Aleksander Posted February 4, 2015 Share Posted February 4, 2015 (edited) Po dwóch tygodniach fermentacji burzliwej i dwóch tygodniach fermentacji cichej, 27 grudnia 2014 zabutelkowałem Tasmanian Red Ale. Warzone wg. przepisu z twojbrowar.pl, surowce - zestaw również tego sklepu. Kapslowane kapslownicą Grifo HD. Nie mam przy sobie kartki z zapiskami ale wszystko przebiegało mniej więcej jak w przepisie. Drożdże: Fermentis US-05 Temperatura w pomieszczeniu waha się w przedziale od 16 do 19 stopni Celsjusza. Brzeczkę przelałem przed gotowaniem przez materiałowy filtr i z burzliwej na cichą również przelałem przez ten filtr, w nadziei że piwo będzie klarowniejsze. Dzisiaj otwieram butelkę i mam delikatne psyknięcie, bardzo delikatne nagazowanie, w miarę dobry smak ale piwo prawie bez piany. Tracę nadzieję, po tak długim czasie nie widać jakiś konkretnych postępów. To była moja druga warka w życiu, nadal się uczę Jakieś sugestie ? Edited February 5, 2015 by Aleksander Link to comment Share on other sites More sharing options...
watson Posted February 4, 2015 Share Posted February 4, 2015 Podaj więcej informacji o piwie i przede wszystkim ile i jakiego surowca do refermentacji użyłeś? w jakiej temperaturze stoi? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Deathhammer Posted February 4, 2015 Share Posted February 4, 2015 Jak przeprowadzałeś refermentację? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Aleksander Posted February 4, 2015 Author Share Posted February 4, 2015 Podaj więcej informacji o piwie i przede wszystkim ile i jakiego surowca do refermentacji użyłeś? w jakiej temperaturze stoi? Surowiec: glukoza w ilości o ile dobrze pamiętam 6 g na 1 litr. Dokładnie dopiszę jutro po pracy. Pomieszczenie do warzenia mam poza domem. Do brzeczki w całości wsypałem wymierzoną ilość glukozy i zamieszałem dokładnie. Po tym zlewałem do butelek i kapslowałem. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sławek Posted February 5, 2015 Share Posted February 5, 2015 Spróbuj butelki z drugiego końca skrzynki, może jednak słabo zmieszałeś i będzie przegazowane. Dużo lepiej robić syrop cukrowy (najlepiej go od razu pogotować przez 15 minut, w cukrze też coś się może zaląc), cukier się słabo rozpuszcza. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marcin K. Posted February 5, 2015 Share Posted February 5, 2015 A moim zdaniem odfiltrowałeś drożdże. Poczekaj z miesiac to się nagazuje. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Łukasz Posted February 5, 2015 Share Posted February 5, 2015 A moim zdaniem odfiltrowałeś drożdże. A to ciekawostka ... możesz jakoś uargumentować swoją teorię? Link to comment Share on other sites More sharing options...
bart3q Posted February 5, 2015 Share Posted February 5, 2015 Marcin K sorry ale nie mogę się powstrzymać... buahahahahaha Link to comment Share on other sites More sharing options...
Aleksander Posted February 5, 2015 Author Share Posted February 5, 2015 A moim zdaniem odfiltrowałeś drożdże. Poczekaj z miesiac to się nagazuje. Drożdże są widoczne na dnie butelek. Próbowałem kilka butelek. Obawiam się że miesiąc nie wystarczy do nagazowania i do poprawy piany w takim tempie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Aleksander Posted February 5, 2015 Author Share Posted February 5, 2015 (edited) Spróbuj butelki z drugiego końca skrzynki, może jednak słabo zmieszałeś i będzie przegazowane. Dużo lepiej robić syrop cukrowy (najlepiej go od razu pogotować przez 15 minut, w cukrze też coś się może zaląc), cukier się słabo rozpuszcza. Tomasz Kopyr na jednym ze swoich filmów wspominał, że samego cukru czy glukozy nie ma prawa nic ruszyć. Glukoza ponoć dobrze rozpuszcza się w wodzie, a ja właśnie dodałem glukozy nie zwykłego cukru spożywczego. Na pewno dobrze zamieszałem. Nawet w trakcie zlewania, kiedy upuściłem już połowę brzeczki, ponownie zamieszałem. Edited February 5, 2015 by Aleksander Link to comment Share on other sites More sharing options...
PawelH Posted February 5, 2015 Share Posted February 5, 2015 A moim zdaniem odfiltrowałeś drożdże. Poczekaj z miesiac to się nagazuje. Aleksander już czeka miesiąc... Raczej mało surowca dał na refermentacje. Dodatkowo jest spore ryzyko, że glukoza wsypana wprost do piwa słabo się wymieszała. Zostaw w spokoju i rób kolejne piwa... Link to comment Share on other sites More sharing options...
jaras Posted February 5, 2015 Share Posted February 5, 2015 Tomasz Kopyr na jednym ze swoich filmów wspominał, że samego cukru czy glukozy nie ma prawa nic ruszyć. Jakiś zakaz jest? "Nie słyszeli? Koper mówił, że nie jemy to nie jemy" Na pewno dobrze zamieszałem. Nawet w trakcie zlewania, kiedy upuściłem już połowę brzeczki, ponownie zamieszałem. Czyli jeśli jednak źle zamieszałeś, to zabutelkowałeś połowę z niedostateczną ilością środka do refermentacji, a drugą połowę z niedostateczną, odpowiednią lub zbyt dużą. Link to comment Share on other sites More sharing options...
PawelH Posted February 5, 2015 Share Posted February 5, 2015 Czyli jeśli jednak źle zamieszałeś, to zabutelkowałeś połowę z niedostateczną ilością środka do refermentacji, a drugą połowę z niedostateczną, odpowiednią lub zbyt dużą. Nie no Jaras nie do końca... Kolega mógł zamieszać dobrze na samym początku. W trakcie rozlewu zamieszał PONOWNIE. Chociaż kto wie... może być tak jak myślisz, że połowa butelek będzie przegazowana. Link to comment Share on other sites More sharing options...
jaras Posted February 5, 2015 Share Posted February 5, 2015 Czyli jeśli jednak źle zamieszałeś Link to comment Share on other sites More sharing options...
Aleksander Posted February 5, 2015 Author Share Posted February 5, 2015 (edited) Rozlewanie nie idzie zbyt szybko i żeby nie było sytuacji o której niektórzy tutaj piszą, to właśnie zamieszałem dodatkowo, raz a może dwa razy. Sprawdzałem na kilku butelkach, sytuacja identyczna. Nie pamiętam niestety ale przy tej warce albo przy kolejnej mierzyłem glukozę trochę na oko. Nie zabrałem ze sobą wagi i odmierzałem ilości łyżką do zupy. Przyjąłem wtedy chyba 12g - jedna łyżka. Więc na pewno w takim przypadku nie wsypałem idealnie wskazanej w przepisie ilości. Edited February 5, 2015 by Aleksander Link to comment Share on other sites More sharing options...
Aleksander Posted February 5, 2015 Author Share Posted February 5, 2015 Tomasz Kopyr na jednym ze swoich filmów wspominał, że samego cukru czy glukozy nie ma prawa nic ruszyć. Jakiś zakaz jest? "Nie słyszeli? Koper mówił, że nie jemy to nie jemy" Na pewno dobrze zamieszałem. Nawet w trakcie zlewania, kiedy upuściłem już połowę brzeczki, ponownie zamieszałem. Czyli jeśli jednak źle zamieszałeś, to zabutelkowałeś połowę z niedostateczną ilością środka do refermentacji, a drugą połowę z niedostateczną, odpowiednią lub zbyt dużą. Nie jestem Kopyro-wyznawcą ale akurat on o tym wspominał Link to comment Share on other sites More sharing options...
PawelH Posted February 5, 2015 Share Posted February 5, 2015 Czyli jeśli jednak źle zamieszałeś To jeśli sporo zmienia... Dzięki za czujność Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sławek Posted February 5, 2015 Share Posted February 5, 2015 Tomasz Kopyr na jednym ze swoich filmów wspominał, że samego cukru czy glukozy nie ma prawa nic ruszyć. Też tak czytałem, ale później w materiałach pspd wyczytałem z 5 wad które mogą być wywołane niedezynfekowanym cukrem. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Łukasz Posted February 5, 2015 Share Posted February 5, 2015 Nie pamiętam niestety ale przy tej warce albo przy kolejnej mierzyłem glukozę trochę na oko. Nie zabrałem ze sobą wagi i odmierzałem ilości łyżką do zupy. Przyjąłem wtedy chyba 12g - jedna łyżka. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marcin K. Posted February 5, 2015 Share Posted February 5, 2015 No i z czego to ha. Napisał przecież że filtrował przez cośtam. Jak porządnie sklarujesz piwo to potem się długo nagazowuje, nawet miesiąc i dłużej. Taki skrót myślowy a wy zgredy drwicie. Oczywiście że możliwe jest że wpadło zbyt mało surowca do refermentacji. Polecam sypać do każdej nutelki osobno jak ma się problem z mieszaniem. Poza tym duży dodatek wody po fermentacji głównej może znacząco pogarszać pianę na gotowym piwku. Co do filtracji oczywiście musiałby zastosować chyba 1mikronowy filtr zeby wszystko odfiltrować bo rozmiar drozdzakow to około 2-7 um szer/ 3-10 um długości ale możliwe przecież jest że przepuszczając nawet przez większy filtr zostawi zbyt mało grzybów do szybkiego nagazowania. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Łukasz Posted February 5, 2015 Share Posted February 5, 2015 ale możliwe przecież jest że przepuszczając nawet przez większy filtr zostawi zbyt mało grzybów do szybkiego nagazowania. Skoro tak twierdzisz. P.S. Tu mówimy o zwykłym materiałowym. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marcin K. Posted February 5, 2015 Share Posted February 5, 2015 Filtry do wody też sa z jakiegoś włókna, na RO np. wstepny jest 5u pozniej weglowy a pozniej 1u i dopiero osmoza. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Aleksander Posted February 5, 2015 Author Share Posted February 5, 2015 Filtr widoczny na zdjęciu poniżej. Specjalnie nie chciałem zbyt drobnego. Link to comment Share on other sites More sharing options...
jaras Posted February 5, 2015 Share Posted February 5, 2015 Filtr widoczny na zdjęciu poniżej z burzliwej na cichą również przelałem przez ten filtr To się troszku napowietrzyło piwko przy przelewaniu na cichą. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sławek Posted February 5, 2015 Share Posted February 5, 2015 Zakładaj ten filtr na koniec wężyka do przelewania, tak żeby był zanurzony w przelewanym piwie. Filtrowanie przed cichą jest aż tak konieczne? po prostu postaraj się nie zassać wężykiem dużo syfu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now