Jump to content

żarno


Sojer

Recommended Posts

Mam w pracy żarno. Kamienne. Ma parę lat, tyle, że lepiej nie będę pisał.

Materiał granit (chyba), tak samo rozcieracz. Kusi mnie by na tym ześrutować, bo zapowiada się uzyskanie ładnej łuski. Jedyny knyf w tym wszystkim jest taki, że przy tarciu kamlotami o siebie wytwarza się specyficzny zapach. Jest sens się tym bawić?

Link to comment
Share on other sites

Taki specyficzny zapach powstaje nawet jak kamieniem polny o drugi kamień uderzysz więc uno problemo.

Ale dla świętego spokoju ja bym najpierw te żarna porządnie wyszorował szczotą ryżową z dodatkiem jakiegoś środka myjącego.

Edited by szamankfc
Link to comment
Share on other sites

Jak wyregulujesz grubość śruty.

Tak jak w porkercie. Ręcznie.

A poważnie. Testowo ześrutowałem trochę słodu i wygląda obiecująco. Łuska jest duża, chwilami ma się wrażenie, że to całe ziarno, a okazuje się, że to połowa łuski i nic w środku.

Wobec tego śrutowanie będzie drobne, bo wyjdzie ładna warstwa filtracyjna plus filtrator z oplotu. Jeśli nie zapomnę zrobię zdjęcie.

Dla ścisłości żarno jest tego typu http://www.kaszuby.pl/pic/item,37,8,x.jpg

Wydajność powinna być dużo większa niż przy użyciu młynka do orzechów.

Edited by Tomek-Pasieka
Link to comment
Share on other sites

I jestem po śrutowaniu.

W trakcie zastanawiałem się czy nie będzie szybciej zrobić tego młynkiem do maku :)

 

No, ale teraz będę mógł dorobić filozofię, że uwarzyłem piwo antyczne hahaha.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.