Jump to content

pszeniczne coopers


suri

Recommended Posts

Witam. Dzis rozlałem do butelek piwo pszeniczne brewkit coopersa+ 1 kg suchego ekstr pszenicznego+ zakupiłem drożdze WB-06 na osobnej aukcji- ponoc najlepsze do piw pszenicznych. Z wasza wczesniejsza radą piwa nie pezelewałem na cicha, stało ok 14-15 dni na burzliwej. Co najgorsze sprawdzając smak dziś jakieś kwaśne jest!!. czy to normalne z tymi drożdżami??czy one dojda podczas refermentacji? wczesniej robiłem z tymi co coopers daje pod przykrywka i takie nie było. Blg 2+. Prosze o pomoc.

Link to comment
Share on other sites

Witam. Dzis rozlałem do butelek piwo pszeniczne brewkit coopersa+ 1 kg suchego ekstr pszenicznego+ zakupiłem drożdze WB-06 na osobnej aukcji- ponoc najlepsze do piw pszenicznych. Z wasza wczesniejsza radą piwa nie pezelewałem na cicha, stało ok 14-15 dni na burzliwej. Co najgorsze sprawdzając smak dziś jakieś kwaśne jest!!. czy to normalne z tymi drożdżami??czy one dojda podczas refermentacji? wczesniej robiłem z tymi co coopers daje pod przykrywka i takie nie było. Blg 2+. Prosze o pomoc.

Kwaśne w sensie, że lekko kwaskowy posmak na finiszu, czy po prostu kwaśne?

Jeśli to drugie, to raczej bym obstawiał infekcję, a nie efekt pracy drożdży...

Link to comment
Share on other sites

Sterylnie? Czy aby na pewno? :P. Ciężko o to w domowych warunkach. Czasem pewnie wystarczy syf z powietrza. Nie da się za długo trzymać na burzliwej, bo nie od nas zależy ile ona trwa. Poza tym długie przetrzymywania w jednym fermentorze nie ma wpływu na kwaśnienie. WB-06 Dają wytrawne pszenice, następnym razem spróbuj mauribrew weiss.

Link to comment
Share on other sites

kwaśne w sensie kwasne było...ale dlaczego infekcja? wszystko sterylnie robione a tu infekcja, za długo kurcze trzymałem na burzliwej ale cały czas cos bu;gotało...

Jak piwo jest mocno wytrawne to może być wyczuwalny lekki posmak kwaśny.

W naszych warunkach nie jesteśmy zapewnić sterylności. Ale jeśli piwo jest faktycznie kwaśne to jest to najpewniej przyczyna bakterii kwasu mlekowego, więc infekcja.

Piwo może być też kwaśne z innych powodów, ale raczej nie w tym wypadku (np. zakwaszanie wody, duży dodatek ciemnych słodów itp.).

Na którymś etapie musiało dojść do zakażenia, więc polecałbym porządnie wyczyścić i zdezynfekować sprzęt, który ma kontakt z brzeczką po zakończeniu fazy ciepłej (np. wężyki, pojemnik do rozlewu, rurka do rozlewu, sprzęt do napowietrzania brzeczki itp.)

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Ja wykorzystałem do tego piwa drożdże z brewkita + ekstrakt w syropie. Po 1,5 miesiąca w butelkach stwierdzam, że się ładnie ułożyło, tzn. zniknął syropowy posmak, jest fajne średnie nagazowanie, piwo jest smacze. Może po prostu je zostaw w piwnicy na miesiąc i potem napisz, czy coś się zmieniło?

Ja wykorzystałem do tego piwa drożdże z brewkita + ekstrakt w syropie. Po 1,5 miesiąca w butelkach stwierdzam, że się ładnie ułożyło, tzn. zniknął syropowy posmak, jest fajne średnie nagazowanie, piwo jest smacze. Może po prostu je zostaw w piwnicy na miesiąc i potem napisz, czy coś się zmieniło?

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.