mdomz Opublikowano 16 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2009 (edytowane) Witam Link w temacie http://en.wikipedia.org/wiki/Fractional_freezing Swego czasu się w to bawiłem z winem. Po wymrożeniu domowego wina (jakieś 8-10% ???) otrzymałem "breję" z frakcją stałą i ciekłą. Frakcja ciekła jest stabilna i nie ma tendencji do zamarzania, co chyba jednoznacznie świadczy o większej zawartości alkoholu. Moc frakcji ciekłej zależy głównie (wyłącznie?) od temperatury końcowej naszej mieszaniny (to chyba oczywiste), natomiast wydajność jest funkcją tej temperatury, mocy początkowej oraz sposobu rozdziału (odciek, odsysanie, wirowanie itp). Swoje wino wymrażałem do ok. -10 stopni Celsjusza - tu póki co kończą się moje możliwości (chyba, że przyjdą silne mrozy . Pozdrawiam Edytowane 16 Grudnia 2009 przez mdomz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomX Opublikowano 9 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2010 Odgrzebię stary temat, bo wykonałem mały eksperyment. Zainspirowały mnie wydarzenia z ostatniej imprezy, gdy to zapomnieliśmy wyjąć z zamrażarki butelkę piwa wsadzoną tam w celu szybkiego schłodzenia, następnego ranka znaleźliśmy bryłę lodu z małą, wciąż płynną kropelką na powierzchni. Wsadziłem dziś do zamrażarki małą butelkę mojego weizenbocka i poczekałem aż zacznie zamarzać. Gdy w butelce pojawiła się lodowa kasza, odcedziłem przez sitko frakcję płynną do szklanki (patrz foto). Kaszy zostało około pół małej szklanki. Gdy kasza się roztopiła, przeprowadziłem degustację porównawczą obu próbek. Próbka "ciekła" miała zdecydowanie bardziej intensywny smak, była oleista, esencjonalna i dawało się w niej wyczuć ostrą nutę alkoholową, pomimo niskiej temperatury serwowania. Próbka "lodowej kaszy" po rozmrożeniu wydawała się bardziej wodnista, nie tak intensywna w smaku i pozbawiona tej nuty spirytusowej. Może to kwestia autosugestii, a może w wyniku wymrażania rozdzieliłem koźlaka pierwotnie 7% na frakcje 8% i 6% - różnica powinna być już zauważalna i pokrywać się z moimi wrażeniami. Różnica wydaje mi się znacząca. Dodatkowo zauważyłem, że próbka "ciekła" jest o wiele, wiele bardziej goryczkowa i od próbki "zamrożonej" i od normalnie chłodzonego koźlaka. P.S. wybaczcie jakość zdjęcia, komórka to nie lustrzanka... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 9 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2010 Jako, że "prawdziwa" zima dopiero przed nami może warto było by wystawić jakieś piwo na mróz -w następnym tygodniu ma być ok - 15°C. To jak robimy coś w tym sezonie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mycroft Opublikowano 8 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2015 Ja mam pytanie z innej beczki dotyczące piw lodowych. Właśnie fermentuję rauchdoppelbocka, który docelowo ma stać się eisrauchdoppelbockiem. Czy wymrażanie zabija komórki drożdży? Czy może działać w sposób analogiczny do pasteryzacji? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alechanted Opublikowano 9 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2015 Yup, drożdże będą padać - z tego powodu korzysta się z numeru z gliceryną gdy mrozi się drożdże. Kryształki lodu są dla drożdży zabójcze. Nie wiem jak skuteczność, więc pasteryzować w ten sposób bym raczej nie chciał Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
panta_rei Opublikowano 9 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2015 Coś nie tak do końca z tym wymieraniem drożdży. Samoistnie wymrażał mi się lager na balkonie, po rozmrożeniu nagazował się jak trzeba bez dodawania świeżych drożdży. Moja żona zawsze ma zamrożone drożdże, takie zwykłe piekarnicze w kostce, leżą w zamrażarce kilka tygodni i po rozmrożeniu mają się bardzo dobrze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 9 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2015 Cześć drożdży padnie ale sporo przeżyje. O nagazowaniu to bym się martwił bardziej z powodu % niż zamrożenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 9 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2015 Polecam tematy: http://www.piwo.org/topic/6698-drozdze-kilka-pytan/?hl=mro%C5%BCenie&do=findComment&comment=144177 http://www.piwo.org/topic/388-mrozenie-drozdzy/?hl=mro%C5%BCenie http://www.piwo.org/topic/251-mrozona-gestwa/?hl=mro%C5%BCenie&do=findComment&comment=2929 http://www.piwo.org/topic/3882-skosy-bank-drozdzy-i-startery-z-malej-ilosci-drozdzy/?hl=mro%C5%BCenie&do=findComment&comment=74398 Tu masz odpowiedź na swoje pytanie Polecam używać wyszukiwarki bo na forum jest sporo informacji na różne tematy. michalz21 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się