Sławek Opublikowano 1 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2015 no jasne, 3-4g cukru nie zrobi jakiegoś problemu, ale otwierają się nowe możliwości wino kawowe:D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
profik Opublikowano 1 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2015 Często go sprawdzasz za każdym razem zlewasz 100ml? ostatnio sprawdzalem i zlewam 40g piwa do pomiarow Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
profik Opublikowano 1 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2015 no jasne, 3-4g cukru nie zrobi jakiegoś problemu, ale otwierają się nowe możliwości wino kawowe:Dkawa jest tlusta nawet bardzo mysle ze wiecej jest tam tluszczu niz jakiegos cukru... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
banita12 Opublikowano 2 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2015 (edytowane) Planuje do kilkunastu butelek podczas rozlewu dodać po 25 ml espresso. Zobaczymy czy się przegazuje? Nawet 1 g cukru w tych 25 ml espresso na butelkę zrobi dużą różnicę. Edytowane 2 Kwietnia 2015 przez banita12 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
profik Opublikowano 2 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2015 Nie ma opcji by było aż tyle... wg mnie maxymalnie 1% czyli jakieś 0,25 g Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
profik Opublikowano 2 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2015 Czyste espresso wg balinga wskazuje 7 BLG ciekawe ile z tego cukrów, nie obejdzie się bez testu fermentacji... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
profik Opublikowano 5 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2015 (edytowane) Niestety zahartowane drożdze lalvin nie wytrzymały w #15 Barley Wine i fermentacja ustała... Uwadniam kolejna porcję, tym razem będę hartował mniejszymi porcjami ale za to do objętoście 5 litrów. Edytowane 5 Kwietnia 2015 przez profik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
profik Opublikowano 8 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2015 (edytowane) Stało się! http://www.piwo.org/topic/16890-browar-profik/page-3#entry341539'>Pierwsza warka w kanał Dziwne ale się cieszę widząc taki efekt Edytowane 8 Kwietnia 2015 przez profik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepek84 Opublikowano 8 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2015 No pięknie się to prezentuje. Próbowałeś ? Na jakim to piwie tak w ogóle ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
profik Opublikowano 9 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2015 Jeszcze nie polecialo do kibla, takze sprawdze. A Infekcja jest w amerykanskim stoucie. 2-3 dni temu bylo paskudne i az sie dziwilem co zrobilem nie tak ze jest takie niedobre, teraz juz wiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
profik Opublikowano 10 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2015 (edytowane) Znalazłem w domu zaprawki do tequili więc automatycznie wpadł pomysł na desperadosa... Ostatnio browar rozbudowałem i przesiadłem się na palnik 12KW oraz chłodnice zanurzeniowa więc żona bardzo ucieszona bo wyprowadziłem się jej z kuchni 09.04.2015r #17 Desperados, 12 Blg , 25 litrów , 30,5 IBU70% wydajność Zasyp:77,70 % - Pilzneński Bruntal - 3,50 kg15,50 % - Kaszka kukurydziana - 0,70 kg6,60 % - Carapils - 0,30 kg Dodatki: Ksylitol - 250g na początek (przy rozlewie skoryguję i dodam więcej)Zaprawka do robienia Tequili - na cichą lub do rozlewu 1x 25ml Zacieranie: Gotowanie kaszki 15min Dolanie wody i wrzucenie słodów. 67-62C - 40 min Podgrzanie do 80C oczywiście przez przypadek bo nowy palnik 12KW działa baaaardzo szybko. Dodanie 0,50 kg pilzneńskiego zmielonego na mąkę przy 70C. 68-58C - 60 min78C mashoutChmielenie:60 min - 35g Magnum (12%)Zadane uwodnionymi M07 British Ale. Nie zdziwię się jak odfermentuję do 1... 16.04 - zlane na cichą przy 1-1,5 BLG oraz dodanie jednej zaprawki do tequili 25ml. 20.04 - Obrałem skórkę z 4 cytryn i zalałem to wódką (około 150ml), dzień przed dodaniem tego do piwa dorzucę jeszcze skórkę z 2 cytryn i wszystko to dodam na 1-3 dni 24.04 - Wrzuciłem na ostatnie dni cichej zalane wcześniej w alkoholu skórki z 6 cytryn oraz zalane pirosiarczynem na 24h skórki z 2 cytryn. 25.04 - Butelkowanie z dodatkiem 120g cukru na 24l piwa. Wyszło 43x 0,5l oraz 7x 0,33l Piwo wyszło naprawdę dobrę nie dodawałem już więcej ksylitolu oraz zaprawki, skoryguję ewentualnie przy najstępnej warce. Lekko czuć DMS, trzeba będzie gotować dużo dłużej przy dodatkach typu kaszka kukurydziana... 25.06 - Piwo jest goryczkowe (najpewniej od skórki cytrynowej) dziwne, średnio pijalne. Idzie w dobrym kierunku, ale to nie to co było przy butelkowaniu. Możliwe że infekcja dzikusami... Następnym razem, nie będę zmieniał przepisu gdyż uważam że piwo przy rozlewie było naprawdę genialne. Jedyną zmianą będzie herbata cytrynowa na ostatnie 24h cichej zamiast skórki z cytryny. Skórkę przerzuce na ostatnia minutę gotowania, ale zdecydowanie użyję jej mniej. Wg mnie piwo ma ogromny potencjał!! Edytowane 25 Czerwca 2015 przez profik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Opublikowano 10 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2015 Zaprawka nie ma cukru? Może lepiej na cichą albo nawet koniec burzliwej? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
profik Opublikowano 10 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2015 (edytowane) Chyba nie, ale jak wrzucę na cichą to na pewno dofermentuję jeśli coś jest Skład: aromat, glikol propylenowy, glicerol Edytowane 10 Kwietnia 2015 przez profik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepek84 Opublikowano 10 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2015 Czyli skład jak liquid do e fajek jak chcesz poeksperymentować to mam tego trochę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
profik Opublikowano 10 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2015 Haha jaki smak? sklad wrzucilem pierwszy lepszy z neta, sprawdze w domu jaki jest w mojej zaprawce... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
profik Opublikowano 10 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2015 (edytowane) W desperadosie glownie czuc cytrusy, tequila jest baardziej z tylu. Trzeba bedzie pewnie dodac herbate cytrynowa na cicha dla aromatu i zakwasic kwaskiem... mogłem dać skórkę z cytrusów do gotowania... Edytowane 10 Kwietnia 2015 przez profik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 10 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2015 Nic straconego, dodaj ja na cichą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
profik Opublikowano 13 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2015 (edytowane) Nic straconego, dodaj ja na cichą W sumie racja, trzeba będzie dodać. Czym dezynfekujecie skórkę? #17 Desperados - śmierdzi, chyba DMS... Dziwne bo chłodziłem chłodnicą w 12min... #15 Barley Wine - Drożdże champańskie się zaaklimatyzowały i cały czas fermentuję, utrzymuję się lekka piana na powierzchni piwa, więc jest dobrze. Zauważyłem, że przy 5 litrach piwa w trakcie hartowania fermentacja była naprawdę burzliwa, piana na 1 cm na powierzchni... Po przelaniu do fermentora z BA jakoś tak spowolniło... #13 RIS - w tym tyg pójdzie w butelki. Edytowane 14 Kwietnia 2015 przez profik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepek84 Opublikowano 13 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2015 Jak dałeś tyle tej kaszki kukurydzianej to wiadomo ze będzie zapodawać jak dms Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
profik Opublikowano 14 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2015 Jak dałeś tyle tej kaszki kukurydzianej to wiadomo ze będzie zapodawać jak dms A wydawało mi się mało... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiwowarPiotr Opublikowano 14 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2015 #5 Miodowe 13 BLG | 23 IBU Miód gryczany - 2,4 kg Pilzneński - 1,50 kg Abbey 45 EBC - 0,30 kg Płatki owsiane - 0,20 kg Łuska gryczana - 0,20 kg Karmelowy 30-40 EBC - 0,11 kg Monachijski I - 0,1 kg Pyłek kwiatowy 35g 5 min w 62°C, podgrzanie do 72°C - do negatywnej próby jodowej Witam, napisz proszę jak Ci wyszło to miodowe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
profik Opublikowano 14 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2015 (edytowane) Spodziewałem się mega miodowego piwa, ale niestety miód fermentuję w całości i zostaje tylko baaaardzo delikatny aromat miodu gryczanego, plus aromat łuski gryczanej. Jest lekko słodkie, fajnie pijalne bardzo delikatne, ale potrzebowało 3 miesięcy na ułożenie się smaków. Ogólnie następnym razem dałbym ciut więcej płatków owsianych tak ze 400g. Ale szczerze - robiłem to piwo z myślą o kobietach, dla których jest ono po prostu "OK", a biorąc pod uwagę koszt produkcji to następnym razem zrobię połowę porcji tylko dla siebie z czystej ciekawości. Dla kobiet #12 Malinowe tylko z większą ilością malin niż jest w recepturze. Kobiety szaleją! Edytowane 14 Kwietnia 2015 przez profik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
profik Opublikowano 16 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2015 (edytowane) #13 RIS - Zabutelkowany wraz z 76g cukru, wyszło 68 butelek 0,33l oraz jedna 0,5l Miałem butelkować z łyżką gęstwy ale była tak brudna chmielinami oraz osadami zimnymi ze sobie odpuściłem. Zobaczymy ilu mu zejdzie nagazowanie. #17 Desperados - zlany na cichą, wraz z zaprawką tequila 25ml. #16 Żytnio Owsiany American Stout - ma piekną infekcję ale nie ma żadnego kwasu... najpewniej zabutelkuję Edytowane 16 Kwietnia 2015 przez profik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
profik Opublikowano 18 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2015 Jak ja uwielbiam sprawdzać piwo jak się ma! Na szczęście spuszczam tylko 35-40g piwa więc nie ma tragedii. #15 Barley Wine - winne odfermentowały 1 BLG i z 33 jest 10. Wniosły bardzo fajne fenole, chociaż powinny być neutralne, a może mi się tylko wydaje i to chmiel wyszedł z zakamarków Ogólnie piłbym to piwo już dziś. Zobaczymy jaka będzie kondycja drożdży champańskich i jeśli wszystko będzie ok dodam mu jeszcze kilogram miodu gryczanego, oczywiście w odstępach by kontrolować czy drożdze działają cały czas. Ale to za miesiąc najpewniej nie wcześniej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
profik Opublikowano 20 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2015 (edytowane) #15 Barley Wine- w niedzielę zauważyłem, że ferentacja stanęła ale na szczęście podniesienie temp do 21C wystarczyło i na powierzchni znów piękny dywanik. Ostatni tydzień był dość zimny i w mojej łazience gdzie stoi fermentor zrobiło się chłodno po prostu... Edit: 21.04 - Nagle drożdże odpuściły więc zmierzyłem blg i okazało się że jest 9 czyli tyle co przed dodaniem pierwszej porcji miodu! Znak że zjedzony, dodaję więc kolejna porcję tym razem 1kg też gryczanego. Gęstość początkowa wzrosła do 37,2 BLG Edytowane 21 Kwietnia 2015 przez profik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się