jaras Opublikowano 15 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2015 3 dni fermentacji, przefermentowało to trzeba butelkować. Za 3 dni w takiej temperaturze się nagazuje i można pić, a nie tam trzymać miesiącami. Dowcip, można rzec alternatywny. Tylko po co to było? Dla mnie to raczej wygląda jak przedruk z instrukcji brewkita gozdawy. A kolega Dario się po prostu dostosował dowcipem do poziomu - ja po tym jak dotarłem do zdania "i zadałem pół saszetki drożdży suchych" w temacie o RISie na wszelki wypadek zamknąłem kartę... Sławek 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawon Opublikowano 15 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2015 z dorobkiem 2 czy 3 warek brać się za risa ,efekty widać w pierwszym poście chodziarz można zrobić go dobrze i na pierwszej jak się odpowiedni przygotuje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Opublikowano 15 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2015 Gratuluję szczęścia, pół saszetki przefermentowało do 5°Blg. Ja mam wyrzuty sumienia jak zadaję jedną saszetkę do 17. Skąd Ci do głowy przyszedł pomysł dzielenia drożdży? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaras Opublikowano 15 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2015 Gratuluję szczęścia, pół saszetki przefermentowało do 5°Blg. Ja mam wyrzuty sumienia jak zadaję jedną saszetkę do 17. Skąd Ci do głowy przyszedł pomysł dzielenia drożdży? Bo tam jest 10,5L brzeczki nastawnej, ale to i tak mało dżordżów... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Opublikowano 15 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2015 Faktycznie, nie zauważyłem. Tak czy siak, za mało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 15 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2015 Gratuluję szczęścia, pół saszetki przefermentowało do 5°Blg. Ja mam wyrzuty sumienia jak zadaję jedną saszetkę do 17. Skąd Ci do głowy przyszedł pomysł dzielenia drożdży? Zostały wybrane najzdrowsze osobniki, muskularne, mające spore możliwości, idealne itd... alechanted i FurioSan 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawon Opublikowano 15 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2015 prosta logika ,pół warki pół saszetki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 15 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2015 ja po tym jak dotarłem do zdania "i zadałem pół saszetki drożdży suchych" w temacie o RISie na wszelki wypadek zamknąłem kartę... To jakim cudem cytujesz post z dalszej części wątku skoro zamknąłeś na 1 poście? ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qwertyuk Opublikowano 15 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2015 a ja myślałem że to "Wsparcie piwowarskie" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dario Opublikowano 15 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2015 A czytałeś chociaż o podstawach warzenia i fermentacji, o temperaturach, ilości drożdży, nie mówiąc już o rurce fermentacyjnej? Wsparcie wsparciem ale nikt za ciebie myśleć nie będzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaras Opublikowano 15 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2015 a ja myślałem że to "Wsparcie piwowarskie" Dobrze myślałeś, tylko pomyliłeś "wsparcie" z "wyręczaniem" - nikt za Ciebie podstawowej wiedzy nie przyswoi. Dałeś dużo za mało drożdży moim zdaniem. ja po tym jak dotarłem do zdania "i zadałem pół saszetki drożdży suchych" w temacie o RISie na wszelki wypadek zamknąłem kartę... To jakim cudem cytujesz post z dalszej części wątku skoro zamknąłeś na 1 poście? ;) Chodziło o ominięcie pierwszej fali "gównoburzy". Poza tym zastanawiałem się czy to nie jakiś trolling... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alechanted Opublikowano 15 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2015 Powtórzę po kolei: Im większa gęstość, tym potrzebujesz więcej drożdży, najlepiej w jak najlepszej kondycji. Przy fermentacji tworzy się ciepełko. Patrząc na tempo pracy i temperaturę otoczenia nie zdziwiłoby mnie, gdyby tam było i 26 stopni. Za wysoka temperatura to produkcja zła. Bardzo prawdopodobne, że to będzie piwo ze złem. Rurka nie służy do pomiaru. Ja w ogóle rurki nie mam i piwo działa. i co najważniejsze: Nie ma sensu wylewać żali na forumowiczów. To jest Wsparcie piwowarskie, a nad tą warką, to już trzeba kapelana postawić, a nie piwowara. Wszystkich tych potknięć można było uniknąć, gdybyś zgłębił temat w minimalnym stopniu. Poruszone tematy nawet nie są ukryte. Żeby nie być gołosłownym... wątek przyklejony o tym co robić, gdy rurka nie bulka: http://www.piwo.org/topic/13252-rurka-w-fermentorze-bulkanie-bulka-co-zrobic/ ilość drożdży - pierwszy rozdział o fermentacji brzeczki w wiki. (must read tego sezonu. Nie wierzę, że nie czytałeś) http://www.wiki.piwo.org/Fermentacja_brzeczki#Obliczenie_ilo.C5.9Bci_dro.C5.BCd.C5.BCy_do_zadania temperatura brzeczki - ten sam artykuł, rozdział piąty http://www.wiki.piwo.org/Fermentacja_brzeczki#Obliczenie_ilo.C5.9Bci_dro.C5.BCd.C5.BCy_do_zadania Polecam skupić się też na 4 i 8 z tego samego artykułu. na przeczytanie tego potrzeba kilku minut. Jeżeli poświęciłbyś kilka minut, to nie byłoby problemu z piwem. Cierpliwość jest bardzo istotna w tym rzemiośle. beu i Samael 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qwertyuk Opublikowano 15 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2015 to akurat był bardzo przydatny post Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Opublikowano 16 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2015 Przepraszam że Ci opryskliwie odpowiedziałem, ale wczoraj pierwszy raz warzyłem risa. Od około miesiąca pracowałem nad tym piwem, uwarzyłem piwo na gęstwę, czytałem i wypytywałem o pracę drożdży w gęstym piwie, kombinowałem zasyp. Popełniłem kilka błędów, ale wcześniejsze przygotowanie spowodowało, że wiedziałem co robię źle. Ty zrobiłeś na odwrót, uwarzyłeś piwo a potem pytasz co zrobiłeś źle. To czasem jest trochę frustrujące, zwłaszcza jak spędzasz na warzeniu bite 20 godzin. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiwoLab Opublikowano 16 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2015 Jest dobrze, rób swoje. Piwo będzie ok, a następne piwa pewnie będą jeszcze lepsze. Cięte wypowiedzi przyjmuj na chłodno, bo to nie zawsze jest konstruktywna pomoc, często wręcz przeciwnie. Niestety takie dziwne jest to forum!? Ciekawe, który z krytykantów małej ilości drożdży policzył ich teoretyczne zapotrzebowanie na tę wielkość warki. Bo tu okazuje się, że jednak zmniejszyłeś ich ilość, ale bez jakiś większych konsekwencji. Przefermetowało do tej pory do 5BLG to znaczy idzie w dobrym kierunku. wojto19a 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 16 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2015 Jest dobrze, rób swoje. Piwo będzie ok Zależy kto jak interpretuje "ok". Ciekawe, który z krytykantów małej ilości drożdży policzył ich teoretyczne zapotrzebowanie na tę wielkość warki. A co tu liczyć? Na 10,5L warkę 22,5BLG potrzeba około 170 mld komórek zakładając suche drożdże nie starsze niż 6 miesięcy. Kolega dał połowę mniej i nie wiadomo jaka była data na paczce. Nie trzeba mieć doktoratu żeby stwierdzić sam fakt, że dał ich za mało. To, co się będzie działo po zadaniu mniejszej ilości to już inna sprawa. Bo tu okazuje się, że jednak zmniejszyłeś ich ilość, ale bez jakiś większych konsekwencji. Przefermetowało do tej pory do 5BLG to znaczy idzie w dobrym kierunku. Przefermentowanie to nie tylko sam fakt przefermentowania - liczą się jeszcze inne aspekty np. temperatura fermentacji, czy odpowiednio odfermentuje, co wytworzy przy okazji niepożądanego itp itd więc nie pisz z taką stanowczością, że nie będzie większych konsekwencji. A co do odferementowania z ponad 22 BLG do 5BLG w 3 dni i to od zadania drożdży - ciekawostka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qwertyuk Opublikowano 16 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2015 (edytowane) A co do odferementowania z ponad 22 BLG do 5BLG w 3 dni i to od zadania drożdży - ciekawostka. Skąd ty wziąłeś te 22 BLG ? Co do tej warki nie da się ukryć są potknięcia. Początkowo myślałem o odejmowaniu gęstwy i wcześniej nastawieniu czegoś innego. Wyszło jak wyszło. I tak poczekam do końca bo nic nie wskazuje na to bym miał wylewać to piwo do kibla, jak co poniektórzy radzili. Pranoramixy z forum. Jak nie wyjdzie to płakać nie będę, a następne zrobię zgodnie ze sprawdzonymi sposobami i nie będę eksperymentował. Sporo wypowiedzi w wątku było bardziej mentorskich niż pomocnych. W zasadzie nic z nich nie wynikało. Pozostałym, którzy faktycznie podali błędy i nakierowali na rozwiązania serdecznie dziękuje. Następnym razem na pewno wykorzystam Wasze wskazówki. Edytowane 16 Lutego 2015 przez qwertyuk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiwoLab Opublikowano 16 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2015 A jakie mają być konsekwencje? Jak będzie smakować właścicielowi i znajomym - będzie dobrze. Następnym razem policzy i dla spokoju swojego i innych doda właściwą ilość drożdży. Na utrzymanie właściwej tempertury nie zawsze są jednak warunki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiwoLab Opublikowano 16 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2015 A co do odferementowania z ponad 22 BLG do 5BLG w 3 dni i to od zadania drożdży - ciekawostka. Skąd ty wziąłeś te 22 BLG ? W tytule tematu i w pierwszym poście jest ta wartość. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qwertyuk Opublikowano 16 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2015 faktycznie. ale blg początkowe wynosiło 20,5 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiwoLab Opublikowano 16 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2015 No to trochę wprowadziłeś co poniektórych w błąd. Zamiast teoretycznych 7,5 g, zadałeś 5 g drożdży. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MichalW Opublikowano 16 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2015 Brałeś poprawkę na alkohol na ten wynik? Bo jak nie, to realne odfermentowanie wychodzi 8 °Blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamsky Opublikowano 16 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2015 Wiesz PiwoLab, wielu z nas jest tutaj żeby uwarzyć piwo jak najlepsze a nie takie se. Robienie RISa który: - jest szczepiony drożdżami prosto z paczki - z underpitchingiem - jest fermentowany w 25°C lub wyżej trudno uznać za prawidłowe podejście. Zwłaszcza że mówimy i RISie a nie jakimś zwykłym stoucie. Piwo które ma dojrzewać miesiącami i służyć do spokojnej degustacji. Pewnie masz inne zdanie, ale ja uważam że warto się do tego stylu trochę bardziej przyłożyć i poświęcić chociaż z godzinę na czytanie ZANIM sypniemy słody do gara. Dario i PiwoLab 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 16 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2015 No to trochę wprowadziłeś co poniektórych w błąd. Zamiast teoretycznych 7,5 g, zadałeś 5 g drożdży. Nie wiem skąd wziąłeś te 7.5g, bo mi wychodzi mimo mniejszego ekstraktu 10g zamiast 5g (zakładając 6 miesięczne drożdże). To nieistotne. Nie ma co się przepychać w tym temacie, bo chyba jest już wyczerpany. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiwoLab Opublikowano 16 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2015 Wiesz adamsky, +1 dla Ciebie za stwierdzenie, że każdy z nas powinien dążyć do doskonałości w tym co robi. Ja chciałem tylko zwrócić uwagę na to, w jaki sposób na tym forum otrzymuje się pomoc. Niektórzy już sugerowali kanał lub pomoc kazodziei dla tego piwa zamiast wesprzeć autora jak na ten dział przystoi. Jakże często i szybko padają wyroki bez wcześniejszego wczytania się w problem? kordas 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się