kataklizmator Opublikowano 9 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2015 Witam! Dostałem w prezencie drożdże Wyeast 1762 Belgian Abbey II. Jako, że data produkcji jest z listopada planuje uwarzyć niedługo na nich kilka piw. Będzie do moje pierwsze doświadczenie z drożdżami płynnymi, więc moje główne pytanie brzmi: czy jeśli jako pierwsze planuje zrobić w miarę lekkie piwo w stylu Blond lub BPA ok. 12BLG, to czy muszę do tego piwa robić starter, czy samo to piwo będzie starterem dla dalszych, mocniejszych ekstraktywne piw? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 9 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2015 Szukał na forum? Odpowiedź na pewno byś znalazł (sam już raz to pisałem). Zawsze powinno się zrobić starter z drożdży płynnych - nawet do słabego piwa. Potem z piwa zbierasz gęstwę i wykorzystujesz dalej (oczywiście w ograniczonej liczbie pasaży). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karczmarz Opublikowano 9 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2015 Kiedyś robiłem na tych drożdżach Blonda, bez startera lag trwal prawie 48h, więc sporo stresów - lepiej pokręcić kilka dni i masz dużo bardziej pewny start. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
m4jk Opublikowano 9 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2015 (edytowane) Jeśli to Activator to z 12stką powinien sobie spokojnie poradzić (o ile kolega nie robi 50L) The Wyeast Activator (125 ml) smack-pack is designed to directly inoculate 5 gallons of standard ale wort (O.G. < 1.060, 65-72°F). When brewing high gravity beer (O.G. >1.060) or cold fermented lagers or ales (<65°F)) additional yeast will be required. An Activator contains approximately 100 billion cells which will deliver slightly less than 6 million cells per milliliter in a 5 gallon batch of beer. Edytowane 9 Lutego 2015 przez m4jk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek9999 Opublikowano 9 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2015 http://www.brewersfriend.com/yeast-pitch-rate-and-starter-calculator/ - tu sobie można fajnie wszystko policzyć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kataklizmator Opublikowano 9 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2015 Dzięki za odpowiedzi, na forum szukałem, ale jest tego tak dużo, że musiałem przeoczyć, przepraszam Drożdże to Wyeast Activator, ale i tak dla pewności zrobię w takim razie starter (przy okazji nauczę się go robić na przyszłość), bo brewersfriend podpowiada, że żywotność (?) drożdży jest na poziomie 48% i zaleca zrobienie startera. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 9 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2015 Dochodzi jeszcze kwestia czasu od produkcji drożdży. Im dalej tym mniej ich zostało. No i to, że drożdże 'sobie poradzą' i przefermentują piwo nie oznacza, że będzie to bezstresowa fermentacja dająca optymalny profil smakowy. Lepiej zawsze robić starter. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 10 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2015 Jeśli to Activator to z 12stką powinien sobie spokojnie poradzić (o ile kolega nie robi 50L) Tyle teorii. W praktyce zawsze należy robić starter, nawet do 9. A jak nie masz mieszadła, to na pierwsze piwo raczej 10 niż 12. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się