lybba Opublikowano 14 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2015 Witam 3 razy warzyłem stouta ze słodem whisky(brewferm z homebrewing.pl, castlemalting z twojbrowar.pl), 2kg na 20l warkę, zawsze słód zamawiałem śrutowany. Ani razu nie udało mi się choćby zbliżyć aromatem do smoky joe(w którym jest około 10%, mniej niż u mnie). Raz był słaby aromat, poza tym kompletny brak. Co może być przyczyną tego stanu rzeczy?? Dotychczas używałem tego słodu jak pale ale, normalnie zacierałem, potem 1h gotowania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 14 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2015 Zastąp cały słód słód bazowy słodem whisky, powinno pomóc. Z mojego doświadczenia słody dymione tracą szybko aromat podczas przechowywania, może ten słód torfowy nie był najświeższy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mat Opublikowano 16 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2015 (edytowane) Spróbuj moją recepturę na Whisky Extra Stout 18 blg. - Słód Pale Ale 3 kg - Słód Whisky 2 kg - Słód Monachijski I 1,5 kg- Płatki owsiane błyskawiczne 0,6 kg - Słód Carafa I Special 0,4 kg - Słód Blackprinz Briess 0,3 kg- Słód Caraaroma 0,3 kg - Chmiel Sybilla 50 g - Chmiel Magnum 35 g Piwo wyszło bardzo dobre. Słód whisky ze słodowni BestMaltz. W aromacie wyraźnie czuć asfalt, bandaże oraz przypalone Edytowane 16 Lutego 2015 przez mat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
funekp Opublikowano 19 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2015 W smoky joy jest słód whisky mocno wędzony taki musisz kupić jest taki w centrumpiwowarstwa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się