derbykj Opublikowano 3 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2015 Witam mam prośbę o ocenę zasypu na foreign extra stout Zasyp: 3 kg słód pilznenski 2 kg pale ale 0,40 kg caraaroma 0,20 kg carafa I 0,20 kg palony jęczmień 0,40 kg płatki owsiane błyskawiczne Zacieranie : 66C - 40 min 72C - 30 min 76C - mash out Planuje chmielic Iungą ale to mniej ważne bardziej w tym piwie interesuje mnie podbudowa słodowa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cml Opublikowano 3 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2015 pierwsze miejsce birofila 2014 w kategorii FES http://www.piwo.org/topic/8807-estrella-varsovia/page__st__80#entry263684 zwóć uwagę na monacha jako słód podstawowy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 3 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2015 płatki owsiane błyskawiczne Jęczmienne, nie owsiane. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
derbykj Opublikowano 3 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2015 płatki owsiane błyskawiczne Jęczmienne, nie owsiane. faktycznie mój błąd Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gwzd Opublikowano 3 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2015 pierwsze miejsce birofila 2014 w kategorii FES http://www.piwo.org/..._80#entry263684 zwóć uwagę na monacha jako słód podstawowy Monachijski był dodany w celu zmniejszenia dodatków palonych/czekoladowych/kawowych, które w większej ilości nadałyby piwu cięższego i bardziej wyrazistego charakteru. A dzięki wyższemu EBC Monachijskiego mogłem dać ich trochę mniej. Wolałem stonowaną wersję, taka mi bardziej podchodzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
biervorkoster Opublikowano 3 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2015 (edytowane) pierwsze miejsce birofila 2014 w kategorii FES http://www.piwo.org/..._80#entry263684 zwóć uwagę na monacha jako słód podstawowy Monachijski był dodany w celu zmniejszenia dodatków palonych/czekoladowych/kawowych, które w większej ilości nadałyby piwu cięższego i bardziej wyrazistego charakteru. A dzięki wyższemu EBC Monachijskiego mogłem dać ich trochę mniej. Wolałem stonowaną wersję, taka mi bardziej podchodzi. Monach Ma niższą aktywność enzymatyczną w porównaniu ze słodem pilzneńskim. Wymaga wydłużenia czasu scukrzania i potrzebuje przerwy białkowej. W twojej warce to jest 9h zacierania jak sie nie mylę. Jaki był efek końcowy? warto zasypać tyle monach? Edytowane 3 Lutego 2015 przez biervorkoster Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojen Opublikowano 4 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2015 Nie wiem ile L i jakie BLG chcesz osiągnąć ale ja bym zacierał w 62-63oC i potem ewentualnie 72. W tym piwie ważna będzie też woda. Tu masz moje dwie receptury. Pierwsza wersja dość pełna, druga trochę bardziej wytrawna. Oba piwa udane. 1. http://www.piwo.org/topic/12891-browar-wojen/#entry261450 2. http://www.piwo.org/topic/12891-browar-wojen/page__st__20#entry306047 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
derbykj Opublikowano 4 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2015 Nie wiem ile L i jakie BLG chcesz osiągnąć ale ja bym zacierał w 62-63oC i potem ewentualnie 72. W tym piwie ważna będzie też woda. Tu masz moje dwie receptury. Pierwsza wersja dość pełna, druga trochę bardziej wytrawna. Oba piwa udane. 1. http://www.piwo.org/...en/#entry261450 2. http://www.piwo.org/..._20#entry306047 Chcę 22 litry i jakies 16 BLG Dzięki za rady Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mamdobreklapki Opublikowano 5 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2015 pierwsze miejsce birofila 2014 w kategorii FES http://www.piwo.org/..._80#entry263684 zwóć uwagę na monacha jako słód podstawowy Monachijski był dodany w celu zmniejszenia dodatków palonych/czekoladowych/kawowych, które w większej ilości nadałyby piwu cięższego i bardziej wyrazistego charakteru. A dzięki wyższemu EBC Monachijskiego mogłem dać ich trochę mniej. Wolałem stonowaną wersję, taka mi bardziej podchodzi. Monach Ma niższą aktywność enzymatyczną w porównaniu ze słodem pilzneńskim. Wymaga wydłużenia czasu scukrzania i potrzebuje przerwy białkowej. W twojej warce to jest 9h zacierania jak sie nie mylę. Jaki był efek końcowy? warto zasypać tyle monach? Nigdy nie spotkałem się z takim zacieraniem, jak to się stało że tak długo trwająca przerwa białkowa nie wpłynęła negatywnie na pianę? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gwzd Opublikowano 5 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2015 Monach Ma niższą aktywność enzymatyczną w porównaniu ze słodem pilzneńskim. Wymaga wydłużenia czasu scukrzania i potrzebuje przerwy białkowej. W twojej warce to jest 9h zacierania jak sie nie mylę. Jaki był efek końcowy? warto zasypać tyle monach? Chyba warto. Mi smakowało, innym też Z forumowiczów pił je na pewno zgoda, poza tym kilka osób, o których nie pamiętam/nie znam z nicka mogło spróbować na spotkaniu piwowarów we Wrocławiu. Rozmawiałem wtedy także z Andrzejem Milerem i nakłonił mnie, że nie pożałuję jak wyślę na Birofilia Nigdy nie spotkałem się z takim zacieraniem, jak to się stało że tak długo trwająca przerwa białkowa nie wpłynęła negatywnie na pianę? Jest to metoda na tzw. śpiocha. Wstawiasz gar z wodą, mieszasz ze słodami w odpowiedniej temperaturze i idziesz spać Co do piany to niestety już nie bardzo pamiętam, mogę tylko zacytować metryczkę: 5,25/6 pkt. "Ciemnobeżowa, obfita, drobnopęcherzykowa, kilka większych bąbli, dość trwała." Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się