gustafso Opublikowano 7 Lutego 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2016 (edytowane) 06 Polski Lager Data 06-02-2016 Wielkość warki ~ 24L Składniki fermentacji Słodownia Strzegom - pilzneński 4,5 kg Weyermann - Carapils 400 g Weyermann - Acidulated Malt 250 g Chmiele Marynka 10,0% 32g 60min Lublin (Lubelski) 4,0% 20 g 15 min Lublin (Lubelski) 4,0% 20 g 0,000 s Drożdże Gęstwa po 02 Pilzner Zacieranie 65C Zalew 17 L 65,000 C 65,000 C 40,000 min 72 C 30,000 min 78 Wysładzanie 17 L 78 C 0,000 s 27.02.2016 przelano na cichą 05.03.2016 dodano 20g Lubelskiego Edytowane 5 Marca 2016 przez gustafso Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gustafso Opublikowano 14 Lutego 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2016 (edytowane) 07 Polski Pils Czerwony Wielkość warki ~ 24 L Składniki fermentacji Słodownia Strzegom - pilzneński 4,000 kg T Carapils 500,000 g Carared 500,000 g Weyermann - Acidulated Malt 300,000 g Słodownia Strzegom - jęczmień prażony 30,000 g Chmiele Iunga 11,0% 15,000 g 60,000 min Marynka 10,5% 25,000 g 60,000 min Lublin (Lubelski) 4,0% 20,000 g 10,000 min Drożdże Gęstwa po 04 German Pils Zacieranie 63,000 C 17,000 L 30,000 min 72,000 C 30,000 min 78,000 C 17,000 L 08.03 przelane na cichą i poddane lagerowaniu 26.03 zabutelkowano 47 butelek 0,5L ( 150g cukru w syropie) Edytowane 28 Marca 2016 przez gustafso Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gustafso Opublikowano 21 Lutego 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2016 (edytowane) 08 Ale Data 20-02-2016 Wielkość warki ~24 L Składniki fermentacji Słodownia Strzegom - pale ale 4,500 kg Słodownia Strzegom - karmelowy 150 700,000 g Optima - słód pale ale 600,000 g Chmiele Magnat 11,2% 30,000 g 60,000 min Magnum 12,0% 10,000 g 60,000 min Challenger 7,0% 25,000 g 10,000 min Drożdże Gęstwa po 05 Koelsch Zacieranie 67 C Zalew 17 L 90,000 min 78C Wysładzanie 17,5L 0,000 s 05.03 przelano na cichą 19.03 zabutelkowano 45 butelek 0,5L syrop 90g cukru Edytowane 20 Marca 2016 przez gustafso Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gustafso Opublikowano 28 Lutego 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2016 (edytowane) 09 Alt Dusseldorfski Data 26-02-2016 Wielkoć warki ~25 L Składniki fermentacji Słodownia Strzegom - monachijski I 5 kg Słodownia Strzegom - pilzneński 500 g Słodownia Strzegom - jęczmień prażony 40 g (dodane przy wysładzaniu) Słodownia Strzegom - barwiący 10 g (dodane przy wysładzaniu) Chmiele Mercur 12,7% 38,000 g 60min Tradition 5,5% 20,000 g 15min Spalt 5,5% 20,000 g 10min Spalt 5,5% 10,000 g 0 min Drożdże Gozdawa Old German Altbier Ale Suche 10,000 g Zacieranie Zalew 18 L 62 C 40,000 min 72C 30,000 min Wysładzanie 17 L 78 C 03.04 zabutelkowano 47 butelek 0,5L z syropem cukrowym 151g Edytowane 11 Kwietnia 2016 przez gustafso Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gustafso Opublikowano 28 Lutego 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2016 (edytowane) 10 Pilzner Data 27-02-2016 Wielkość warki ~24L Składniki fermentacji Słodownia Strzegom - pilzneński 4,700 kg Weyermann - Acidulated Malt 500 g Weyermann - Carapils 400 g Optima wiedeński 250 g Chmiele Marynka 10,0% 43,000 g 60 min Saaz (Czech Republic) 4,5% 25 g 10 min Saaz (Czech Republic) 4,5% 25 g 0 min Kazbek 3,4% 10 g 30,000 min Drożdże Gozdawa Lager Suche 12,5 g Zacieranie Zalew 18 L 63C 30 min 72C 40 min Wysładzanie 17 L 78C 10,000 min 26.03 przelano do lagerowania 01.05 zabutelkowano 46 butelek z 97g syropu cukrowego Edytowane 1 Maja 2016 przez gustafso Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gustafso Opublikowano 5 Marca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2016 (edytowane) 11 APA - American Pale Ale Data 05-03-2016 Wielkość warki ~ 25 L Składniki fermentacji Słodownia Strzegom - pale ale 5 kg Słodownia Strzegom - bursztynowy 500 g Carahell 250 g Chmiele Iunga 9,5% 50 g 60 min Centennial 10,5% 25 g 5 min Drożdże Gozdawa U.S.WC Ale Suche 10,000 g Zacieranie Zalew 18,000 L 68 C 90 min Wysladzanie 17,000 L 78 C 5 min 02.04 zabutelkowano 47 butelek 0,5L (150g cukru w syropie) Edytowane 2 Kwietnia 2016 przez gustafso Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kowalczyka Opublikowano 5 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2016 Strasznie dużo karmeli jak na APA. Pół kilo bursztynowego do APA? To już chyba bardziej amber ale niż APA. Bursztynowy ze Strzegomia daje świetne efekty, ale układa się dość długo. Przy ilości, jaką dałeś to będa ok 4 miesiące. No, ale co kto lubi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gustafso Opublikowano 7 Marca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2016 Wiesz nie mam do czego się śpieszyć poczekam do wakacji i będzie jak znalazł na ciepłe wieczory Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gustafso Opublikowano 13 Marca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2016 (edytowane) 12 Alt Dusseldorfski Data 11-03-2016 Wielkość warki ~26 L Składniki fermentacji Słodownia Strzegom - monachijski II 5 kg Słodownia Strzegom - pilzneński 600 g Słodownia Strzegom - jęczmień prażony 50 g Słodownia Strzegom - barwiący 10 g Chmiele Mercur 12,7% 40 g 60 min Spalt 5,5% 20 g 10 min Drożdże Gęstwa po 09 Alt Dusseldorfski Zacieranie Zalew 18 L 62 C 40 min 72 C 30 min Wysładzanie 17 L 78 C 0 min 02.04 przelano na cichą 23.04 zabutelkowano 47 butelek z 140g cukru w syropie Edytowane 25 Kwietnia 2016 przez gustafso Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gustafso Opublikowano 20 Marca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2016 (edytowane) 13 APA1 - American Pale Ale Data 19-03-2016 Wielkość warki ~25L Składniki fermentacji Słodownia Strzegom - pale ale 5 kg Słodownia Strzegom - karmelowy 30 300 g Carahell® 250 g Słodownia Strzegom - jęczmień prażony 25 g Chmiele Iunga 9,5% 50 g 60 min Centennial 10,5% 25 g 10 min Drożdże Gęstwa po 11 APA - American Pale Ale Zacieranie Zalew 17 L 67 C 90 min Wysładzanie 17 L 78 C 0,000 02.04 przelano na cichą 20.04 zabutelkowano 46 butelek z 140g cukru w syropie Edytowane 20 Kwietnia 2016 przez gustafso Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gustafso Opublikowano 11 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2016 (edytowane) 14 a'la Kolsch - Kölsch Data 09-04-2016 Wielkość warki ~24 Składniki fermentacji Słodownia Strzegom - pilzneński 4,4 kg Słodownia Strzegom - pszeniczny 700 g Weyermann - Acidulated Malt 250 g Słodownia Strzegom - jęczmień prażony 10 g (dodany do wysładzania) Chmiele Magnum 13,5% 10 g 60 min Mercur 11,5% 20 g 60 min Spalt 5,5% 30 g 5 min Drożdże Gęstwa po 13 APA1 - American Pale Ale Zacieranie 52C Zalew 17 L 10 min 62C 45 min 72C 25 min 78C Wysładzanie 17 L Planowane fermentacje (temp.~18) Burzliwa do 03.05 Przelano na cichą 01.05 Zabutelkowano 145g cukru w syropie Edytowane 24 Maja 2016 przez gustafso Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Browarnik Sebol Opublikowano 11 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2016 14 a'la Kolsch - Kölsch Data 09-04-2016 Wielkość warki ~24 Składniki fermentacji Słodownia Strzegom - pilzneński 4,4 kg Słodownia Strzegom - pszeniczny 700 g Weyermann - Acidulated Malt 250 g Słodownia Strzegom - jęczmień prażony 10 g (dodany do wysładzania) Chmiele Magnum 13,5% 10 g 60 min Mercur 11,5% 20 g 60 min Spalt 5,5% 30 g 5 min Drożdże Gęstwa po 13 APA1 - American Pale Ale Zacieranie 52C Zalew 17 L 10 min 62C 45 min 72C 25 min 78C Wysładzanie 17 L Planowane fermentacje (temp.~18) Burzliwa do 03.06 Cicha do 20.06 Czy w tych datach fermentacji nie wkradł się jakiś błąd ?!?!?! półtora miesiąca fermentacji burzliwej? gustafso 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gustafso Opublikowano 12 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2016 Dzięki za zwrócenie uwagi . Nie wszystko można sprawdzać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Browarnik Sebol Opublikowano 12 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2016 (edytowane) Zdziwiłem się bo własnie też się zabieram za kolsha i wydawało mi się że to jest trochę "szybsze" piwo!!! jednego już robiłem ale wyszedł tak że pozostał już tylko wspomnieniem... http://www.piwo.org/topic/19322-browar-krotom%C5%82y%C5%84ski/?p=378314 Tyle że teraz już będzie na drożdżach FM stare nadreńskie. Edytowane 12 Kwietnia 2016 przez pingwin71 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gustafso Opublikowano 12 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2016 Życzę powodzonka Dokładnie raczej jest to "szybsze" piwo . Mojej małżonce smakuję tylko daję większą goryczkę według zamówienia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gustafso Opublikowano 17 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2016 (edytowane) 15 a'la American Pale Ale Data 16-04-2016 Wielkość warki ~24 L Składniki fermentacji Słodownia Strzegom - pale ale 5 kg Słodownia Strzegom - karmelowy czerwony 500 g Słodownia Strzegom - pilzneński Słód 150 g Słodownia Strzegom - jęczmień prażony 35 g (dodane do wysładzania) Chmiele Iunga 11,0% 8 g 60,000 min Magnat 11,2% 36 g 60,000 min Cascade 6,0% 20 g 5,000 min Drożdże Gęstwa po 13 APA1 - American Pale Ale Zacieranie Zalew 17 L 67C 90,000 min Wysładzanie 17 L 78C 0 min Planowane burzliwa do 08.05 cicha 24.05 rozlano 46 butelek z 145g cukru w syropie Edytowane 27 Czerwca 2016 przez gustafso Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gustafso Opublikowano 8 Maja 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2016 (edytowane) 16 PL APA - a'la American Pale Ale Data 07-05-2016 Wielkość warki 25 L Składniki fermentacji Słodownia Strzegom - pale ale 5 kg Słodownia Strzegom - karmelowy 30 500 g Słodownia Strzegom - jęczmień prażony 35 g Chmiele Iunga 11,0% 15 g 60,000 min Magnat 11,2% 27 g 60,000 min Cascade 6,0% 20 g 10,000 min Cascade 6,0% 15 g 0,000 s Drożdże Gęstwa po 15 a"la American Pale Ale Zacieranie Zalew 17 L 67 C 90 min Wysładzanie 17 L 78 C 0min Przelano na cichą 04.06.2016 Dodano 50g Cascade 22.06.2016 Rozlano 46 butelek ze 152 g syropu cukrowego Edytowane 22 Czerwca 2016 przez gustafso Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gustafso Opublikowano 6 Czerwca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2016 (edytowane) 17 Red PA - Extra Special/Strong Bitter (English Pale Ale) Data 04-06-2016 Wielkość warki ~25L Składniki fermentacji Słodownia Strzegom - pale ale 5,5 kg Słodownia Strzegom - karmelowy czerwony 500 g Słodownia Strzegom - jęczmień prażony 25 g ( wysładzanie) Chmiele Iunga 11,0% 45 g 60 min Challenger 7,0% 20 g 10 min Challenger 7,0% 30 g 0,000 s Drożdże Gęstwa po 16 PL APA -a'la American Pale Ale Zacieranie Zalew 17L 67C 90min Wysładzanie 18L 78C 10min 24.06.2016 przelano na cichą 09.07 rozlano 47 butelek ze 150g cukru w syropie Edytowane 13 Lipca 2016 przez gustafso Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gustafso Opublikowano 18 Czerwca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2019 (edytowane) Po dłuższej przerwie wracam 01 Best Bitter Data 14-06-2019 Wielkość warki ~24L Składniki fermentacji Słodownia GlobalMalt Bydgoszcz pale ale 4,5 kg Słodownia Viking Malt pszeniczny 200 g Chmiele Iunga 11,0% 30 g 60 min Saaz 2,9% 20 g 10 min Drożdże : Fermetnis Safale S-04 Zacieranie Zalew 17L 67C 90min Przerwa 72C 15min Wysładzanie 15L 78C 10min 27.07 Przelane na cichą 13.07 rozlane z 115g cukru 40 butelek Edytowane 13 Lipca 2019 przez gustafso Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gustafso Opublikowano 24 Czerwca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2019 (edytowane) 02 APA Data 21-06-2019 Wielkość warki ~24L Składniki fermentacji Słodownia GlobalMalt Bydgoszcz pale ale 5,3 kg Słodownia Viking Malt barwiący 20 g Chmiele Iunga 11,0% 35 g 60 min Cascade PL 8% 25 g 10 min Cascade PL 8% 30 g 0 min Drożdże : Fermetnis Safale S-05 Zacieranie Zalew 17L 67C 90min Wysładzanie 16L 78C 10min 13.07. przelane na cichą 22.07 zakapslowano 37 butelek syrop 130g cukru Edytowane 23 Lipca 2019 przez gustafso Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gustafso Opublikowano 9 Lipca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2019 (edytowane) 03 Koelsch Data 27-06-2019 Wielkość warki ~24L Składniki fermentacji Słodownia GlobalMalt Bydgoszcz pale ale 4,5 kg Słodownia Viking Malt pszeniczny 500 g Chmiele Iunga 11,0% 30 g 60 min Lubelski 3% 30 g 5 min Drożdże : Gęstwa z warki 01 Zacieranie Zalew 17L 65C 45min Przerwa temperaturowa 72C 20min Wysładzanie 17L 78C 14.07 przelany na cichą 24.07 zabutelkowane 38 butelek 130g cukru w syropie Edytowane 25 Lipca 2019 przez gustafso Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gustafso Opublikowano 11 Lipca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2019 (edytowane) 04 Pszeniczne Data 10-07-2019 Wielkość warki ~24L Składniki fermentacji Słodownia GlobalMalt Bydgoszcz pale ale 2,5 kg Słodownia Viking Malt pszeniczny 2,7 kg Chmiele Magnum 12,0% 20g 60 min Tradition PL 5,5% 20g 10 min Hallertau Blanc DE 8,3% 10 g 0 min Drożdże : Safbrew WB-06 Zacieranie Zalew 17L 45C 10min Przerwa 55C 15min Przerwa 63C 30min Przerwa 72C 30min Wysładzanie 17L 78C 10min 31.07 zabutelkowano 42 butelki 133g cukru w syropie Edytowane 1 Sierpnia 2019 przez gustafso Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gustafso Opublikowano 16 Lipca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2019 (edytowane) 05 a'la Altbier Data 15-07-2019 Wielkość warki ~25L Składniki fermentacji Słodownia GlobalMalt Bydgoszcz pale ale 4,3 kg Słodownia GlobalMalt Bydgoszcz pszeniczny 1 kg (miał być 1 kg monachijskiego ) Viking barwiący 45g Chmiele Iunga 11,0% 30g 60 min Lubelski 3% 20g 15 min Lubelski 3% 20g 5 min Drożdże : Gęstwa z warki 03 Zacieranie Zalew 63C 30min Przerwa 72C 45min Wysładzanie 17L 78C 10min 03.08 przelane na cichą 08.08 zabutelkowano 44 butelki z 130g cukru w syropie Edytowane 9 Sierpnia 2019 przez gustafso Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gustafso Opublikowano 23 Lipca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2019 (edytowane) 06 PAPA (APA +polskie chmiele) Data 20-07-2019 Wielkość warki ~25L Składniki fermentacji Słodownia GlobalMalt Bydgoszcz pale ale 5 kg Słodownia GlobalMalt Bydgoszcz monachijski 500 g Chmiele Iunga 11,0% 35 g 60 min Cascade PL 8% 45 g 10 min Drożdże : Gęstwa z 02 APA Zacieranie Zalew 17L 67C 90min Wysładzanie 17L 78C 10min 08.08 przelane na cichą 14.08 zabutelkowano 47 butelek ze 140g cukru w syropie Edytowane 14 Sierpnia 2019 przez gustafso Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gustafso Opublikowano 29 Lipca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2019 (edytowane) 07 Red Pale Ale Data 27-07-2019 Wielkość warki ~25L Składniki fermentacji Słodownia GlobalMalt Bydgoszcz pale ale 5 kg Słodownia Viking Karmelowy 150 300 g Słodownia Viking pszenica prażona 15 g Chmiele Iunga 11,0% 35 g 60 min Tradition PL 5,5% 15 g 10 min Hallertau Blanc DE 8,3% 20 g 5 min Drożdże : Gozdawa Pure Ale Yeast 7 Zacieranie Zalew 17L 67C 90min Wysładzanie 17L 78C 5min 12.08 przelano na cichą 21.08 zabutelkowano 47 butelek 95g cukru w syropie Edytowane 21 Sierpnia 2019 przez gustafso Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się