kopyr Opublikowano 21 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 21 Października 2009 Odnośnie Belgian Pale Ale Czy można traktować ten styl jako słabszego dubbel'a ? Opisy obu są podobne (poza %), może tylko BPA jest bardziej chmielone. Chyba nie do końca. Klasycznym przedstawicielem tego stylu jest Palm. A powinowactwa do dubbela nigdy w nim nie wyczułem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
2artur2 Opublikowano 21 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 21 Października 2009 To rzeczywiście są to dwa różne piwa. Dzięki za oświecenie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 21 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 21 Października 2009 Coder, ale ściągasz gęstwę w trakcie trwania leżakowania, czy nie? Nie, nie mam fermentorów stożkowych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maidenowiec Opublikowano 21 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 21 Października 2009 To to nie jest najlepszy pomysł. Ale sam się przekonasz, skoro to eksperyment Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 21 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 21 Października 2009 To to nie jest najlepszy pomysł. Ale sam się przekonasz, skoro to eksperyment Aaa, sorry, źle zrozumiałem. Na lagerowanie przelewam do drugiego fermentora, tylko Ale ida cały czas w jednym. Jednakże to będzie kolejny krok eksperymentu. Anegdotka: w USA w zawodach krajowych, w kategorii light american lager (bodaj czy nie najtrudniejsza na świecie) wygrał jeden gość. Dopytują go o technologię, a o robi tak: po skończeniu chmielenia nakłada pokrywkę, chłodzi brzeczkę, zadaje drożdże do gara i tak zostawia aż do rozlewu. Na osadach, na chmielu, bez rurki fermentacyjnej. I co - pierwsze miejsce! Są rzeczy w piwowarstwie o których filozofom się nie śniło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yemu Opublikowano 21 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 21 Października 2009 z tego co kojarze to dosc czeste jest w stanach zostawianie lagerow na 5-6 tyg w na "burzliwej". ja papugując po coderze, juz tez od kilku warek nie bawie się w cichą. co do anegdot to bpa o ktorym pisalem wyzej, robilem uragając wielu "prawidłom" sztuki piwowarskiej ;-) np. przelewalem gorącą brzeczkę do fermentora razem z osadami (kranik sie zapchal), a fermentacja byla 2 tyg bez cichej. piwo bylo troche metne na poczatku, ale potem sie wyklarowalo. i ogolnie wyszlo naprawde dobre. ja lagery w tym sezonie bede robil metoda amerykanska (w zeszlym roku się trochę bałem, ale teraz jestem hojrak :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hasintus Opublikowano 22 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2009 z tego co kojarze to dosc czeste jest w stanach zostawianie lagerow na 5-6 tyg w na "burzliwej". ja papugując po coderze, juz tez od kilku warek nie bawie się w cichą. co do anegdot to bpa o ktorym pisalem wyzej, robilem uragając wielu "prawidłom" sztuki piwowarskiej ;-) np. przelewalem gorącą brzeczkę do fermentora razem z osadami (kranik sie zapchal), a fermentacja byla 2 tyg bez cichej. piwo bylo troche metne na poczatku, ale potem sie wyklarowalo. i ogolnie wyszlo naprawde dobre. ja lagery w tym sezonie bede robil metoda amerykanska (w zeszlym roku się trochę bałem, ale teraz jestem hojrak :-) Jak dorośniecie to wrócicie do normalności, to tylko kwestia czasu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 22 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2009 Mojego doppelbocka GRAND CHEMPIONA miałem na burzliwej 4 tygodnie. Fakt temp. 8-9°C . Potem cicha 2 tygodnie. Nadal uważam, że cicha jest konieczna. Jest mniej osadów w butelce i piwo ładniej wygląda w szklance. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się