profik Opublikowano 23 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2015 (edytowane) 23.03.2015r Kanał #16 Żytnio-Owsiany American Stout, 12 Blg , 26 litrów , 40,5 IBU 68% wydajność Zasyp: Pilzneński - 1,70 kgPłatki owsiane - 1,50 kg Płatki żytnie - 1,20 kgCarafa II (special) - 0,15 kgJęczmień palony - 0,15 kgKarmelowy 30 - 0,15 kgKarmelowy 300 - 0,15 kg Zacieranie: Płatki owsiane oraz żytnie wsypane do 12l wody, a następnie zagotowane. Dolanie 10l zimnej wody oraz słody: pilzneński oraz karmelowe. 49 - 45C - 30 min64C - 60 min (wrzucenie palonych)72C - 45 min 80C - wygrzew Chmielenie: 60 min - 20g - Magnum 12% [17,6 IBU] 15 min - 20g - Citra - 13% [10 IBU] 15 min - 20g - Amarillo - 9% [7,2 IBU] 5 min - 15g - Citra - 13% [3,4 IBU] 5 min - 15g -Amarillo - 9% [2,4 IBU] Przy chłodzeniu w 80C dodane 16g Amarillo oraz 42g Citra. Drożdże: Suche S-04 rozsypane na powierzchni piwa, w zasadzie to na pianie. Temp Zadania 19C, wrzucenie do lodówki i po 2-3 godz 16C - w takiej też będe fermentował z powolnym wzrosten do 20C Edit: Filtracja przy użyciu druciaków oraz oplotu, zobaczymy jak sobie poradzę z 54% płatków życzcie powodzenia bo może być długa noc... Od wczoraj czyli od 26 marca w fermentorze cicho.... Aż się zaniepokoiłem bo to 3 dni od wrzucenia drożdży ale bezzasadnie bo jest 5 BLG (oczywiście zapomniałem zrobić FFT) czyli koniec żarcia i czas na dojadanie. 31.03 - zlane na cichą przy 3 może 3,5 BLG. Edytowane 10 Kwietnia 2015 przez profik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Opublikowano 23 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2015 Moim zdaniem będziesz miał problem z zatarciem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 23 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2015 Wrzuca palone przed mashoutem, problemu nie będzie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
profik Opublikowano 23 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2015 Wlasnie filtruje i nie bylo problemow z zacieraniem. po 1,5h jest wszystko zatarte Palone wrzucilem po godzinie zacierania czyli ponad 50 min siedzialy liczac czas podgrzewania, przerwe w 72c oraz czas ppdrzewania do wygrzewu. Niedlugo koncze! Sławek 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 24 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2015 A robiłeś próbę jodową? Mi chodziło o to że jak się wrzuci palone to już b.ciężko zrobić próbę jodową Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
profik Opublikowano 24 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2015 (edytowane) Robiłem, po 60 min już praktycznie nie barwiło, wtedy wrzuciłem palone i potrzmałem jeszcze 45 min w 72C. Na końcu już nie robiłem. Założyłem że wszystko już zatarte... Edytowane 24 Marca 2015 przez profik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
profik Opublikowano 24 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2015 (edytowane) Wydajność Stouta wyszła naprawde fajna, więc skrobi tam nie powinno być. Barley wine jak czołg - wciąż fermentuje, równo i pod górkę. Aktualnie jest 10 BLG EDIT: Jestem pełen podziwu dla Barley Wine'a 18sty dzień fermentacji a ten działa jak szalony... No i dalej czekam z dodaniem miodu oraz drożdży winnych bo USy nie dają za wygraną. Fermentor stoi w kartonowym pudle z podpiętą od 2 dniu grzałką 15W. Edytowane 26 Marca 2015 przez profik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
profik Opublikowano 26 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2015 Planuje uwarzenie jakiegoś dolniaka z płatkami ryżowymi dla barwy i wytrawności. Myślałem nad czymś takim. Pilzneński Bruntal - 3,50 kg Płatki ryżowe - 1,20 kg Carapils - 0,30 kg Nie mam pojęcia jakie drożdze do tego... Celuje w 11-12 BLG oraz 30-35 IBU najpewniej na samym chinooku. Ma ktoś uwagi? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
profik Opublikowano 26 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2015 Ciut mocno podskoczyła mi temperatura w Barley Wine i aktualnie jest 27C. Za to dalej nie chce zwalniac tempa i zszedł do 9BLG Chyba czas zacząć hartowac winne! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Opublikowano 26 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2015 Często go sprawdzasz za każdym razem zlewasz 100ml? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
profik Opublikowano 26 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2015 Często go sprawdzasz za każdym razem zlewasz 100ml? Już ostatnio pepkowi mówiłem, że jakos tak wychodzi, że nie mogę sie opanować i otwieram... ale spokojnie nie ubywa więcej niż 70ml co 3/4 dni Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepek84 Opublikowano 26 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2015 Żeby się nie okazało potem , że barlewine ma pełnię na poziomie bittera ,bo ostre HGB szło żeby zamaskować straty przed żoną zepu 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
profik Opublikowano 26 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2015 Żona nie kontroluję mojego browaru... na szczęście! Ale ostatnio poprosiła o zachowanie miodowego i malinowego na czas gdy będzie mogła już pić alkohol! Więc jest sukces! PS. Moje piwa w tym momenci piję tylko ja i teściowa hahaha Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
profik Opublikowano 27 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2015 (edytowane) Od wczoraj czyli od 26 marca w fermentorze #16 "Testowy super hiper żytnio owsiany amerykański stout" cicho.... Aż się zaniepokoiłem bo to 3 dzień od wrzucenia drożdży ale bezzasadnie bo jest 5 BLG (oczywiście zapomniałem zrobić FFT) czyli koniec żarcia i czas na dojadanie. Uwadniam drożdze Lalvin EC 1118 dla barley wina, które chcę dodać najpewniej w poniedziałek rano. Edytowane 27 Marca 2015 przez profik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
profik Opublikowano 29 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2015 (edytowane) Złałem #15 Barley Wine znad gestwy US'ów i dodałem zahartowane drożdże Lalvin oraz pożywkę. Widać wydzielający się dwutlenek węgla, czyli pracują. Jutro po aklimatyzacji dodam miód. Edytowane 29 Marca 2015 przez profik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
profik Opublikowano 30 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2015 (edytowane) #14 Coffee Stout zszedł do 5,5BLG. 14l zabutelkowane z 69g cukru oraz 20 shotami espresso (gwatemala) wychodzi około 1,5 shota na butelkę 0,5l. 15l zabutelkowane z 74g cukru bez kawy. #15 Barley wine dostał 0,7kg miodu gryczanego Edytowane 30 Marca 2015 przez profik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
profik Opublikowano 31 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2015 #16 Żytnio Owsiany American Stout zlany na cichą przy 3 może 3,5 BLG. W smaku dziwny, nawet bym powiedział bardzo dziwny, niedookreślenia... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
banita12 Opublikowano 31 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2015 Planuje do rozlewu coffee stouta dać espresso, czy w nim są jakieś cukry fermentowalne, które należy uwzględnić w refermentacji? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
profik Opublikowano 1 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2015 Dobre pytanie. Naprawde dobre Nigdy nad tym sie nie zastanawialem pod tym wzgledem. Na pewno espresso zawiera cukry, gdyz mozna to wyczuc organoleptycznoe. Jednak mysle ze nie sa to duze ilosci, gdyz trzeba sie wysilic by wyczuc naturalna slodycz kawy. No i nie mam pojecia czy sa one fermentowalne przez drozdze. Zaciekawiles mnie tym pytaniem. Sprawdze w czwartek w domu splawikiem Ps. Ja nie zmniejszylem ilosci cukru do refermentacj w partii z kawa wiec jesli bedzie mocniej nagazowane to bedzie to latwo zauwazyc! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Opublikowano 1 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2015 Spławik nie jest detektorem cukru, on tylko mierzy gęstość roztworu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
profik Opublikowano 1 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2015 (edytowane) No ok ale co to zmienia? Cukier zwieksza gestosc przeciez w kawie podejrzewam tak samo Edytowane 1 Kwietnia 2015 przez profik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Opublikowano 1 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2015 Bo w kawie będą też inne substancje zwiększające gęstość. Ja bym proponował raczej test fermentacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
profik Opublikowano 1 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2015 Nad testem tez sie zastanawialem. W sumie racja ale i tak sprawdze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Opublikowano 1 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2015 Jak masz jodynę to próbę możesz zrobić. Nagle okaże się że kawę trzeba zacierać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
profik Opublikowano 1 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2015 W 95% albo nawet 98 kawa to po prostu woda wiec duzo tam czegos innego niz woda nie znajdziesz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi