lybba Posted February 14, 2015 Share Posted February 14, 2015 Witam 3 razy warzyłem stouta ze słodem whisky(brewferm z homebrewing.pl, castlemalting z twojbrowar.pl), 2kg na 20l warkę, zawsze słód zamawiałem śrutowany. Ani razu nie udało mi się choćby zbliżyć aromatem do smoky joe(w którym jest około 10%, mniej niż u mnie). Raz był słaby aromat, poza tym kompletny brak. Co może być przyczyną tego stanu rzeczy?? Dotychczas używałem tego słodu jak pale ale, normalnie zacierałem, potem 1h gotowania. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kantor Posted February 14, 2015 Share Posted February 14, 2015 Zastąp cały słód słód bazowy słodem whisky, powinno pomóc. Z mojego doświadczenia słody dymione tracą szybko aromat podczas przechowywania, może ten słód torfowy nie był najświeższy. Link to comment Share on other sites More sharing options...
mat Posted February 16, 2015 Share Posted February 16, 2015 (edited) Spróbuj moją recepturę na Whisky Extra Stout 18 blg. - Słód Pale Ale 3 kg - Słód Whisky 2 kg - Słód Monachijski I 1,5 kg- Płatki owsiane błyskawiczne 0,6 kg - Słód Carafa I Special 0,4 kg - Słód Blackprinz Briess 0,3 kg- Słód Caraaroma 0,3 kg - Chmiel Sybilla 50 g - Chmiel Magnum 35 g Piwo wyszło bardzo dobre. Słód whisky ze słodowni BestMaltz. W aromacie wyraźnie czuć asfalt, bandaże oraz przypalone Edited February 16, 2015 by mat Link to comment Share on other sites More sharing options...
funekp Posted February 19, 2015 Share Posted February 19, 2015 W smoky joy jest słód whisky mocno wędzony taki musisz kupić jest taki w centrumpiwowarstwa Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now