Skocz do zawartości

Drożdże 1762 Belgian Abbey II


Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

 

Dostałem w prezencie drożdże Wyeast 1762 Belgian Abbey II. Jako, że data produkcji jest z listopada planuje uwarzyć niedługo na nich kilka piw. Będzie do moje pierwsze doświadczenie z drożdżami płynnymi, więc moje główne pytanie brzmi: czy jeśli jako pierwsze planuje zrobić w miarę lekkie piwo w stylu Blond lub BPA ok. 12BLG, to czy muszę do tego piwa robić starter, czy samo to piwo będzie starterem dla dalszych, mocniejszych ekstraktywne piw?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Szukał na forum? Odpowiedź na pewno byś znalazł (sam już raz to pisałem).

 

Zawsze powinno się zrobić starter z drożdży płynnych - nawet do słabego piwa. Potem z piwa zbierasz gęstwę i wykorzystujesz dalej (oczywiście w ograniczonej liczbie pasaży).

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli to Activator to z 12stką powinien sobie spokojnie poradzić (o ile kolega nie robi 50L)

 

The Wyeast Activator (125 ml) smack-pack is designed to directly inoculate 5 gallons of standard ale wort (O.G. < 1.060, 65-72°F). When brewing high gravity beer (O.G. >1.060) or cold fermented lagers or ales (<65°F)) additional yeast will be required. An Activator contains approximately 100 billion cells which will deliver slightly less than 6 million cells per milliliter in a 5 gallon batch of beer.
Edytowane przez m4jk
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dzięki za odpowiedzi, na forum szukałem, ale jest tego tak dużo, że musiałem przeoczyć, przepraszam ;)

Drożdże to Wyeast Activator, ale i tak dla pewności zrobię w takim razie starter (przy okazji nauczę się go robić na przyszłość), bo brewersfriend podpowiada, że żywotność (?) drożdży jest na poziomie 48% i zaleca zrobienie startera.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dochodzi jeszcze kwestia czasu od produkcji drożdży. Im dalej tym mniej ich zostało. No i to, że drożdże 'sobie poradzą' i przefermentują piwo nie oznacza, że będzie to bezstresowa fermentacja dająca optymalny profil smakowy. Lepiej zawsze robić starter.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.