Sojer Opublikowano 16 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2009 Mam w pracy żarno. Kamienne. Ma parę lat, tyle, że lepiej nie będę pisał. Materiał granit (chyba), tak samo rozcieracz. Kusi mnie by na tym ześrutować, bo zapowiada się uzyskanie ładnej łuski. Jedyny knyf w tym wszystkim jest taki, że przy tarciu kamlotami o siebie wytwarza się specyficzny zapach. Jest sens się tym bawić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzechu Opublikowano 16 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2009 Czy to żarno (lub żarna) jest jakoś eksploatowane czy też tak tylko sobie stoi. Byc może zapach zniknąłby po przemieleniu pewnej ilości ziarna. Można by nawet użyć zwykłego nie słodowanego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sojer Opublikowano 17 Października 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Października 2009 Stoi. Pewnie ostatni raz używane w średniowieczu . A zapach klasyczny. Tartych o siebie kamieni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szamankfc Opublikowano 17 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2009 (edytowane) Taki specyficzny zapach powstaje nawet jak kamieniem polny o drugi kamień uderzysz więc uno problemo. Ale dla świętego spokoju ja bym najpierw te żarna porządnie wyszorował szczotą ryżową z dodatkiem jakiegoś środka myjącego. Edytowane 17 Października 2009 przez szamankfc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziadek Opublikowano 17 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2009 Jak wyregulujesz grubość śruty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sojer Opublikowano 17 Października 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Października 2009 (edytowane) Jak wyregulujesz grubość śruty. Tak jak w porkercie. Ręcznie. A poważnie. Testowo ześrutowałem trochę słodu i wygląda obiecująco. Łuska jest duża, chwilami ma się wrażenie, że to całe ziarno, a okazuje się, że to połowa łuski i nic w środku. Wobec tego śrutowanie będzie drobne, bo wyjdzie ładna warstwa filtracyjna plus filtrator z oplotu. Jeśli nie zapomnę zrobię zdjęcie. Dla ścisłości żarno jest tego typu http://www.kaszuby.pl/pic/item,37,8,x.jpg Wydajność powinna być dużo większa niż przy użyciu młynka do orzechów. Edytowane 17 Października 2009 przez Tomek-Pasieka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 18 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2009 Cześć Dla ścisłości żarno jest tego typu http://www.kaszuby.pl/pic/item,37,8,x.jpg trochę mało zautomatyzowane Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sojer Opublikowano 18 Października 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Października 2009 trochę mało zautomatyzowane Powrót do korzeni doby neolitu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sojer Opublikowano 25 Października 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Października 2009 I jestem po śrutowaniu. W trakcie zastanawiałem się czy nie będzie szybciej zrobić tego młynkiem do maku No, ale teraz będę mógł dorobić filozofię, że uwarzyłem piwo antyczne hahaha. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się