Kamil Świercz Opublikowano 8 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2015 Witam! Jako początkujący piwowar chciałbym uwarzyć coś ze stylów belgijskich np. tripel lub saison, choć belgijskie pale ale tez wchodzi w grę. I moje pytanie Jakie suche drożdże są waszym zdaniem najciekawsze - chodzi mi o typowe belgijskie fenole i estry . Sam myślałem o Fermentis Abbaye lub Mangrove Jack's M27 ewentualnie z Gozdawy Belgian Fruti Spice Ale Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
05paw Opublikowano 8 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2015 Ja robiłem Belgijskie Pale Ale na MJ M27 (fermentacja do 27°C) i zadowolony byłem z efektów, kolegi na Fermentisach S33 było również dobre ale miało słabszy charakter. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beu Opublikowano 8 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2015 (edytowane) Belgijskie drożdże to... płynne drożdże. Jeśli cena płynnych Cie przeraża to rozważ zakup Fermentum Mobile, które są nieco tańsze, oraz zaplanuj sobie od razu 2-3 warki. Koszt zakupu podzielisz wtedy przez 2 lub trzy i wyjdzie niewiele drożej lub tyle samo co za suchary. Tu masz fajną listę drożdży oraz źródeł ich pochodzenia (jeśli lubisz jakieś konkretne belgi np Chimay lub Duvel, to znajdziesz sobie odpowiednie drożdże patrząc na kolumnę Brewery). Z kolei tu znajdziesz zestawienie drożdży pod dany styl, wraz z krótkim opisem. Jeśli mimo to zostaniesz przy sucharach, to po krótkim googlowaniu znajdziesz na przykład, że Fermentis T-58 pochodzi z browaru Chimay, etc. W ten sposób również będziesz mógł mniej lub bardziej świadomie spróbować dobrać sobie profil zapachowy, o ile degustowałeś już piwka z danego browaru. Edit: po krótkim googlowaniu znajdziesz również, że S-33 żadnej Belgii nigdy nie widziało. Jest to szczep "wyspiarski", na którym możesz spróbować uwarzyć sobie np jakeigoś Bittera. Edytowane 8 Lutego 2015 przez beu zasada 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek9999 Opublikowano 8 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2015 Do belgijskich to raczej płynne. Nie wiem jak inne, ale Fermentis Abbaye beznadziejne nic wspólnego z belgią nie mają. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
05paw Opublikowano 9 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2015 Gdy się szykowałem do pierwszego BPA to dostałem podobne odpowiedzi co do drożdży ale i tak użyłem M27 i z efektów byłem bardzo zadowolony mimo że nie mam wielu piw komercyjnych na koncie do porównania. Zawiodłem się natomiast na płynnych, konkretnie na WLP570, dały mi zupełnie coś innego niż bym się spodziewał i więcej ich raczej nie ruszę, teraz sprawdzam WLP530. Moim zdaniem jeżeli ktoś nie chce się pchać w płynne, niezależnie od powodów, warto wypróbować M27 ale przydało by im się więcej ciepła niż innym szczepom. http://www.piwo.org/topic/10873-mangrove-jacks-belgian-ale-m27/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 9 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2015 Fermentis Abbaye beznadziejne nic wspólnego z belgią nie mają osobiście mam przeciwne doświadczenia, ale ja się nie znam ja tylko lubię dobre piwo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Giziu Opublikowano 9 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2015 Gdy się szykowałem do pierwszego BPA to dostałem podobne odpowiedzi co do drożdży ale i tak użyłem M27 i z efektów byłem bardzo zadowolony Mam bardzo dobrą opinie o tych drożdżach. Należy jednak pamiętać, że są bardzo żarłoczne i lubią ciepełko. Poniżej 26 stopni można być rzeczywiście zawiedzionym z efektów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi