st.C do 62st.C zajmie 14 minut i zużyje się 0,46kWh prądu. Brak w tym mas zbiorników i instalacji i strat - tylko woda. No i brak sprawności wymiany cieplnej.. tak na "oko" to dobije pewnie do 20minut. Za mała grzałka lub za dużo płynów... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbynekkk Opublikowano 17 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2011 Zawsze można zacząć zacieranie przy temperaturze w wymienniku powyżej 90 stopni. Wówczas i czas dochodzenia do odpowiedniej temperatury w kadzi zaciernej znacznie się skraca. Zwykle nie miałem problemów z podgrzewaniem warki 42 litry z prędkością 1 stopień na minutę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
henry Opublikowano 18 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2011 Ja podałem jak to teoretycznie wygląda. Start.. stop.. ale dochodzi praktyka i wiedza tajemna.. ale mimo wszystko 2kW to trochę mało aby tym zarządzić.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxhot Opublikowano 18 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2011 Wystarczą 3 kw wody będzie tylko tyle żeby zalać wymiennik więc powiedzmy połowa beczki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbynekkk Opublikowano 18 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2011 Powinno być nie mniej niż tyle ile przewidujesz zużyć do wysładzania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxhot Opublikowano 23 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2011 Zastanawiam się nad kupnem pompy padło na pompę myjącą ze zmywarki. Pytanie czy ktoś ma podłączony taki typ pompy, chodzi mi o wykonanie połączenia między pompą a instalacją miedzianą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 23 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2011 tu masz przykład mocowań z browaru Zbynka http://www.piwo.org/galeria/displayimage.php?album=search&cat=0&pos=22 http://www.piwo.org/galeria/displayimage.php?album=search&cat=0&pos=23 na ciepło można te nyple wkręcić. zepu 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 23 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2011 tu masz przykład mocowań z browaru Zbynkahttp://www.piwo.org/galeria/displayimage.php?album=search&cat=0&pos=22 http://www.piwo.org/galeria/displayimage.php?album=search&cat=0&pos=23 na ciepło można te nyple wkręcić. jeno sie link nie otwiera Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 23 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2011 wężykiem wężykiem i cybanty, albo wkręcić na gorąco gwint i ew silikonem uszczelnić od zewnątrz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 23 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2011 U mnie się otwiera zdjęcia można zobaczyć w galerii Zbynka nr 23, 24 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxhot Opublikowano 23 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2011 (edytowane) tu masz przykład mocowań z browaru Zbynka na ciepło można te nyple wkręcić. Pytam bo może ktoś to robił i wie jakiej średnicy nypel pasuje, czy wogule da się coś dopasować.Nie chce kupować pompy ze zmywarki w ciemno a potem pompa będzie leżeć.Ponadto pompa ze zmywarki ma jeden króciec 34 mm a drugi 31mm spora różnica . Wiem że można wkręcić Zbynek ma pompy z pralki ten typ pompy ma mniejszą średnice zewnętrzną rurek to widać na zrzucie. Edytowane 23 Czerwca 2011 przez maxhot Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 23 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2011 nyple zawsze dopasujesz, nawet gdyby trzeba było wytoczyć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxhot Opublikowano 23 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2011 Bingo o tym nie pomyślałem masz plus . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maryush Opublikowano 23 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2011 tu masz przykład mocowań z browaru Zbynka na ciepło można te nyple wkręcić. Pytam bo może ktoś to robił i wie jakiej średnicy nypel pasuje' date=' czy wogule da się coś dopasować.Nie chce kupować pompy ze zmywarki w ciemno a potem pompa będzie leżeć.Ponadto pompa ze zmywarki ma jeden króciec 34 mm a drugi 31mm spora różnica . Wiem że można wkręcić Zbynek ma pompy z pralki ten typ pompy ma mniejszą średnice zewnętrzną rurek to widać na zrzucie. http://up.programosy.pl/foto/snap28_3.jpg Wydaje mi się, że w taką pompę zbynekkk wkręcił nyple 1/2''.. ale nie jestem pewien. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxhot Opublikowano 23 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2011 Zbynek ma z pralki to wkręcił nyple 1/2 jak witać w pompie ze zmywarki króćce są większe może spasują 3/4 lub trzeba będzie wytoczyć tylko gdzie znajde fachowca z tokarką. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 23 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2011 http://up.programosy.pl/foto/snap27_6.jpghttp://up.programosy.pl/foto/snap28_3.jpg Zbynek ma z pralki to wkręcił nyple 1/2 jak witać w pompie ze zmywarki króćce są większe może spasują 3/4 lub trzeba będzie wytoczyć tylko gdzie znajde fachowca z tokarką. Raczej 1" 2" = 60,3mm1 1/2" =48,3mm 1 1/4" = 42,4mm 1" = 33,7mm 3/4" =26,9mm 1/2" =21,3mm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi