Skocz do zawartości

Browar Yirgacheffe


Rekomendowane odpowiedzi

Dlaczego Yirgacheffe? 

Piwowarstwo to tak naprawdę moje drugie życie. Pierwszym jest kawa, oczywiście nie wliczam do tego rankingu rodziny, która jest i zawsze będzie na samym szczycie.

Co ma wspólnego kawa, piwo i tajemnicza nazwa Yirgacheffe...?

Najogólniej rzecz ujmując, wg mnie najlepsze kawy pochodzą z Etiopii, a Yirgacheff to rejon, z którego ziarna uwielbiam w szczególności! Prędzej czy później kawa musiała zagościć do mojego browaru stąd nazwa do niej nawiązuję. 

 

Moje zmagania z piwowarstwem:

 

#3 AIPA
#4 American Wheat Ale
#5 Miodowe
#6 Malinowe
#7 American IPA
#8 Szlochy Kaśki
#9 VIP ala biedronka
#10 Harcerskie
#11 American IPA
#12 Malinowe
#13 RIS 28,5 BLG

#14 Coffee Stout

#15 Barley Wine

#16 Żytnio Owsiany American Stout - poszedł w kanał...

#17 Desperados

#18 Lolek (Blond Ale)

#19 FAH Amar

#20 Szampan z dzikiego bzu

#21 Grodziskie z kwiatem Bzu

#22 Scotch Ale / Wee heave

#23 Pale Ale

#24 Harcerskie 2

#25 Pale Ale 2 

#26 Pale Ale 3

#27 Pale Ale 4

#28 Pale Ale w pełnym słońcu

#29 Sweet Pale Ale

#30 Anty Pale Ale

#31 Afryka dla Ameryki

#32 AIPA

#33 Sweet Pale Ale

#34 Zwykłe Jasne

#35 AIPA

#36 Milk Stout

#37 APA

#38 AIPA v6

#39 AIPA v7

#40 APA v9 (ala Mild)

#41 AIPA v8

#42 American Wheat

#43 AIPA z trawą cytrynową

#44 APA v10

#45 APA v11 (dekokcja)

#46 APA v12

#47 SH Waimea

#48 No boil hops

#49 APA v13

#50 IPA v10

#51 APA v14

#52 APA v15

#53 APA v16

#54 APA v17

#55 IPA v11

#56 Szampan z bzu 2016

#57 Harcerskie 3

 

 

 

Likiery/nalewki

 

#1 Miętówka I

#2 Miętówka II

#3 Truskawkówka

#4 Lipówka

#5 Orzechówka

#6 Aroniówka

 

 

Wzory etc

 

Przydatne wzory

calculator

Odpowiedniki słodów

Przelicznik BLG/Plato ---> SG

 

 

 

W planach:

  •  Wheat Wine
  • American wheat z wysłodków single hop chinook
  • RIS słodczy, bardziej palony, bardziej goryczkowy
  • Słodki Stout z wysłodków z dodatkiem dużej ilości wiśni
  • Harcerskie takie jak wersja pierwsza, czyli coś w stylu oranżada pomarańczowa. 
  • Zestaw 2-3 piw. Każdy z innym karmelowym, jasnym 30, ciemnym 300 etc, goryczka 35-40 IBU na pewno single hop 
  • Desperados wersja bez cytryny, w zamian herbata cytrynowa przed rozlewem
  • Saison lub IPA na dzikich drożdżach po szampanie z bzu
Edytowane przez profik
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#3 American India Pale Ale

 

14 BLG | 65 IBU

55% Wydajność

 

Pale Ale - 5,20 kg

Caramel Pils - 0,50 kg

Karmelowy 30 - 0,30 kg

Pszeniczny - 0,10 kg

 

Zacieranie 2h - 67°C

 

Chmielenie:

Chinook (11,2%) - 30g - 45 min

Simcoe (12,9%) - 20g - 30 min

Citra (13,6%) - 10g - 30 min

Citra (13,6%) - 20g - 10 min

Cascade (7,1%) - 20g - 5 min

 

Do gara przy przy chłodzeniu w 85°C wrzucone - Cascade - 20g, Polaris - 10g, Citra - 20g, Simcoe - 10g, Mosaic - 10g

 

Fermentacja w 18°C, drożdze - Wyeast 1272 AAII.

 

Na cicha wrzucone Citra 50g, Cascade 10g, Simcoe 10g, Mosaic 20g,

 

 

#4 American Wheat Ale

 

13 BLG | 28 IBU

56% wydajność

 

Pilzneński - 3,50 kg

Pszeniczny - 2,27 kg

Monachijski - 0,43 kg

Carapils - 0,43 kg

 

Zacieranie 2h - 66°C

 

Chmielenie wszystkie chmiele na 20 min gotowania:

Mosaic - 10g

Chinook - 10g

Polaris - 10g

Simcoe - 10g

 

Gęstwa Wyeast AA po #3

Fermentacja w 16-17°C

Edytowane przez profik
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#5 Miodowe

 

13 BLG | 23 IBU

 

Miód gryczany - 2,4 kg

Pilzneński - 1,50 kg

Abbey 45 EBC - 0,30 kg

Płatki owsiane - 0,20 kg

Łuska gryczana - 0,20 kg

Karmelowy 30-40 EBC - 0,11 kg

Monachijski I - 0,1 kg

Pyłek kwiatowy 35g

 

5 min w 62°C, podgrzanie do 72°C - do negatywnej próby jodowej

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#6 Malinowe

 

 

12 BLG

 

 

Drożdze po burzliwej z warki nr #4 wraz z 3l piwa

Cukier - 1,00 kg

Maliny 3,00 kg- uzyskany sok dodany do fermentora

Woda - 10l

Ksylitol - 0,70 kg

 

Na cicha fermentacje, na ostatnie 12h dodany susz owocowy (hibiskus, malina, porzeczka) około 70g

 

Wg kobiet i wielu osób piwo jest genialne. Niestety drogie przez ksylitol.

 

Następnym razem, zrobię zacieranie na słodko...

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#7 AIPA

15 BLG | 65 IBU

Wydajność 71%

 

Pilzneński bruntal - 6,00 kg

Carapils - 0,70 kg

Karmelowy 30-40 EBC - 0,40 kg

Pszeniczny - 0,15 kg

 

Zacieranie w 68°C przez 1h 30 min

 

Chmielenie:

Magnum - 50g - 20 min

Chinook - 35g - 15 min

Citra + Amarillo - po 20g - 10 min

Citra + Amarillo - po 20g - 5 min

Citra + Amarillo - po 10g - 1 min

Citra + Amarillo - po 50g - do gara przy chłodzeniu (85°C)

 

Drożdże US-05

Start w 16,5°C w czasie fermentacji wzrost powolny do 21°C

 

Chmielenie na zimno: 8g/l

W jednym fermentorze citra + amarillo, w drugiem waimea + waiiti

 

Piwo zajęło pierwsze miejsce w Krakowskim Konsumenckim Konkursie Piw Domowych

Edytowane przez profik
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#8 Szlochy Kaśki (ze względu na żone, która bardzo ubolewała, że robię piwo w tym dniu) :D

 

12,5 BLG | 20 IBU

Wydajność 60%

 

Pale Ale - 1,35 kg

Pilzneński - 1,20 kg

Monachijski I - 0,46 kg

Karmelowy 30/40EBC - 0,18 kg

Pszeniczny - 0,10 kg

Zasyp bardzo spontaniczny, nawet bardziej po to by wysprzątać pozostałości...

 

Chmielenie (20l brzeczki 9,5BLG):

Sybilla - 15g - 60 min

Sybilla - 15g - 15 min

Sybilla - 15g - 5 min

Sybilla - 20g - 0 min

 

Drożdże US-05 po warce nr #7

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#9 VIP (Piwo wzorowane pod produkt biedronkowy typu "VIP")

 

15 BLG | 17 IBU | 8,2% Alk

Wydajność 67%

 

Pilzneński - 5,00 kg

Cukier - 1,00 kg

Pszeniczny - 0,20 kg

 

Słód wrzucony do wody o temp 65°C,

Temp 64°C utrzymywana przez - 1h 15min

Podgrzanie do 72°C i przerwa przez - 10 min

Wygrzew 78°C

 

Chmielenie:

Magnum (15%) - 70 min

Cukier - 10 min

 

Drożdże US-05 po warce #8

Temp fermentacji:

Pierwsze 3 dni 14°C

Kolejne 3 dni 16°C

Po 8 dniach (4BLG) temp podniesiona do 20°C

Finalnie BLG spadło do 1 :)

 

Piwo robione z myślą o znajomych lubiących % :)

Edytowane przez profik
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

19.01.2015r

#10 Harcerskie, 4,5 blg , 23 litrów , 17 IBU
67% wydajność

Zasyp:

Karmelowy 45 EBC - 0,70 kg
Pilzneński Bruntal - 0,75 kg
Pszeniczny - 0,13 kg
Płatki owsiane - 0,40 kg
 

Zacieranie:

70-75C - 3h Mała ilość, bardzo gesta wiec ciężko było ustalić temp...

 

Chmielenie:

 

Citra, Amarillo, Waimea - po 6g na 15min oraz po 6g na 5 min

 

Zadane drożdżami s-04

Zeszło do 2 BLG oraz zabutelkowane wraz z 160g cukru na 23litry

Edytowane przez profik
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

12.02.2015r

#12 Malinowe, 12 blg , 25 litrów , 23 IBU
70% wydajność

Zasyp:

Pilzneński Bruntal - 4,50 kg
Maliny mrożone - 3,40 kg

Zacieranie:

64C 10 min
72C 60 min
78C mashout

Chmielenie:

Magnum 15% 18 g 50 min
Maliny ugotowane w wodzie, odcedzone. Dodany sok na koniec chmielenia.
Czysty sok z malin miał około 4 BLG

Wybicie: 25 litrów , 12 blg , Zadane uwodnionymi M07 British Ale
Co prawda bardzo mocno odfermentowują (a chciałem otrzymac piwo mocno słodkie) ale tak naprawde drożdże są na rozruchu przed RIS'em :)

Test fermentacji pokazał 4BLG, szczerze po takim zacieraniu spodziewałem sie na koniec 5-6 BLG, następnym razem całość do 72C...

 

Wrzucam na 12h przed butelkowaniem około 150g zielonej herbaty malinowej.

Zabutelkowane wraz z 114g cukru oraz 700g ksylitolu na 22l gotowego piwa! 

Edytowane przez profik
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

17.02.2015r

#13 RIS, 28.5 Blg , 25 litrów , 70 IBU
62% wydajność (zapewne ciut większa bo teraz liczyłem bez chmielin, które wylałem)

Zasyp:

47,06 % - Pilzneński Bruntal - 6,00 kg
15,69 % - Monachijski I - 2,00 kg
7,84 % - Płatki owsiane - 1,00 kg
4,31 % - Pszeniczny - 0,55 kg
2,35 % - Amber - 0,30 kg
2,35 % - Brown - 0,30 kg
2,35 % - Karmelowy 30 - 0,30 kg
2,35 % - Karmelowy 300 - 0,30 kg
3,92 % - Carafa II Special ® - 0,50 kg
3,92 % - Jęczmień palony - 0,50 kg

7,84 % - Cukier - 1,00 kg - dodany po 7 dniach burzliwej

Zacieranie:

64C 60 min
72C 20 min
78C mashout

Chmielenie:

90 min - 20g Magnum (15%)
90 min - 60g Magnum (12%)

Zadane w całości gęstwą (M07 British Ale) po malinowym.

Fermentacja w 16C, Po dwoch dniach blg spadlo z 26,5 do 16,5BLG.

3 dzień temp podniesiona do 16-17°C a blg - 13,5BLG.
7 dzień temp 19°C blg spada bardzo powoli (około 0,3-0,4 na dzień), dodałem 1 kg cukru rozpuszczony w litrze wody. Blg podskoczyło do 28,1.
11 dzień - 9 BLG, czyli odfermentowało 19,1 BLG :) (Brzeczkę do pomiarów spuszczam kranikiem, który dezynfekuję za każdym razem)
Po 13 dniach burzliwej Blg w miare stabilne - równe 8. :) Czyli 12,5% alko juz jest


06.03.2015r
Zlane na cichą przy 7,5BLG, 13% alko
Test organoleptyczny: zbyt mało palności - nawet dla mnie, który nie lubi palonych piw...
Generalnie chciałem bardziej czekoladowego risa więc narzekać nie mogę bo jest cudny, ale następnym razem dam więcej palonych słodów :) Goryczka też lekko za mała.

 

20.03.2015r

Po 2 tyg cichej powędrował do szklanego balona, do którego wrzuciłem w sumie 160g płatków dębowych 80g średnio i 80g mocno opiekane zalanych wcześniej w około 200ml whiskey. Ogólnie zszedł z 28,5 do 7BLG więc spoko.

 

16.04.2015r

Zabutelkowano wraz z 76g cukru. Wyszło 68 butelek 0,33l oraz jedna 0,5l :)

Edytowane przez profik
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Planujesz dzielić brzeczkę, czy zebrać pełny gar i odparowywać?

 

Zebrałem 20l brzeczki przedniej 24BLG. Do osobnego gara zebrałem 25l | 9blg, to odparowałem do 21blg i połączyłem z główną brzeczka i właśnie wszystko to zgotowuję. Myślę że po chmieleniu bedzie jakies 25BLG :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dzisiaj wrzuciłem do sterylnego (wyparzonego) słoika 160g płatków dębowych (mocno oraz średnio palone) to zalałem jakimś whiskey bodaj Jack Daniels. Wleję to wszystko do balona gdy będę przelewał RIS'a na leżakowanie... :) 

Ogolnie mocno zaciekawił mnie temat piw z wysokim ekstraktem poczatkowym... Następne mocne piwo będzie pewnie w stylu Barley Wine, a kolejne pewnie jakiś "Hiper Tripple RIS" 40BLG.
Tutaj pewnie na początek pójda zahartowane drożdze (US-05, M07, ) a gdy już odpadną z boju dorzucę albo szampańskie (drożdże Lalvin EC 1118) albo winne. :) 

Albo WLP099 Super High Gravity?? :)

Edytowane przez profik
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

RIS mocno zwolnił... Znak, że drożdże zezarły juz większośc prostych cukrów, no i alko też robi swoje.

Po 5 dniach jest 11 BLG więc odfermentowało już 58%, dobry wynik jak na risa. :)

Teraz co 2 dni podnosze temp o 1°C aż do 21. Zapewne po 2 tyg od zadania drożdzy zleję na cicha

Płatki dębowe się moczą przed leżakiem, musze tylko ukraśc od mamy szklany balon :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wrzucam wzory ktore ostatnio mocno sie przydaja. Uzywam kartki i olowka do wszystkich wyliczen to i wzory trzeba pamietac. Moze komus sieprzydadza...


O ile podniesie nam ekstrakt cukier, który dodamy do brzeczki:
BLG = [ [waga cukru w brzeczce] + [cukier który dodajemy w Kg] ]X 100 / [waga brzeczki po dodaniu cukru]



Jak obliczyć wagę brzeczki:
[Objętośc brzeczki w L] X [Gęstość brzeczki w SG (specific gravity)]

np mam 20l brzeczki 15blg

15blg---> 1.061 SG

20l x 1.061 = 21.22 kg



Jak obliczyć zawartość cukru w brzeczce (kg):
[Waga brzeczki w KG] X [bLG piwa] / 100

np mam 20l brzeczki 15blg

 21.22 kg X 15BLG / 100 = 3,18 KG  



Ekstrakt słodowy WES 1,7kg w płynie ma w sobie 1,366(6)kg cukru.


 Przelicznik BLG/Plato ---> SG

Edytowane przez profik
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Na dniach będe warzył coffee stouta by rozruszać drożdzę dla:

 

 

"American Barley doubel Wine" będę celował w baling 35+ ale to i tak później się zobaczy bo podbijac będe na końcu cukrem i ekstraktem słodowym.

 

Planowany zasyp:

 

62,13 % - Pilzneński bruntal - 10,50 kg

5,92 % - Monachijski I - 1,00 kg

2,96 % - Karmelowy 300 - 0,50 kg

8,87 % - Cukier - 1,50 kg

20,19 % - Ekstrakt WES - 3,4 kg

pożywka dla drożdzy (dodawana  za każdym razem gdy podbijam ekstrakt)

chlorowodorek tiaminy (Witamina B1).  6 mg /L ??

 

Zacierać będę przez 2h w 64°C w 26l wody

 

Odbiore 8l brzeczki przedniej, która odparuję do objętości 3-4l to pójdzie do zamrożenia, posłuży mi później by podbić ekstrakt jak fermentacja zwolni. Zabieg celowy gdyż chcę skarmelizować trochę brzeczkę podczas odparowywania.

Resztę odparuję gdzies do 15l - 28BLG 

 

Chmielenie: ??? Raczej IBU 110+

 

Drożdze US-05 zahartowane po coffee stoucie, 

Piwo musi zostać zlane znad osadów drożdzowych gdy te już odpadną, następnie drożdze winne Lalvin EC-1118 zahartowane w kilku litrowym starterze z pożywką dla drożdzy oraz wit b1 gdy fermentacja ruszy dodam do fermentora z piwem. 

Edytowane przez profik
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

01.03.2015r

 

#14 Coffee Stout, "Yirgacheffe Stout" 16 blg , 28 litrów , 47,5 IBU

65,5% wydajność 


Zasyp:


54,4 % - Słód monachijski Typ I Litovel 4,00 kg
13,6 % - Słód monachijski Typ II Strzegom 1,00 kg
13,6 % - Słód Pilzneński Bruntal - 1,00 kg

6,8 % - Płatki owsiane - 0,50 kg

3,4 % - Słód Amber Fawcett - 0,25 kg
2,7 % - Słód Pale Chocolate Fawcett - 0,20 kg
2,7 % - Słód Carafa ® Special typ II - 0,20 kg
2,7 % - Palony jęczmień Weyermann - 0,20 kg
 

Łącznie 7,35 kg słodu

 

Zacieranie:

66C 30 min
70-67C 60 min
78C mashout

Chmielenie:

Magnum 11,9% - 58g - 50min

 

Kawa Etiopia Yerga Amaro (natural) palona pod espresso - 0,25 kg - zmielone bardzo grubo, praktycznie złamane na pół. Wrzucone do gara przy chłodzeniu w 70°C, miałem wrzucić przy 80°C ale moja wanna za szybko chłodzi... :D

 

Drożdże:

US-05 (dwie paczki)

Napowietrzanie mieszadłem do farby dwa razy, po zadaniu drożdży przez około 10min, następnie po około 8h przez 5 min.

Drożdże zadanie w temp 20C, po 3h temp spadła do 16C.

09.03 - Zlane na cichą.

30.03 - Butelkowanie - zeszło do 5,5BLG.

14l zabutelkowane z 69g cukru oraz 20 shotami espresso czyli około 1,5 shota na butelkę 0,5l.

15l zabutelkowane z 74g cukru.

29.06 - Wyszła mokra, stara szmata... niestety ale infekcja. Szkoda że piwa nie zrobiłem miesiąc przed birofilią, gdyż pierwszy miesiąc od butelkowania staut urywał dupsko aromatem kawy i lekką czekoladowością... ahh

Edytowane przez profik
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

RIS od dwóch dni ma 8 BLG, myślę że za 3 dni (dzień wolny hihi :) ) zleję na cichą, chyba że spadnie jeszcze do czwartku więcej niż 0,5 blg wtedy zostawię. 

Teraz dość mocno już czuć alkohol, nie jest on jakoś odpychający ani dokuczliwy ale jednak go czuć, mam nadzieję w balonie się ułoży... wszak 12,5% to już dużo...

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Mi zszedł do 8,5°Blg, ale dam mu jeszcze tydzień w wiadrze, nie ma co się spieszyć, może coś jeszcze dogryzą. Jak bym przelał na cichą to drożdże mogą być już za słabe na gryzienie.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.