Skocz do zawartości

Whisky stout


lybba

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

 

3 razy warzyłem stouta ze słodem whisky(brewferm z homebrewing.pl, castlemalting z twojbrowar.pl), 2kg na 20l warkę, zawsze słód zamawiałem śrutowany.

Ani razu nie udało mi się choćby zbliżyć aromatem do smoky joe(w którym jest około 10%, mniej niż u mnie). Raz był słaby aromat, poza tym kompletny brak. Co może być przyczyną tego stanu rzeczy?? Dotychczas używałem tego słodu jak pale ale, normalnie zacierałem, potem 1h gotowania.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zastąp cały słód słód bazowy słodem whisky, powinno pomóc.

Z mojego doświadczenia słody dymione tracą szybko aromat podczas przechowywania, może ten słód torfowy nie był najświeższy.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Spróbuj moją recepturę na Whisky Extra Stout 18 blg.

 

- Słód Pale Ale 3 kg

- Słód Whisky 2 kg

- Słód Monachijski I 1,5 kg- Płatki owsiane błyskawiczne 0,6 kg

- Słód Carafa I Special 0,4 kg

- Słód Blackprinz Briess 0,3 kg- Słód Caraaroma 0,3 kg

- Chmiel Sybilla 50 g

- Chmiel Magnum 35 g

 

Piwo wyszło bardzo dobre. Słód whisky ze słodowni BestMaltz. W aromacie wyraźnie czuć asfalt, bandaże oraz przypalone

Edytowane przez mat
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.